• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Αφράτα φουρνιστά ντόνατς

04.08.2013

Αφράτα φουρνιστά ντόνατς / Baked donutsΓια να είμαστε ειλικρινείς, τα ντόνατς ψημένα στο φούρνο είναι κάτι σαν αναγκαίος συμβιβασμός από τον οποίο κάτι χάνεις (υφή, γεύση) και κάτι κερδίζεις (λιγότερα λιπαρά, λιγότερες ενοχές). Τουλάχιστον αυτό πίστευα μέχρι που δοκίμασα τη συγκεκριμένη συνταγή. Τα ψητά ντόνατς τείνουν, γενικά, να είναι πιο στεγνά και λιγότερο αφράτα. Χάρη, όμως, στην προσθήκη ενός ιδιαίτερου συστατικού, αυτό διορθώνεται. Τα ντόνατς γίνονται ανάλαφρα, φουσκωτά και τόσο μαλακά που λιώνουν στο στόμα! Το συστατικό αυτό ονομάζεται tangzhong και παρ’ όλο που είναι δύσκολο να το προφέρεις, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις.

Αφράτα φουρνιστά ντόνατς / Baked donutsΜία στις τόσες, σερφάροντας στο internet αναζητώντας νέες συνταγές και έμπνευση, μαθαίνεις κάτι εντελώς καινούργιο που σε κάνει να αναθεωρήσεις συνταγές και τεχνικές που ακολουθείς. Το tangzhong είναι ένα από αυτά. Μια Ταϊβανέζα, η Yvonne Chen που αυτοαποκαλείται «Bread Doctor», στο βιβλίο της με τίτλο “65°C Tangzhong” παρουσιάζει τη μέθοδο tangzhong για την παρασκευή ψωμιού. Το tangzhong είναι ένα μείγμα νερού ή νερού-γάλακτος με αλεύρι, σε αναλογία 5:1. Το μείγμα θερμαίνεται μέχρι τους 65°C (δε χρειάζεται θερμόμετρο για να το πετύχεις) και πήζει, δηλαδή το άμυλο ζελατινοποιείται. Το tangzhong, αφού κρυώσει, προστίθεται στη ζύμη κι αυτό είναι όλο. Στην πράξη λειτουργεί σαν βελτιωτικό ζύμης βελτιώνοντας την υφή και παρατείνοντας τη φρεσκάδα του τελικού προϊόντος, με άλλα λόγια βοηθάει στο να διατηρείται αφράτο, μαλακό και να μην μπαγιατεύει γρήγορα. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε όλες τις ζύμες με μαγιά, αλμυρές ή γλυκές, όπως ψωμιά, τσουρέκια, μπριός, πανετόνε, κ.ά.

Αφράτα φουρνιστά ντόνατς / Baked donutsΣημαντικό, επίσης, είναι η ζύμη μας να είναι αρκετά υγρή και μαλακή. Δεν βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι επειδή κολλάει στα χέρια. Το ζύμωμα θα βοηθήσει στο να αποκτήσει τη σωστή υφή. Επιπλέον, φροντίζουμε να μην παραψήσουμε τα ντόνατς. Τα ψήνουμε, μέχρι μόλις να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Όταν βγουν από τον φούρνο πρέπει να είναι ακόμη πολύ μαλακά γιατί όσο κρυώνουν σφίγγουν. Μετά το ψήσιμο ακολουθεί το γλασάρισμα. Μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα κλασικό γλάσο βανίλιας, ένα σοκολατένιο γλάσο με πραλίνα φουντουκιού ή να τα αλείψουμε, όσο είναι ζεστά, με λίγο φυστικοβούτυρο (ή λιωμένο βούτυρο) και να τα βουτήξουμε σ΄ ένα μείγμα ζάχαρης και κανέλας.

