• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Νηστίσιμο γάλα από… σουσάμι!

27.03.2014

Νηστίσιμο γάλα από σουσάμι / Vegan sesame milkΜέρες νηστείας που είναι, βρέθηκα να καταπιάνομαι με διάφορες νηστίσιμες συνταγές και να πειραματίζομαι με διαφορετικά υλικά που αντικαθιστούν στο μέτρο του δυνατού το γάλα, τα αυγά ή το βούτυρο. Κάποια στιγμή χρειάστηκα νηστίσιμο γάλα αλλά η τιμή του μου φάνηκε αποτρεπτική ενώ η διαδικασία να το φτιάξω μόνη μου ιδιαίτερα απλή. Ανακάλυψα ότι μπορείς να φτιάξεις φυτικό γάλα από σχεδόν κάθε είδος ξηρών καρπών όπως ωμά αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους αλλά και από σουσάμι, βρώμη, ρύζι και αποξηραμένη, τριμμένη καρύδα. Ο τρόπος είναι πανομοιότυπος, διαφέρει μόνο για τη βρώμη, το ρύζι και την καρύδα, αλλά το καθένα δίνει τη δική του ξεχωριστή γεύση στο γάλα. Επειδή το σουσάμι δε λείπει ποτέ από την κουζίνα μου, είπα να ξεκινήσω μ’ αυτό.

Το γάλα από αναποφλοίωτο σουσάμι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, το οποίο αν και δεν απορροφάται το ίδιο καλά με του γάλακτος, δεν παύει να αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αυτό συμβαίνει επειδή στην εξωτερική στοιβάδα των σπόρων εμπεριέχονται φυτικά οξέα που εμποδίζουν τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Με το μούλιασμα των σπόρων πριν το άλεσμα, μειώνουμε την περιεκτικότητα σε φυτικά οξέα και βελτιώνουμε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα να πετάμε το νερό στο οποίο μουλιάζουμε σπόρους, καρπούς ή όσπρια. Απ’ την άλλη, το αποφλοιωμένο σουσάμι περιέχει λιγότερο ασβέστιο αλλά αυτό απορροφάται καλύτερα. Για να φτιάξουμε γάλα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα συνδυασμό αναποφλοίωτου και αποφλοιωμένου σουσαμιού για πιο ήπια γεύση στο γάλα και μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Το φυτικό γάλα μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή με κακάο, να το γλυκάνουμε με μέλι ή με χουρμάδες, να το αρωματίσουμε με βανίλια, κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσουμε τα δημητριακά στο πρωινό μας ή για να φτιάξουμε απολαυστικά smoothies με φρούτα. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το γάλα στις συνταγές μας και σε ορισμένες περιπτώσεις την κρέμα γάλακτος, αν αλλάξουμε την αναλογία πρώτης ύλη με νερό (1:4 για να φτιάξουμε γάλα, 1:2 για κρέμα).

Νηστίσιμο γάλα από σουσάμι / Vegan sesame milk

Νηστίσιμο γάλα από… σουσάμι!
 
Save Print
Προετοιμασία
8 ώρες
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
8 ώρες
 
Ποσότητα/μερίδες: 1 λίτρο
Υλικά
  • 1 μέρος σουσάμι ή οτιδήποτε από όσα προανέφερα
    (π.χ. 1 κούπα)
  • 4 μέρη εμφιαλωμένο νερό, για να φτιάξουμε γάλα
    (π.χ. 4 κούπες)
  • ή 2 μέρη εμφιαλωμένο νερό, για να φτιάξουμε κρέμα
    (π.χ. 2 κούπες)
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το σουσάμι να μουλιάσει στο νερό αποβραδίς ή για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες. Στη συνέχεια το σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και το ξεπλένουμε καλά.
  2. Ρίχνουμε το σουσάμι στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο νερό και χτυπάμε καλά, μέχρι να πολτοποιηθεί το σουσάμι και να ασπρίσει το νερό.

  3. Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και μέσα του στρώνουμε γάζα, τουλπάνι ή πυκνό τούλι για πιο αποτελεσματικό φιλτράρισμα. Σουρώνουμε το περιεχόμενο του blender, μέχρι να απομείνει στο ύφασμα μόνο ο πολτός. Μαζεύουμε τις άκρες από το ύφασμα και το στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, έτσι ώστε να στραγγίσουν όλα τα υγρά.
  4. Αδειάζουμε το γάλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Σημειώσεις
• Κατά την παραμονή στο ψυγείο σχηματίζεται ίζημα στον πάτο του μπουκαλιού, γι' αυτό θα πρέπει να το ανακινήσουμε ελαφρά, πριν το πιούμε.
• Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον πολτό σουσαμιού που θα περισσέψει για να εμπλουτίσουμε τη ζύμη του ψωμιού, τα μπισκότα ή τα κέικ μας. Διατηρείται σκεπασμένος στο ψυγείο για λίγες μέρες.
• Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τις ίδιες αναλογίες μπορούμε να φτιάξουμε φυτικό γάλα (ή φυτική κρέμα) από ωμούς ξηρούς καρπούς (π.χ.αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους).
3.5.3208

Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

5 Σχόλια / Filed In: Νηστίσιμα, Πρωινό, Ροφήματα, Φτιάχνω μόνος μου!
Tagged: Αμύγδαλα, Ξηροί καρποί, Σουσάμι, Φυτικό γάλα

Δοκιμάστε επίσης:

Μαλακό & αφράτο σπιτικό ψωμί του τοστ / Eggless milk bread (tangzhong method)
Σπιτικό ψωμί του τοστ μαλακό σαν… πούπουλο!

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers
Σπιτικά κρακεράκια τυριού

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni
Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα (bomboloni)

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Veta λέει

    24.04.2020 at 17:11

    Πολύ ωραία συνταγή! Ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε μαζί μας. Πόσες μέρες κρατάει και όταν το φτιάχνουμε το χρησιμοποιούμε αμέσως?

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      25.04.2020 at 12:38

      Μετά την παρασκευή του είναι έτοιμο για χρήση. Στη συνέχεια διατηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και καταναλώνεται εντός 3-4 ημερών.

      Απάντηση
  2. Lia λέει

    28.03.2014 at 14:28

    Τι είπες τώρα???!!!Θεϊκό!!! Μπράβο Νανά…αν ψάχνεται ο άνθρωπος… Φιλάκια πολλά!!!

    Απάντηση
  3. The Foodie Corner λέει

    28.03.2014 at 10:32

    Very cool!

    Απάντηση
  4. Ερμιόνη λέει

    27.03.2014 at 23:37

    Ε λοιπόν δεν το γνώριζα ότι μπορούμε να φτιάξουμε γάλα από σουσάμι!
    Και ότι μάλιστα περιέχει τόσο ασβέστιο!
    Πολύ πολύ ενδιαφέρον!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.