Μικροί και μεγάλοι έχουν αρχίσει να μετράνε αντίστροφα μία μία τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Καθένας για διαφορετικούς λόγους. Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα μπαλκόνια και τα δέντρα διακρίνονται στολισμένα μέσα από το τζάμι. Εγώ πάλι δεν έχω πολύ όρεξη να στολίσω. Βαριέμαι, μου λείπει το γιορτινό mood, είναι ο καιρός παράξενος, σκέφτομαι και το ανιαρό ξεστόλισμα, από δικαιολογίες άλλο τίποτα. Τα παιδιά μεγάλωσαν και δεν δίνουν πολύ σημασία αλλά αν δεν στολίσω, θα αρχίσουν να γκρινιάζουν και να ρωτάνε γιατί δεν στολίσαμε. Ο πληθυντικός είναι ευγενείας γιατί το στόλισμα, εννοείται και το ξεστόλισμα, είναι αποκλειστική ευθύνη της μαμάς.
Μπορώ, φυσικά, και να μην στολίσω αλλά Χριστούγεννα χωρίς δέντρο μοιάζουν με καλοκαίρι χωρίς καρπούζι. Κάποια πράγματα είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μέσα στο μυαλό μας που είναι δύσκολο να φανταστούμε το ένα χωρίς το άλλο. Αλλά αν είναι να το κάνεις από αγγαρεία, καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου, έτσι δεν είναι; Ξέρω, όμως, ότι όσο πλησιάζουν οι γιορτές, θα το μετανιώσω. Μου αρέσει η γιορτινή, ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί το στολισμένο δέντρο μέσα στο σπίτι, οπότε καλύτερα να το πάρω απόφαση και να ξεμπερδεύω μια ώρα αρχύτερα. Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει!
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και υπάρχουν τόσα πράγματα να σκεφτώ και να οργανώσω. Δεν είναι μόνο ο εθιμοτυπικός στολισμός, είναι και το εορταστικό μενού, είναι και το ατελείωτο περπάτημα για την αναζήτηση των δώρων… Κακά τα ψέματα, τα Χριστούγεννα έχουν περισσότερη πλάκα όταν είσαι παιδί. Σε απασχολούν μονάχα δυο πράγματα. Να κλείσουν τα σχολεία και να καταφέρεις να μείνεις ξύπνιος για να δεις τον Άγιο Βασίλη. Τουλάχιστον μέχρι να ‘ρθει αναπόφευκτα η στιγμή της αλήθειας και να ξεσκεπαστεί το μυστήριο του παχουλού γεράκου με την άσπρη γενειάδα και την κόκκινη στολή που περνά μέσα από καμινάδες και να χαθεί η μαγεία.
Γενικά, δεν είμαι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Σιχαίνομαι να στριμώχνομαι παραμονή Χριστουγέννων στις ουρές των σούπερ μάρκετ για να ψωνίσω ή να τρέχω πανικόβλητη για να διαλέξω δώρα ή να πειραματίζομαι με μη δοκιμασμένες συνταγές. Γιατί ως γνωστόν, αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει και μάλιστα τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Με τη γαλοπούλα έχω συμβιβαστεί και παίρνω τα ρίσκα μου. Το να ψήσω ένα τετράκιλο πουλί ένα μήνα νωρίτερα απλά για να βεβαιωθώ ότι θα μου πετύχει η συνταγή είναι ούτως ή άλλως κάτι που με ξεπερνάει. Για το υπόλοιπο μενού ή ψάχνομαι στο διαδίκτυο ή καταφεύγω σε κάποια δοκιμασμένη συνταγή από το blog, όπως αυτή η σαλάτα ή αυτή η σούπα ή αυτή η τάρτα. Ευτυχώς, για επιδόρπιο οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες.
Κάποια στιγμή τυχαία πήρε το μάτι μου τα συγκεκριμένα ρολά κι αμέσως σκέφτηκα «να κάτι που θα ταίριαζε σε ένα εορταστικό μενού» κι έσπευσα να τα δοκιμάσω. Εμφανίσιμα, χρωματιστά, διαφορετικά, αυτά τα μικρά ρολά από μοσχαρίσιο κρέας και λαχανικά με το γυαλιστερό γλάσο, αποτελούν μια όμορφη αλλά και νόστιμη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους μας. Τραγανά λαχανικά, τρυφερό κρέας, γλυκόξινο γλάσο, διαφορετικές υφές και γεύσεις συνθέτουν ένα πιάτο πολύ κομψό και απόλυτα γευστικό. Μοναδική προϋπόθεση να αγοράσουμε κρέας σας από κρεοπώλη που εμπιστευόμαστε και να το μαγειρέψουμε σωστά για να παραμείνει ζουμερό και μαλακό.
