Τολμώ να παραδεχτώ ότι το χριστουγεννιάτικο πνεύμα δεν με έχει αγγίξει ακόμη. Σκέφτομαι να στολίσω το σπίτι αλλά συνεχώς το αναβάλλω. Όσο για μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ούτε λόγος. Θα αρκεστώ σ’ αυτά που θα φτιάξει η μανούλα μου. Ποιος να το ‘λεγε; Εγώ που άλλοτε μετρούσα τις μέρες που απομένουν για τα Χριστούγεννα σαν το κοριτσάκι της διαφήμισης. Όσο τα παιδιά μου ήταν μικρά, θέλοντας και μη, με παρέσυρε η δική τους χαρά και προσδοκία. Έβλεπα μέσα από τα μάτια τους τη μαγεία των Χριστουγέννων, θυμόμουν πως ένιωθα κι εγώ ως παιδί. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι που ανακάλυψαν την αλήθεια για τον Άι-Βασίλη…
Το ξανασκέφτηκα, όμως, και κατέληξα πως η χαμένη μου γιορτινή διάθεση ίσως να χρειάζεται ένα «χέρι βοήθειας» για να βγει στην επιφάνεια. Άλλωστε μέρες που είναι, πρέπει να μυρίσει το σπίτι γιορτή, να πλημμυρίσει μυρωδιές που θυμίζουν Χριστούγεννα και φέρνουν στο μυαλό μας χίλιες δυο εικόνες και μαζί συναισθήματα. Αφού, λοιπόν, απαρνήθηκα τους πατροπαράδοτους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αποφάσισα να φτιάξω ένα ζουμερό κέικ πορτοκάλι με κάτασπρο σαν χιόνι γλάσο. Ένα άκρως χειμωνιάτικο κέικ με ζωηρό χρώμα στο εσωτερικό και χρυσοκάστανη κρούστα που όσο ψήνεται, το άρωμα πορτοκαλιού που δραπετεύει από το φούρνο, είναι μαγικό.
Η αφράτη ζύμη του, διάστικτη με μικρές ζουμερές σταφίδες, είναι αρωματισμένη με πορτοκάλι και ελαφρά νοτισμένη με σιρόπι. Ένα φρουτώδες σιρόπι φτιαγμένο με φρέσκο χυμό πορτοκάλι που εντείνει ακόμη περισσότερο την πορτοκαλένια γεύση του κέικ και του προσδίδει υπέροχη γυαλιστερή όψη και υγρή υφή. Το λευκό γλάσο με την ελαφρά κριτσανιστή υφή, αν και υπερβολικά γλυκό για το γούστο μου, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα που του χαρίζει γιορτινή όψη, απαραίτητο όσο και τα λαμπιόνια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πλούσιο, απίστευτα αρωματικό κι ευχάριστα γλυκό, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κέικ. Είναι ένα γιορτινό επιδόρπιο. Καλά Χριστούγεννα!
- 150g σταφίδες
- ½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι (120ml)
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. λικέρ με άρωμα πορτοκάλι
- 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις+1 κ.σ. (280+8g)
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 1½ κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι (300g)
- 1¼ κούπα ζάχαρη (250g)
- 3 αυγά, μεγάλα
- ¾ κούπας σπορέλαιο (165g)
- 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ⅓ κούπας από το υγρό που μουλιάσαμε τις σταφίδες (80ml)
- ⅓ κούπας ζάχαρη (65g)
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη (125g)
- 3−4 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκάλι μαζί με το μέλι. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ και τις σταφίδες (αν δεν σκεπάζονται από το υγρό, προσθέτουμε λίγο χυμό ή νερό ακόμη). Τις αφήνουμε να μουλιάσουν, μέχρι να τις χρειαστούμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων περίπου 30x10cm.
- Σε ένα μεσαίο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε διαφορετικό μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το λάδι, το ξύσμα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι και να αναμειχθούν τα υλικά.
- Σουρώνουμε τις σταφίδες και μετράμε ⅓ της κούπας από το υγρό, το οποίο κρατάμε στην άκρη. Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με 1 κ.σ. αλεύρι και τις προσθέτουμε κι αυτές στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στην προτελευταία σχάρα για 40 με 50 λεπτά (αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ, πρέπει να βγαίνει καθαρή). Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια λαμαρίνα και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ με το σιρόπι και περιμένουμε λίγο να το απορροφήσει. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει το σιρόπι. Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς, το περιχύνουμε με το γλάσο, αφήνοντάς το να τρέξει στα πλαϊνά. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σταφίδες.
- Όσο ψήνεται το κέικ, φροντίζουμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το στραγγισμένο υγρό από τις σταφίδες μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για 3 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού κουταλιά-κουταλιά ανακατεύοντας, μέχρι να πετύχουμε ένα λείο γλάσο με την επιθυμητή πυκνότητα (πρέπει να ρέει με αργό ρυθμό)
Προσαρμογή συνταγής: Sweet Pea’s Kitchen
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Beauty Follower λέει
Φαινεται τόσο ζουμερο!
Καλές γιορτές 🙂
Cook Taste Live λέει
Νανά Χρόνια Πολλά!
Ελπίζω να τα περάσατε πολύ ωραία και να το τιμήσατε ιδιαίτερα το εορταστικό κεκάκι σου, το οποίο εννοείται πίναρα! Έτσι ζουμερό και αρωματικό που το βλέπω, είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ. 🙂