Πόσες δικαιολογίες χρειάζεστε για να χωθείτε στην κουζίνα την πιο κατάλληλη ή συνηθέστερα ακατάλληλη ώρα για να φτιάξετε κάτι; Εγώ καμία! Μπορεί να φταίει μια ξαφνική λιγούρα, η ακατάσχετη μου επιθυμία για κάτι γλυκό ή αλμυρό, μια συνταγή που χάζευα στην τηλεόραση ενώ σιδέρωνα και σκέφτηκα «αυτό πρέπει να το δοκιμάσω», μια φωτογραφία γλυκού/φαγητού που είδα στο διαδίκτυο και που δεν μπορώ να βγάλω με τίποτα από το μυαλό μου… Τέτοιες στιγμές δεν κοιτάω το ρολόι, ανοιγοκλείνω μόνο το ψυγείο και τα ντουλάπια για να βεβαιωθώ ότι έχω όλα τα υλικά. Αν όχι, τότε μόνο ρίχνω μια κλεφτή ματιά στο ρολόι για να δω αν προλαβαίνω να τρέξω μέχρι το σούπερ μάρκετ. Για καλή μου τύχη, υπάρχει και το μπακάλικο της γειτονιάς που κλείνει αργά το βράδυ και μένει ανοιχτό και τις Κυριακές!
Είμαι κοιλιόδουλη αλλά αυτό μάλλον το έχετε ήδη καταλάβει. Υπάρχουν, όμως, και οι άλλες στιγμές, εκείνες που βρίσκω καταφύγιο στην κουζίνα γιατί νιώθω στρεσαρισμένη, στεναχωρεμένη, θυμωμένη… Πάνω από τα κατσαρολικά και τα κουζινικά μου, καθώς ανακατεύω υλικά, περνάω σε μια άλλη διάσταση, αφοσιώνομαι μόνο σε αυτό που φτιάχνω και ξεχνιέμαι. Η κουζίνα για μένα είναι χώρος δημιουργίας, διασκέδασης και ευχαρίστησης για μένα, είναι… το «βασίλειο» μου. Με εξαίρεση την ώρα που πρέπει να ετοιμάσω το μεσημεριανό. Τότε, για κάποιο ακατανόητο λόγο, η όλη διαδικασία αρχίζει να θυμίζει αγγαρεία και καταναγκαστικό έργο. Υποθέτω ότι δεν μου αρέσει να μαγειρεύω όταν πρέπει.
Αντιθέτως, όταν λιμπίζομαι βραδιάτικα κρακεράκια τυριού και από ευτυχή συγκυρία τυχαίνει να υπάρχει τσένταρ στο ψυγείο, δε διστάζω ούτε βαριέμαι να χωθώ στην κουζίνα παρά το περασμένο της ώρας. Η συνταγή βρισκόταν στην ατελείωτη λίστα μου με τις συνταγές-που-πρέπει-οπωσδήποτε-να-δοκιμάσω και περίμενε υπομονετικά τη σειρά της, η οποία δεν άργησε τελικά να ‘ρθει. Βοήθησε και το γεγονός ότι τα κρακεράκια γίνονται πανεύκολα και απαιτούν ελάχιστα μόνο υλικά. Δύσκολο να προσπεράσεις μια τέτοια συνταγή, έτσι δεν είναι; Πολύ συχνά φτιάχνω και αυτά αλλά τη δεδομένη στιγμή ονειρευόμουν τραγανά, χρυσαφένια κρακεράκια που μοσχομυρίζουν τυρί.
Μια γρήγορη ματιά στα υλικά αρκεί για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές. Έχοντας ως βασικό συστατικό μια γενναιόδωρη ποσότητα τυριού, τα κρακεράκια γίνονται απόλυτα τυρένια και τόσο εθιστικά νόστιμα που εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος να φας επίτηδες ή κατά λάθος περισσότερα απ’ όσα πρέπει. Η ζύμη τους είναι τραγανή, εύθρυπτη και βουτυρένια, θυμίζοντας ψημένη σφολιάτα. Το τσένταρ τους δίνει χαρακτηριστική γεύση και ακαταμάχητο άρωμα αλλά και ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αλλό κίτρινο τυρί με πικάντικη και ελαφρώς αλμυρή γεύση ή ένα καπνιστό τυρί, για ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση. Τα μπαχαρικά προσθέτουν επιπλέον πόντους νοστιμιάς και μπορείτε να παίξετε, προσθέτοντας ό,τι αγαπάτε.
Φτιαγμένα με τα χεράκια μας και υλικά της επιλογής μας, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ύποπτα Ε, αυτά τα κρακεράκια προσφέρονται για ανελέητο τσιμπολόγημα. Εκτός του ότι είναι πιο υγιεινά, είναι και πολύ πιο νόστιμα και σίγουρα θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πράγμα επικίνδυνο αν το καλοσκεφτείτε, γιατί αν δεν χαλάτε εύκολα χατίρι και δύσκολα λέτε όχι, θα χρειαστεί να τα φτιάξετε πολλές φορές στο μέλλον. Απολαύστε τα.
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
- 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, παγωμένο (60g)
- 200g τυρί τσένταρ, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- ¾ κ.γλ. αλάτι
- ½ κ.γλ. πάπρικα, γλυκιά (ή ό,τι μπαχαρικό σας αρέσει)
- 2 κ.σ. νερό, παγωμένο (30ml)
- Στον επεξεργαστή τροφίμων/multi προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, το τριμμένο τσένταρ, το αλάτι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια μπάλα ζύμης (δεν παραδουλεύουμε το μείγμα).
Xωρίς επεξεργαστή τροφίμων: Βάζουμε το βούτυρο για 20 λεπτά στην κατάψυξη. Σε ένα μπολ τρίβουμε το παγωμένο βούτυρο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το τσένταρ, τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, το αλάτι και την πάπρικα. Αναμειγνύουμε τα υλικά, τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να υγρανθεί το μείγμα και να ενωθεί σε μια ζύμη (δεν παραδουλεύουμε το μείγμα). - Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά τουλάχιστον.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και τo ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό ομοιόμορφο φύλλο, με πάχος 2−3 χιλιοστά (όσο λεπτότερο, τόσο καλύτερα γιατί φουσκώνουν αρκετά στο ψήσιμο). Κόβουμε τη ζύμη με οδοντωτή ροδέλα (ή μαχαίρι ή ροδέλα πίτσας ή κουπ πατ) σε τετράγωνα κομμάτια, με πλευρά 2,5 εκατοστά περίπου.
- Μεταφέρουμε προσεκτικά τα κρακεράκια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με ένα καλαμάκι από σουβλάκι κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο τους. Τα ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, για 13−15, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για 2−3 ημέρες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
• Αντί για τσένταρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο τυρί με έντονη γεύση.
Προσαρμογή συνταγής: in Katrina’s kitchen
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Εφη λέει
Καλησπέρα, τα κρακεράκια άρεσαν πολύ στα παιδιά μου, ειδικά στο μεγάλο μου γιο. Να σας ρωτήσω κάτι; μπορώ τη δεύτερη ζύμη να τη ψησω την επόμενη μέρα, αφού τη διατηρήσω στη συντήρηση;
Kouzinista λέει
Xαίρομαι που σας άρεσαν, Έφη!!! Φυσικά, και μπορείς να τη διατηρήσεις στη συντήρηση, αρκεί να την τυλίξεις καλά σε μεμβράνη για να μη στεγνώσει!
Ολγα λέει
Η συνταγή τέλεια την εχω κανει αρκετές φορές ηδη! Θα μπορουσα να την κανω με παρμεζανα και να φορμαρω την ζυμη αυτή, ωστε να φτιαξω μπολ να σερβίρω σαλατα;
Kouzinista λέει
Όλγα, φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις παρμεζάνα. Όσο για το αν μπορείς να φορμάρεις τη ζύμη για να φτιάξεις μπολ για σαλάτα, δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Αν, όμως, εσύ αποφασίσεις να το δοκιμάσεις, Θα χαρώ πολύ να μάθω αν το αποτέλεσμα σε ικανοποίησε.
