Τα ώριμα φρούτα που έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους αλλά παραμένουν νόστιμα και γλυκά, μπορούν να μεταμορφωθούν μέσα σε μαρμελάδες, κέικ, γλυκές ζύμες ή παγωτά. Έτσι, όταν αντίκρισα τα μπαγιάτικα ροδάκινα στο συρτάρι του ψυγείου, ήμουν πεπεισμένη ότι τους αξίζει καλύτερη τύχη από τον κάδο των σκουπιδιών. Με το θερμόμετρο να χτυπάει «κόκκινο», η ιδέα του παγωτού μου φάνηκε περισσότερο δελεαστική απ’ οτιδήποτε απαιτούσε να ανάψω το φούρνο στην κουζίνα μου που θύμιζε κι εκείνη φούρνο.
Το παγωτό που συνδυάζεται υπέροχα με τα φρούτα δεν είναι άλλο από το γιαούρτι. Ελαφρύ, απολαυστικό, με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά και υπέροχη γεύση, δροσίζει τον ουρανίσκο ενώ δίνει νέα γευστική διάσταση τόσο στην έννοια του γιαουρτιού όσο και στην έννοια του παγωτού. Το υπόξινο γιαούρτι μπερδεύεται με τα γλυκά καραμελωμένα ροδάκινα σ’ ένα παγωτό με βελούδινη υφή, παιχνιδιάρικο χρώμα και άκρως καλοκαιρινή διάθεση.
- 750g (καθαρό βάρος) ώριμα ροδάκινα, καθαρισμένα
και κομμένα σε κομμάτια - ¾ κούπας ζάχαρη (150g)
- ½ λοβός βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ¼ κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
- 2 κούπες στραγγιστό γιαούρτι πλήρες 10% (≈500g)*
- 1 κ.σ. μέλι (20g)
- 1 κ.σ. βότκα (προαιρετικά, διατηρεί το παγωτό πιο μαλακό)
- Βάζουμε τα κομμάτια ροδάκινου σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Κρατάμε τα σποράκια στην άκρη (θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε το γιαούρτι) και προσθέτουμε το λοβό στα ροδάκινα. Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνη, την προσθέτουμε στο τέλος. Βράζουμε τα ροδάκινα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα κυκλικά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν τα ροδάκινα και να πήξει το σιρόπι, περίπου 30-40 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το λοβό βανίλιας (τώρα προσθέτουμε τη βανιλίνη) και αφήνουμε να κρυώσει. Πολτοποιούμε ελαφρά τα καραμελωμένα ροδάκινα στο multi ή στο μπλέντερ, τόσο ώστε να μη γίνουν πουρές αλλά να υπάρχουν και κομματάκια. Βάζουμε τον πολτό στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει καλά.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και τα σποράκια βανίλιας. Προσθέτουμε τον πολτό από τα ροδάκινα, τη βότκα (ή άλλο ποτό με ουδέτερη γεύση) και αναμειγνύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της για την παρασκευή παγωτού. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν το παγωτό αρχίσει να παγώνει, το βγάζουμε, το ανακατεύουμε με το σύρμα για να αφρατέψει και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά ακόμη, έτσι ώστε να παγώσει ομοιόμορφα. Το διατηρούμε στην κατάψυξη.
• Η ποσότητα του αλκοόλ είναι πολύ μικρή και δεν επηρεάζει τη γεύση του παγωτού και βοηθάει στο να το διατηρεί πιο μαλακό, εμποδίζοντας τη δημιουργία κρυστάλλων.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση