Η παραδοσιακή κρεμώδης αμερικάνικη κολοκυθόπιτα απαρνιέται τη γαλλική βουτυράτη ζύμη μπριζέ (pâte brisée) για χάρη ενός ελληνικού, χωριάτικου, χειροποίητου φύλλου. Πίσω από τον όρο «χειροποίητο φύλλο» κρύβονται πολλές «δεισιδαιμονίες» του τύπου είναι δύσκολο, χρονοβόρο, θέλει τέχνη ή εμπειρία που αναπόφευκτα καταλήγουν στο «καλό είναι και το έτοιμο». Με τη συγκεκριμένη τεχνική, όμως, σας υπόσχομαι ότι είναι απλό και εύκολο.
Δε χρειαζόμαστε τη μαεστρία της γιαγιάς μας για να ανοίξουμε ένα φύλλο με διαστάσεις και πάχος σεντονιού. Αρκεί να ανοίξουμε μικρά φυλλαράκια με διαστάσεις «πιατάκι του γλυκού» και να τα στοιβάξουμε αφού προηγουμένως τα έχουμε βουτυρώσει καλά. Όταν η στοίβα των βουτυρωμένων φύλλων παγώσει μετά από σύντομη παραμονή στο ψυγείο, είναι εύκολο να την ανοίξουμε σε ένα μεγαλύτερο φύλλο. Ένα φύλλο που όταν ψηθεί, θα θυμίζει σφολιάτα καθώς θα χωρίσει σε τραγανές στρώσεις από πολλά λεπτά φύλλα.
Υπάρχει, βέβαια, και η «μέθοδος του ήλιου» για το άνοιγμα των φύλλων αλλά απαιτεί μεγαλύτερη δεξιοτεχνία γιατί χρειάζεται να ανοίξουμε εξ αρχής ένα αρκετά μεγάλο φύλλο. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, η ζύμη χωρίζει σε περισσότερα (όσες και οι ακτίνες του ήλιου που θα χαράξουμε) και λεπτότερα φύλλα.
Κι ερχόμαστε στην κολοκύθα. Για ευκολία και οικονομία χρόνου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα, αν κι εφόσον μπορούμε να βρούμε. Διαφορετικά παίρνουμε μια φρέσκια κολοκύθα, η οποία επιπλέον θα στολίζει και το τραπέζι μας μέχρι να αποφασίσουμε να τη μαγειρέψουμε. Ευτυχώς για μας, διατηρείται σε δροσερό περιβάλλον για αρκετό καιρό. Μπορούμε, λοιπόν, να περιμένουμε καρτερικά ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μεταμορφωθεί μαγικά σε άμαξα ή κάνοντας τα δικά μας μαγικά να τη μεταμορφώσουμε σ’ αυτήν την υπέροχη κολοκυθόπιτα. Αφράτη κρέμα κολοκύθας, τραγανό φύλλο και κριτσανιστή, αρωματική επικάλυψη. Σίγουρα η γεύση της περικλείει λίγη μαγεία και η κολοκυθόπιτα δεν κινδυνεύει τα μεσάνυχτα να ξαναγίνει κολοκύθα!
Α, και να μην το ξεχάσω! Μαζί με την κολοκύθα, μπορούμε να ψήσουμε και τους κολοκυθόσπορους, αφού προηγουμένως τους ξεπλύνουμε καλά για να απομακρύνουμε τις κολλημένες ίνες της κολοκύθας, τους αλατίσουμε και τους αραδιάσουμε σ’ ένα ταψάκι (αν θέλουμε μπορούμε να τους ραντίσουμε και με ελάχιστο λάδι). Τους ψήνουμε για μία ώρα περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να χρυσαφίζουν, ανακατεύοντας τους κατά διαστήματα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
- 1.5 κιλό κίτρινη ή πορτοκαλί κολοκύθα
- λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι, για το άλειμμα
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- ⅗ κούπας νερό, χλιαρό (150ml)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. ξύδι
- ¼ κούπας μαργαρίνη με βούτυρο Flora ή απλή μαργαρίνη
ή φυτίνη, λιωμένη (55g)* - + 1 κ.σ. μαργαρίνη για το άλειμμα (15g)**
- 500g πουρέ κολοκύθας***
- 1 λοβό βανίλιας (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. κανέλα
- ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γλ. τριμμένο τζίντερ (προαιρετικά)
- ⅛ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (395ml)
- 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- ¼ κούπας βούτυρο, κρύο, σε κομματάκια (55g)
- ¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (95g)
- 7½ κ.σ. καστανή ζάχαρη ή λίγο λιγότερο από ½ κούπα (90g)
- ½ κ.γλ. κανέλα
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι της κολοκύθας και την κόβουμε προσεκτικά στη μέση. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τα σπόρια και τις ίνες από την εσωτερική κοιλότητα της κολοκύθας και την αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε στους 160ºC για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με το μαχαίρι. Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη μαλακή σάρκα από τη φλούδα. Πιέζουμε καλά μέσα στη χούφτα μας τη σάρκα της κολοκύθας για να στραγγίσουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε και τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο multi. Την πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
- Όσο ψήνεται η κολοκύθα, ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο: Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε, αν χρειάζεται, επιπλέον αλεύρι, μέχρι να πάρουμε μια λεία και απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, περίπου 40g το καθένα, και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα σε στρόγγυλο φύλλο με διάμετρο 15cm περίπου. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ζύμης σ΄ ένα πιάτο και με πινέλο το αλείφουμε με μια λεπτή στρώση λιωμένης μαργαρίνης ή φυτίνης ή μείγμα και των δύο. Καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε κι αυτό με λιπαρή ουσία. Συνεχίζουμε στοιβάζοντας τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Το τελευταίο φύλλο το ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο και χωρίς να το βουτυρώσουμε, σκεπάζουμε καλύπτοντας τα υπόλοιπα φύλλα. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να παγώσει η λιπαρή ουσία που χρησιμοποιήσαμε.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα σποράκια της βανίλιας (αν χρησιμοποιήσουμε), τα υπόλοιπα αρωματικά και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Τέλος, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
- Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να πάρουμε τελικά ένα μείγμα που να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Bουτυρώνουμε ένα βαθύ σκεύος για τάρτα (μεταλλικό ή πυρέξ). Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνουμε ελάχιστα τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 30cm περίπου προκειμένου να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας προεξέχοντας λίγο περιμετρικά. Ανασηκώνουμε τη ζύµη με τον πλάστη και τη στρώνουμε μέσα στην ταρτιέρα. Αν θέλουμε, σχηματίζουμε ένα διακοσμητικό τελείωμα περιμετρικά. Με πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέτουμε τη γέμιση.
- Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου στους 200°C για 15 λεπτά. Στα 15 λεπτά τη βγάζουμε από το φούρνο και σκορπάμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια της γέμισης το μείγμα της επικάλυψης. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
- Την ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 40 με 50 λεπτά περίπου (αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα κοντά στο κέντρο, πρέπει να βγαίνει καθαρή). Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 1½ με 2 ώρες, πριν την κόψουμε.
** Θα το χρησιμοποιήσουμε για να βουτυρώσουμε το ταψί και τη ζύμη, πριν προσθέσουμε τη γέμιση.
*** Από μία κολοκύθα του 1½ κιλού, θα πάρουμε περίπου ½ κιλό πουρέ (αφού έχουμε στραγγίσει τη σάρκα), ίσως και λίγο παραπάνω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι και 100g επιπλέον στη γέμιση, χωρίς να αλλάξουμε τις υπόλοιπες αναλογίες.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση