• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Σπιτικό φυστικοβούτυρο

24.06.2013

Σπιτικό φυστικοβούτυρο / Homemade peanut butterΤο σπιτικό φυστικοβούτυρο φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, έχει ασύγκριτο άρωμα, πλούσια γεύση, μηδέν συντηρητικά και στοιχίζει λιγότερο. Επιπλέον μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα γούστα μας. Γλυκό ή άγλυκο, ελαφρώς αλμυρό ή ανάλατο, κρεμώδες ή με τραγανά κομματάκια φυστικιών. Για να το φτιάξουμε επιλέγουμε άριστης ποιότητας, εύγευστα αράπικα φυστίκια ή αλλιώς αραχίδες, ψημένα (αλατισμένα ή μη). Προσέχουμε γιατί η κακή συντήρηση των ξηρών καρπών (υγρασία, ζέστη) αλλοιώνει την υφή και τη γεύση τους. Αν επιλέξουμε ωμά φυστίκια, τότε πρέπει να τα ψήσουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Σπιτικό φυστικοβούτυρο / Homemade peanut butter

Αν και το φυστικοβούτυρο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλές στην Ελλάδα, αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Είναι θρεπτικό, σχεδόν συναγωνίζεται το ταχίνι τόσο σε διατροφική αξία όσο και σε θερμιδική, χαρίζει ενέργεια και δύναμη και είναι ιδανική τροφή για παιδιά και αθλητές. Τρώγεται σαν άλειμμα στο ψωμί, σκέτο, με μαρμελάδα ή μέλι, σαν γέμιση σε σάντουιτς, τοστ ή κρέπες, σε συνδυασμό με φρούτα ή σοκολάτα. Ακόμη, το συναντάμε σε πολλές γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές.

Σπιτικό φυστικοβούτυρο / Homemade peanut butter

Σπιτικό φυστικοβούτυρο
 
Save Print
Προετοιμασία
10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
10 λεπτά
 
Κατηγορία: Μαρμελάδες & Κρέμες
Ποσότητα/μερίδες: 1 βάζο 400g
Υλικά
  • 400g ψημένα και ξεφλουδισμένα αράπικα φυστίκια
  • 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (30g) ή άλλο σπορέλαιο με ήπια γεύση
  • 2 κ.σ. μέλι (36g)
  • 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή το multi. Στην τελευταία περίπτωση πολτοποιούμε τα υλικά σε δόσεις γιατί είναι δύσκολο να επεξεργαστεί ολόκληρη την ποσότητα και κινδυνεύουμε να κάψουμε το μοτέρ του. Το μείγμα στην αρχή είναι πολύ σφιχτό αλλά όσο συνεχίζουμε το ανακάτεμα, γίνεται λείο και κρεμώδες. Τα φυστίκια απελευθερώνουν τα έλαια που περιέχουν και το μείγμα αραιώνει γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον σπορέλαιο. Όταν το φυστικοβούτυρο έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή, το δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν θέλουμε, επιπλέον μέλι ή αλάτι. (Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.)
  2. Αδειάζουμε το φυστικοβούτυρο σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
3.5.3208

Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

8 Σχόλια / Filed In: Μαρμελάδες & Κρέμες
Tagged: Ξηροί καρποί, Φυστίκια

Δοκιμάστε επίσης:

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft για επάλειψη / How to make your own spreadable butter
Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού / Homemade nutella
Παγωμένο smoothie με σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Αυθεντική dulce de leche χωρίς ζαχαρούχο!

Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι / Blood orange & vanilla marmalade
Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Κλειω λέει

    01.04.2018 at 18:08

    Πειράζει αν το κάνω με ελαιόλαδο και αψητα φυστικια

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      01.04.2018 at 23:15

      Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άψητα φυστίκια αλλά το ψήσιμο αναδεικνύει περισσότερο τη γεύση και το άρωμά τους, με αποτέλεσμα το φυστικοβούτυρο να γίνεται πιο γευστικό και αρωματικό. Επίσης, καλό είναι να προτιμήσεις ένα ήπιο γευστικά λάδι, ώστε να μην επηρεαστεί η γεύση του φυστικοβούτυρου.

      Απάντηση
  2. Εύα λέει

    27.10.2015 at 17:05

    Καλησπέρα! Λατρεύω το blog σας! Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές και όλες είχαν επιτυχία. Ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω και αυτή. Το μόνο που θέλω να ρωτήσω είναι αν χρησιμοποιούμε αλατισμενα φυστικια ή αναλατα; Αν βάλω αλατισμενα λογικά παραλειπω την μια πρεζα αλάτι έτσι;

    Απάντηση
    • Nana λέει

      27.10.2015 at 17:19

      Εύα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Εγώ χρησιμοποιώ αλατισμένα σαν αυτά στις φωτογραφίες. Αλάτι μπορείς να προσθέσεις λιγότερο ή περισσότερο ή καθόλου ανάλογα με τη γεύση που σου αρέσει. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
      • Εύα λέει

        27.10.2015 at 17:23

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Τρέχω να αγοράσω φυστικια! Καλό απόγευμα!

        Απάντηση
  3. S for Summer λέει

    06.04.2014 at 17:21

    Ευχαριστούμε για την καλή ιδέα! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Γιατί θέλω να φτιάξω «παγωτό μπανάνας» με φυστικοβούτυρο! Αν τα καταφέρω, θα δείτε σύντομα την συνταγή στο blog μου! Ήθελα να ρωτήσω, όμως, πόσο διάστημα διατηρείται στο ψυγείο;

    Απάντηση
    • Nana λέει

      06.04.2014 at 18:18

      Διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 μήνα. Nα έχεις, όμως, υπόψιν σου ότι το φυστικοβούτυρο στο ψυγείο σφίγγει αρκετά. Για να το προσθέσεις στο παγωτό είναι προτιμότερο να έρθει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
      • S for Summer λέει

        06.04.2014 at 18:52

        Σ’ ευχαριστώ για την συμβουλή και την απάντηση! Θα δοκιμάσω να τα αναρτήσω και εγώ, οπότε ίσως δεις τα αποτελέσματα!

        Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.