Η αλλαγή της χρονιάς σηματοδοτεί στο μυαλό μας μια νοητή παύση. Μας ωθεί να σταματήσουμε για λίγο, να κοιτάξουμε πίσω στη χρονιά που πέρασε, να θυμηθούμε όσα μικρά ή μεγάλα έγιναν στη ζωές μας, να κάνουμε έναν απολογισμό και μετά να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτή τη φορά, όμως, ας υποσχεθούμε να βάλουμε τα δυνατά μας, να ονειρευόμαστε περισσότερο, να τολμάμε, να αγαπάμε με πάθος, να ζούμε αληθινά, να χαμογελάμε σαν παιδιά… Εύχομαι να έχουμε μια υπέροχη χρονιά!
Για το ξεκίνημα της νέας χρονιά, σκέφτηκα να είμαι δίκαιη. Διάλεξα να ετοιμάσω μια συνταγή που δεν είναι αμιγώς γλυκιά ή αλμυρή αλλά και τα δύο μαζί. Αφράτα, ψωμένια κρουασανάκια σε μία αλμυρή εκδοχή, με γέμιση τυρί φέτα, και μία γλυκιά, με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, από την ίδια ζύμη. Δύο σε ένα.
Η ζύμη είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της. Δεν χρειάζεται μίξερ, παρά μόνο ελάχιστο ζύμωμα στο χέρι. Είναι απαλή, εύπλαστη και δουλεύεται εύκολα. Αν και περιέχει μαγιά, περιέχει και μπέικιν πάουντερ που επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία φουσκώματος, έτσι η ζύμη αρκεί να φουσκώσει μόνο μία φορά και μόνο για 30 λεπτά! Τόσο απλά! Μη βιαστείτε, όμως, να βγάλετε συμπεράσματα. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέθοδος δε τυχαίνει εφαρμογής σε όλες τις ζύμες με μαγιά.
Τα κρουασανάκια φουσκώνουν πολύ περισσότερο στο φούρνο και γίνονται μαλακά και αφράτα. Δαγκώνοντας ένα από αυτά, γεύεσαι την αέρινη ψίχα μαζί με την ήπια αλμύρα της φέτας ή την γλυκιά φουντουκένια γεύση της πραλίνας, ανάλογα με το ποιο θα διαλέξεις. Αλμυρό ή γλυκό; Εσείς τι προτιμάτε; Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω, γι’ αυτό κάθε φορά που τα φτιάχνω, χωρίζω τη ζύμη στη μέση και γεμίζω τα μισά με τυρί και τα άλλα μισά με πραλίνα φουντουκιού. Και τα δύο γίνονται ανάρπαστα. Εσείς, αν θέλετε, διπλασιάστε την ποσότητα τη γέμισης που προτιμάτε και φτιάξτε μόνο αλμυρά ή μόνο γλυκά. Με αφετηρία τη βασική συνταγή, μπορείτε ακόμη να αυτοσχεδιάσετε και να κλείσετε μέσα τους ό,τι υλικά θέλετε, αποφύγετε, όμως, τα πολύ «υγρά» υλικά για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.
• Δεν ξεχνάμε να βάλουμε την πραλίνα φουντουκιού στην κατάψυξη για να παγώσει. Έτσι, η γέμιση δεν τρέχει όταν τυλίγουμε τα κρουασάν και παραμένει ρευστή, μετά το ψήσιμο! Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε, όταν θέλουμε να γεμίσουμε muffins ή cookies.
(για 24 κρουασανάκια)
- 1¼ κούπας γάλα, χλιαρό (300ml)
- 4 κ.γλ. ξηρή μαγιά (10g)
- 2 κ.σ. (6 κ.γλ.) ζάχαρη
- 4¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
+ λίγο ακόμα, αν χρειαστεί (530−560g) - 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
- ¾ κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα σπορέλαιο ή λιωμένη μαργαρίνη, χλιαρή (120ml)
- 1 αυγό, χτυπημένο
- +½ αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα
- λίγο σουσάμι, για τα αλμυρά κρουασανάκια (προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη, για τα γλυκά κρουασανάκια
(για 12 κρουασανάκια)
- 150g τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- ½ αυγό, χτυπημένο
(για 12 κρουασανάκια)
- 150g πραλίνα φουντουκιού, παγωμένη
- Ξεκινάμε με τη γέμιση. Για τα αλμυρά κρουασανάκια, θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μικρό μπολ. Χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε περίπου το μισό στο τριμμένο τυρί και κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να αλείψουμε τα κρουασανάκια πριν το ψήσιμο. Για τα γλυκά κρουασανάκια, τοποθετούμε 12 κουταλιές του γλυκού πραλίνα φουντουκιού σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τη βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τη χρειαστούμε. (Αν θέλουμε να κάνουμε μόνο γλυκά ή μόνο αλμυρά κρουασανάκια, διπλασιάζουμε την ποσότητα των υλικών της αντίστοιχης γέμισης.)
- Συνεχίζουμε με τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε ¼ της κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (5 κ.γλ.). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (1 κούπα), το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο και ένα αυγό χτυπημένο. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια, περίπου 2 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Σκεπάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην στεγνώνει. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι, με τον πλάστη, σε δίσκο με διάμετρο 40 εκ., αλευρώνοντας ελαφρά για να μην κολλάει. Χαράζουμε το δίσκο ακτινωτά σε 12 ίσα τρίγωνα κομμάτια (σαν πίτσα). Στη φαρδιά πλευρά κάθε τριγώνου βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε την άκρη της φαρδιάς πλευράς πάνω στη γέμιση σκεπάζοντας την και πατάμε λίγο, ώστε να κολλήσει και να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Τυλίγουμε προς τη μύτη του τριγώνου, σε ρολό. Στρίβουμε τις άκρες λίγο προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και τοποθετούμε το κρουασανάκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 11 τρίγωνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 με 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Βγάζουμε την πραλίνα φουντουκιού από την κατάψυξη και συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο, γεμίζοντας κάθε κρουασανάκι με μια κουταλιά παγωμένη πραλίνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κρουασανάκια με το χτυπημένο αυγό που έχουμε κρατήσει (αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα αλμυρά κρουασανάκια με λίγο σουσάμι). Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Συνεχίζουμε με το ψήσιμο των υπολοίπων. Πασπαλίζουμε τα γλυκά κρουασάν με ζάχαρη άχνη.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα!!Χρόνια τώρα φτιάχνω για τα παιδιά μου μπισκοτάκια, Κρουσανακια, τσουρεκάκια, κτλ! Έφτιαξα χτες βράδυ την συνταγή σας! Τα αλμυρά βγήκαν υπέροχα! Αφράτα και σήμερα! Τα γλυκά όμως μου βγήκαν πιο σκληρά και λιγότερα αφράτα. Σήμερα δεν καλό τρώγονται…. Λέτε να φταίει η πραλίνα ή έκανα κάποιο άλλο λάθος?
Από τη στιγμή που χρησιμοποίησες την ίδια ζύμη, θα έπρεπε να σου βγουν εξίσου αφράτα. Αν έψησες δεύτερα τα γλυκά κρουασανάκια, ίσως ήταν πολύ δυνατός ο φούρνος σου και ψήθηκαν περισσότερο απ’ όσο έπρεπε.
Τι υπέροχες φωτογραφίες. Είσαι φορερή. Τα έφτιαξα και βγήκαν πολύ αφράτα. Τα croissant είναι από τα αγαπημένα μου πρωινo. Τρελαίνομαι και για croissant σοκολάτα-φουντούκι.
Τέλεια,απλή και εύπλαστη ζύμη!!!!
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και πεντανόστιμη.. Μόλις βγήκαν από το φούρνο δεν έμεινε ούτε δείγμα..Ευχαριστούμε πολύ.. Καλές Γιορτές!!!
Εξαιρετικη ζυμη , ευκολη διαδικασια , νοστιμες παραλλαγες ! Εγκρινει κι ο ζαχαροπλαστης συζυγος κι ο γιος που ειναι δυσκολος κριτης . Μπραβο!
Σε ευχαριστώ πολύ, Στέλλα! Να ‘σαι καλά!
Εξαιρετικά!!! Άπαιχτη ζύμη!! Δεν τα άφησα καθόλου να φουσκώσουν, πρόλαβαν να φουσκώσουν αρκετά μέχρι να τα τυλίξω όλα και μπήκαν κατευθείαν στο φούρνο. Έγιναν σούπερ αφράτα! Μια διόρθωση θα ήθελα να μου επιτρέψετε, τα 4 κουτ. τσαγ. μαγιάς δεν είναι 10 γραμμάρια( όπως γράφετε στην παρένθεση )αλλά 20!!Κάθε κουτ. τσαγ. είναι 5 γραμμάρια.Τι από τα δύο ισχύει???Εγώ ακολούθησα τη μέση οδό και έβαλα 2,5 κ.τσαγ. δηλ. περίπου 13 γραμ. και ήταν υπέρ αρκετή η μαγιά.
Σε ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου και άφησες τις εντυπώσεις σου! Όσον αφορά την ποσότητα της μαγιάς, η μέτρηση αναφέρεται σε δοσομετρικά κουταλάκια (1 κ.γλ. ξηρή μαγιά ισοδυναμεί με 2.5 γραμμάρια), αυτός είναι και ο λόγος που δίνω πάντα τις ποσότητες και σε γραμμάρια.
Συγχαρητήρια για την συνταγή !!!
Φανταστικά !!!
Τέλεια! Καλύτερα κ από αγοραστά!
Πραγματικα υπεροχη συνταγη την ειχα κανει πριν λιγο καιρο κ εφυγαν σε λιγες ωρες μικροι μεγαλοι ξετρελαθηκαν!!! Θα ηθελα να ρωτησω αν γινεται να τα φτιαξω κ να βαλω καποια στην καταψυξη για να εχω ανα πασα στιγμη?
Έλενα, μπορείς να βάλεις τα κρουασανάκια στην κατάψυξη μετά που θα τα ψήσεις, κλεισμένα ερμητικά σε σακουλάκια τροφίμων.
Σήμερα την δοκίμασα στην αλμυρή έκδοση! Βγήκαν υπέροχα. Αν και συνήθως έκανα μία άλλη συνταγή αυτή μου βγήκε πολύ καλύτερη. Τα τυροπιτάκια φουσκώνουν πολύ ωραία και είναι αφράτα και πεντανόστιμα!! Την συνιστώ ανεπιφύλακτα!! Για να ενεργοποιηθεί η μαγιά πιο γρήγορα έβαλα το μίγμα της μαγιάς σε τάπερ με καπάκι και το άφησε για λίγα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 35-37 βαθμούς Κελσίου!
Φ α ν τ α σ τ ι κ α!!!!!με άριστα το 10 βαζω20. Συγχαρητήρια!
Υπέροχα!
Μπορώ να βάλω ελαιόλαδο και αν ναι πόσο?
Θέλω να βάλω γέμιση πίτσας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Έφη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1/2 κούπα (120ml) ελαιόλαδο, αντί για σπορέλαιο, αν σκοπεύεις να φτιάξεις αλμυρά κρουασανάκια. Καλή επιτυχία!
Το αγαπημένο κολατσιό του γιου μου από πέρυσι, το έχουμε πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα με γέμιση από σπιτική πραλινα. Φυσικά μπαίνουν κατάψυξη, 1,5 χρόνο βγαίνουν αποβραδις (ή για ένα λεπτό στα μικροκύματα το πρωί πριν το σχολείο αν η μάνα ξεχάστηκε) και μπαίνουν στην τσάντα του. Επειδή το τύλιγμα είναι κομματάκι ταλαιπωρια, δοκίμασα κι άλλες τεχνικές, λιγότερο μπελαλιδικες, ωστόσο ο μικρός συνεχίζει να προτιμά το αρχικό τους σχήμα 🙂
τελεια συνταγη μπραβο σας
Πραγματικά είναι η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για κρουασάν που υπάρχει! Τα έφτιαξα με νουτελα και ήταν σκέτη κόλαση.. Βέβαια έβαλα αλεύρι για τσουρέκια και μου βγήκαν σαν τσουρεκάκια αλλά ήταν φοβερά νόστιμα.. σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω!! Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!
Φαινεται πολυ ωραια η συνταγη αλλα επειδη φτιαχνω συχνα κρουασανακια με μαρμελαδα η πραλινα ,οχι με αυτην ακριβως την αναλογια υλικων βεβαια, συνανταω συνεχεια ενα εμποδιο, ο,τι γεμιση και να βαλω μου χυνεται αρκετη ποσοτητα εξω απο τα κρουασανακια κατα τη διαρκεια του ψησιματος με αποτελεσμα να μενει μικρη ποσοτητα μεσα στα κρουασανακια.Στη συγκεκριμενη συνταγη συμβαινει αυτο;
Νομίζω ότι δεν φταίει η συνταγή που ακολουθείς αλλά η πυκνότητα της μαρμελάδας, η οποία όταν ζεσταίνεται γίνεται ακόμη πιο ρευστή, με αποτέλεσμα να χύνεται στο ψήσιμο. Δοκίμασε να βράσεις τη μαρμελάδα, ώστε να συμπηκνωθεί περισσότερο, ή επέλεξε μια πιο «σφιχτή» μαρμελάδα. Φρόντισε, επίσης, να τη βάλεις για ένα μισάωρο στην κατάψυξη πριν τη χρησιμοποιήσεις.
Καλησπέρα! Δοκίμασα τα κρουασανακια και είναι τέλεια! Θα ήθελα να σας ρωτήσω μπορώ να φτιάξω αρκετά και να τα βάλω στην κατάψυξη; Εάν ναι σε ποιο σημείο;Να έχουν φουσκώσει;
Ευχαριστώ
Με κάθε επιφύλαξη, γιατί δεν το έχω δοκιμάσει (εξαφανίζονται πάντα εν ριπή οφθαλμού), πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να βάλεις τα κρουασανάκια στην κατάψυξη μετά που θα τα ψήσεις, κλεισμένα ερμητικά σε σακουλάκια τροφίμων.
Καλησπέρα. Η συνταγή φαίνεται πολύ εύκολη. Όμως η ζύμη δεν χρειάζεται φούσκωμα?
Η συγκεκριμένη ζύμη αρκεί να φουσκώσει μόνο μία φορά, μετά το πλάσιμο. Ακολούθησε τα βήματα της συνταγής, όπως τα περιγράφω, και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρη ότι θα δεν θα σε απογοητεύσει. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα!! Με τί μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγο?? Και αντί για γάλα φρέσκο μπορώ να βάλω κάποιο φυτικό?? Σόγιας, ή φουντουκιου??
Υπάρχουν διάφορα υποκατάστατα αυγού, φυτικά και μη, αλλά πρέπει να πειραματιστείς προκειμένου να επιλέξεις το πιο κατάλληλο για κάθε συνταγή. Θα σου πρότεινα, με επιφύλαξη, να αντικαταστήσεις το αυγό με 2 κ.σ. σπορέλαιο + 2 κ.σ. χλιαρό νερό. Όσο για το γάλα μπορείς να το αντικαταστήσεις με γάλα σόγιας που έχει πιο ουδέτερη γεύση. Καλή επιτυχία!
φαίνονται φανταστικά!!! θα μπορούσα να παραλείψω το αυγό ή να το αντικαταστήσω με κάτι αλλο???? θα έχουν επιτυχία???
Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Θα σου πρότεινα, με επιφύλαξη, να αντικαταστήσεις το αυγό με 2 κ.σ. σπορέλαιο + 2 κ.σ. χλιαρό νερό. Καλή επιτυχία!
Απλά υπέροχη συνταγή! Πραγματικά θέλω να φάω όλο το ταψί!
Ευκολη συνταγή!!!Τα κρουασανακια γίναν μαλακά,αφράτα και η σοκολάτα ελιωνε στο στόμα σου!!!
Ειναι υπεροχα!Τα φτιαχνω συνεχεια με τυρι η μαρμελαδα. Ευχαριστουμε!
Έφτιαξα τα κρουασάν (με βιτάμ κ όχι ελαιόλαδο που σε ρώτησα) απλά….. θεϊκαααααααα!!!!!!??
Μπορω να βαλω ελαιολαδο αντί βιταμ? Και αν ναι ιδια ποσότητα?
Mπορείς να αντικαταστήσεις το σπορέλαιο με ελαιόλαδο (1/2 κούπα=120ml), αν σκοπεύεις να φτιάξεις αλμυρά κρουασανάκια. Είναι καλό, όμως, να έχεις υπόψη σου ότι το ελαιόλαδο επηρεάζει τη γεύση και το άρωμα της ζύμης και δεν ταιριάζει τόσο με τη γλυκιά γέμιση σε σύγκριση με το σπορέλαιο που είναι γευστικά ουδέτερο. Καλή επιτυχία!
Καλησπερα!! ηθελα να πω οτι ηταν ΘΑΥΜΑΣΙΑ!!!
Συγχαρητήρια!!Τα έφτιαξα σήμερα και έβαλα στα μισά πραλίνα και στα υπόλοιπα έβαλα σε μερικά φέτα και σε μερικά γαλοπούλα και κίτρινο τυρί και έγιναν όλα φανταστικά!!! Δεν με πίστευαν ότι έκανα εγώ τη ζύμη!! Φοβερή συνταγή!
Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που τα απολαύσατε!
καλησπέρα! μπορούμε να φτιάξουμε απλά τη ζύμη και να τα ψήσουμε σκέτα; για να βάζουμε ό,τι θέλουμε μέσα μετα! Δηλαδή μερέντα ή μαρμελάδα ή ό,τι άλλο;
Εννοείται ότι μπορείς! Νομίζω, όμως, ότι είναι πιο εύκολο να τους δώσεις σχήμα όταν έχουν γέμιση. Καλή επιτυχία!
Τέλεια τα κρουασάν ,τα συγχαρητηρια μου !!!!!την μια μέρα έκανα με Nutella και φέτα και αφου δεν έμεινε ψίχουλο έκανα μια παραλλαγή ….έκανα την ίδια ζύμη ρολακια με γαλοπούλα και Edam ….τελεια!!!!!
Χαίρομαι που σου άρεσαν και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Είναι μια ζύμη πασπαρτού που ταιριάζει με πολλά υλικά!
Άλλη μια φορά που θα φτιάξω αυτή τη φανταστική συνταγή αλλά έχω μόνο φαρίνα…πειράζει να αντικαταστήσω το αλευρι γοχ με φαρίνα? και αν όχι,προσθέτω το μπέικιν πάουντερ ή όχι?ευχαριστώ πολύ
Ναι, μπορείς αλλά δεν θα προσθέσεις επιπλέον μπέικιν πάουντερ και θα ελαττώσεις την ποσότητα του αλατιού σε 1/2 κ.γλ. Καλή επιτυχία!
Τέλεια!Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
Μόλις τα έβγαλα από το φούρνο…. Τα έκανα για να τα πάω στη δουλειά αύριο, αλλά δε νομίζω να προλάβω…. Δεν τα χορταίνουμε! Είναι θαυμάσια!! Τέλεια!!! Καταπληκτικά!! Συγχαρητήρια!!
Καλημέρα!Έχω φτιάξει ήδη μια φορά την γλυκιά εκδοχή και δεν έμεινε ψίχουλο.Πραγματικά πανεύκολη συνταγή και τόσο νόστιμη!Θέλω να τα ξαναφτιάξω για να κεράσω ένα φίλο που λατρεύει τα κρουασάν και είμαι σίγουρη θα εντυπωσιαστεί. Αναρωτιέμαι όμως,μπορώ να αντικαταστήσω τη ξηρή μαγιά με νωπή; Και αν ναι σε τι αναλογία; Ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα! Εύα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Η αναλογία της ξηρής μαγιάς με τη νωπή, είναι: 1 προς 3 (δηλαδή 10g ξηρής μαγιάς αντιστοιχούν σε 30g νωπής). Η μέθοδος, όμως, που πρέπει να ακολουθήσεις είναι λίγο διαφορετική. Σε ένα μπολ, διαλύεις τη μαγιά σε ¼ κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτεις 1 κ.γλ. ζάχαρη και ¼ κούπας αλεύρι (το αφαιρείς από τη συνολική ποσότητα) και ανακατεύεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζεις με πετσέτα ή μεμβράνη και τοποθετείς σε ζεστό μέρος για μισή ώρα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Καλή επιτυχία!
Μπορούν αφού ψηθούν να μπουν στην κατάψυξη και να τα βγάζω αποβραδίς για κολατσιό στο σχολείο?
Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω δοκιμάσει. Πιστεύω, όμως, ότι μπορείς να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη κλεισμένα ερμητικά σε σακουλάκια τροφίμων, όπως τις περισσότερες ζύμες με μαγιά (ψωμί, τσουρέκια, πίτες).
Τα εφτιαξα αποψε…..απλα ΥΠΕΡΟΧΑ!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! θα το δοκιμάσω σύντομα! 🙂
η συνταγή φαίνεται λαχταριστή!
μία ερώτηση: μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σπορέλαιο με βούτυρο , τύπου βιτάμ, και αν ναι τι ποσότητα μαργαρίνης?
Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το σπορέλαιο με ίση ποσότητα (1/2 κούπα) λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο. Καλή επιτυχία!
Απλά τέλεια και λαχταριστά.Έφτιαξα και τις δύο εκδοχές και δεν έμεινε ψύχουλο..
Υπέροχα κρουασανάκι και πραγματικά στο πι και φι.Φιλία πολλά..
Ευχαριστώ πολύ, Εύη!
Τα πιο τέλεια κρουασανάκια που έχω φτιάξει….βελούδινη ζύμη ,πολύ εύκολη συνταγή,πραγματικά υπέροχα.
Eυχαριστώ, Εύη που δοκίμασες τη συνταγή μου! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.
Τα έφτιαξα και είναι τέλεια. Η συνταγή είναι απίθανη, ο λαός στο σπίτι μου ξετρελάθηκε…
Δόμνα, καλώς ήρθες στην κουζίνα! Χαίρομαι διπλά, μία που δοκίμασες τη συνταγή μου και μία δεύτερη που σας άρεσε. Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
Καλή Χρονιά και από δώ!
Πολύ ωραίο το πρώτο ποστ του 2015!
Η ζύμη φαίνεται θαυματουργή. Μόλις 30 λεπτά και είναι έτοιμη? Θα την δοκιμάσω σίγουρα.
Για την γέμιση δεν ξέρω.. απλά δεν μπορώ να διαλέξω!! Είναι και δύο υπέροχες.
Καλή χρονιά, Εύη και σ’ ευχαριστώ πολύ!
Τρελαίνομαι!!! και τα δυο υπέροχα! Θα φτιάξω και τα δυο και θα τα τρώω όλη μέρα! Ωραίες φωτογραφίες! Φιλιά!
Καλώς ήρθες, Ελεάννα! Σ’ ευχαριστώ πολύ! Xαίρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες κι ελπίζω να σου αρέσει και η συνταγή, αν τη δοκιμάσεις.
Τέλεια!!! Δεν ξέρω τι να διαλέξω, με τυρί ή με πραλίνα;;; Μάλλον ένα και απ’ τα δύο! Η ζύμη φαίνεται πανεύκολη!
Είναι όντως πανεύκολη και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν και στις δύο εκδοχές.
Αυτή η πρώτη φωτογραφία σου Νανά μου με καθήλωσε!
Τόσο η αλμυρή όσο και η γλυκιά εκδοχή δείχνουν τόσο μα τόσο νόστιμες!
Φιλιά πολλά
Σ’ ευχαριστώ, Ερμιόνη. Είσαι πολύ γλυκιά!