Βρισκόμαστε μια ανάσα από τον Αύγουστο. Οι περισσότεροι μετράνε αντίστροφα για τις διακοπές, σβήνουν τις μέρες στο ημερολόγιο σαν τους φυλακισμένους που περιμένουν να τους δοθεί χάρη ή τους φαντάρους που περιμένουν την απόλυσή τους. Το μυαλό κάνει ήδη ταξιδιάρικες σκέψεις, αρνείται να ακολουθήσει το σώμα στη δουλειά, να συγκεντρωθεί, να κάνει όλα όσα κάνει τον υπόλοιπο χρόνο. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από διακοπές. Χρειαζόμαστε χρόνο για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να χαλαρώσουμε. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσουμε ακόμη και την έννοια των διακοπών, αφού για την πλειοψηφία μοιάζει μάλλον πολυτέλεια.
Διακοπές μπορεί απλά να σημαίνει να κάνεις διάλειμμα απ’ όσα σου επιβάλλει η καθημερινότητά σου. Να διακόψεις ό,τι έκανες πριν και να κάνεις κάτι διαφορετικό. Να ξεχάσεις για παράδειγμα το ρολόι, τα πρέπει να μαγειρέψω, χρειάζεται να συμμαζέψω και ούτω καθεξής. Να αδειάσεις το μυαλό σου, να μη σκέφτεσαι τίποτα ή τουλάχιστον τίποτα στενάχωρο. Να ξυπνάς χωρίς τον εκνευριστικό ήχο που κάνει το ξυπνητήρι, να χουζουρεύεις, να διαβάσεις επιτέλους εκείνο το βιβλίο που δεν προλάβαινες τον υπόλοιπο χρόνο, που αποκοιμιόσουν με το που διάβαζες πέντε αράδες. Να κάνεις όλα όσα ανέβαλες τόσο καιρό (και δεν εννοώ να πλύνεις τις κουρτίνες), πράγματα που σε ευχαριστούν και δεν είχες χρόνο να κάνεις.
Το διαπιστώνω και στο blog. Οι περισσότεροι αναζητούν συνταγές εύκολες και γρήγορες, φαγητά με λίγα υλικά, γλυκά που δεν προϋποθέτουν να ανάψεις το φούρνο ή να περάσεις ώρες μέσα στην κουζίνα. Η προοπτική μιας κουζίνας που θυμίζει σάουνα και ενός βουνού από άπλυτα σκεύη στο νεροχύτη φαντάζει αποτρεπτική με τον υδράργυρο σκαρφαλωμένο στα ύψη. Φαγητά χωρίς ψήσιμο δεν έχω να σας προτείνω αλλά με σύμμαχο το ψυγείο και απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμα γλυκά σε ελάχιστο χρόνο.
Ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου, κλασικό, μαμαδίστικο και αγαπημένο, είναι το μωσαϊκό (αλλιώς σαλάμι ή κορμός σοκολάτας). Παραλλαγές υπάρχουν αμέτρητες. Όσες οι μαμάδες, οι θειάδες, οι πεθερές, κ.λ.π. Ένα είναι σίγουρο. Το μωσαϊκό αρέσει σε όλους και πετυχαίνει πάντα. Απαιτεί μόνο λιώσιμο και ανάμειξη των υλικών και κάποιο χρόνο στο ψυγείο για να παγώσει. 4 βασικά υλικά: σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, μπισκότα και πραλίνα φουντουκιού! Καλά διαβάσατε. Εννοώ το γνωστό βαζάκι με το σοκολατοφουντουκένιο άλειμμα που προορίζεται για το ψωμί αλλά που συνήθως τρώμε στα κρυφά με το κουταλάκι. Nutella, merenda, nucrema… δεν θα τα χαλάσουμε στο όνομα. Αγαπημένη γεύση των παιδικών μας χρόνων όσο και το μωσαϊκό.
Ούτε βούτυρο, ούτε ζάχαρη, ούτε αυγά. Με σοκολάτα, φουντούκια και μπισκότα σε μια αήττητη γευστική συμμαχία. Τα υλικά διαφέρουν αρκετά από τα συνηθισμένα. Το ίδιο και η υφή και η γεύση του μωσαϊκού. Η πραλίνα φουντουκιού του χαρίζει πιο κρεμώδη υφή και σε συνδυασμό με την τόσο οικεία κι εθιστική γεύση της, το κάνει ακαταμάχητα νόστιμο. Σήμερα σας το παρουσιάζω σε μορφή τούρτας αλλά μπορεί να πάρει όποιο σχήμα εσείς προτιμάτε. Ήθελα μόνο να σας δείξω πώς μπορείτε να μετατρέψετε ένα απλό κι εύκολο γλυκό σε εντυπωσιακή τούρτα, ακόμη κι αν η ζαχαροπλαστική δεν είναι το φόρτε σας.
Είναι από τα γλυκά που η ακρίβεια των υλικών δεν είναι ζωτικής σημασίας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με το είδος των μπισκότων ή της σοκολάτας, να χρησιμοποιήσετε για παράδειγμα κουβερτούρα πραλίνα για ακόμη πιο έντονη και πλούσια γεύση φουντουκιού, να προσθέσετε ξηρούς καρπούς ή κάποιο λικέρ και να παίξετε με τη διακόσμηση. Επιστρατεύστε πουράκια σοκολάτας, σοκολατάκια, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο σας κάνει κέφι. Η πρωτότυπη διακόσμηση μπορεί να την μεταμορφώσει, ανάλογα με την περίσταση, και να την κάνει μοναδική. Γιατί να αγοράσετε μια έτοιμη τούρτα όταν μπορείτε γρήγορα και οικονομικά να φτιάξετε μία με τα χεράκια σας;
• Εναλλακτικά αντί για στρογγυλή φόρμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ αντίστοιχης χωρητικότητας.