Αφράτα φουρνιστά ντόνατς / Baked donuts

Αφράτα φουρνιστά ντόνατς
 
Save Print
Προετοιμασία
3 ώρες
Ψήσιμο/μαγείρεμα
8 λεπτά
Συνολικός χρόνος
3 ώρες 8 λεπτά
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ TANGZHONG
  • 50ml γάλα
  • 50ml νερό
  • 20g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (315g)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη (50g)
  • 3 κ.σ. βούτυρο (45g)
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα γάλα, χλιαρό (120ml)
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
  • 100g tangzhong
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  • 50g κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 50g μερέντα ή νουτέλα
  • 30ml γάλα, ζεστό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • φουντούκια, τριμμένα (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη (115g)
  • 2 κ.σ. γάλα ή νερό (30g)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή ελάχιστη βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΑΝΕΛΟΖΑΧΑΡΗΣ
  • ¼ κούπας φυστικοβούτυρο ή λιωμένο βούτυρο
  • ¾ κούπας ζάχαρη κρυσταλλική (150g)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ TANGZHONG
  1. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το γάλα με το νερό. Διαλύουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα χειρός, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι. Ζεσταίνουμε το μείγμα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει (δεν αφήνουμε να κοχλάσει). Όταν θα έχει πήξει τόσο ώστε να μπορούμε να δούμε τους «στροβιλισμούς» που δημιουργεί η κυκλική κίνηση που κάνουμε με το σύρμα, απομακρύνουμε από τη φωτιά. Καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και αφήνουμε να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  1. Συνεχίζουμε με τη ζύμη: Στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το tangzhong. Ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε με το γάντζο, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, απαλή κι ελαστική ζύμη. Αν ζυμώσουμε με το χέρι, θέλει λίγο περισσότερο κόπο γιατί η ζύμη είναι υγρή και στην αρχή κολλάει πολύ. Όσο συνεχίζουμε το ζύμωμα, αναπτύσσεται η γλουτένη και η ζύμη αποκτά ελαστικότητα και κολλάει λιγότερο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου. Γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. (Για να ελέγξουμε αν η ζύμη είναι επαρκώς ζυμωμένη, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τα δάχτυλα μας το τεντώνουμε. Αν η ζύμη τεντώνει, χωρίς να τρυπάει, αρκετά ώστε να τη διαπερνάει το φως, σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Είναι το λεγόμενο windowpane test.)

  2. Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 45 λεπτά. Κατόπιν, πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά, για άλλα 30 με 45 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος 1 εκατοστό περίπου. Με στρόγγυλο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 7.5 εκατοστά, (ή με ένα ποτήρι) κόβουμε στρόγγυλους δίσκους ζύμης. Με ένα μικρότερο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 2.5 cm, (ή με ένα καπάκι) κάνουμε τρύπα στο κέντρο κάθε δίσκου. Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης που μας περίσσεψαν σε μπάλα, την ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε κι άλλα ντόνατς.
  4. Μεταφέρουμε τα ντόνατς σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χωρίς να τα στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, 30-45 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC και ψήνουμε τα ντόνατς για 6 με 8 λεπτά. Θέλουμε να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και να μη σκουρύνουν. Γι΄αυτό τα ελέγχουμε συνεχώς, δε θέλουμε να τα παραψήσουμε γιατί θα στεγνώσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα γλασάρουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ στα μικροκύματα στη χαμηλή ένταση. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια τους και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φουντούκια.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ την άχνη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το γάλα (ή το νερό) λίγο-λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να πετύχουμε ένα λείο γλάσο με την επιθυμητή πυκνότητα (όσο πιο αραιό είναι το γλάσο τόσο πιο διάφανη θα είναι η επικάλυψη). Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια τους και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΑΝΕΛΟΖΑΧΑΡΗΣ
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα. Αλείφουμε τα ζεστά ντόνατς με λίγο φυστικοβούτυρο και τα βουτάμε στο παραπάνω μείγμα, είτε μόνο τη μία πλευρά είτε και τις δύο. Αν δεν μας αρέσει το φυστικοβούτυρο, μπορούμε να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο.
Σημειώσεις
• Η ποσότητα κάθε γλάσου είναι αρκετή για να καλύψει το ⅓ περίπου της συνολικής ποσότητας των ντόνατς, αν θέλουμε να φτιάξουμε ντόνατς σε τρεις διαφορετικές γεύσεις.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: the 350 degree oven

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

36 Σχόλια / Filed In: Ζύμες με μαγιά, Με σοκολάτα, Πρωινό
Tagged: Γλάσο, Κανέλα, Μαγιά, Πραλίνα φουντουκιού, Σοκολάτα, Τangzhong

Δοκιμάστε επίσης:

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka
Απίθανο γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

Μαλακό & αφράτο σπιτικό ψωμί του τοστ / Eggless milk bread (tangzhong method)
Σπιτικό ψωμί του τοστ μαλακό σαν… πούπουλο!

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni
Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα (bomboloni)

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού / Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze
Mηλόπιτα «ακορντεόν» με επικάλυψη κρέμας τυριού

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Ismini λέει

    17.11.2020 at 15:21

    Φοβερή η συνταγή σου. τα δοκίμασα για το πάρτυ του μικρού που μου τα είχε παραγγείλει.

    Απάντηση
  2. Θανος λέει

    24.04.2020 at 16:05

    Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να αντικαταστησω την ξηρη μαγια με νοπη και αν ναι σε ποια αναλογια και τι αλλαζει στην συσταση της ζυμης μου!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      25.04.2020 at 13:15

      Θάνο, μπορείς να αντικαταστήσεις την ξηρή μαγιά με 20 γραμμάρια νωπής. Η σύσταση της ζύμης δεν θα αλλάξει αλλά χρειάζεται να ενεργοποιήσεις τη μαγιά πριν την προσθέσεις στη ζύμη. Για να το κάνεις αυτό, διέλυσε τη μαγιά σε 1/3 κούπας χλιαρό γάλα (80ml), πρόσθεσε 1/4 κούπας αλεύρι (30g) και ανακάτεψε, ώστε να δημιουργηθεί ένας χυλός. Σκέπασε το μπολ με πετσέτα και περίμενε μέχρι το μείγμα να αφρίσει και να φουσκώσει. Πρόσθεσε την ενεργοποιημένη μαγιά στον κάδο του μίξερ, μαζί με το υπόλοιπο γάλα (40ml), το αυγό, το υπόλοιπο αλεύρι (345g), τη ζάχαρη, το αλάτι και το tangzhong. Ακολούθησε τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής ως έχουν. Καλή σου επιτυχία!

      Απάντηση
  3. Κωνσταντίνα λέει

    03.04.2020 at 22:57

    Καλησπερα σας. Ευχαριστώ για την συνταγή. Σιγουρα θα μπει στο βιβλιο συνταγών μου. Πολυ αφράτα τα ντονατς και ελαφριά. Το μονο που δεν μου αρεσε, η πολυωρη προετοιμασία με τη ζυμη(οχι οτι δεν άξιζε η προετοιμασία, απλα εχω ενα μωρακι κ ο χρόνος ειναι πολύτιμος?). Πάντως το σίγουρο ειναι πως θα την ξαναφτιαξω. Ευχαριστώ και θα δοκιμάσω και αλλες συνταγες σας. Ηδη εχω δοκιμάσει κάποιες και καθε συνταγή ειναι μια ευχάριστη έκπληξη μπορω να πω. Καλη συνέχεια

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      16.04.2020 at 13:53

      Σ’ ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου, Κωνσταντίνα, και άφησες τις εντυπώσεις σου! Να ΄σαι καλά!

      Απάντηση
  4. Sweetcandy λέει

    27.03.2020 at 10:09

    Καλημέρα, έφτιαξα τα ντόνατς? κ πραγματικά έγιναν τόσο μαλακά κ αφράτα!! Χρονοβόρα διαδικασία αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο! Η αλήθεια είναι όμως ότι από μέσα δεν είναι σαν τα δικά σας όπως φαίνονται στη φωτό δηλ. ( Που κάνουν τρυπιτσες) Η όψη τους είναι πιο «ψωμενια» ? αν θα μπορούσα να το πω έτσι! Τι μπορεί να φταιει για αυτό; ?Ζυμωσα 10′ με κουζινομηχανη ,κ πρόσθεσα ελάχιστο αλεύρι στο σημείο που κάνουμε τη ζύμη μπάλα για να φουσκώσει, για να μπορέσω να τη πιάσω . Κ επίσης όσα είχα κόψει σε πάχος 1εκ. μέσα στο φούρνο φούσκωσαν κ άλλο με αποτέλεσμα να χαθεί η τρυπουλα στη μέση, ενώ άλλα που έκοψα πιο λεπτά διατήρησαν το σχήμα τους. Εψησα επιπλέον 2′ γιατί δεν είχαν πάρει χρώμα από πάνω. Έφταιξε το μέγεθος, το φούσκωμα η το ψήσιμο; ? Παρόλαυτά έγιναν πεντανόστιμα ελαφριά κ δε σε «βαραίνουν» όταν τα τρως όπως συνήθως γίνεται με τα έτοιμα! Εννοείται φαγώθηκαν κ σίγουρα θα ξανακάνω!??‍? Ευχαριστώ εκ των προτέρων?