- 1 κιλό τρυφερό µοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε λεπτές
φέτες μεγέθους 7x14 cm (κόντρα ή φιλέτο) - 3 κ.σ. Γούστερ σως (Worcestershire sauce)
- 1 κ.γλ. ρίγανη, ξερή, κοπανισμένη μέχρι να γίνει σκόνη
- 1 κ.γλ. θυμάρι, ξερό, κοπανισμένο μέχρι να γίνει σκόνη
- ½ κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml)
- 1 καρότο, κομμένο σε μπαστουνάκια
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε μπαστουνάκια
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- 1 πιπεριά πράσινη, κέρατο, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 4−5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (15ml)
- ½ κ.γλ. ρίγανη, ξερή
- ½ κ.γλ. θυμάρι, ξερό
- ½ κ.γλ. βασιλικός, ξερός
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος (30ml)
- 3 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ⅓ κούπας ξύδι βαλσαμικό (80ml)
- ⅓ κούπας ζωμό βοδινού (80ml)
- 3 κ.σ. σκούρα καστανή ζάχαρη
για να δέσουμε τα ρολάκια μετά το ψήσιμο (προαιρετικά)
- Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Το κόβουμε, κάθετα στις ίνες, σε λεπτές φέτες, με μέγεθος 7x14cm περίπου και τις χτυπάµε ελαφρά µε το σφυρί του κρέατος για να λεπτύνουν (ή ζητάµε από τον κρεοπώλη µας να τις ετοιμάσει). Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τη Γούστερ σως, τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο και το πιπέρι (δεν ρίχνουμε αλάτι στη μαρινάδα). Περιχύνουμε το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα εκτός ψυγείου ή για περισσότερες ώρες στο ψυγείο (όταν θέλουμε να το μαγειρέψουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά).
- Καθαρίζουμε το καρότο και πλένουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε το καρότο, το κολοκυθάκι και τις πιπεριές σε λεπτά μπαστουνάκια με μήκος μεγαλύτερο από το πλάτος που έχουν οι φέτες του κρέατος, 12−14cm περίπου, ώστε να προεξέχουν όταν τα τυλίξουμε στα ρολά. Κόβουμε το τρυφερό πράσινο τμήμα από τα κρεμμυδάκια σε λεπτές λωρίδες με το ίδιο μήκος.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σπάμε με τη λάμα του μαχαιριού. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να αρωματίσουν το βούτυρο. Ρίχνουμε το βαλσαμικό ξύδι, το ζωμό και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό και να πήξει, δημιουργώντας ένα παχύρρευστο σιρόπι. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, πετάμε το σκόρδο και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο (1 κ.σ.) και σοτάρουμε το καρότο, το κολοκυθάκι και τις πιπεριές (τα κρεμμυδάκια δεν χρειάζονται σοτάρισμα). Σοτάρουμε για 2−3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα αλλά να παραμείνουν τραγανά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
- Βγάζουμε τις φέτες του κρέατος από τη μαρινάδα και τις ταμπονάρουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας. Τις απλώνουμε σε μια επιφάνεια και τις αλατοπιπερώνουμε. Μοιράζουμε σε καθεμία τα σοταρισμένα λαχανικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και τα δένουμε με σπάγκο ή τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
- Στο ίδιο τηγάνι που σοτάραμε τα λαχανικά ζεσταίνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το μισό ελαιόλαδο. Μόλις κάψει το λάδι, τοποθετούμε μερικά ρολάκια στο τηγάνι, με την ένωση προς τα κάτω, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε το ένα με το άλλο. Σοτάρουμε καλά τα ρολάκια από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν στον επιθυμητό βαθμό. Μόλις ψηθούν, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά. Συνεχίζουμε ομοίως, μέχρι να τελειώσουν όλα τα ρολάκια.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε το τρυφερό πράσινο μέρος τους και τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Ζεσταίνουμε για 10−15 δευτερόλεπτα στη μέγιστη ένταση του φούρνου για να μαλακώσουν (με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν ελαστικότητα). Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες ή το σπάγκο από τα ρολάκια και δένουμε το καθένα με ένα κρεμμυδάκι, κόβοντας όσο περισσεύει. Ζεσταίνουμε το γλάσο και αν έχει πήξει, το αραιώνουμε προσθέτοντας ελάχιστο νερό. Περιχύνουμε τα ρολάκια με το γλάσο και σερβίρουμε.
• Δεν τοποθετούμε πολλά ρολάκια ταυτόχρονα στο τηγάνι και προσπαθούμε να τα σοτάρουμε για τον ίδιο χρόνο από κάθε πλευρά, έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Πηγή συνταγής: Picture the Recipe
Προσαρμογή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Cook Taste Live λέει
αχ τι τραβάτε και εσείς οι μαμάδες!
πάντως να πώ την αλήθεια μου ακόμα και τώρα που μένουμε χώρια.. αν περάσει 10 Δεκεμβρίου και το σπίτι της μαμάς δεν είναι στολισμένο θα της τα κάνω τα παράπονά μου! (hehe δεν υπάρχει σωτηρία μάλλον στο συγκεκριμένο θέμα!)
πάντα σχολιάζω το φαγητό, αλλά σήμερα θέλω να σχολιάσω πόσο μου άρεσε το κείμενο σου Νανά. Σκέψεις ρεαλιστικές και αληθινές, πλαισιωμένες από όμορφες φωτογραφίες!
Χαμογέλασα αρκετές φορές όσο διάβαζα το ποστ!
Η παρουσίαση υπέροχη όπως πάντα. Γιορτινή για να μας βάλει και στο κλίμα!
stavroulakriki λέει
Απλα υπεροχο! Οπως και εσυ προσπαθω να βρω απο πιο νωρις τι θα σερβιριστει στο γιορτινο τραπέζι ωστε να χω το χρονο να τα δοκιμασω. Και νομιζω οτι μολις βρηκα ενα απο τα πιάτα! Τελεια παρουσιαση!
theonewithallthetastes λέει
Κουράγιο Νανά μου σε νιώθω απόλυτα!
Το πρωί μάλιστα σκεφτόμουν πόσο πιο όμορφα ήταν τα Χριστούγεννα όταν ήμουν παιδί. Δεν έχω παράπονο βέβαια, μέσα από τα κορίτσια ομολογώ ότι έχω ξαναβρεί λίγη από τη χαμένη μαγεία τους.
Φέτος είμαι αποφασισμένη να τα κάνω όλα με χαμόγελο και κέφι, γιατί δε σου κρύβω ότι τα προηγούμενα χρόνια έβλεπα το στολισμό, τα ψώνια και όλες τις ετοιμασίες περισσότερο σαν αγγαρεία.
Φτιάχνεις γαλοπούλα βρε κορίτσι; Εύγε! Εμείς συνήθως μαζευόμαστε όλοι μαζί θείοι και ξαδέρφια, οπότε οι μεγαλύτερες σε ηλικία και εμπειρία μαγείρισσες αναλαμβάνουν (ευτυχώς) το κυρίως πιάτο.
Τα ρολάκια σου με μάγεψαν με την πρώτη ματιά!
Είναι ακριβώς του γούστου μου μιας που συνδυάζουν τρυφερό κρέας με τραγανά λαχανικά. Και είναι τόσο όμορφα και περιποιημένα που είναι πράγματι ιδανικά για το γιορτινό τραπέζι! Οι φωτογραφίες τόσο όμορφες και κομψές!
Πολλά μπράβο!
Αγγελική λέει
Πόσο εντυπωσιακό πιάτο! Απλό αλλά τόσο όμορφο, ένα στολίδι από μόνο τους για το εορταστικό τραπέζι!! Μπράβο Νανά!!
Νομίζω ότι για να μπεις σε mood Χριστουγέννων θέλει λίγη βοήθεια, ειδικά όταν έχει τέτοιο καιρό…Ένα στολίδι από εδώ, μια καρτούλα ευχών, μια συνταγή εορταστική και σιγά σιγά όλα αποκτούν περισσότερο νόημα!
Καλό σαββατοκύριακο,σε φιλώ!
aris λέει
Νανά δεν έχω λόγια !! Με το κρέας δεν έχω και πολύ καλή σχέση … αλλά το πιάτο σου είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένο και άψογα παρουσιασμένο. Οι φωτογραφίες σου είναι αψεγάδιαστες και το gif υπέροχο. Νομίζω για τα επόμενα 15 λεπτά θα κοιτάω μία μία τις φωτό σου για να εντοπίσω τα μυστικά της τεχνικής σου 🙂 🙂 🙂 🙂