Cookies που ζήλεψαν τη νοστιμιά και το άρωμα των λατρεμένων ρολών κανέλας. Ένα μυστικό που το έκρυψαν καλά μέσα στη ζύμη τους και σου το φανερώνουν, μόνο αν τα δαγκώσεις. Κάθε μπουκιά σου αποκαλύπτει μια γλυκιά βουτυρένια γέμιση ζάχαρης και κανέλας. Μια γέμιση μυρωδάτη, κριτσανιστή και ζαχαρένια που μπερδεύεται με την λαχταριστή ζύμη των cookies, απογειώνοντας την απόλαυση. Σπιτικά cookies που φτιάχνονται εύκολα, χωρίς μίξερ, θέλουν μόνο ελάχιστο ανακάτεμα, λίγη υπομονή και παίδεμα στο πλάσιμο και μεγάλο κουράγιο για να αντισταθείς στη δελεαστική μυρωδιά και την εθιστική τους γεύση.
Στη συνταγή κατέληξα μετά από αλλεπάλληλες δοκιμές και τροποποιήσεις. Ήθελα μια συνταγή που να μη χρειάζεται μίξερ αλλά οι συγκεκριμένες συνταγές περιείχαν μόνο λάδι και δημιουργούσαν μια εύθρυπτη ζύμη που έσπαγε. Η προσθήκη του λιωμένου βουτύρου μου έδωσε τη λύση, κάνοντας τη ζύμη πιο μαλακή κι εύπλαστη. Επίσης, ελάττωσα τη ζάχαρη στο μέτρο του δυνατού γιατί δεν ήθελα, σε συνδυασμό με τη γέμιση, να γίνουν υπερβολικά γλυκά. Το κορν φλάουρ δεν το χρησιμοποίησα από παραξενιά αλλά γιατί, όπως πολυάριθμα blog υποστηρίζουν, είναι το μαγικό συστατικό για υπέροχα cookies που λιώνουν στο στόμα. (Ποια είμαι εγώ που θα διαφωνήσω;) Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ζύμη που πλάθεται εύκολα, χωρίς να τρίβεται ή να κολλάει, απλώνει όσο πρέπει στο ψήσιμο κι έτσι τα cookies παραμένουν φουσκωτά σαν μαξιλαράκια. Ελπίζω να σας έβαλα σε πειρασμό!
{Click here for recipe in English}
- ½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική (100g)
- 1 κ.σ. σκούρη καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. βούτυρο, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (30g)
- 2 κ.γλ. γάλα
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. κορν φλάουρ
- 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
- 2 κ.γλ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική (100g)
- ½ κούπα ζάχαρη άχνη (55g)
- 4 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο και ζεστό (60g)
- ⅕ κούπας σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, με απαλή γεύση (45g)
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1 κ.σ. γάλα
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός και προσθέτουμε το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και τη βανίλια. Χτυπάμε να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθεις μπαλίτσες, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού (ή με βάρος περίπου 12g). Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε μπαλίτσα προκειμένου να πλατύνει και να σχηματιστεί ένας δίσκος. Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο και τη μοιράζουμε ισόποσα πάνω στους μισούς δίσκους ζύμης. Σκεπάζουμε τη γέμιση μ' ένα δεύτερο δίσκο ζύμης, πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν μεταξύ τους και πλάθουμε σε μπαλίτσα. Αραδιάζουμε τις μπαλίτσες στις δύο λαμαρίνες.
- Ψήνουμε κάθε λαμαρίνα χωριστά για 11 με 13 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη πολύ μαλακά). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούμε τα cookies σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
kleoniki λέει
Γεια σας .. φαινονται τελεια….
Να ρωτησω κατι τα αυγα μπορω να τα αντικαταστησω με κατι αλλο?
Nana λέει
Θα μπορούσες σύμφωνα με το http://chefinyou.com/egg-substitutes-cooking/ να αντικαταστήσεις το αυγό με 1/4 κούπας σπορέλαιο ή με 1 κ.σ. κορν φλάουρ που θα διαλύσεις σε 2 κ.σ. νερό. Δεν έχω δοκιμάσει, όμως, τίποτα από τα δύο και δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά αν αυτό θα επηρεάσει την υφή τους. Αν δοκιμάσεις κάτι από τα δύο, θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!
spoon-stories λέει
Λατρεύω τη κανέλα. Πολλές φορές τη βάζω και μέσα στο πρωινό μου καφέ για άρωμα. Νομίζω ότι αυτά τα μπισκοτάκια είναι ότι πρέπει για πρωινό!!! (Φτου και μόλις σταμάτησα τη δίαιτα ^^)
Nana Leontidou λέει
Μην ανησυχείς, η κανέλα έχει λιποδιαλυτική δράση και καταπολεμά τις λιγούρες!
spoon-stories λέει
Μα αυτό περίμενα να ακούσω!!!