• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Παγωμένο smoothie με σπιτική πραλίνα φουντουκιού

17.08.2014

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού / Homemade nutellaΌταν σκέφτομαι καλοκαίρι, μου ‘ρχονται στο μυαλό δύο πιθανά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο βρίσκομαι κλεισμένη μέσα στο σπίτι, με κατεβασμένα τα ρολά, αναζητώντας παρηγοριά άλλοτε στον ανεμιστήρα κι άλλοτε στο κλιματιστικό. Στο δεύτερο σενάριο βρίσκομαι σε μια ερημική παραλία, ξαπλώνω νωχελικά στην άμμο ενώ το κύμα μου χαϊδεύει τις πατούσες. Για κακή μου τύχη, το φετινό καλοκαίρι υποδύομαι τον πρωταγωνιστικό ρόλο μόνο στο πρώτο σενάριο, μιας και οι διακοπές παραμένουν όνειρο θερινής νυχτός για ακόμη μια χρονιά.

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού / Homemade nutella

Με παρηγορεί, όμως, η έρευνα του ΙΝΚΑ που υποστηρίζει πως περισσότεροι από 75 στους 100 Έλληνες θα περάσουν το καλοκαίρι τους χωρίς διακοπές. Τουλάχιστον δεν είμαι μόνη! Κι επειδή όταν στεναχωριέμαι με πιάνει μια λαχτάρα για γλυκό, αποφάσισα να φτιάξω ένα παγωμένο smoothie. Σπιτική πραλίνα φουντουκιού, μπανάνα, γιαούρτι και γάλα μεταμορφώθηκαν σε ένα απολαυστικό και δροσιστικό ρόφημα με ακαταμάχητη φουντουκένια γεύση και κρεμώδη υφή. Μετά την πρώτη γουλιά ένιωσα κάπως καλύτερα, τουλάχιστον δροσίστηκα!

Παγωμένο smoothie με πραλίνα φουντουκιού / Frozen nutella smoothie

Ίσως φταίει που από τη μέρα που έφτιαξα σπιτική πραλίνα φουντουκιού, προσπαθώ να σκαρφιστώ συνεχώς δικαιολογίες και τρόπους για να την απολαύσω. Βασίστηκα σε μια συνταγή που δεν περιέχει βούτυρο, γάλα ή σοκολάτα, παρά μόνο φουντούκια, κακάο και ζάχαρη άχνη. Το αποτέλεσμα είναι ατόφια γεύση και άρωμα φουντουκιού που σε συνδυασμό με το κακάο, σε συνεπαίρνει. Όχι, δεν συγκρίνεται με την έτοιμη. Είναι διαφορετική. Λιγότερο γλυκιά, όχι τόσο κρεμώδης, έχει κριτσανιστή υφή και γεμάτη γεύση. Μπορείς να μυρίσεις και να γευτείς τα φουντούκια, να νιώσεις τα μικροσκοπικά κομματάκια φουντουκιού να κριτσανίζουν στο στόμα. Πεντανόστιμη, απλά δεν τη χορταίνω.

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού / Homemade nutellaΤελικά μπορεί να μην ανήκω στους τυχερούς που έφυγαν ή θα φύγουν διακοπές, μπορεί ενίοτε να γκρινιάζω ή να θυμώνω για όσα μας έχει στερήσει η κρίση, αλλά έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιώ πως κάποια μικρά, ασήμαντα και καθημερινά πράγματα μπορούν να σε γεμίσουν χαρά. Να σε κάνουν να χαμογελάσεις, έστω κι από μέσα σου. Όπως το να βουτάς κρυφά, σαν μικρό παιδί, το δάχτυλο σου στο βάζο με το γλυκό. …Καλές βουτιές!

