Φράουλες! Κατακόκκινες, γλυκές, χυμώδεις, μυρωδάτες! Ένα φρούτο συνώνυμο με την άνοιξη. Με το που κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους της λαϊκής, δεν μπορώ να αντισταθώ. Έχω μια ατελείωτη λίστα με συνταγές που θέλω να δοκιμάσω, πριν εξαφανιστούν ή αρχίσει να χαλάει η ντελικάτη υφή τους που υποφέρει από τη ζέστη. Πρώτα, όμως, θέλω να προλάβω να τις χορτάσω. Να φάω όσες περισσότερες μπορώ. Να τις απολαύσω στην πιο ανόθευτη μορφή τους… σκέτες χωρίς φρου φρου και αρώματα. Να γευτώ τη νοστιμιά τους σε όλο της το μεγαλείο, χωρίς τίποτα να την επισκιάζει.
Πρέπει να προλάβω να φτιάξω και αρκετά βαζάκια μαρμελάδα για να μπορούμε να χαιρόμαστε τη γεύση τους όλο το χρόνο. Τη λατρεύουμε οικογενειακώς και όση και να φτιάξω ποτέ δεν είναι αρκετή. Άλλωστε καμιά άλλη μαρμελάδα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της σε γεύση, χρώμα, άρωμα και νοστιμιά. Είναι η βασίλισσα των μαρμελάδων! Και αφού γεμίσω τα ντουλάπια μου, έρχεται η σειρά των γλυκών, των κέικ, των παγωτών… οι φράουλες αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη για αμέτρητα γλυκά αλλά και για πρωτότυπες σαλάτες. Μαζί μου θα συμφωνήσουν άλλες 8 bloggers που έχουν ετοιμάσει διάφορα καλούδια με πρωταγωνιστικό υλικό τις φράουλες.
Θέλετε να πάρετε μια μικρή γεύση απ’ όσα έχουν ετοιμάσει;
• H Ειρήνη Ζεβελάκη από το Paxxi φτιάχνει σοκολατόπιτα με φράουλες & freakshake
• Η Κατερίνα Θεολόγου από το Delightful Area φτιάχνει σαλάτα με dressing φράουλα
• Η Αγγελική Καλαμπόκα από το Cookika φτιάχνει παγωτό με καραμελωμένες φράουλες
• Η Ευγενία Μακρογιαννέλη από το Eat Yourself Greek φτιάχνει Eton mess – μαρέγκα με κρέμα και φράουλες
• Η Εύα Στειακάκη από το Real Family Food φτιάχνει πανακότα με γιαούρτι, μέλι & σάλτσα με ψητές φράουλες
• Η Δώρα Τσίμπη από το Pandora’s Kitchen φτιάχνει πουτίγκα φράουλας με παγωτό
• Η Nίκη Χρήστου από Το Μυαλό στο Φαγητό φτιάχνει μπαμπά με σάλτσα φράουλας
• Η Σοφία Πιτσικάλη από το Sofeto φτιάχνει μαρμελάδα φράουλα και βανίλια χωρίς ζάχαρη και πολύ βράσιμο
Εγώ με τη σειρά μου έφτιαξα μια φινετσάτη παγωμένη τούρτα μους φράουλας με λευκή σοκολάτα. Μπορεί τις φράουλες να τις έχουμε συνηθίσει να φλερτάρουν με σκούρη σοκολάτα αλλά η δροσερή υπόξινη γεύση τους αντισταθμίζει τέλεια τη γλύκα της λευκής σοκολάτας, βρίσκοντας δίπλα της ένα ακόμη ιδανικό ταίρι. Σε συνδυασμό με το τυρί κρέμα και την ανάλαφρη σαντιγί συνθέτουν μια δροσερή, βελούδινη μους, γλυκιά και αρωματική, με το πιο τέλειο ροζ χρώμα!
Η βάση από μπισκότα, τραγανή και βουτυρένια, συμπληρώνει γευστικά τη φραουλένια μους και το σύνολο είναι άκρως δροσιστικό, φρουτένιο, κρεμώδες και τραγανό μαζί. Σκέτη απόλαυση! Μια τούρτα που “φωνάζει” άνοιξη, τόσο δυνατά όσο και οι παπαρούνες. Τόσο ροζ, τόσο χαρούμενη, τόσο λαχταριστή!
Η τούρτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο αλλά η ανάλαφρη υφή της μους μάλλον θα σας δυσκολέψει στο σερβίρισμα. Νομίζω πως είναι προτιμότερο να διατηρήσετε την τούρτα στην κατάψυξη και να την σερβίρεται παγωμένη. Η μους δεν κρυσταλλώνει και διατηρεί τη βελούδινη υφή της και αρκούν μόνο 10 λεπτά εκτός κατάψυξης για να κόψετε την τούρτα με ευκολία σε ωραία κομμάτια. Η τούρτα είναι αρκετά γλυκιά και η γεύση της φράουλας διακριτική. Μερικές φράουλες στην κορυφή εντείνουν την παρουσία του φρέσκου φρούτου και εξισορρροπούν τη γλύκα.
• Χρησιμοποιούμε λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας και φράουλες γλυκές και αρωματικές γιατί αυτό είναι που θα κάνει την διαφορά στη γεύση και την υφή της μους.
• Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα περνάμε τον πολτό φράουλας από λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τα σποράκια.
• Εναλλακτικά, η τούρτα διατηρείται και στο ψυγείο αλλά η μους είναι πολύ αφράτη και δεν κόβεται σε ωραία κομμάτια.
- 175g μπισκότα, τύπου digestive
- 75g βούτυρο γάλακτος, λιωμένo (κατά προτίμηση soft)
- 400g λευκή σοκολάτα
- 300g φράουλες
- 300g τυρί κρέμα (όχι light)
- 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, παγωμένη
- 100−200g φράουλες
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο multi, μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να υγρανθούν. Βουτυρώνουμε ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 20 εκατοστά και τη ντύνουμε εσωτερικά με αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα το το μείγμα των μπισκότων και το απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση, πιέζοντάς το με την ανάποδη ενός κουταλιού. Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά.
- Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που μόλις σιγοβράζει, προσέχοντας να μην ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Πολτοποιούμε τις φράουλες στο multi, μέχρι να γίνουν λείος πουρές. Αν θέλουμε, περνάμε τον πουρέ από μια λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τα σποράκια. Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ομογενοποιούμε με ένα σύρμα χειρός.
- Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με το μίξερ, μέχρι να σχηματιστούν πολύ απαλές κορυφές (υφή σαν γιαούρτι) και την ενσωματώνουμε στο παραπάνω μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε τη μους φράουλας πάνω στην παγωμένη βάση και ισιώνουμε την επιφάνεια. Βάζουμε την τούρτα στη κατάψυξη για αρκετές ώρες, μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, την αφήνουμε για 10 λεπτά εκτός κατάψυξης για να μαλακώσει ελαφρώς. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, γαρνίρουμε με φράουλες, κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
• Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα περνάμε τον πολτό φράουλας από λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τα σποράκια.
• Εναλλακτικά, η τούρτα διατηρείται και στο ψυγείο αλλά η μους είναι πολύ αφράτη και δεν κόβεται σε ωραία κομμάτια.
Βασισμένη στη συνταγή: BBC Good Food
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Κατερίνα λέει
Έκανα τη συνταγή το Πάσχα και όλοι την λατρέψανε. Δεν χορταίνω να βλέπω το χρώμα της τούρτας!Και η γεύση της φανταστική Σ’ευχαριστώ για την τόση ωραία συνταγή.
Kouzinista λέει
Εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
cook λέει
νομίζω οτι θα είναι ακόμη πιο γευστική αν διατηρηθεί στο ψυγείο,γιατί στην κατάψυξη χάνονται τα αρώματα της φράουλας,επίσης τότε θα δικαιολογεί και τον τίτλο της η συνταγή,αλλιώς μιλάμε για τούρτα παγωτό,η μους δεν είναι ποτέ κατεψυγμένη….για να σταθεί όμως στη συντήρηση, και να σερβίρεται άψογα ,χρειάζεται την προσθήκη ζελατίνης
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου αλλά νομίζω ότι ο τίτλος της συνταγής είναι ακριβής μια και πρόκειται για μια παγωμένη τούρτα μους φράουλας. Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πολλές συνταγές για παγωμένη μους, είτε σε μορφή τούρτας (frozen mousse cake) είτε σερβιρισμένη σε ποτήρι.
Nansu λέει
Καλησπέρα,πολύ ωραία τούρτα,δροσερή,ανάλαφρη και με ωραία αρώματα!
Την «έντυσα» με μαρμελάδα φράουλας καιν την στόλισα με νιφάδες λευκής σοκολάτας!!
Συγχαρητήρια για την συνταγή!
Ήθελα να ρωτήσω που έχετε βρεί την στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο 20 εκ ;;
Όπως και την τετράγωνη φόρμα 20χ20 εκ;;
Ευχαριστώ!
Kouzinista λέει
Καλησπέρα, Νάνσυ! Πραγματικά χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Δεν σου κρύβω ότι κάθε φορά που μου λέει κάποιος ότι θα δοκιμάσει μια συνταγή μου, έχω μια μικρή αγωνία για το αν θα μείνει ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Σε ευχαριστώ πολύ που έκανες τον κόπο να αφήσεις ένα σχόλιο με τις εντυπώσεις σου.
Όσον αφορά τις φόρμες, τη στρογγυλή την αγόρασα από το IKEA και την τετράγωνη από το amazon UK αλλά παρόμοια μπορείς να βρεις επίσης στο IKEA.
