• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο

24.10.2014

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο / Cocoa and chocolate croissant puddingΟκτώβρης… οι μέρες όσο πάνε μικραίνουν. Ο καιρός συναγωνίζεται σε μεταπτώσεις τη διάθεση μου. Η λιακάδα διαδέχεται τη συννεφιά και τούμπαλιν. Αναποφάσιστος καιρός. Φαίνεται ότι μοιάζουμε και σ’ αυτό. Πολλές φορές μου φαίνεται αδύνατο να αποφασίσω τι θα μαγειρέψω ή πώς θα το μαγειρέψω. Άλλες φορές πάλι, η εικόνα και μόνο, ενός φαγητού ή γλυκού, είναι αρκετή για να με κάνει να τρέξω ενστικτωδώς στην κουζίνα. Η εικόνα κατακλύζει το μυαλό μου… σχεδόν το μυρίζω, το γεύομαι. Μου είναι αδύνατο να αντισταθώ και να μη το φτιάξω επί τόπου. Δεν έχει σημασία τι ώρα είναι, αρκεί να έχω ή έστω να μπορώ να βρω τα απαραίτητα υλικά. Στη χειρότερη δε το βάζω κάτω, αυτοσχεδιάζω με ό,τι βρω στην κουζίνα μου.

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο / Cocoa and chocolate croissant pudding

Κάπως έτσι με αποπλάνησε κι αυτή η πουτίγκα. Έλα, όμως, που δεν είχα μπαγιάτικο ψωμί. Θυμήθηκα τότε, τα κρουασάν που επιμένει να καταναλώνει ο ένας εκ των υιών μου, παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις μου. Αν και δεν είναι του γούστου μου, μου φάνηκαν σαν καλή εναλλακτική. Ξέρετε κάτι; Τελικά δεν το μετάνιωσα. Τα κρουασάν πότισαν από την πυκνή, σοκολατένια κρέμα και μεταμορφώθηκαν σε μια ζουμερή πουτίγκα με υγρή και αφράτη υφή. Η σοκολατένια τους γέμιση, απ’ την άλλη, δημιούργησε προκλητικούς «κρατήρες» υγρής σοκολάτας που ξεχύνονταν καθώς την έκοβες. Όσο ψηνόταν, η μυρωδιά που πλημμύρισε το σπίτι ήταν γλυκιά κι γαργαλιστική. Βανίλια, βούτυρο, κακάο. Περιμέναμε ανυπόμονα να βγει από το φούρνο για να τη δοκιμάσουμε. Με την πρώτη μπουκιά… την λατρέψαμε!

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο / Cocoa and chocolate croissant pudding

Είναι, τελικά, να απορείς πώς ένα μπαγιάτικο και με αβέβαιο μέλλον ψωμί (ή κάποιο άλλο γλυκό ψωμί, όπως τσουρέκι, μπριός ή κρουασάν στην προκειμένη περίπτωση) σε συνδυασμό με μια απλή κρέμα από αυγά και γάλα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα τόσο αναπάντεχα νόστιμο αποτέλεσμα. Ανυπομονώ να την ξαναφτιάξω με σπιτικό τσουρέκι αυτή τη φορά. Είναι τόσο απολαυστική, «χουχουλιάρικη» και χορταστική, που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα σαν πρωινό, κολατσιό ή επιδόρπιο (μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια!). Ιδιαίτερα όσο ψυχραίνει ο καιρός κι ένα σοκολατένιο γλυκό γίνεται όλο και πιο καλοδεχούμενο, αν όχι απαραίτητο. Απολαύστε την με την πρώτη ευκαιρία!

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο / Cocoa and chocolate croissant pudding

fiberbanner• Αυξομειώνουμε τις ποσότητες του κακάο και της ζάχαρης, ανάλογα με τα γούστα μας.
• Εκτός από βανίλια, μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κ.γλ. κανέλα στην κρέμα.
• Μπορούμε να ετοιμάσουμε την πουτίγκα αποβραδίς, να την βάλουμε σκεπασμένη στο ψυγείο και να την ψήσουμε το πρωί. Αρκεί να την βγάλουμε λίγο νωρίτερα από το ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
• Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε τα κρουασάν με αντίστοιχη ποσότητα (500g) μπαγιάτικο ψωμί ή τσουρέκι.

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο
 
Save Print
Προετοιμασία
15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
55 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 10 λεπτά
 
(+αναμονή: 1 ώρα)
Ποσότητα/μερίδες: 6-8
Υλικά
  • 6 κρουασάν με γέμιση κρέμα κακάο (6x85g)
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ (410g)
  • 1¾ κούπας γάλα, φρέσκο (420g)
  • ¾ κούπας κακάο (65g)
  • ⅔ κούπας ζάχαρη (130g)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • μια πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά, μεγάλα
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε τα κρουασάν σε μπουκίτσες και τις τοποθετούμε στριμωχτά σ' ένα καλά βουτυρωμένο βαθύ πυρίμαχο σκεύος, μετρίου μεγέθους (αποφεύγουμε να ακουμπάει η γέμιση στον πάτο).
  2. Σε ένα κατσαρολάκι (ή στο φούρνο μικροκυμάτων) ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει χλιαρό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε.
  3. Περιχύνουμε ομοιόμορφα τα κρουασάν με την κρέμα (κάσταρντ/custard) και πιέζουμε με ένα κουτάλι ώστε να βυθιστούν. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα (ή τουλάχιστον μισή, αν βιαζόμαστε), προκειμένου να απορροφήσουν την κρέμα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165ºC. Ψήνουμε για 45 με 55 λεπτά περίπου. Η πουτίγκα θα φουσκώσει πολύ όσο ψήνεται αλλά μόλις βγει από το φούρνο θα «κάτσει». Δεν μας ανησυχεί αυτό, είναι φυσιολογικό. Αν ελέγξουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της, θα βγει σχεδόν καθαρό. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.
Σημειώσεις
• Αυξομειώνουμε τις ποσότητες του κακάο και της ζάχαρης, ανάλογα με τα γούστα μας.
• Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε τα κρουασάν με αντίστοιχη ποσότητα (500g) μπαγιάτικο ψωμί ή τσουρέκι.
3.5.3208

Προσαρμογή συνταγής: The Kitchn

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο / Cocoa and chocolate croissant pudding

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

2 Σχόλια / Filed In: Επιδόρπια, Με σοκολάτα, Πρωινό
Tagged: Κακάο, Σοκολάτα

Δοκιμάστε επίσης:

Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού / Chocolate nutella fridge cake
Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake
Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη
Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας με αβοκάντο & πορτοκάλι / Vegan chocolate-orange avocado cake
Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. littledeco λέει

    29.10.2014 at 18:45

    Αχ είχα καιρό να σε διαβάσω, αλλά έπεσα στην περίπτωση !!! Κατακλητική ιδέα, γευστικότατη !!! Για όλες τις ώρες και γούστα

    Απάντηση
  2. Ερμιόνη λέει

    24.10.2014 at 23:37

    Νανά!
    Πρέπει να σταματήσεις να με καταστρέφεις με αυτά τα υπέροχα πράγματα που μας δείχνεις!
    Ελπίζω να καταλαβαίνεις πόσο πολύ στα γούστα μου είναι η πουτίγκα σου! Και πράγματι και με τσουρέκι θα είναι φοβερή.
    Φιλιά!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.