ELENI λέει
ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΑ ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ. ΓΙΝΑΝΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ. ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΠΕΡΙ
Βασιλική λέει
Καλημέρα! Συγχαρητήρια!! Ακολούθησα πιστά την συνταγή και βγήκε όντως! Δεν το πίστευα καθώς συνήθως αντιμετωπίζω πρόβλημα με τις νέες συνταγές , αν και μαγειρεύω συνέχεια. Μέσα στο ΣΚ θα φτιάξω το ψωμάκι του τοστ.
Σας ευχαριστώ πολύ
Kouzinista λέει
Nα ‘σαι καλά, Βασιλική!!!
Μαρια λέει
τα εφτιαξα χτες αλλα δεν ειχα τσενταρ και εβαλα δυο τυρια πιτσας και κολλουσαν πολυ οποτε προσθεσα αρκετο ακομα αλευρι και για πασπαλισμα στο παγκο αλλα και στο μιγμα.
τα απλωσα με το χερι γιατι κολλουσαν στο πλαστη και τα εκοψα με κουπατ .
παρ ολα αυτα ηταν πολυ νοστιμα και ωραια σχεδια αλλα ο μικρος δεν τα εφαγε οποτε τα φαγαμε εμεις ?
Σάσα λέει
Πραγματικά έγιναν καταπληκτικά!!! Το μόνο κακό με αυτή την συνταγή είναι οτι …γίνονται πολύ λίγα !!! Τα παιδιά μου τα έφαγαν μέσα από το ταψί λέγοντας» να δοκιμάσω ένα?» Και πριν προλάβω να τα βγάλω στο τραπέζι είχαν εξαφανιστεί!!! Την επόμενη φορά θα κάνω διπλή δόση!!! Ευχαριστώ για την συνταγή!!
Χρυσα λέει
Έκανα τα κρακερακια με κασέρι παραδοσιακό και βγήκαν τέλεια. Πολύ ανώτερα από τα έτοιμα.
Κατερινα λέει
Ευχαριστούμε για τη συνταγή !έγιναν πολύ ωραία ! Εγώ έβαλα γραβιέρα,θεωρειτε ότι το τσενταρ ταιριάζει καλύτερα ? Είναι πιο γευστικό ?Γιατί η γεύση του τυριού απουσιάζει θα έλεγα !
Kouzinista λέει
Το τσένταρ δίνει στα κρακεράκια ήπια τυρένια γεύση με απαλή επίγευση βουτύρου. Για πιο έντονη γεύση μπορείς να επιλέξεις ένα παλαιωμένο τσένταρ ή κάποιο τυρί με αλμυρή και πικάντική γεύση.
ΙΩΑΝΝΑ λέει
Έφτιαξα τη συνταγή με κάποιες αλλαγές :τυρί χρησιμοποιησα μόνο γραβιέρα Αμφιλοχίας και από μπαχαρικά πιπέρι και λίγο κάρυ.Έγιναν τέλεια!!!
Άσπα λέει
καλησπερα
το εφιαξα μολις τωρα…. ειναι υπεροχα!!! μοίρασα την ποσοτητα και εβαλα δυο τυρακια. το ένα πιο αλμυρό και ετσι δεν χρειάζεται αλατι….
επίσης προσέθεσα και λιγη extra αρωματική ρίγανη… του ταιριάζει τελικά!!!
το συστήνω ανεπιφύλακτα
ευχαριστώ για την συνταγή
Elina λέει
Καλησπέρα! Μόλις δοκίμασα να τα φτιάξω και μάλλον μου έπεσε λίγο παραπάνω νερό. Μπορώ να το διορθώσω βάζοντας λίγο αλεύρι παραπάνω για να μπορέσω να τα πλάσω? Γιατί φοβάμαι πως θα κολλάει η ζύμη στον πλάστη.
Ευχαριστώ πολύ,
Ελίνα
Kouzinista λέει
Αν μετά την παραμονή της ζύμης στο ψυγείο συνεχίζει να κολλάει, μπορείς να προσθέσεις λίγο επιπλέον αλεύρι ή να την αφήσεις για περισσότερη ώρα στο ψυγείο ή, αν βιάζεσαι, στην κατάψυξη. Καλή επιτυχία!
ΜΑΡΙΑ λέει
Καλημέρα!! Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο με καλή διάθεση!!!.
Είναι κάτι που το συναντάω σε πολλά blog και το έχω ξανασχολιάσει!!! Γράφονται πολλά θετικά σχόλια για τις συνταγές που ανεβαίνουν, πριν καν τις φτιάξουν !!! Αυτό δεν είναι κακό βέβαια.Όμως, το σπουδαίο και αυτό που βοηθάει τον αναγνώστη είναι οι παρατηρήσεις να γράφονται κατόπιν εκτελέσεως της κάθε συνταγής με ότι θετικό ή αρνητικό έχουν να πουν. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το blog σας!!!!!! Μου αρέσει πολύ!!!!!!!
Nana λέει
Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου!
Έχετε απόλυτο δίκιο και μακάρι κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να φτιάξει μια συνταγή από ένα blog να κάνει τον κόπο να αφήνει ένα σχόλιο με τις όποιες εντυπώσεις του. Κάθε σχόλιο, θετικό ή αρνητικό, είναι δεκτό.
Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια!
Pandora's Kitchen λέει
Φαίνονται φοβερά! Θα το δοκιμάσω και θα επιστρέψω! Φιλιά
stavroulakriki λέει
Φαινονται ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ! Τωρα χρειάζομαι δικαιολογια να τα φτιαξω …ίσως και όχι 🙂 Ταυτιζομαι ακριβως μαζι σου στην αρχικη περιγραφη! Φιλια!
Beauty Follower λέει
Ωραια ιδέα για σπιτικα σνακς!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Χρύσα λέει
Όχι, αποκλείεται να τα φτιάξω, δεν υπάρχει περίπτωση να κρατηθώ και να μην τα φάω όλα…. Βλέπω και όλο αυτό το κομμάτι cheddar φάτσα-κάρτα και έχω ξελιγωθεί Νανά!
aris λέει
Καλημέρα Νανά! Έχουν ένα απίστευτο χρυσαφή χρώμα! Δεν υπάρχει!
Ζωγράφισες 🙂 !!!!
Penelope λέει
Καλησπέρα Νανά…
Είναι ίσως περιττό να σου πω, ότι με ξεσηκώνεις βραδιάτικα!!!
Πω-πω και τα έχω όλα τα υλικά σε επαρκή έως επαρκέστατη ποσότητα, αλλά την ίδια στιγμή έχω και μια κούραση που δεν περιγράφεται 🙁
Αλλά και αύριο μέρα του Θεού είναι 🙂 και θα τους τα φτιάξω, καθώς σκέφτομαι να κάνω και κουλουράκια.
Καλό σου βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.
theonewithallthetastes λέει
Πω πω Νανά, δε γίνεται να μη συμφωνήσω (κλασικά)… αυτό το «πρέπει» του μεσημεριανού φαγητού ενίοτε με ενοχλεί αδικαιολόγητα πολύ!
Ειδικά όταν έχω στο μυαλό μου άπειρες συνταγές που θέλω να δοκιμάσω και πρέπει να συμβιβαστώ με κάτι πιο απλό και συνηθισμένο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μικρές κυρίες 🙂
Λοιπόν τα κρακεράκια σου με έκαναν να σκέφτομαι movie night!
Οικογενειακή ταινία και ατελείωτο τσιμπολόγημα!
Το χρώμα τους είναι τόσο όμορφο που νομίζω ότι μετατρέπουν σε μονόδρομο την επιλογή του συγκεκριμένου τυριού.
Σε φιλώ
seaparvati λέει
Eιδικα στην πρώτη παράγραφο ήταν λες κ τα έγραφα εγώ, λες κ μιλαγες για μένα, σου μιλάω ειλικρινά λέξη προς λέξη!
Λαχταριστα και κουκλιστικα φαίνονται! Τι θα ελεγες για κεφαλογραβιέρα;
Γιώτα λέει
Καλημέρα! Φαίνονται φανταστικά!