Τα blondies ή blond[e] brownies, σε αντίθεση με τα κλασικά αγαπημένα brownies, δεν περιέχουν σοκολάτα ή κακάο. Η καστανή ζάχαρη είναι αυτή που τους χαρίζει το υπέροχο άρωμα, το χρυσαφένιο χρώμα και την καραμελένια γεύση. Αυτή και οι αγελαδίτσες! Όχι, δεν εννοώ αυτές που βόσκουν κάτω στη λιακάδα αλλά τις αγαπημένες των παιδικών μας χρόνων, καραμέλες γάλακτος. Αυτές με το χρυσό περιτύλιγμα και τη χαρακτηριστική αγελαδίτσα.
Οι καραμέλες γάλακτος είναι ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να φτιάξεις σως καραμέλας. Αν εξαιρέσεις το επίπονο ξετύλιγμα του χρυσόχαρτου, είναι έτοιμη σε λίγα μόνο λεπτά. Με γεύση που σου ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και άρωμα βουτύρου, αν και λιγότερο πλούσια από την χρονοβόρα dulce de leche, είναι μια νόστιμη κι εύκολη λύση. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, επίσης, σε παγωτά, κέικ, τάρτες ή σαν ντιπ για κομματάκια μήλου ή μπισκότα.
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (110g)
- ½ κούπα καστανή ζάχαρη (105g)
- 1 αυγό
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 20 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες!)
- ¼ κούπας κρέμα γάλακτος (60ml)
- ελάχιστο αλάτι
- ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)
- ¼ κούπας καστανή ζάχαρη (55g)
- ¼ κούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια (55g)
- 1 μικρό αυγό
- χοντρό αλάτι, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
- 10 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες!)
- 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (30ml)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 18x28cm περίπου και στρώνουμε τον πάτο του με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε 1 κούπα αλεύρι μαζί με τη σόδα. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα καθαρό μπολ χτυπάμε ½ κούπα βούτυρο με ½ κούπα ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά, καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε ελάχιστα, μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί.
- Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψάκι και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά. Στο μεταξύ, όσο ψήνεται η βάση, ετοιμάζουμε τη γέμιση και την επικάλυψη.
- Στα 8 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε. Απλώνουμε την καραμέλα πάνω στη μισοψημένη βάση. Ρίχνουμε διάσπαρτες κουταλιές από το μείγμα στην επιφάνεια της καραμέλας και ξαναβάζουμε το ταψί στο ζεστό φούρνο.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, την επιφάνεια με ελάχιστο χοντρό αλάτι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε με τη σως καραμέλας.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τις καραμέλες και το αλάτι στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέτρια ισχύ για 1 λεπτό (ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά). Βγάζουμε το μπολ από το φούρνο, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου (30, 20, 10 δευτερολέπτων), ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσουν εντελώς οι καραμέλες και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
- Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (multi) το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό και χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
- Ομοίως με τη γέμιση, ετοιμάζουμε και τη σως καραμέλας.
Βασισμένη στη συνταγή: Roxana’s home baking
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση