• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες

01.06.2013

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες / Chocolate caramel crepe cakeΚρέπες, αλμυρές ή γλυκές, λατρεμένες σε κάθε εκδοχή τους, αγκαλιάζουν μέσα στη λεπτή τους ζύμη μια ατελείωτη ποικιλία υλικών. Τι γίνεται όμως αν αντί να τις διπλώσουμε ή να τις τυλίξουμε, τις στοιβάξουμε τη μία πάνω στην άλλη και τις περιχύσουμε με μια πλούσια κρέμα. Τότε οι κρέπες μεταμορφώνονται σε τούρτα. Μια πρωτότυπη συνταγή που σε ξαφνιάζει με την πρώτη ματιά και σε ενθουσιάζει με την πρώτη μπουκιά. 

Οι αλλεπάλληλες στρώσεις από σοκολατένιες κρέπες εναλλάσσονται με μια κρέμα σοκολάτας-καραμέλας και δημιουργούν αυτήν τη διαφορετική τούρτα. Όπως διαπίστωσα η ιδέα της «τούρτας με κρέπες» δεν είναι καινούργια. Η κλασική γαλλική συνταγή Mille crêpe είναι μία διάσημη εκδοχή της συγκεκριμένης τούρτας και η λέξη mille που σημαίνει χίλια, αναφέρεται μεταφορικά στο μεγάλο αριθμό στρώσεων από κρέπες που χρησιμοποιούνται. Στην πράξη χρειαζόμαστε πολύ λιγότερες, από είκοσι έως τριάντα, ανάλογα με το ύψος που θέλουμε να έχει η τούρτα. Μια ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης συνταγής είναι ότι μπορούμε να την απολαύσουμε είτε κρύα είτε να ζεστάνουμε ένα κομμάτι για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, πριν το σερβίρουμε.

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες / Chocolate caramel crepe cake

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες
 
Save Print
Προετοιμασία
2 ώρες
Ψήσιμο/μαγείρεμα
1 ώρα
Συνολικός χρόνος
3 ώρες
 
Κατηγορία: Επιδόρπια / Ζύμες χωρίς μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 12-16
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ-ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
  • 300g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κούπα ζάχαρη (200g)
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
  • 600g κρέμα γάλακτος, χλιαρή
  • 4 κ.σ. βούτυρο (55g)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΚΡΕΠΕΣ (για 25-30 κρέπες)
  • 6 αυγά
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • ¾ κούπας κακάο (65g)
  • 3 κούπες γάλα (690g)
  • ¾ κούπας νερό (180g)
  • ½ κούπα βούτυρο, λιωμένο (100g)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη (55g)
  • ½ κ.γλ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
  • ½ κούπα ζάχαρη (100g)
  • 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ-ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
  1. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σ' ένα μπολ.
  2. Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, έτσι ώστε η κρέμα να διατηρείται χλιαρή.
  3. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο ανακατεύουμε τη ζάχαρη, με το νερό και το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το ανακάτεμα κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει ανακινώντας την κατσαρόλα κυκλικά, μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει, δηλαδή να σκουρύνει και να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσέχουμε να μην μας καεί γιατί θα πικρίσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά, γιατί θα αρχίσει να κοχλάζει, το ⅓ της χλιαρής κρέμας γάλακτος. Ανακατεύμε με μια σπάτουλα, μέχρι να σταματήσει να κοχλάζει και ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε πολύ χαμηλή φωτιά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί η καραμέλα με την κρέμα σ' ένα λείο μείγμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Περιμένουμε 5 λεπτά για να μαλακώσει η κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη, λεία και γυαλιστερή υφή η κρέμα. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει και να πήξει, πριν τη χρησιμοποιήσουμε (περίπου 2 ώρες).
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΚΡΕΠΕΣ
  1. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τις κρέπες. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακαό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Αν βγάζοντας το μπολ από το ψυγείο μας φανεί το μείγμα πολύ πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα. Αν υπάρχουν κόμποι αδιάλυτου αλευριού, μπορούμε να το περάσουμε από ψιλή σίτα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει καλά και το αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. (Ανάλογα με τη διάμετρο που θέλουμε να έχει η τούρτα μας, επιλέγουμε και το αντίστοιχο τηγάνι.) Με μια κουτάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα χυλού στο κέντρο του τηγανιού και κουνώντας το κυκλικά, απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά και ροδίσει, αναποδογυρίζουμε την κρέπα με μια σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ακουμπάμε την ψημένη κρέπα πάνω σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
  3. Στο μεταξύ μπορούμε να αρχίσουμε να συναρμολογούμε την τούρτα. Στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να ψηθεί η επόμενη κρέπα, αλείφουμε την προηγούμενη με μια πολύ λεπτή στρώση κρέμας, φροντίζοντας να μας περισσέψει κρέμα για το γλασάρισμα της τούρτας. Συνεχίζουμε να εναλλάσσουμε τις στρώσεις κρέπας με κρέμα, μέχρι η τούρτα μας να έχει το επιθυμητό ύψος. Μπορούμε, επίσης, να ψήσουμε πρώτα όλες τις κρέπες και κατόπιν να συναρμολογήσουμε την τούρτα. Τέλος, καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Αν η κρέμα έχει πήξει πολύ μπορούμε να τη ζεστάνουμε ελαφρά για να μπορέσουμε να γλασάρουμε ομοιόμορφα την τούρτα. Αν θέλουμε διακοσμούμε την τούρτα με σπασμένη καραμέλα ή ξηρούς καρπούς.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
  1. Σε μικρό κατσαρολάκι φτιάχνουμε την καραμέλα, ζεσταίνοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει και να σκουρύνει. Απλώνουμε την καραμέλα σε λεπτή στρώση πάνω σε λαδόκολλα κι όταν στερεοποιηθεί, τη σπάμε σε μικρά κομμάτια.
3.5.3208

Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

Αφήστε το σχόλιό σας. / Filed In: Επιδόρπια, Ζύμες χωρίς μαγιά, Με σοκολάτα
Tagged: Καραμέλα, Σοκολάτα

Δοκιμάστε επίσης:

Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού / Chocolate nutella fridge cake
Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake
Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Μηλόπιτα σκεπαστή με μήλα κομμένα στη μέση / Apple pie with apple halves
Μηλόπιτα σκεπαστή με λευκό γλάσο

Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη
Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.