• Για να έχει μεγαλύτερο ύψος η τούρτα (να γεμίσει σχεδόν η φόρμα), θα χρειαστείτε 500g σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια, 300ml κρέμα γάλακτος, 500g πραλίνα φουντουκιού και 375g μπισκότα. Οι υπόλοιπες ποσότητες, για το γλάσο και τη διακόσμηση, παραμένουν ίδιες.
- 300g σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια, τεμαχισμένη
σε μικρά κομμάτια - ¾ κούπας κρέμα γάλακτος, με τουλάχιστον 30% λιπαρά (180ml)
- 1 κούπα πραλίνα φουντουκιού (περίπου 300g)
- 1 συσκευασία μπισκότα τύπου πτι-μπερ, σπασμένα
σε μικρά κομμάτια (225g)
- 8-10 μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- ¼ κούπας γάλα (60ml)
- 100g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- ¼ κούπας κρέμα γάλακτος, με τουλάχιστον 30% λιπαρά (60ml)
- 3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (45g)
- 5-6 μπισκότα τύπου πτι-μπερ, τριμμένα στο multi (όχι σκόνη)
- σοκολατάκια maltesers
- 50g λευκή σοκολάτα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.σ. σπορέλαιο (15ml)
- Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, (ή σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων) ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αχνίζει έντονα (δεν αφήνουμε να βράσει). Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει εντελώς και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα λίγα-λίγα και ανακατεύουμε, μέχρι να καλυφθούν καλά με το μείγμα σοκολάτας-πραλίνας.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη τον πάτο μιας κουμπωτής φόρμας, με διάμετρο 18-20cm. Αδειάζουμε μέσα το παραπάνω μείγμα και πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι, ώστε να πάρει το σχήμα της φόρμας και να μην υπάρχουν κενά.
- Για τη βάση: Βουτάμε τα μπισκότα για λίγα δευτερόλεπτα στο γάλα (δεν πρέπει να λιώσουν) και τα στρώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού, σπάζοντας μερικά για να καλύψουμε τυχόν κενά. Bάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και να μπορέσουμε να τη γλασάρουμε.
- Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, περνώντας ένα μαχαίρι περιμετρικά στα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσει και αναποδογυρίζουμε την τούρτα πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια (αν τυχόν διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων με σχάρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν). Ακουμπάμε τη σχάρα πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
- Για το γλάσο: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, (ή σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων) ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αχνίζει έντονα και την προσθέτουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει εντελώς και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ομογενοποιούμε (θα προκύψει ένα παχύρευστο γλάσο).
- Περιχύνουμε αμέσως την τούρτα με το γλάσο, αδειάζοντας το στο κέντρο της και απλώνοντας το προς τα πλαϊνά με τη βοήθεια της σπάτουλας. Βάζουμε στη χούφτα μας λίγο τριμμένο μπισκότο και καλύπτουμε τα πλαϊνά πιέζοντας ελαφρά, ώστε να κολλήσει πάνω στο γλάσο. Αν θέλουμε, διακοσμούμε την τούρτα με σοκολατάκια maltesers και λευκή σοκολάτα, που λιώνουμε μαζί με το σπορέλαιο στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
- Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και μεταφέρουμε την τούρτα προσεκτικά σε πιατέλα. Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
• Για τη συνταγή (τούρτα, γλάσο) θα χρειαστείτε συνολικά 1 συσκευασία κρέμα γάλακτος των 250ml.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Δέσποινα λέει
Έχουμε καιρό να δούμε από σας κάτι καινούριο. Και είναι αλήθεια ότι μας λείπετε.
Εύχομαι να είστε καλά και να επανέρθετε με τα ωραία posts και τις φωτογραφίες σας.
Kouzinista λέει
Δέσποινα μου, το ενδιαφέρον σου με συγκινεί. Είμαι μια χαρά και υπόσχομαι να επιστρέψω σύντομα (η αλήθεια είναι ότι αυτό το λέω από μέσα μου κάθε εβδομάδα). Εις το επανιδείν, λοιπόν!
nansu λέει
Καλησπέρα θα μπορούσαμε αφού φτιάξουμε το γλυκό να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να το ξεπαγώσουμε όποτε το χρειαστούμε;
Kouzinista λέει
Ναι, φυσικά! Καλή επιτυχία!
αρης λέει
Καλημέρα Νανά!!! Φανταστικές εικόνες!!! Ξέρεις εγώ, μη τα ξαναλέω, έχω κόλλημα με τις φωτογραφίες σου 🙂 🙂 !!
Μου αρέσουν οι σελίδες από παλιά βιβλία που έχεις εντάξει στο styling, φοβάμαι αυτή την ιδέα θα στην κλέψω 🙂
Ευχές για ένα υπέροχο σκ!!!!!!!!
Ερμιόνη λέει
Νανά δείχνει υπέροχο!
Χάζευα τις φωτογραφίες και χτες στο γραφείο και αναστέναζα σιωπηλά!
Νομίζω ότι έδωσες άλλη διάσταση σε ένα από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά ever!
Στο μεταξύ, μόνο εγώ σκέφτομαι ότι θα ταίριαζε όμορφα και μια μπάλα παγωτό από δίπλα (είμαι της υπερβολής, το ξέρω!);
Σε φιλώ πολύ, καλό ΣΚ