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      31.03.2020 at 14:14

      Sweetcandy, οι ζύμες που περιέχουν μαγιά θεωρούνται δύσκολες επειδή δεν έχουν πάντα την ίδια συμπεριφορά, ακόμα και αν ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή. Παράγοντες, όπως το αλεύρι, το ζύμωμα, η ωρίμανση, η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος επηρεάζουν τη σύσταση και τη συμπεριφορά τους. Αν ζύγισες τα υλικά σου και ακολούθησες όλα τα βήματα της συνταγής, ίσως χρειάζεται να αφήσεις τα ντόνατς να φουσκώσουν (τρίτο φούσκωμα) για περισσότερο χρόνο τώρα που η εσωτερική θερμοκρασία δεν είναι υψηλή. Γενικότερα, οι χρόνοι αναμονής είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από τη θερμοκρασία της ζύμης και τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Όσο για την τρυπούλα στη μέση, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερο κουπ πατ. Σ’ ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου και άφησες τις εντυπώσεις σου! Να ΄σαι καλά!

      Απάντηση
  5. Λιντα λέει

    09.03.2020 at 00:21

    Πως μπορώ να τα κάνω με σταφίδες;

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      27.03.2020 at 09:06

      Λίντα, μπορείς να προσθέσεις σταφίδες στη ζύμη στο τέλος του ζυμώματος. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
  6. Βιβη λέει

    02.11.2019 at 22:17

    Πραγματικά πολύ καλή η συνταγή σου και η περιγραφή σου!!!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      08.11.2019 at 14:43

      Σε ευχαριστώ, Βιβή, για τα καλά σου λόγια!

      Απάντηση
  7. Ελεονώρα λέει

    27.07.2019 at 01:34

    Σ’ ευχαριστούμε τόσο πολύ γι’ αυτή τη συνταγή! Η περιγραφή ήταν πολύ πιστή στην πραγματικότητα, τα πιάνεις με τα χέρια όταν είναι ζεστά και υποχωρούν από το πόσο αφράτα είναι. Κι αυτή η αίσθηση ότι λιώνουν στο στόμα, τόσο αέρινα… Όποιος ακολουθήσει τη συνταγή κατά γράμμα και δε φοβηθεί το κάπως κολλώδες ζυμάρι, θα καταλάβει πως δεν υπάρχει καμία υπερβολή στα σχόλια. Χρησιμοποίησα μίξερ χειρός με γατζάκια και χτυπήθηκε μια χαρά. Μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής βοηθάει να διαχειριστούμε τέτοιες ζύμες.

    Τη δεύτερη φορά που τα έφτιαξα, έκανα τη ζύμη το μεσημέρι και την άφησα να φουσκώσει στο ψυγείο για να μην ξινίσει η μαγιά και το αποτέλεσμα ήταν ακόμη καλύτερο από την πρώτη φορά! Εμείς τα βουτάμε στο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανέλα. Και πάλι ευχαριστούμε!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      29.07.2019 at 20:10

      Ελεονώρα, χαίρομαι που σου αρέσουν τόσο πολύ! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και που δοκίμασες τη συνταγή μου! Να ‘σαι καλά!

      Απάντηση
  8. Χάρης λέει

    23.09.2018 at 12:44

    Καλησπέρα! Σ’ευχαριστούμε πολύ για το μυστικό με το tangzhong. Φαίνονται υπέροχα και θα τα κάνω σύντομα και θα επανέλθω με εντυπώσεις.
    Ήθελα να ρωτήσω μόνο στον αέρα τα ψήνεις για 6-8 λεπτά;

    Φιλικά,
    Χάρης

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      24.09.2018 at 12:09

      Χάρη, εγώ προτιμώ το ψήσιμο στις αντιστάσεις. Αν θέλεις μπορείς να πειραματιστείς μεταξύ των δύο, με τη μόνη διαφορά ότι στον αέρα θα πρέπει να μειώσεις τη θερμοκρασία κατά 20°C. Καλή σου επιτυχία!

