• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Μαγικό τριπλό κέικ σοκολάτας

13.06.2013

Μαγικό κέικ σοκολάτας με τρεις στρώσεις / Magic chocolate cakeΈνα «μαγικό» κέικ ή αλλιώς «tarta magica» για να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα. Για να το πετύχουμε δε χρειαζόμαστε κάποιο ξόρκι ή μαγικό φίλτρο. Είναι μια απλή συνταγή που μεταμορφώνεται μαγικά σ΄ένα απίστευτο επιδόρπιο τριών στρώσεων. Ένα μόνο μείγμα που κατά το ψήσιμο διαχωρίζεται και δημιουργεί στρώσεις διαφορετικής υφής. Αφράτο κέικ στην επιφάνεια, λαχταριστή κρέμα στη μέση και μια στρώση που θυμίζει fudge σοκολάτας στη βάση. Δεν ξέρω το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό αλλά τελικά δεν έχει και τόση σημασία. Άλλωστε η ζαχαροπλαστική μπορεί να μην είναι μαγεία αλλά σίγουρα είναι χημεία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ… «ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ»

  • Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη άχνη βοηθά να φουσκώσει περισσότερο η πρώτη στρώση του κέικ αν και η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί απλή ζάχαρη. Εγώ χρησιμοποίησα άχνη.
  • Όταν προσθέτουμε το γάλα στο βασικό μείγμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε το σύρμα ή μια σπάτουλα για το ανακάτεμα γιατί το μείγμα είναι πολύ αραιό.
  • Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό. Αν είναι πολύ ζεστό, θα ψήσει τους κρόκους. Αν είναι κρύο, θα παγώσει το βούτυρο.
  • Όταν αναμειγνύουμε το βασικό μείγμα με τη μαρέγκα, προκύπτει ένα μείγμα που μοιάζει σαν «κομμένο». Αυτό είναι φυσιολογικό.
  • Προκειμένου να ψηθεί σωστά το κέικ και να είναι εμφανείς και οι τρεις στρώσεις, δε χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη φόρμα. Σε αντίθετη περίπτωση αυξάνουμε τη δοσολογία αναλόγως. Διαφορετικά η πάνω στρώση θα γίνει πολύ λεπτή και η στρώση της κρέμας πιο παχιά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα τύπου Pyrex, είναι πιο εύκολο να ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά το κέικ. Αποφεύγουμε τις κουμπωτές φόρμες με έλασμα γιατί το μείγμα της ζύμης είναι αραιό και μπορεί να «τρέξει».
  • Όταν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, η υγρή μεσαία στρώση της κρέμας τρεμοπαίζει σα ζελέ κάτω από την ψημένη κρούστα. Αυτό είναι φυσιολογικό, η κρέμα θα πήξει και θα σταθεροποιηθεί περισσότερο καθώς κρυώνει.
  • Χρειάζεται να περιμένουμε τρεις ώρες για να κρυώσει το κέικ πριν το κόψουμε ή περιμένουμε να γίνει χλιαρό και το βάζουμε στο ψυγείο αν είμαστε ανυπόμονοι. Προσωπικά το προτιμώ κρύο.
Μαγικό τριπλό κέικ σοκολάτας
 
Save Print
Προετοιμασία
25 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
70 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 35 λεπτά
 
Cuisine: Επιδόρπια / Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 8-12
Υλικά
  • ½ πλάκα βούτυρο, λιωμένο & χλιαρό (125g)
  • ½ λίτρο γάλα, χλιαρό
  • ½ κούπα αλεύρι (65g)
  • ½ κούπα+1 κ.σ. άγλυκο κακάο (50g)
  • ⅛ κ.γλ. αλάτι
  • 4 μεγάλα αυγά (χωρισμένα), σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.γλ. λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ¼ κ.γλ. κρεμόριο
  • ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g) ή 1¾ κούπας ζάχαρη άχνη (210g)
  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • κακάο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία τετράγωνη φόρμα, με διαστάσεις 20x20cm ή στρογγυλή, με διάμετρο 22cm. (Για μεγαλύτερη φόρμα αυξάνουμε ανάλογα τη δοσολογία των υλικών, διαφορετικά το κέικ δε θα ψηθεί σωστά.)
  2. Σ' ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ομοίως, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι, ώστε να αναμειχθούν.
  4. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα,τα ασπράδια μαζί με το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού ή το κρεμόριο), έως ότου σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται.
  5. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι/κακάο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός ή σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Προσθέτουμε ⅓ της μαρέγκας στο παραπάνω μείγμα. Με τη σπάτουλα «διπλώνουμε» με απαλές, κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα (θα συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάλυτοι κόμποι μαρέγκας). Συνεχίζουμε κάνοντας το αντίστροφο, προσθέτουμε δηλαδή ⅓ του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά και συνεχίζουμε προσθέτοντας ⅓ κάθε φορά του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι εντελώς λείο και θα έχει μικρούς κόμπους. (Αν έχετε αμφιβολία ότι το κάνετε σωστά δείτε το βίντεο της πρωτότυπης συνταγής.)
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Ανάλογα με το φούρνο, μπορεί να χρειαστεί από 50 έως 70 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια έχει ροδίσει και κάνει ρωγμές ενώ στο κέντρο του τρεμοπαίζει ελαφρά σαν ζελέ κάτω από την ψημένη κρούστα, όταν κουνάμε απαλά το ταψί.
  8. Το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε τρεις ώρες για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, πριν το κόψουμε. Πασπαλίζουμε με κακάο, πριν το σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: Pasteles de Colores

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

7 Σχόλια / Filed In: Επιδόρπια, Κέικ, Cupcakes & Muffins, Με σοκολάτα
Tagged: Σοκολάτα

Δοκιμάστε επίσης:

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake
Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη
Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας με αβοκάντο & πορτοκάλι / Vegan chocolate-orange avocado cake
Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake
Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Νάνσυ ΚτΚ λέει

    01.12.2019 at 22:20

    Γεια σας. Το κέικ έγινε ακριβώς όπως είναι στη φωτογραφία σας! Έκανα την εκδοχή με την άχνη ζάχαρη. Το μόνο που δεν άρεσε στην οικογένειά μου, είναι ότι τους φάνηκε λίγο αγλυκο. Αν χρησιμοποιήσω κρυσταλλική ζάχαρη, πόσο θα μπορούσα να την αυξήσω σε ποσότητα ώστε διατηρηθούν και οι τρεις στρώσεις;

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      01.01.2020 at 12:41

      Νάνσυ, μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα της ζάχαρης, άχνης ή κρυσταλλικής, ώστε να ταιριάζει στη γεύση σας.

      Απάντηση
  2. Φωτεινή λέει

    18.09.2016 at 16:13

    Δυστυχώς κάπου έκανα λάθος και δεν διαχωρίστηκαν οι στρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι νόστιμο μεν αλλά ….. ομοιόμορφο. Που μπορεί να έκανα λάθος;Ακολούθησα τις οδηγίες σας κατά γράμμα. Ευχαριστώ πολύ

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      19.09.2016 at 20:20

      Καλησπέρα, και συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντησή μου. Δύο παράγοντες μπορoύν να επηρέασαν το αποτέλεσμα: α) η χρήση διαφορετικού μεγέθους φόρμας ή β) το ψήσιμο. Αν παραψήσουμε το κέικ, η μεσαία στρώση παύει να είναι εμφανής. Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, καλό είναι να ελέγχουμε μετά τα 50 λεπτά αν είναι έτοιμο.
      Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στο βίντεο της πρωτότυπης συνταγής (https://www.youtube.com/watch?v=YojcQgU_WU0&feature=youtu.be) για να δεις βημα-βήμα τη διαδικασία. Ελπίζω να βοήθησα και ειλικρινά λυπάμαι αν δεν σε ικανοποίησε το αποτέλεσμα.

      Απάντηση
      • Φωτεινή λέει

        26.09.2016 at 17:14

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας. Θα ξαναπροσπαθήσω…

        Απάντηση
  3. Ερμιόνη λέει

    02.10.2013 at 16:26

    Γεια σου Νανά και καλώς σε βρήκα!
    Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου όπως επίσης και ο πολύ αναλυτικός τρόπος με τον οποίο περιγράφεις τη συνταγή.
    Τα tips ιδιαίτερα χρήσιμα, νομίζω ότι πραγματικά δεν αφήνουν περιθώρια λάθους!
    Ελπίζω να τα λέμε!

    Απάντηση
    • Nana Leontidou λέει

      02.10.2013 at 19:10

      Ερμιόνη, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που επικοινώνησες μαζί μου.

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.