Ήθελα να φτιάξω ένα νηστίσιμο κέικ. Η αλήθεια είναι πως ήμουν λίγο επιφυλακτική για το αποτέλεσμα. Μπορεί ένα νηστίσιμο κέικ να είναι αφράτο, υγρό και άκρως σοκολατένιο; Μπορεί να έχει πλούσια υφή, υπέροχη γεύση και προκλητική εμφάνιση; Μπορούν τα υπόλοιπα υλικά να αντισταθμίσουν την απουσία των αυγών; Αυτά κι άλλα παρόμοια βασάνιζαν το μυαλό μου. Τελικά, το κέικ με εξέπληξε ευχάριστα, τόσο με τη ζουμερή υφή του όσο και με την πλούσια σοκολατένια γεύση του.
Και ιδού. Ένα νηστίσιμο κέικ με γέμιση κι επικάλυψη καραμελένιας βουτυρόκρεμας. Γιατί μπορεί η νηστεία να προστάζει εγκράτεια και απλότητα αλλά εγώ ήθελα κάτι παραπάνω. Το κέικ είναι υπέροχο και σκέτο αλλά η βουτυρόκρεμα το κάνει ξεχωριστό. Το μεταμορφώνει από απλό, καθημερινό κέικ σε επιδόρπιο που εντυπωσιάζει! Επιπλέον, σε αναγκάζει να σταματήσεις στο ένα κομμάτι. Είναι αρκετά γλυκιά και δεν σου αφήνει περιθώρια για υπερβολές.
Πρόκειται για μια βουτυρόκρεμα διαφορετική, φτιαγμένη με μαργαρίνη, μαλακιά μαύρη ζάχαρη (dark brown) και φυτικό γάλα. Η πλούσια σε μελάσα μαύρη ζάχαρη της προσδίδει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση και υπέροχο, καραμελένιο χρώμα. Το φυτικό γάλα, ανάλογα με το είδος του, την εμπλουτίζει προσθέτοντας μια ενδιαφέρουσα γευστική νότα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι φυτικό γάλα θέλουμε, από ξηρούς καρπούς, καρύδα, ρύζι ή σόγια, να το αγοράσουμε ή να το φτιάξουμε εύκολα μόνοι μας στο σπίτι. Αναλογιστείτε μόνο ότι με 100g αμύγδαλα, για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε αρκετό γάλα για το σύνολο της συνταγής (περίπου μισό λίτρο).
Το κέικ δε θα μας δυσκολέψει. Βασίζεται στη «μέθοδο των δύο μπολ», ένα για τα στεγνά υλικά κι ένα για τα υγρά και τη ζάχαρη. Εδώ δε θα χρειαστούμε μίξερ αλλά θα το χρειαστούμε στη συνέχεια για τη βουτυρόκρεμα. Αυτή θα μας δυσκολέψει λίγο παραπάνω. Ούτε για τη συναρμολόγηση θα χρειαστεί να αγχωθούμε. Η βουτυρόκρεμα δουλεύεται εύκολα και «συγχωρεί» τα λάθη. Σίγουρα θα χρειαστεί να αφιερώσουμε λίγο επιπλεόν χρόνο για να το φτιάξουμε αλλά θα αποζημιωθούμε με ένα ξεχωριστό νηστίσιμο επιδόρπιο που δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, υφή ή εμφάνιση.
* Έχω τροποποιήσει τη συνταγή της καραμελένιας βουτυρόκρεμας γιατί διαπίστωσα ότι αρκετοί αντιμετώπισαν δυσκολίες. Την επανέλαβα αρκετές φορές και είμαι, πλέον, σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο σας.
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
- ½ κούπα άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας (45g)
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κούπα φυτικό, νηστίσιμο γάλα ή νερό (240ml)
- 1 κούπα ζεστό νερό (240ml)
- ¾ κούπας σπορέλαιο (165g)
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
- 1¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- ¾ κούπας φυτικό, νηστίσιμο γάλα (180ml)
- 1 κούπα μαύρη μαλακή ζάχαρη (230g)
- 4½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (35g)
- 1 πλάκα μαργαρίνη, μαλακή, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένη σε κύβους (250g)
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα μια θέση χαμηλότερα από τη μέση. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ, με διάμετρο 20cm, και στρώνουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι.
- Σε διαφορετικό μπολ βάζουμε το ζεστό νερό, το φυτικό γάλα, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι και να αναμειχθούν τα υλικά. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες ισομερώς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 50 λεπτά ή έως ότου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο των κέικ. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά. Κατόπιν τα ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Όσο κρυώνουν τα κέικ, ετοιμάζουμε την κρέμα βουτύρου. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το φυτικό γάλα, μαζί με την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε την εστία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμη. Απομακρύνουμε από την εστία, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος και την τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) χτυπάμε με το φτερό (ή με το μίξερ χειρός), σε μέτρια ταχύτητα, τη μαργαρίνη με το αλάτι, μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά (κουταλιά κουταλιά) την κρύα κρέμα που έχουμε ετοιμάσει και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει κρεμώδες, περίπου 5 λεπτά.