Παγωμένο smoothie με πραλίνα φουντουκιού / Frozen nutella smoothie

Παγωμένο smoothie με σπιτική πραλίνα φουντουκιού
 
Save Print
Προετοιμασία
10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
15 λεπτά
Συνολικός χρόνος
25 λεπτά
 
Κατηγορία: Μαρμελάδες & Κρέμες / Παγωτά, Σορμπέ & Smoothies
Ποσότητα/μερίδες: περίπου 350g
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  • 200g φουντούκια, ψημένα & ξεφλουδισμένα
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (85g)
  • ¼ κούπας κακάο (≈25g)
  • 2−3 κ.σ. σπορέλαιο (45ml)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γλ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ SMOOTHIE ME ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
(για 1 μερίδα)
  • 1 μπανάνα
  • 2-3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
  • 100g στραγγιστό γιαούρτι
  • ⅓ κούπας γάλα (80ml)
  • 3 κ.σ. νιφάδες βρώμης, ψημένες (προαιρετικά) (15g)
  • 1 κ.γλ. κακάο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη άχνη ή μέλι
  • 3−4 παγάκια
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Απλώνουμε τα φουντούκια σε μια λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 12 με 15 λεπτά, μέχρι η φλούδα τους να αποκτήσει ένα σκούρο καστανό χρώμα. Τα ανακατεύουμε μια φορά ενδιάμεσα, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Για να αφαιρέσουμε τις φλούδες από τα φουντούκια, περιμένουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ανακινούμε δυνατά την κατσαρόλα κρατώντας το καπάκι καλά στερεωμένο, πιέζοντάς το από τις λαβές. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα όσα φουντούκια έχουν ξεφλουδιστεί και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (αν δεν τα ξεφλουδίσουμε, η πραλίνα φουντουκιού θα έχει μια δυσάρεστη πικρή επίγευση).
  2. Ρίχνουμε τα ξεφλουδισμένα φουντούκια στον επεξεργαστή τροφίμων (ή άλλο μέσο) και τα πολτοποιούμε. Ενδιάμεσα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρευστο μείγμα, περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το σπορέλαιο, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και το μείγμα να γίνει γυαλιστερό και κρεμώδες, περίπου 2 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, περισσότερη ζάχαρη ή λίγο σπορέλαιο, σε περίπτωση που το μείγμα είναι πολύ σφιχτό.
  4. Αδειάζουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και τη διατηρούμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε σκιερό και δροσερό μέρος, ή στο ψυγείο για 1 μήνα περίπου.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ SMOOTHIE ME ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  1. Απλώνουμε τις νιφάδες βρώμης σ’ ένα ταψάκι σε λεπτή στρώση. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα (ψήνουμε μεγαλύτερη ποσότητα και αποθηκεύουμε την υπόλοιπη σε ένα γυάλινο βαζάκι).
  2. Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από τα παγάκια, στο μπλέντερ ή στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα παγάκια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη, μέχρι να θρυμματιστούν. Σερβίρουμε αμέσως σε μεγάλο ποτήρι.
Σημειώσεις
• Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης στο αγαπημένο μας smoothie για να γίνει πιο πηκτό αλλά και για να το ενισχύσουμε θρεπτικά.
3.5.3208

Η πραλίνα φουντουκιού είναι βασισμένη στη συνταγή: The America’s Test Kitchen DIY Cookbook

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού / Homemade nutella

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

1 Σχόλιο / Filed In: Μαρμελάδες & Κρέμες, Παγωτά, Σορμπέ & Smoothies, Φτιάχνω μόνος μου!
Tagged: Βρώμη, Κακάο, Μπανάνες, Ξηροί καρποί, Πραλίνα φουντουκιού, Φουντούκια

Δοκιμάστε επίσης:

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft για επάλειψη / How to make your own spreadable butter
Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft

Αυθεντική dulce de leche χωρίς ζαχαρούχο!

Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι / Blood orange & vanilla marmalade
Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι

Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή) / No-churn kataifi ice cream
Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Cook Taste Live λέει

    18.08.2014 at 12:22

    Υπερτιμημένες διακοπές.. αυτό έχω να πώ! 🙂
    Μην νομίζεις κι όσοι πήγαμε, μέχρι να ξεκινήσουν οι διακοπές.. τελειώσαν.
    Και μετά σε βρίσκει 15-Αύγουστος στην εξωτική Γερμανία, με βροχή, 17 βαθμούς και μπουφάν παρακαλώ.
    Και δεν έχουμε και λίγο από το λαχταριστό smoothie σου για παρηγοριά!
    Η πραλίνα super σοκολατένια και κριτσανιστή.. πρέπει να είναι όντως για πολλές βουτιές!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.