      Απάντηση
  9. ΕΛΕΝΗ λέει

    01.02.2018 at 12:47

    καλημέρα….αγαπημένη μου…λατρεμένη μου….θεά μου!!!!!
    χθες δοκίμασα και έφτιαξα τα ντοντατσ φούρνου με το ταγκτοντ πως λέγεται με το μίξερ που έχω και είναι επαγγελματικό- οικιακό και πάθαμε πλάκα οικογενειακός…. αγοράζω ντόνατσ από τα νανού…….αλλά πιστεύω ότι είναι χιλιόμετρα μπροστά τα δικά σου!!!!! θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω γιατί μου αρέσει πολύ να ψάχνομαι και εγώ για την τελειότητα!!!!!! λατρεύουμε εξισου και τα τσουρέκια!!!!! και μου αρέσουν να είναι αφράτα….
    αν τα φτιάξω και βάλω μετά αυτό το τάγκοντ πόσο θα βάλω στο κιλό το αλεύρι? ή πως τα το υπολογίσω ανάλογα με την συνταγή που θα βρώ? αφαιρώ κάτι άλλο σε υγρή μορφή για να προσθέσω αυτό? συνήθως τα τσουρέκια έχουν πολύ βούτυρο…. μήπως αφαιρώ από αυτό? αν εχεις γνώση σε αυτό πές μου….θα σου είμαι ευγνώμον!!!!! αααα να σου πω βέβαια ότι τα ντόνατς τα έψησα πάνω σε μία μαντεμένια πλάκα την οποία έχω πάρει για να ψήνω τα ζυμάρια πίτσας.
    αυτήν την πλάκα ανάβω τον φούρνο στο τέρμα και η πλάκα θερμαίνεται πολύ μετά βάζω πάνω την πίτσα έτοιμη σε μία λαδόκολλα και βγαίνει η πίτσα ψημένη σαν του ξυλόφουρνου… και ψήνεται σε 6-8 λεπτά….. ανάλογα πόσο χοντρό είναι το ζυμάρι. εκεί έψησα χθες λοιπόν και τα ντοναστ και σε 2-3 λεπτά ήταν έτοιμα….. πάθαμε σου λέω πλάκα….. πολύ αφράτα και σήμερα ήταν σαν να τα έψησα το πρωί. η ηδέα που έχω τώρα έιναι να δοκιμάσω λοιπόν και τα τσουρέκια …. και να τα ψήσω εκεί να δω πως θα βγούν…. αλλα΄ αυτό που προέχει είναι τα πετύχουμε την συνταγή….. αν γνωρίζεις αναλογίες πές μου και εγώ θα γράψω νεότερα μόλις τα φτιάξω…..!!!!!!
    ευχαριστώ πολύ για της ιδέες σας…. και που τις μοιράζεστε μαζί μας γιατί στις μέρες μας λίγοι μοιράζονται πραγματικά……!!!!! ευχαριστώ…ευχαριστώ…. ευχαριστώ!!!!!!!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      01.02.2018 at 22:43

      Πώς να μην ξεκινήσει όμορφα η μέρα μου όταν διαβάζω τόσο όμορφα λόγια! Σε ευχαριστώ από καρδιάς για το γενναιόδωρο σχόλιο σου!
      Έχω ήδη πειραματιστεί με την προσθήκη Τangzhong σε τσουρέκια. Ρίξε μια ματιά στη συνταγή μου για το «γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα»: http://kouzinista.gr/2016/04/30/tang-zhong-chocolate-babka/
      H μέθοδος για να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε συνταγή είναι η εξής:
      Έστω α η συνολική ποσότητα αλευριού της συνταγής μας και β η συνολική ποσότητα των υγρών (νερό/γάλα).
      Για το Tangzhong θα χρειαστούμε 5% της συνολικής ποσότητας αλευριού: α x 5% = 0,05α
      Τελικό βάρος αλευριού: α – 0,05α = 0,95α
      Ποσότητα νερού για το Tangzhong: 0,05α x 5 = 0,25α
      Τελικό βάρος υγρών συνταγής: β – 0,25α
      Βάρος Τangzhong: 0,05α + 0,25α = 0,3α
      Ελπίζω να βγάζουν νόημα όλα τα παραπάνω. Αν χρειαστείς κάποια διευκρίνιση, είμαι στη διάθεση σου.