- Αφού κρυώσουν εντελώς τα κέικ, συνεχίζουμε με τη συναρμολόγηση (αν το κέικ είναι έστω κι ελάχιστα χλιαρό, η κρέμα θα αρχίσει να λιώνει). Βάζουμε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα και απλώνουμε το ⅓ περίπου της βουτυρόκρεμας στην επιφάνεια. Τοποθετούμε επάνω το δεύτερο κέικ και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα, καλύπτοντας την επιφάνεια και τα πλαϊνά.
- Διατηρούμε το κέικ για 4−5 μέρες στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, το αφήνουμε για 20 λεπτά εκτός ψυγείου.
Το κέικ βασίζεται στη συνταγή: Cook’s Hideout
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Θα μπορούσα στο κέικ να προσθέσω λίγο καφέ για να πάρει άρωμα; Κι αν ναι, με τι από τα υλικά να το αντικαταστήσω;
Μπορείς να αντικαταστήσεις ένα μέρος ή όλη την ποσότητα από το φυτικό γάλα ή το νερό με καφέ. Καλή επιτυχία!
Μπορώ σε παρακαλώ να έχω τη συνταγή την παλιά;;;
Για την κρέμα βουτύρου
½ πλάκα μαργαρίνη, σκληρή (125g)
1 κούπα σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (230g)
¼ κούπας φυτικό, νηστίσιμο γάλα (60ml)
¼ κ.γλ. αλάτι
2 κούπες ζάχαρη άχνη (250g)
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μαζί με την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε ίσα-ίσα να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και περιμένουμε να κρυώσει και να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια στο παραπάνω μείγμα. Ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να πήξει, να φουσκώσει και να αφρατέψει.
Καλή επιτυχία!
Δεν θέλω να την πετάξω αλλά δεν τη βλέπω να σφίγγει.. Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις!!!!!
Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ τι πήγε στραβά, ώστε να σε βοηθήσω περισσότερο.
Eίχε πήξει αρκετά το μείγμα με το γάλα, το αλεύρι και τη ζάχαρη; Διαφορετικά, οι συνηθέστεροι λόγοι που «κόβει» η βουτυρόκρεμα είναι η θερμοκρασία των υλικών. Τόσο το παραπάνω μείγμα όσο και η μαργαρίνη πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακή, όχι λιωμένη).
Kalispera!! Eixa ftiaxei thn prohgoumeni suntagh ths vouturokremas k htan teleia! Auth den exei axnh?? Akolouthhsa tis odhgeies alla den enswmatwnetai i krema me th margarini k fainetai sa na exei kopsei.. 🙁
Με την προϋπόθεση ότι έχεις χρησιμοποιήσει μαργαρίνη σε πλάκα και όχι soft, δοκίμασε να την βάλεις στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει η μαργαρίνη, και να την ξαναχτυπήσεις. Ελπίζω να βοήθησα. Για οτιδήποτε χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου.
Με σοφτ μαργαρίνη δεν μπορεί να γίνει η βουτυροκρεμα;
Φοβάμαι πως όχι, δεν θα μπορεί να σταθεροποιηθεί η βουτυρόκρεμα. Η σύνθεση της soft μαργαρίνης είναι τέτοια, ώστε να παραμένει μαλακή στο ψυγείο κι αυτό την κάνει ακατάλληλη για τέτοια χρήση.
Καλησπερα! Μου σβολιάζει το αλευρι! Γιατι;;;
Δεν είμαι σίγουρη αν κατάλαβα καλά αλλά αν εννοείς ότι όταν προσθέτεις το μείγμα των υγρών στα στεγνά υλικά ότι δημιουργούνται σβόλοι, αυτό είναι φυσιολογικό.
κανενας μπελας αλίμονο!! το κεικ εγινε αναρπαστο!!!εσφιξε η κρεμα στο ψυγειο αφου το αφησα 1 βραδυ αλλα στη μια ωρα εκτος αχισε να λιωνει! κατα τα αλλα άκρως εντυπωσιακό και πεντανόστιμο! ηδη εδωσα τη συνταγη και σε άλλαες και σίγουρα θα το ξανακάνω με μερικές αλλαγές στην κρέμα! 🙂
θα σου πω αυριο για σιγουρια! παντως ειναι πεντανοστιμη η βουτυροκρεμα σαν κατι καραμελες φλόκες τις λέμε εμεις εδω! ευχαρστω και παλι για τις αμεσες απαντησεις σου 🙂
Είναι το λιγότερο που μπορούσα να κάνω μια και σε ‘βαλα σε μπελάδες.
γαλα εβαλα απο αμυδγαλα ακολουθησα τη συμβουλη σου! (θεικο το αμυγδαλογαλα μπάι δε γουέι) ζαχαρη καστανη (dark demerara λεει μονο η συσκευασια αυτη χρησιμοποιω χροναι τωρα απο βουλγαρια) και αχνη ζαχαρη του μαρινοπουλου (επισης αυτη χρησιμοποιω συνηθως) και το βιταμ το τουβλο. στο ψυγειο σταθεροποιηθηκε παντως. αυριο που θα την κοψω ελπιζω να μη λιωσει το γλασσο αν μεινει πολυ εξω
Συμπέρασμα: τα έκανες όλα σωστά! Άρα το ερώτημα παραμένει. Τι έφταιξε; Θα δοκιμάσω να την ξαναφτιάξω με λιγότερο γάλα για να διαπιστώσω αν αυτό βοηθάει τη βουτυρόκρεμα να στέκεται καλύτερα. Πάντως από τη στιγμή που σταθεροποιήθηκε, δε νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα. Εγώ γλάσαρα το κέικ, αφού άφησα τη βουτυρόκρεμα για λίγη ώρα στο ψυγείο. Μετά δεν ξαναέβαλα το κέικ στο ψυγείο μέχρι που τελείωσε. Διατηρείται μια χαρά εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες.
οχι δεν εβαλα σοφτ, εβαλα το βιταμ το «τουβλο». το εβαλα ψυγειο προσθεσα και βουτυρο εξτρα αλλα ειναι σαν κρεμα ζαχαροπλαστικης! δεν ξερω τι φταίει. εστρωσε στην τουρτα αλλα δεν ειναι αρκετα σφιχτο. τωρα την εχω ψυγειο θα δω αυριο πως θα ειναι. παντως τρώγεται μια χαρα!ευχαριστω!
Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σε βοηθήσω περισσότερο. Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι μπορεί να έφταιξε. Σου είναι εύκολο να μου πεις τι γάλα και τι ζάχαρη χρησιμοποίησες;
νανα καλησπέρα!! κάνω το κεικ και εχω κολλησει στη βουτυροκρεμα!! δεν πηζει με τιποτα εχω βαλει 1 σακουλακι αχνη 400γρ! μπορεις ναμε βοηθήσεις;;;;
Μήπως δοκίμασες κάτι από όσα προτείνω παραπάνω στην dialehti gidari; Κανονικά αν τη βάλεις για μερικά λεπτά στο ψυγείο ή για πιο γρήγορα στην κατάψυξη, η μαργαρίνη θα σφίξει (εκτός αν χρησιμοποίησες μαργαρίνη soft). Αφού παγώσει η μαργαρίνη, δοκίμασε να την χτυπήσεις για 2-3 λεπτά σε υψηλότερη ταχύτητα. Βέβαια, πολύ φοβάμαι ότι θα είναι πολύ γλυκιά. Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο.
Ευχαριστώ πολύ.
το διάβασα! φαίνεται εύκολο! θα το προσπαθήσω κι οτι βγει!! ευχαριστώ
Καλή επιτυχία κι ό,τι θελήσεις στη διάθεση σου!
Καλησπέρα. Μόλις τελείωσα με το κέικ αλλά δεν μου πέτυχε η βουτυροκρεμα. Το κέικ είχε κρυώσει η βουτυροκρεμα όμως δεν στεκόταν. Τι έφταιξε; Πόση ώρα πρέπει να χτυπήσουμε την καραμέλα με την άχνη ζάχαρη; Πάντως από γεύση είναι τέλειο
Καλησπέρα. Λοιπόν, δεν είμαι σίγουρη τι έφταιξε αλλά έχω να σου προτείνω τρεις λύσεις. α) Με την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποίησες μαργαρίνη soft, μπορείς να την βάλεις για λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να σφίξει η μαργαρίνη και στη συνέχεια να την ξαναχτυπήσεις. β) Δοκίμασε να την χτυπήσεις για 2-3 λεπτά σε υψηλότερη ταχύτητα. γ) Μπορείς ακόμη να προσθέσεις περισσότερη άχνη μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
Ελπίζω να μην καθυστέρησα πολύ να σου απαντήσω και να σε βοήθησα λίγο. Αν τελικά δοκιμάσεις κάτι από τα παραπάνω, θα χαρώ πολύ να μάθω το αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!
τέλειο!! και κανεις δεν θα πιστέψει οτι ειναι νηστίσιμο!! αντι γαι φυτικό γάλα τι μπορώ να βάλω; εδω επαρχία λίγο δύσκολα να βρω τέτοια μονο γαλα καρυδας εχω βρει αλλά το σιχαίνομαι! μπορω να βαλω χυμο; νερό;
http://agapameandolmas.blogspot.gr
Στο κέικ μπορείς να αντικαταστήσεις το φυτικό γάλα με νερό αλλά όχι στη βουτυρόκρεμα. Μπορείς, όμως, να το φτιάξεις πολύ εύκολα στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγους ωμούς ξηρούς καρπούς (100g είναι αρκετά) κι ένα μπλέντερ. Ρίξε μια ματιά στο link http://wp.me/p3cvZP-Vn.
Πω πω τελειο!
Πω πω!
Άψογο σε εμφάνιση, υπέροχη η αντίθεση χρωμάτων ανάμεσα στο σοκολατένιο κέικ και τη χρυσαφένια επικάλυψη! Η νηστίσιμη καραμελένια βουτυρόκρεμα χαρίζει πάρα πολλούς πόντους στο κέικ σου Νανά!
Φιλιά!