Τα λένε Nutellotti και χρειάζονται μόνο 3 υλικά! Τα μπισκότα με το φινετσάτο ιταλικό όνομα αποτελούν sequel του πολυσυζητημένου «Έχεις αυγά, αλεύρι & nutella; Φτιάξε ένα κέικ!» που αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς (εντάξει, το παραδέχομαι, υπερβάλλω)! Με τους ίδιους γνωστούς πρωταγωνιστές στο ρόλο των υλικών, χωρίς μίξερ και αμελητέο χρόνο προετοιμασίας, τα Nutellotti αναμένεται να γνωρίσουν ανάλογη επιτυχία και να ικανοποιήσουν τους φαν των συνταγών «εύκολες, γρήγορες και με ελάχιστα υλικά», καθώς και τους απανταχού λάτρεις της nutella.
Είναι μια συνταγή με χαμηλό budget, εξαιρετικά απλή εκτέλεση, κατάλληλη για όλους, με ή χωρίς γονική συναίνεση, και εγγυημένη επιτυχία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ξεχωρίζει η ερμηνεία της nutella που καταφέρνει να εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά με την πάντα αγαπημένη γεύση φουντουκιού που χαρίζει στα μπισκότα! Η απλότητα της συνταγής μαγνητίζει τόσο την περιέργεια όσο και το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς περιμένεις με αγωνία να δεις αν αρκούν πράγματι μόνο 3 υλικά για να φτιάξεις νόστιμα μπισκότα. Η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπές «ναι»! Στην πρώτη κιόλας δαγκωνιά, αντιλαμβάνεσαι, όμως, το μοιραίο και προβλέψιμο φινάλε τους: θα εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού!
Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες των Nutellotti, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από δοκιμαστικό στην κουζίνα του Κouzinista, αυτό που προκαλεί εντύπωση µε την πρώτη ματιά είναι η λαχταριστή τους εμφάνιση, η προκλητική γέμιση πραλίνας φουντουκιού και το σοκολατένιο χρώμα τους. Στη γευστική δοκιμή ξεχωρίζει η αφράτη και μαλακή υφή του μπισκότου, η οικεία γεύση της nutella και το επίμονο και πλούσιο άρωμα φουντουκιού. Η γεύση τους δε νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και εγκώμια. Είτε την τρως απευθείας από το βαζάκι είτε σε μορφή μπισκότου, η nutella είναι εθιστικά νόστιμη.
Η συνταγή είναι απόδειξη ότι δεν χρειάζονται ακριβά υλικά, ειδικά εργαλεία, τεράστιο cast από σκεύη και ατελείωτες ώρες στην κουζίνα για να φτιάξεις κάτι νόστιμο. Ακόμη κι αν διαθέτετε μηδαμινή εμπειρία στην κουζίνα, δεν χρειάζεται να αγωνιάτε καθόλου για την τελική έκβαση της συνταγής. Είναι τόσο απλή που είναι αδύνατον να αποτύχει. Τρία υλικά: αλεύρι, αυγό, nutella. Tρία βήματα: ανακάτεμα, πλάσιμο, ψήσιμο. Γίνονται εύκολα, γρήγορα κι έχουν απίθανη γεύση! Είναι κατάλληλα για παιδικά πάρτυ, ξαφνικές επισκέψεις, κρίσεις υπογλυκαιμίας, για συνοδεία καφέ ή ενός ποτηριού με γάλα. Τι άλλο θέλετε…
Και κάτι τελευταίο. Όταν πρόκειται να αλείψεις μια φέτα ψωμί ή να γεμίσεις μια κρέπα, η επιλογή ανάμεσα στη nutella και στο αντίπαλο δέος, τη merenda, είναι περισσότερο θέμα γευστικής προτίμησης ή προσωπικού κολλήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες συνταγές. Στη περίπτωση των Nutelotti, όμως, προτείνω να χρησιμοποιήσετε nutella. Όχι μόνο γιατί το επιβάλλει το όνομα τους, αλλά γιατί η διαφορετική σύσταση μεταξύ τους μπορεί να διαφοροποιήσει το τελικό αποτέλεσμα. Έχω δοκιμάσει τη συνταγή με άλλη φουντουκόκρεμα ιδιωτικής ετικέτας, όμοιας περιεκτικότητας σε φουντούκια (13%), και το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο, με μικρές διαφορές στην υφή και τη γεύση των μπισκότων. Η επιλογή είναι δική σας…
• Αν η ζύμη των μπισκότων κολλάει στα χέρια, δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη (ή για μισή ώρα στο ψυγείο), μέχρι να σφίξει και να πλάθεται εύκολα.
• Πριν γεμίσουμε τα μπισκότα, είναι προτιμότερο να βάλουμε τη nutella για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώστε να σφίξει.
• Η χρήση διαφορετικής πραλίνας φουντουκιού, μπορεί να διαφοροποιήσει το τελικό αποτέλεσμα εξαιτίας της διαφορετικής σύστασης.
