• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες

24.02.2014

Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού με ταχίνι / Falafel with yogurt-tahini sauceΣαν παιδί μάλλον δεν εκτιμούσες τα ρεβίθια αλλά ούτε και τα υπόλοιπα όσπρια. Σαν γονιός προσπαθείς να πείσεις τα παιδιά σου να τα φάνε απαριθμώντας τα αναρίθμητα οφέλη τους, χρησιμοποιώντας παρακάλια, απειλές, δωροδοκίες ή υποσχέσεις ή και όλα μαζί, μέχρι να αδειάσουν το πιάτο τους ή να εξαντληθεί η υπομονή σου. Όταν, όμως, τα ρεβίθια γίνονται χρυσαφένια, τραγανά κεφτεδάκια, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι λιλιπούτειοι γευσιγνώστες θα τολμήσουν τουλάχιστον να τα δοκιμάσουν.

Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού με ταχίνι / Falafel with yogurt-tahini sauce

Τα αρωματικά φαλάφελ ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες ελληνιστί είναι ένας απίστευτα νόστιμος κι εναλλακτικός τρόπος για να μαγειρέψεις τα ρεβίθια. Τα ουδέτερα σε γεύση ρεβίθια αφήνουν «χώρο» για να προσθέσεις πολλά φρέσκα μυρωδικά και πικάντικα μπαχαρικά που θα συμπληρώσουν και θα ζωντανέψουν τη γεύση τους. Σε συνδυασμό με δροσερές σως, φρέσκα λαχανικά και αφράτες πιτούλες, είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο που «παντρεύει» τη νοστιμιά με την θρεπτική αξία και επιπλέον είναι ιδανικό για περιόδους νηστείας.

Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού με ταχίνι / Falafel with yogurt-tahini sauce

Τα μούλιασες, τα άλεσες, τα έπλασες και τώρα δεν μπορείς να αποφασίσεις πώς να τα ψήσεις. Τηγάνι ή φούρνο; Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι το ίδιο. Κακά τα ψέματα, άλλη η αμαρτωλή νοστιμιά του τηγανητού με την τραγανιστή κρούστα! Αν επιλέξεις να τα τηγανίσεις, θα γίνουν αφράτα, νόστιμα και αρωματικά αλλά ομολογουμένως λιγότερο υγιεινά. Στην πιο υγιεινή εκδοχή τους, αν δηλαδή τα ψήσεις στο φούρνο, θα γίνουν ελαφρώς πιο στεγνά, περισσότερο ελαφριά αλλά θα υστερούν λίγο σε γεύση και άρωμα. Δυστυχώς δεν μπορείς να τα ‘χεις όλα. Διαλέγεις και παίρνεις!

Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού με ταχίνι / Falafel with yogurt-tahini sauce

Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες
 
Save Print
Προετοιμασία
30 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
15 λεπτά
Συνολικός χρόνος
45 λεπτά
 
(+αναμονή: 24 ώρες)
Κατηγορία: Έθνικ κουζίνα
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • ½ πακέτο ρεβίθια, μουλιασμένα για 24 ώρες (250g)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα
  • ½ κούπα μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • ½ κ.γλ. κύμινο, τριμμένο
  • ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ κ.γλ. πιπέρι καγιέν ή πάπρικα
  • ¼ κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή για το ταψί
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
  • 200g στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένο στην πρέσα
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. λεμόνι
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΩΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
  • 200g ταχίνι
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα
  • ¼ κούπας χυμό λεμονιού
  • ¼ με ½ κούπα χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  • 4 αραβικές ή κυπριακές πίτες
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • μερικά φύλλα σγουρό μαρούλι
  • λίγα φύλλα ρόκας
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και τα μουλιάζουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Δεν χρειάζεται να τα βράσουμε.
  2. Αλέθουμε τα ωμά ρεβίθια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι) στον επεξεργαστή τροφίμων, μέχρι να προκύψει ένα μείγμα αρκετά δεμένο, ώστε να πλάθεται χωρίς να σκορπάει (όχι λείος πολτός). Αν η χωρητικότητα του κάδου είναι μικρή, τα αλέθουμε σε λίγα-λίγα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα για να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά κεφτεδάκια και είτε τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ομοιόμορφο, χρυσαφένιο χρώμα (2-3 λεπτά από κάθε πλευρά) είτε τα βάζουμε σε καλά λαδωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15 λεπτά, γυρνώντας τα ενδιάμεσα. Αν τα τηγανίσουμε, τα αφήνουμε να στραγγίσουν το περίσσιο λάδι πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
  1. Bάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή λεμόνι, αν χρειάζεται. Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΩΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ταχίνι με το χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι η σως να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ομογενοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι ή λεμόνι, αν χρειάζεται. Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  1. Για να τα σερβίρουμε, ζεσταίνουμε λίγο τις πίτες και τις ανοίγουμε στη μέση σαν τσεπούλες. Γεμίζουμε κάθε πίτα με 3-4 φαλάφελ (ανάλογα το μέγεθος), προσθέτουμε τη σως της επιλογής μας, μερικές ροδέλες ντομάτας, κρεμμύδι, λίγο σγουρό μαρούλι και μερικά φυλλαράκια ρόκας. Διαφορετικά, αν χρησιμοποιήσουμε αραβικές πίτες, μπορούμε αντί να τις κόψουμε στη μέση, να απλώσουμε πάνω τους τα υλικά και να τις τυλίξουμε σε ρολό.
3.5.3208

Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

9 Σχόλια / Filed In: Έθνικ κουζίνα, Νηστίσιμα, Όσπρια
Tagged: Γιαούρτι, Λαχανικά, Ντομάτα, Όσπρια, Ρεβύθια, Ταχίνι, Χορτοφαγικό

Δοκιμάστε επίσης:

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας με αβοκάντο & πορτοκάλι / Vegan chocolate-orange avocado cake
Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας

Πικάντικα & αρωματικά tacos με φιλέτο ψαριού / Blackened fish tacos
Tacos με ψάρι σε κρούστα μπαχαρικών

Nηστίσιμα κέικ με καρύδα και σοκολάτα (lamingtons ή χιονάτες) / Vegan lamingtons
Η νηστίσιμη πλευρά των lamingtons

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Σταυρος λέει

    30.07.2017 at 15:07

    Δοκιμασα την συνταγη και την απολαυσα με οικογενεια & φιλους..
    Απλα…υπεροχα!! Δοκιμαστε την…

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      09.08.2017 at 22:58

      Σε ευχαριστώ πολύ!!!

      Απάντηση
  2. Elsa λέει

    23.10.2014 at 20:07

    Θα προσπαθήσω ξανά ακολουθώντας τις οδηγίες σου. Σε ευχαριστώ πολύ.

    Απάντηση
  3. Elsa λέει

    22.10.2014 at 23:52

    Προσπάθησα αρκετές φορές να φτιάξω την συνταγή αλλά στο τηγάνισμα είχα πρόβλημα, μου διαλύονταν. Που κάνω λάθος? γιατί στη γεύση ήταν τέλεια. ¨Όταν τα αλεύρωσα πριν τα τηγανίσω στάθηκαν καλύτερα. Μήπως χρειάζετε πολύ λάδι στο τηγάνισμα?

    Απάντηση
    • Nana λέει

      23.10.2014 at 13:23

      Έλσα, καλημέρα! Αν ακολούθησες τη συνταγή κατά γράμμα, δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μπορείς, όμως, να δοκιμάσεις κάποια πράγματα:
      1) Αν το μείγμα δεν πλάθεται εύκολα και σκορπάει πριν το τηγάνισμα, δοκίμασε να αλέσεις περισσότερο τα ωμά, μουλιασμένα ρεβίθια.
      2) Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, μπορείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι για να δέσει καλύτερα. Την επόμενη φορά, όμως, προσπάθησε τα ρεβίθια, τα κρεμμυδάκια και ο μαϊντανός να είναι καλά στεγνωμένα, πριν τα αλέσεις, και μην προσθέσεις καθόλου νερό κατά το άλεσμα.
      3) Πριν τους τηγανίσεις, άφησε τους ρεβιθοκεφτέδες τουλάχιστον για μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν περισσότερο.
      4) Μην μπεις στο πειρασμό να βράσεις τα ρεβίθια. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται.
      Ελπίζω να βοήθησα κάπως και την επόμενη φορά να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Σ’ ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες την συνταγή μου!

      Απάντηση
  4. Cook Taste Live λέει

    05.03.2014 at 23:28

    Φαίνονται τόσο λαχταριστά τα ρεβιθοκεφτεδάκια σου! Θα δοκιμάσω σίγουρα την ψητή εκδοχή τους!

    Απάντηση
  5. Anastasia (@Natbeesfashion) λέει

    24.02.2014 at 23:28

    Τα λατρευω κ μακαρι να μπορουσα να κανω αλλα εχουνε πολυ φασαρια..

    Απάντηση
    • Nana λέει

      24.02.2014 at 23:44

      Νομίζω ότι τα ‘χεις πάρει με στραβό μάτι χωρίς λογό. Στην πραγματικότητα γίνονται πολύ εύκολα, σχεδόν το ίδιο εύκολα με τα κοινά κεφτεδάκια. Μούλιασμα, άλεσμα, πλάσιμο, ψήσιμο… τόσο απλά!

      Απάντηση
  6. Ερμιόνη λέει

    24.02.2014 at 21:12

    Τα ρεβίθια είναι αγαπημένο όσπριο.
    Χαίρομαι ιδιαιτέρως να τα τρώω είτε ως σουπίτσα είτε ακόμα καλύτερα με τη μορφή που μας προτείνεις.
    Υπέροχα χρώματα, υπέροχες φωτογραφίες και ένα πιάτο λαχταριστό το λιγότερο!
    Καλό βράδυ Νανά!

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο Kouzinista Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.