      Απάντηση
      • ΕΛΕΝΗ λέει

        05.02.2018 at 10:50

        καλημέρα και από μένα πάλι…. σόρυ αλλά τώρα είδα την απάντηση!!!!
        ελπίζω και εγώ να βγάλω άκρη….όντως μετά που έγραψα το μήνυμα διάβασα σχεδόν όλες
        τις συνταγές σας και είδα το τσουρέκι με το τανγκζονγκ…. θα την μελετήσω αρκετά… μαζί με
        αυτά που μου γράψατε και θα το δοκιμάσω σύντομα…..!!!! θες το βράδυ είχαμε ντόντατς βραδιά με την κόρη μου που είναι 5 χρόνων και εννοήτε ότι είχε πρωταρχικό ρόλο στο φτιάξιμο τους…..!!!! ο θεός να σας έχει καλά γιατί είναι πολύ εύκολα…. τα βάζουμε στο καταψύκτη μόλις τα τελειώσουμε και κάθε μέρα βγάζουμε όσα θέλουμε και αν θέλουμε και τα τρώμε φρεσκότατα….. σε λίγο καιρό που θα πάμε και παραλία θα είναι ιδανικό σνακ….. και πάνω από όλα όχι με λάδια τα οποία τα συχαίνομαι λόγο ότι μυρίζει όλο το σπίτι τηγανίλα……ευχαριστούμε πολύ…πολύ πολύ!!!!!!!!! όμορφη μέρα σας εύχομαι και πάντα τέτοια!!!!!!!!!!!!
        φιλια!!!!!!

        Απάντηση
  10. Βασιλική λέει

    26.11.2017 at 00:46

    Η ζύμη με παίδεψε πολύ, διότι δεν έχω μίξερ. Αντιστάθηκα και δεν πρόσθεσα αλεύρι και το αποτέλεσμα -πραγματικά – με αποζημίωσε. Απίστευτα αφράτα, πεντανόστιμα και χωρίς την τηγανολαδίλα να υποβόσκει! Έκανα διπλή δόση, έψησα, ζαχαρωσα και κατεψυξα, ώστε να έχω κολατσιό για τα τέκνα όλη την εβδομάδα . Τα βγάζω από την κατάψυξη αποβραδίς και το πρωί τα γεμίζω με διάφορα καλούδια (πραλινα, μαρμελάδα, μέλι-κανέλα-ξηρούς καρπούς, ταχίνι-μπανάνα-κανέλα κλπ). Είναι τόσο αφράτα, ακριβώς όπως την μέρα που τα έψησα. Υπέροχα, πραγματικά!

    Απάντηση
  11. Κωνσταντία λέει

    11.11.2017 at 08:09

    Πολύ καλή συνταγή! Ακόμα και αν είναι ντόνατς φούρνου είναι πολύ πιο ωραία και από τα έτοιμα.
    Συγχαρητήρια για την συνταγή σας!!

    Απάντηση
  12. Μαρια λέει

    24.07.2017 at 17:00

    Καλησπερα..φαινονται πολυ νοστιμα…θελω να ρωτησω….αν τα κανω χωρις τρυπα στη μεση μπορω να τα γεμησω με μερεντα?επισης θελω να τα φτιαξω για την βαφτιση του γιου μου ποσες μερες διατηρουνται?αν τα φτιαξω μια μερα πριν κ τα βαλω σε σακουλακια θα ειναι το ιδιο φρεσκα την αλλη μερα?

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      30.07.2017 at 11:39

      Εννοείται ότι μπορείς να παραλείψεις την τρύπα στη μέση (ρίξε μια ματιά κι εδώ: http://kouzinista.gr/2016/01/29/cream-filled-baked-bomboloni/). Tα ντόνατς διατηρούνται μάξιμουμ για 2-3 ημέρες αλλά είναι πιο νόστιμα και αφράτα την πρώτη ημέρα. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
  13. Αφροδίτη λέει

    14.05.2017 at 16:50

    Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή. Πριν επιχειρήσω θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις :καταρχήν όταν ανοίγουμε το φύλλο τι μέγεθος έχει και δεύτερον πόσα τεμάχια περίπου βγαίνουν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      14.05.2017 at 20:17

      Καλησπέρα, Αφροδίτη! Δεν αναφέρω συγκεκριμένο μέγεθος γιατί ανοίγουμε τη ζύμη στο σχήμα και στη διάσταση που μας βολεύει, αρκεί να έχει πάχος 1 εκατοστό περίπου. Η συνταγή μας δίνει περίπου 10-12 τεμάχια (εξαρτάται από το μέγεθος του κουπ πατ που θα χρησιμοποιήσουμε). Καλή σου επιτυχία!