Νάνσυ λέει
Καλησπέρα, ήθελα να σας ρωτήσω τι βούτυρο χρησιμοποιούμε στην βάση; Βγαίνει πολύ σκληρή;
Επίσης η διαδικασία της ανάδευσης των υλικών για τη μους φράουλας δεν μπορεί να γίνει στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα;
Θα την κάνω αύριο για να κοπεί την Δευτέρα και θα την βάλω σε τσέρκι για να παγώσει.
Kouzinista λέει
Καλησπέρα, Νάνσυ! Λοιπόν, στη βάση χρησιμοποιούμε βούτυρο γάλακτος (αγελαδινό) και η αλήθεια είναι ότι επειδή μπαίνει στην κατάψυξη, βγαίνει αρκετά σκληρή. Η ερώτηση σου, όμως, με ‘βαλε σε σκέψεις και πιστεύω πως θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις βούτυρο γάλακτος soft, αντί για πλάκα, για να διατηρηθεί πιο μαλακή η βάση.
Για να ενώσουμε τα δύο μείγματα (τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και το μείγμα με το τυρί κρέμα και τον πολτό φράουλας) χρησιμοποιούμε σπάτουλα, προκειμένου το τελικό μείγμα να μη χάσει τον όγκο του.
Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, είμαι στη διάθεσή σου. Καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να μάθω εντυπώσεις.
Νάνσυ λέει
Καλησπέρα, πολύ ωραία συνταγή και θα την κάνω στα γενέθλια μου.
Ήθελα να ρωτήσω μπορούμε να διακοσμήσουμε την τούρτα με σάλτσα φράουλας;
( Αν έχετε κάποια συνταγή να μου προτείνετε είναι καλοδεχούμενη ).
Ευχαριστώ πολύ.
Kouzinista λέει
Να έχεις υπόψη σου ότι η συγκεκριμένη μους δεν αντέχει στη ζέστη και ίσως σε δυσκολέψει στο σερβίρισμα, γιατί αν μείνει για ώρα εκτός ψυγείου μαλακώνει. Η σάλτσα φράουλα της ταιριάζει πολύ και μπορείς να τη φτιάξεις εύκολα αραιώνοντας μαρμελάδα φράουλας με λίγο νερό, ώστε να γίνει πιο ρευστή.
andriana λέει
Δεν έχω πιο αγαπημένο φρούτο από την φράουλα! Δυστυχώς η γεύση της τα τελευταία χρόνια είναι σε πτωτική πορεία… Αν την πετύχεις όμως είναι σκέτη απόλαυση!
Την τούρτα σου την προσέθεσα ήδη στο pinterest board!
ΥΓ. Αγαπώ την ήσυχη ομορφιά των φωτογραφιών σου…. Συγχαρητήρια!
Callie λέει
Η φωτογράφισή σου είναι άκρως υπέροχη! Οσο για το καινούργιο blog πάρα πολύ καλό! Θα το εξερευνήσω και λίγο περισσότερο σε λίγο! Καλή αρχή ή μάλλον καλή συνέχεια!
kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ πολύ να μάθω τις εντυπώσεις σου!
dolmadaki λέει
ουαου! τελεια ! πολυ ωραια η τουρτ αακρως ανοιξιατικη! ειειδκα αυτη η κρεμα !
Ερμιόνη λέει
Θα συμφωνήσω απόλυτα Νανά!
Με το που εμφανίζονται οι πρώτες φράουλες στα σούπερ μάρκετ, κάτι παθαίνω και αγοράζω συνεχώς, προσπαθώντας να καταναλώσω όσες περισσότερες μπορώ, με όποιον τρόπο μπορώ 🙂
Η τούρτα σου girly (λόγω χρώματος κυρίως) και απολύτως του γούστου μου!
Και εμφανισιακά άψογη! Ειδικά αυτό το κομμάτι που ποζάρει τόσο χαριτωμένα, πολύ το θαύμασα!
Σε φιλώ!
Cook Taste Live λέει
Τραγανό μπισκότο, παγωμένη και βελούδινη μους, αρωματική φράουλα… πραγματικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τέτοιο γλυκό? Και τόσο ευπαρουσίαστο!
Πολύ ωραία αυτή η ιδέα για συνταγές με κάποιο βασικό υλικό, περιμένω με αγωνία για την επόμενη σας έμπνευση!
the other food interpreter λέει
Φαίνεται πολύ όμορφη και θα δοκιμαστεί άμεσα! Ζούμε κι εμείς στον αστερισμό της φράουλας…?
aris λέει
Πω πω!
Θα στο ξαναπώ: θα σπάσει η οθόνη μου 🙂 !! Τόσο μα τόσο ζωντανές φωτογραφίες! Μπράβο Νανά! Εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!!
Eugenia λέει
Υπέροχη και σούπερ δροσερή πρόταση Νανα! σώζεται στα αγαπημένα 🙂 έχουμε πολλά γενέθλια και γιορτές μες τον Μαίο