• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια

22.10.2013

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια & βασιλικό / Spaghetti with roasted cherry tomatoes and fresh herbsΜια κάπως καθυστερημένα καλοκαιρινή μακαρονάδα, μια και ο ήπιος ακόμη φθινοπωρινός καιρός έχει βοηθήσει τους βασιλικούς μου να παραμείνουν καταπράσινοι και φουντωτοί. Απ΄ την άλλη, τα ντοματίνια που είχαμε φυτέψει στον κήπο, έχουν εδώ και καιρό αποχαιρετήσει τον «μάταιο τούτο κόσμο», μια και είναι περισσότερα απαιτητικά σε ζέστη και ηλιοφάνεια. Ευτυχώς για μένα, είναι εύκολο πλέον να τα βρεις, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή τα καταστήματα τροφίμων. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα που σε ξαφνιάζουν με την ποικιλία και τη νοστιμιά τους.

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια & βασιλικό / Spaghetti with roasted cherry tomatoes and fresh herbs

Αυτές οι «μικρογραφίες» ντομάτας με τη γλυκιά και τραγανή σάρκα είναι ιδανικές για ψήσιμο, το οποίο αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη γλύκα τους. Ο πλατύφυλλος βασιλικός, με τα σαρκώδη, αρωματικά φύλλα και την πικάντικη, ελαφρώς πιπεράτη γεύση του ταιριάζει ιδανικά μαζί τους ενώ τη συντροφιά τους συμπληρώνει το σκόρδο, προσδίδοντας σπιρτάδα και χαρακτήρα. Τρία υλικά που μοιάζει να φτιάχτηκαν το ένα για το άλλο και με απώτερο σκοπό τη συνοδεία ζυμαρικών ή την επικάλυψη πίτσας.

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια & βασιλικό / Spaghetti with roasted cherry tomatoes and fresh herbs

Στο γευστικό αυτό τρίο έρχεται να προστεθεί και το τυρί. Το κατάλληλο τυρί για κάθε μακαρονάδα είναι κάτι σαν «το κερασάκι στην τούρτα». Την ολοκληρώνει γευστικά και την εμπλουτίζει. Στη συγκεκριμένη ταιριάζει το πεκορίνο, ένα σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα με χαρακτηριστική αλμυρή και πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μια κεφαλογραβιέρα ή ακόμη και με ένα κεφαλοτύρι με ήπια γεύση. Και κάτι τελευταίο. Αν δεν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, παραλείψτε το καυτερό ή χρησιμοποιήστε γλυκό μπούκοβο.

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια & βασιλικό / Spaghetti with roasted cherry tomatoes and fresh herbs

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
40 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα
 
Κατηγορία: Ζυμαρικά
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • 500g λιγκουίνι ή σπαγγέτι
  • 600g ντοματίνια
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο (75ml)
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού (10g)
  • ¼ κούπας ψίχουλα ψωμιού (25g)
  • 4 κ.σ. πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένο (30g)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα ή πολύ ψιλοκομμένες
  • ¼ κ.γλ. μπούκοβο ή τσίλι σε σκόνη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC και λαδώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ντοματίνια. Αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα κόβουμε στα δύο. Απλώνουμε τα ντοματίνια στο ταψί σε μία στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  3. Πλένουμε το βασιλικό, κρατάμε μερικά φυλλαράκια για το γαρνίρισμα και ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα ψίχουλα, τον ψιλoκομμένο βασιλικό, το τυρί, το σκόρδο, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  4. Γεμίζουμε με το παραπάνω μείγμα τα ντοματίνια και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά προσέχοντας να μην αρπάξουν. Θέλουμε να ζαρώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
  5. Ένα δεκάλεπτο πριν βγάλουμε τα ντοματίνια από το φούρνο, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε, φροντίζοντας να τα διατηρήσουμε ζεστά, και κρατάμε στην άκρη ½ κούπα από το νερό τους.
  6. Μόλις τα ντοματίνια είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγο από το νερό των ζυμαρικών, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως με τη συνοδεία έξτρα τριμμένου τυριού.
3.5.3208

Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

9 Σχόλια / Filed In: Ζυμαρικά
Tagged: Βασιλικός, Ντοματίνια, Πεκορίνο

Δοκιμάστε επίσης:

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms
Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών / Pasta shells with gorgonzola & broccoli
Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών

Σαλάτα ζυμαρικών με ψητά ντοματίνια / Roasted cherry tomato pasta salad
Σαλάτα ζυμαρικών με ψητά ντοματίνια

Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο και λαχανικά / Asian chicken linguine
Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. littledeco λέει

    06.11.2013 at 10:47

    Σαν πιστή μακαρονού μπορώ να πω ότι η pasta δεν έχει εποχή. Τρώγεται ευχάριστα όλο τον χρόνο, και η συνταγή που προτείνεις φαίνεται γευστικότατη και εύκολη θα τολμήσω να πω !!!

    Απάντηση
    • Nana Leontidou λέει

      06.11.2013 at 11:05

      Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο υπομονή για να γεμίσεις τα ντοματίνια, γι΄αυτό είναι προτιμότερο να αποφύγεις τα πολύ μικρά σε μέγεθος. Πέρα απ’ αυτό, είναι εύκολη και πεντανόστιμη!

      Απάντηση
  2. Αγγελική Ν λέει

    29.10.2013 at 20:35

    Η μακαρονάδα υπέροχη! Το μπλογκ σου πολύ ενδιαφέρον! Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές! Χαίρομαι που σε βρίσκω Νανά! Θα τα λέμε! Φιλιά από Ν Αφρική

    Απάντηση
    • Nana Leontidou λέει

      29.10.2013 at 21:03

      Αγγελική, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου! Χαίρομαι που με βρήκες και σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Απάντηση
  3. Maria λέει

    28.10.2013 at 09:52

    Πολύ όμορφη μακαρονάδα! Εύκολη και νοστιμότατη!

    Απάντηση
  4. mookies λέει

    23.10.2013 at 20:51

    Υπέροχη μακαρονάδα, με απλά και νόστιμα υλικά! Τα ντοματίνια είναι το νέο αγαπημένο μου υλικό, άργησα να τα δοκιμάσω θεωρώντας ότι δεν θα έχουν διαφορά από τις υπόλοιπες ντομάτες, αλλά με το που τα δοκίμασα τα λάτρεψα.
    Πολύ όμορφες φώτο με έντονα τα χρώματα των υλικών.

    Απάντηση
  5. Olives and Olive λέει

    22.10.2013 at 12:43

    Το τέλειο πιάτο!!! Νανά, έγραψες, πάλι!!! Καλημέρα!!! Φιλιά!!!

    Απάντηση
  6. Ερμιόνη λέει

    22.10.2013 at 09:43

    Καλημέρα Νανά μου!
    Τι απίστευτα υπέροχο πιάτο!
    Τα γεμιστά και ψητά ντοματίνια με ενθουσίασαν και νομίζω ότι είναι αυτά που απογειώνουν το συγκεκριμένο φαγητό!
    Καλημέρα και φιλιά!

    Απάντηση
  7. E λέει

    22.10.2013 at 09:12

    Ωραία ιδέα για μια διαφορετική μακαρονάδα!!!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.