      Απάντηση
  14. Zoe Stamataki λέει

    21.03.2016 at 19:10

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ μαλακα δεν το περιμενα!!!ευχαριστωωωωωω!!!!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      21.03.2016 at 19:20

      Χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο!

      Απάντηση
  15. Coco λέει

    15.01.2016 at 22:58

    Γίνονται καταπληκτικά! Μου κολλούσε βέβαια πάρα πολύ η ζύμη, πρόσθεσα λίγο αλεύρι αλλά την άφησα αρκετά μαλακή. Ακόμη και την επόμενη μέρα ήταν αρκετά μαλακά.
    Μπράβο!

    Απάντηση
  16. maxistinkouzina.blogspot.gr λέει

    05.10.2015 at 12:49

    Μου αρέσουν πολύ οι ζύμες, γλυκές η αλμυρές και αυτό φαίνεται στις συνταγές που αναρτώ.
    Αλλά αυτήν την συνταγή με την προσθήκη γενικότερα στις ζύμες του tangzhong δεν το είχα ξαναδεί!!
    Σε ευχαριστούμε που το μοιράσθηκες μαζί μας, θα τα φτιάξω σύντομα!
    Συγχαρητήρια για το υπέροχο μπλόγκ σου!!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      05.10.2015 at 18:04

      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Απάντηση
  17. Natasa S λέει

    13.06.2015 at 21:39

    Μόλις είδα τη συνταγή. Καταρχάς ευχαριστούμε για το μεγάλο μυστικό του tangzhong. Θα τα επιχειρήσω σύντομα και μάλιστα με απέτρεψες από την αγορά φόρμας για donuts στο φούρνο που θα ήταν η επόμενη αγορά μου. Επιστρέφω με εντυπώσεις αυστηρών κριτών μόλις μαζέψω δυνάμεις και μου το επιτρέψει η τεράστια κοιλιά! :)))

    Απάντηση
  18. Nikoletta λέει

    21.09.2014 at 18:57

    Είναι κ α τ α π λ η κ τ ι κ α! Δεν το περίμενα να είναι τόσο αφράτα! Νομίζω όμως ότι θέλει περισσότερο αλεύρι…

    Απάντηση
    • Nana λέει

      21.09.2014 at 20:23

      Καλώς ήρθες Νικολέττα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.
      Θέλω να σου πω πως ένα από τα μυστικά για αφράτα ντόνατς είναι η υγρή, μαλακή ζύμη. Ανάλογα, όμως, με το αλεύρι (περισσότερη γλουτένη = περισσότερο νερό) και την υγρασία/θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι αν δούμε ότι η ζύμη μας κολλάει πολύ. Το καλό ζύμωμα, βοηθάει, επίσης, τη γλουτένη να αναπτυχθεί περισσότερο και τη ζύμη να αποκτήσει σωστή υφή κι ελαστικότητα.
      Σ’ ευχαριστώ που δοκίμασες την συνταγή μου και μοιράστηκες τις εντυπώσεις σου!

      Απάντηση
  19. elena λέει

    19.09.2014 at 22:16

    μολις τα εφτιαξα!!!!!!δεν μπορουσα να τα πλασω γιατι κολλαγε πολυ η ζυμη οποτε τα εβαλα με ενα κουταλι αλλα η γευση κ η μυριωδια τους τα σπαει!!!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      21.09.2014 at 20:37

      Γεια σου Έλενα και καλώς όρισες! Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και λυπάμαι που η ζύμη σε ταλαιπώρησε. Η υγρασία/θερμοκρασία, το αλεύρι και το ζύμωμα επηρεάζουν σημαντικά την ελαστικότητα και την υφή της ζύμης. Ίσως ήταν απαραίτητο να προσθέσεις λίγο περισσότερο αλεύρι. Χαίρομαι πολύ, πάντως, που δεν πτοήθηκες και τα έφτιαξες έστω και με το κουτάλι.

      Απάντηση
  20. kleoniki λέει

    23.04.2014 at 10:12

    Φαινεται τελειο….. χρονια πολλα χριστος ανεστη σε ολους

    Απάντηση
  21. littledeco λέει

    12.11.2013 at 20:11

    φαίνεται λίγο πολύπλοκο αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο, γευστικότατες οι φωτογραφίες σου !!!!!!!!!

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο littledeco Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.