- ⅔ κούπας nutella (180g)
- 1 μεσαίου μεγέθους αυγό
- 1¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (150g)
- ½ κούπα nutella, κρύα από το ψυγείο (135g)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με σύρμα χειρός τη nutella και το αυγό, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γυαλίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στο μείγμα και να προκύψει μια απαλή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη (ή για μισή ώρα στο ψυγείο), μέχρι να σφίξει και να πλάθεται εύκολα.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε 16 μπαλίτσες (περίπου 25g η καθεμία). Τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν λίγο στο ψήσιμο. Με τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας ή με το δάχτυλό μας δημιουργούμε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας μία κοιλότητα (προσέχουμε να μην τρυπήσουμε τον πάτο του μπισκότου), όπου θα βάλουμε τη γέμιση αφού τα ψήσουμε.
- Ψήνουμε τα μπισκότα, στη μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά στη λαμαρίνα. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Γεμίζουμε την κοιλότητα των μπισκότων με nutella, χρησιμοποιώντας κορνέ με μύτη σε σχήμα αστεριού ή ένα κουταλάκι. Τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο.
• Πριν γεμίσουμε τα μπισκότα, είναι προτιμότερο να βάλουμε τη nutella για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώστε να σφίξει.
• Η χρήση διαφορετικής πραλίνας φουντουκιού, μπορεί να διαφοροποιήσει το τελικό αποτέλεσμα εξαιτίας της διαφορετικής σύστασης.
Βασισμένη στη συνταγή: Manu’s Menu
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ λέει
Καλησπέρα Νανά!
Πόσο μου αρέσει το blog. Χθες έφτιαξα τα μπισκότα, έγιναν τέλεια, λαχταριστά. Τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν.
Εύχομαι να είσαι καλά. Ανυπομονώ για νέα σου ανάρτηση γιατί κάνεις φοβερή δουλειά!
jegna λέει
Εγω τα εφτιαξα σημερα για να τα παω στα ανιψακια μου. Επειδη θα μεταφερθουν και φοβηθηκα οτι η nutella θα χαλουσε, στο πανω μερος τους εβαλα απο ενα καραμελακι smarties. Ειναι τελεια! Χρωματιστα και χαρουμενα! Σε μιση ωρα ειχα τελειωσει και περασαν με αριστα την γευστικη δοκιμη ενηλίκων πριν τα παω στα μικρα. Υπέροχη η συνταγή σας αλλα και οι φωτογραφιες σας!
Νικη λέει
Δεν τα έχω ξανακάνει και αναρωτιέμαι πως θα γίνουν αφράτα χωρίς μπεικιν. Θέλει αλέυρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του;
Kouzinista λέει
Γεια σου, Νίκη!!! Μην σε ανησυχεί ή έλλειψη διογκωτικού μέσου, όπως αναφέρεται και στα υλικά, θα χρειαστείς αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Για καλύτερο αποτέλεσμα, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις nutella και όχι κάποια άλλη πραλίνα φουντουκιού γιατί η διαφορετική σύσταση της μπορεί να διαφοροποιήσει την υφή τους. Καλή σου επιτυχία!
Tasty Details λέει
I love your photos and recipes! These cookies in particular catched my attention, they’re awesome! I’ve included your recipe in my post about different versions of this type of sweet.
Thank you for sharing amazing recipes!
Patricia.
Kouzinista λέει
Patricia, thanks so much for your kind comment.
nansu λέει
Μπορούμε να βάλουμε την νουτέλα στο εσωτερικό των μπισκότων πριν το ψήσιμο και να παραλείψουμε την εξωτερική γέμιση;
Kouzinista λέει
Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι δύσκολο να φτιάξεις γεμιστά μπισκότα με τη συγκεκριμένη ζύμη. Καλό θα είναι αν το προσπαθήσεις να βάλεις τη nutella για λίγη ώρα στην κατάψυξη, μέχρι να σφίξει.
Χρύσα λέει
Ε, λοιπόν, τα έχω βάλει στο μάτι τα nutelloti εδώ και καιρό!
Συνήθως με τα τρία αυτά υλικά φτιάχνω κεκάκια, αλλά την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω!
Cook Taste Live λέει
Απολαυστικό και λαχταριστό ολόκληρο το ποστ Νανά! Τόσο από το πως περιγράφεις τα μπισκότα και την διαδικασία παρασκευή τους όσο και από τις φωτογραφίες σου φυσικά! Αχχ αυτή η Nutella τι μας κάνει!
Penelope λέει
Από την μια η φίλη Ερμιόνη, από την άλλη εσύ Νανά….πάτε να με «βάλετε» να φτιάξω λιχουδιά με nutella ;-))
Και καθώς οι φωτογραφίες είναι συναρπαστικές…πρέπει να κάνω την καρδιά μου «πέτρα» για να μην ενδώσω.
Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.
theonewithallthetastes λέει
Μα πραγματικά πώς τα καταφέραμε έτσι αυτή τη φορά βρε κορίτσι;
Απίστευτο 🙂
Υπερβολικά εύκολα και λαχταριστά τα μπισκότα σου Νανά! Και αυτή η σοκολατένια πινελιά από πάνω τα κάνει ακόμα πιο προκλητικά!
Νομίζω ότι είναι τέλεια για το κέρασμα στο σχολείο αλλά και το παιδικό πάρτι!
Σε φιλώ
aris λέει
Καλησπέρα Νανά!
Πόσο μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου! Τις βρίσκω τεχνικά τόσο ισορροπημένες. Το λευκό χρώμα είναι απαλό και φιλικό, το θέμα έχει την ένταση που χρειάζεται και τα props προσεγμένα. Εξαιρετική δουλειά!