Αμαρτωλά, σοκολατένια τρουφάκια με κρεμώδη γέμιση που συνδυάζει την βουτυράτη, καραμελένια γεύση της dulce de leche με τη βελούδινη γεύση γλυκιάς και πικρής σοκολάτας. Ένα εκλεπτυσμένο επιδόρπιο που αποπνέει πολυτέλεια και γιορτινή διάθεση και σε προκαλεί να παραμερίσεις τις όποιες ενοχές σου και να το απολαύσεις με κλειστά τα μάτια. Να βυθιστείς στο εθιστικό άρωμα της σοκολάτας, να ενδώσεις στη σαγηνευτική της γεύση, να ανακαλύψεις την κρυμμένη καραμέλα μέσα στην σοκολατένια γέμιση, να το αφήσεις να λιώσει αργά και απολαυστικά στο στόμα και μετά να υποσχεθείς ότι θα φας μόνο ένα!
Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη αυτών των λιλιπούτειων γλυκών πειρασμών. Χρειάζεται να λιώσεις, να ανακατέψεις, να λερώσεις, να πασαλείψεις, να βάλεις και να βγάλεις στο ψυγείο, να πλάσεις, να κυλήσεις στο κακάο, να γλείψεις κρυφά τα δάχτυλα σου… ή μάλλον καλύτερα ξεχάστε ό,τι σας είπα και βουτήξτε στη σοκολάτα! Η γεύση τους θα σας αποζημιώσει και θα μαγέψει όσους τα δοκιμάσουν. Μοιραστείτε τα με αυτούς που αγαπάτε, κεράστε τα τις ημέρες των γιορτών, δωρίστε τα μέσα σε κομψά κουτάκια ή κρατήστε τα μόνο για τον εαυτό σας (άλλωστε τόσο κόπο κάνατε).
Και μερικές συμβουλές: Βεβαιωνόμαστε ότι το μείγμα έχει παγώσει αρκετά ώστε να πλάθεται. Φοράμε γάντια για να μη γίνουμε χάλια ή φροντίζουμε τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά. Πασπαλίζουμε τα χέρια μας με κακάο για να μην κολλάει το μείγμα. Δουλεύουμε γρήγορα και μεθοδικά. Το ζεστό περιβάλλον θα κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη, γι’ αυτό φροντίζουμε η κουζίνα μας να είναι δροσερή. Μόλις το μείγμα μαλακώσει πολύ, το βάζουμε πίσω στην κατάψυξη. Πιθανόν να μας παιδέψει λίγο η όλη διαδικασία με το βάλε-βγάλε και το σταμάτα-ξεκίνα αλλά θα διευκολύνει πολύ το πλάσιμο. Καλή επιτυχία!
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (395g)
- ½ κουτί dulce de leche (≈200g)
- 100g σκούρα σοκολάτα με 70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 600g σοκολάτα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- κακάο ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς για την επικάλυψη
- Αφαιρούμε την ετικέτα από το ζαχαρούχο και τo τοποθετούμε ξαπλωτά σε μια μικρή κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε η κονσέρβα να βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού. Βράζουμε το ζαχαρούχο σε μέτρια φωτιά για τρεις ώρες, φροντίζοντας να συμπληρώνουμε με βραστό νερό όποτε χρειάζεται, έτσι ώστε η κονσέρβα να καλύπτεται συνεχώς με νερό για να μη «σκάσει». Μετά από τρεις ώρες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κονσέρβα μέσα στο βραστό νερό, μέχρι να κρυώσει ελαφρά. Δεν προσπαθούμε να την ανοίξουμε όσο είναι ακόμη ζεστή ούτε να την κρυώσουμε απότομα.
- Ανοίγουμε το ζαχαρούχο και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα* της καραμέλας σ΄ ένα κατσαρολάκι. Ζεσταίνουμε την καραμέλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει χλιαρή και ρευστή. Προσθέτουμε τη σκούρα σοκολάτα και αφήνουμε να ζεσταθεί και ν΄ αρχίσει να λιώνει. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί. Καλύπτουμε ένα πιάτο με διάφανη μεμβράνη, τη λαδώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα καραμέλας-σοκολάτας πάνω στη μεμβράνη σε μια λεπτή στρώση. Αφού κρυώσει το μείγμα, το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι να σφίξει καλά.
- Βάζουμε σ' ένα μπολ την τεμαχισμένη σοκολάτα γάλακτος. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες μικρές φουσκάλες περιμετρικά στα τοιχώματα της κατσαρόλας (δεν αφήνουμε να βράσει!!!), απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε 2 λεπτά για να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Περιμένουμε να κρυώσει και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει και να σφίξει η σοκολάτα.
- Βάζουμε σ΄ ένα μικρό μπολ το κακάο ή τους ξηρούς καρπούς. Ξεκολλάμε την παγωμένη καραμέλα από τη μεμβράνη και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε τέτοιο μέγεθος ώστε αν τα πλάσουμε σε μπαλίτσες να έχουν το μέγεθος φουντουκιού. Παίρνουμε μ΄ ένα κουταλάκι του γλυκού μια γεμάτη κουταλίτσα από την παγωμένη σοκολάτα γάλακτος, κάνουμε μια τρυπούλα στο κέντρο του μείγματος και τη γεμίζουμε μ΄ ένα κομματάκι καραμέλας. Φορώντας γάντια μιας χρήσης (λάτεξ) πατάμε για να κλείσει η τρυπούλα και να κρυφτεί η καραμέλα και πλάθουμε γρήγορα σε μπαλίτσα. Αν κολλάει πολύ το μείγμα, ρίχνουμε στα χέρια μας λίγο κακάο. Κυλάμε τα τρουφάκια στο κακάο ή στους ξηρούς καρπούς, μέχρι να καλυφθούν καλά και παντού και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Αν το μείγμα αρχίσει στο μεταξύ να ζεσταίνεται και να λιώνει στα χέρια μας, το βάζουμε ξανά στο ψυγείο για να σφίξει και συνεχίζουμε αργότερα.
Διατηρούμε τα τρουφάκια σκεπασμένα στο ψυγείο. Αν κατά την παραμονή τους στο ψυγείο υγρανθεί η επικάλυψη του κακάο, τα τυλίγουμε για δεύτερη φορά στο κακάο. Πριν τα προσφέρουμε, τα αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Βασισμένη στη συνταγή: BBC Good Food
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση