Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας ότι το σπιτικό ψωμί απαιτεί κόπο και χρόνο που συχνά δεν έχουμε στη διάθεση μας. Κάθε πρόβλημα, όμως, έχει τη λύση του και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα, μια καινοτομία του Jim Lahey. Τα υλικά της ζύμης ενώνονται με ένα απλό ανακάτεμα σε μια υγρή και κολλώδη ζύμη χωρίς να χρειαστεί να λερώσουμε τα χέρια μας. Η ζύμη περιέχει ελάχιστη μαγιά και το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε υπομονετικοί μαζί της. Την ετοιμάζουμε μέσα σε λίγα λεπτά και μετά την ξεχνάμε, τουλάχιστον για τις επόμενες 18 ώρες. Είναι μια ζύμη που θέλει το χρόνο της για να ωριμάσει αργά και να φουσκώσει. Αυτό είναι και το μυστικό που χαρίζει σ΄ αυτό το «τεμπέλικο» ψωμί ξεχωριστή νοστιμιά, μοναδικό άρωμα και υπέροχη υφή!
Εν όψει, λοιπόν, της Καθαράς Δευτέρας και της εθιμοτυπικής κατανάλωσης λαγάνας που επιβάλλει η μέρα, σκέφτηκα να βάλω σε εφαρμογή μια συνταγή για λαγάνα χωρίς ζύμωμα. Μοναδική προϋπόθεση για να φουρνίσουμε τις λαγάνες μας πρωί-πρωί τη Δευτέρα, είναι κάποια στιγμή το πρωί της Κυριακής να αφιερώσουμε 5 λεπτά για να ετοιμάσουμε τη ζύμη. Ο έγκαιρος προγραμματισμός είναι βασική προϋπόθεση για αυτή τη ζύμη που κάνει όλη τη δουλειά για μας, αφού στην ουσία «αυτοζυμώνεται». Το μόνο αγχωτικό με τη συγκεκριμένη ζύμη είναι ότι είναι μαλακή, υγρή και κολλάει πολύ. Σας προειδοποιώ, για να μην σας πιάσει πανικός. Τα μυστικά είναι γενναιόδωρο αλεύρωμα (όσες φορές χρειαστεί), όχι πολύ πασπάτεμα, γρήγορες και απαλές κινήσεις.
Αν διστάζετε ακόμη να ανακατευτείτε με αλεύρια και μαγιές, αναλογιστείτε το άρωμα μιας φρεσκοψημένης λαγάνας που μόλις βγήκε από το φούρνο σας και την ικανοποίηση ότι την έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας! Ακόμη κι αν δεν προλαβαίνετε μέχρι τη Δευτέρα, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε έναν ολόκληρο χρόνο για να προσπαθήσετε. Τώρα που ξέρετε πως δε θέλει κόπο αλλά τρόπο και μάλιστα εξαιρετικά απλό, μπορείτε να τη φτιάχνετε όσο συχνά θέλετε. Για μεγαλύτερη νοστιμιά, δοκιμάστε να προσθέσετε στη ζύμη φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, ελιές, λιαστές ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Παραδοσιακά συνοδεύεται από ταραμοσαλάτα, ελιές, φασόλια γίγαντες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χαλβά κι αν ο καιρός το επιτρέπει… χαρταετό!
- 1½ κούπες νερό, χλιαρό (360ml)*
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml)
- 1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)
- 2 κ.γλ. ζάχαρη (10g)
- ¼ κ.γλ. μαγιά στιγμής (1g)
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
- 2 κούπες αλεύρι κίτρινο χωριάτικο, από σκληρό σιτάρι (250g)
- 2 κ.γλ. αλάτι (10g)
- 1 κ.γλ. μέλι διαλυμένο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε το τα αλεύρια και το αλάτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια υγρή, κολλώδης ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι η επιφάνεια της να γεμίσει με μικροσκοπικές φουσκαλίτσες και η ζύμη να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 18 ώρες (εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία).
- Αφού "ανέβει" η ζύμη, αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη. Την πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια μας και της δίνουμε περίπου τετράγωνο σχήμα τεντώνοντας την. Μετά διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες προς το κέντρο, πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και την αναποδογυρίζουμε, ώστε να ’ρθει η ένωση από κάτω. Πλάθουμε απαλά τη ζύμη σε μπάλα, την αλευρώνουμε ώστε να μη κολλάει και τη σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με λαδωμένη μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια του πλάστη δίνουμε στη ζύμη το επιθυμητό σχήμα με πάχος όχι περισσότερο από ένα δάχτυλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αλευρωμένη λαδόκολλα, την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε ένα μισάωρο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει λίγο (δεν περιμένουμε να διπλασιαστεί). Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Μετά από 20 λεπτά, βάζουμε ένα ρηχό ταψάκι με μία κούπα βραστό νερό στη βάση του φούρνου, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του**.
- Με τα ακροδάχτυλα μας σχηματίζουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της λαγάνας. Διαλύουμε το μέλι στο ζεστό νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της και την πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι. Ψήνουμε τη λαγάνα στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.
** Όταν θα βάλουμε τη λαγάνα στο φούρνο και για τα επόμενα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστεί το νερό, η υγρασία εξαιτίας των υδρατμών θα βοηθήσει τη λαγάνα να φουσκώσει καθυστερώντας τη δημιουργία της κόρας. Αν μετά από το 10λεπτο δεν έχει εξατμιστεί όλο το νερό, απομακρύνουμε προσεκτικά το ταψάκι.
Βασισμένη στη συνταγή του Jim Lahey: bon appetit
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Ερμιόνη λέει
Πραγματικά με αυτή τη συνταγή δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μη φτιάξουμε αφράτη λαγάνα!
Πολύ καλή φαίνεται και προπαντός ξεκούραστη!
Θα είναι φοβερή και σε σάντουιτς!
Φιλιά