Ένα «μαγικό» κέικ ή αλλιώς «tarta magica» για να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα. Για να το πετύχουμε δε χρειαζόμαστε κάποιο ξόρκι ή μαγικό φίλτρο. Είναι μια απλή συνταγή που μεταμορφώνεται μαγικά σ΄ένα απίστευτο επιδόρπιο τριών στρώσεων. Ένα μόνο μείγμα που κατά το ψήσιμο διαχωρίζεται και δημιουργεί στρώσεις διαφορετικής υφής. Αφράτο κέικ στην επιφάνεια, λαχταριστή κρέμα στη μέση και μια στρώση που θυμίζει fudge σοκολάτας στη βάση. Δεν ξέρω το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό αλλά τελικά δεν έχει και τόση σημασία. Άλλωστε η ζαχαροπλαστική μπορεί να μην είναι μαγεία αλλά σίγουρα είναι χημεία.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ… «ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ»
- Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη άχνη βοηθά να φουσκώσει περισσότερο η πρώτη στρώση του κέικ αν και η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί απλή ζάχαρη. Εγώ χρησιμοποίησα άχνη.
- Όταν προσθέτουμε το γάλα στο βασικό μείγμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε το σύρμα ή μια σπάτουλα για το ανακάτεμα γιατί το μείγμα είναι πολύ αραιό.
- Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό. Αν είναι πολύ ζεστό, θα ψήσει τους κρόκους. Αν είναι κρύο, θα παγώσει το βούτυρο.
- Όταν αναμειγνύουμε το βασικό μείγμα με τη μαρέγκα, προκύπτει ένα μείγμα που μοιάζει σαν «κομμένο». Αυτό είναι φυσιολογικό.
- Προκειμένου να ψηθεί σωστά το κέικ και να είναι εμφανείς και οι τρεις στρώσεις, δε χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη φόρμα. Σε αντίθετη περίπτωση αυξάνουμε τη δοσολογία αναλόγως. Διαφορετικά η πάνω στρώση θα γίνει πολύ λεπτή και η στρώση της κρέμας πιο παχιά.
- Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα τύπου Pyrex, είναι πιο εύκολο να ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά το κέικ. Αποφεύγουμε τις κουμπωτές φόρμες με έλασμα γιατί το μείγμα της ζύμης είναι αραιό και μπορεί να «τρέξει».
- Όταν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, η υγρή μεσαία στρώση της κρέμας τρεμοπαίζει σα ζελέ κάτω από την ψημένη κρούστα. Αυτό είναι φυσιολογικό, η κρέμα θα πήξει και θα σταθεροποιηθεί περισσότερο καθώς κρυώνει.
- Χρειάζεται να περιμένουμε τρεις ώρες για να κρυώσει το κέικ πριν το κόψουμε ή περιμένουμε να γίνει χλιαρό και το βάζουμε στο ψυγείο αν είμαστε ανυπόμονοι. Προσωπικά το προτιμώ κρύο.
- ½ πλάκα βούτυρο, λιωμένο & χλιαρό (125g)
- ½ λίτρο γάλα, χλιαρό
- ½ κούπα αλεύρι (65g)
- ½ κούπα+1 κ.σ. άγλυκο κακάο (50g)
- ⅛ κ.γλ. αλάτι
- 4 μεγάλα αυγά (χωρισμένα), σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γλ. λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ¼ κ.γλ. κρεμόριο
- ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g) ή 1¾ κούπας ζάχαρη άχνη (210g)
- 1 κ.σ. νερό
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- κακάο για το πασπάλισμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία τετράγωνη φόρμα, με διαστάσεις 20x20cm ή στρογγυλή, με διάμετρο 22cm. (Για μεγαλύτερη φόρμα αυξάνουμε ανάλογα τη δοσολογία των υλικών, διαφορετικά το κέικ δε θα ψηθεί σωστά.)
- Σ' ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ομοίως, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι, ώστε να αναμειχθούν.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα,τα ασπράδια μαζί με το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού ή το κρεμόριο), έως ότου σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται.
- Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι/κακάο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός ή σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε ⅓ της μαρέγκας στο παραπάνω μείγμα. Με τη σπάτουλα «διπλώνουμε» με απαλές, κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα (θα συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάλυτοι κόμποι μαρέγκας). Συνεχίζουμε κάνοντας το αντίστροφο, προσθέτουμε δηλαδή ⅓ του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά και συνεχίζουμε προσθέτοντας ⅓ κάθε φορά του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι εντελώς λείο και θα έχει μικρούς κόμπους. (Αν έχετε αμφιβολία ότι το κάνετε σωστά δείτε το βίντεο της πρωτότυπης συνταγής.)
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Ανάλογα με το φούρνο, μπορεί να χρειαστεί από 50 έως 70 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια έχει ροδίσει και κάνει ρωγμές ενώ στο κέντρο του τρεμοπαίζει ελαφρά σαν ζελέ κάτω από την ψημένη κρούστα, όταν κουνάμε απαλά το ταψί.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε τρεις ώρες για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, πριν το κόψουμε. Πασπαλίζουμε με κακάο, πριν το σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο.
Βασισμένη στη συνταγή: Pasteles de Colores
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Νάνσυ ΚτΚ λέει
Γεια σας. Το κέικ έγινε ακριβώς όπως είναι στη φωτογραφία σας! Έκανα την εκδοχή με την άχνη ζάχαρη. Το μόνο που δεν άρεσε στην οικογένειά μου, είναι ότι τους φάνηκε λίγο αγλυκο. Αν χρησιμοποιήσω κρυσταλλική ζάχαρη, πόσο θα μπορούσα να την αυξήσω σε ποσότητα ώστε διατηρηθούν και οι τρεις στρώσεις;
Kouzinista λέει
Νάνσυ, μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα της ζάχαρης, άχνης ή κρυσταλλικής, ώστε να ταιριάζει στη γεύση σας.
Φωτεινή λέει
Δυστυχώς κάπου έκανα λάθος και δεν διαχωρίστηκαν οι στρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι νόστιμο μεν αλλά ….. ομοιόμορφο. Που μπορεί να έκανα λάθος;Ακολούθησα τις οδηγίες σας κατά γράμμα. Ευχαριστώ πολύ
Kouzinista λέει
Καλησπέρα, και συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντησή μου. Δύο παράγοντες μπορoύν να επηρέασαν το αποτέλεσμα: α) η χρήση διαφορετικού μεγέθους φόρμας ή β) το ψήσιμο. Αν παραψήσουμε το κέικ, η μεσαία στρώση παύει να είναι εμφανής. Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, καλό είναι να ελέγχουμε μετά τα 50 λεπτά αν είναι έτοιμο.
Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στο βίντεο της πρωτότυπης συνταγής (https://www.youtube.com/watch?v=YojcQgU_WU0&feature=youtu.be) για να δεις βημα-βήμα τη διαδικασία. Ελπίζω να βοήθησα και ειλικρινά λυπάμαι αν δεν σε ικανοποίησε το αποτέλεσμα.
Φωτεινή λέει
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας. Θα ξαναπροσπαθήσω…
Ερμιόνη λέει
Γεια σου Νανά και καλώς σε βρήκα!
Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου όπως επίσης και ο πολύ αναλυτικός τρόπος με τον οποίο περιγράφεις τη συνταγή.
Τα tips ιδιαίτερα χρήσιμα, νομίζω ότι πραγματικά δεν αφήνουν περιθώρια λάθους!
Ελπίζω να τα λέμε!
Nana Leontidou λέει
Ερμιόνη, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που επικοινώνησες μαζί μου.