Ίσως έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε αν τρέφομαι αποκλειστικά με γλυκά. Η αλήθεια είναι πως το ’χω παρακάνει τελευταία αλλά έχω δύο πρώτης τάξεως δικαιολογίες. Δικαιολογία Νο1: το φαγητό αποτελεί απόλαυση αλλά συχνά μετατρέπεται σε μια ανιαρή, αναπόφευκτη αγγαρεία που δεν απολαμβάνω. Απ’ την άλλη, το γλυκό είναι προαιρετικό. Το φτιάχνω συνήθως με κέφι και καλή διάθεση, ενίοτε με νεύρα και κακή διάθεση, αλλά πάντως όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλω. Δεν μου βάζει κανείς το μαχαίρι στο λαιμό αν δεν είναι έτοιμο στην ώρα του, δεν γκρινιάζει αν έχει κρυώσει, μπορώ να το φωτογραφίσω και να το απαθανατίσω πριν εξαφανιστεί.
Δικαιολογία Νο2: για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, αν κι έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα ξεκινήσω να μαγειρεύω νωρίς, λίγο το ένα, λίγο το άλλο, λίγο που βαριέμαι, τελικά σχεδόν πάντα καθυστερώ. Μέχρι να δώσω απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα;», έχει μεσημεριάσει. Όταν πλέον το φαγητό είναι έτοιμο, αντικρίζοντας τα πεινασμένα και ανυπόμονα μάτια των «βαρβάρων» που κάνουν ορμητική έφοδο στην κουζίνα, η διάθεση μου να το φωτογραφίσω πάει περίπατο. Οπότε φτάνουμε ξανά στο ίδιο σημείο. Δε φτιάχνω καλύτερα ένα γλυκό; Και αυτό έκανα. Έφτιαξα μια δροσερή τούρτα με μήλα. Απλή και συνάμα ιδιαίτερη.
Η τούρτα αποτελείται από τρεις στρώσεις. Μία βάση βανίλιας με αφράτη κι ελαφρά υγρή υφή, μία γέμιση από ζουμερές φέτες μήλου, σαν κομπόστα, και απαλή κρέμα και μία στρώση αέρινης σαντιγί. Ανάλαφρα γλυκιά, καθόλου λιγωτική, με τη φρουτένια φρεσκάδα των μήλων και διακριτικές νότες κανέλας, ήταν μια μικρή γευστική έκπληξη για μένα. Επίσης, ήταν και μια θαυμάσια ευκαιρία να αξιοποιήσω τα μήλα που μαράζωναν μέρα με τη μέρα στη φρουτιέρα. Ανυπομονώ να την φτιάξω ξανά μόλις καλοκαιριάσει, με ροδάκινα ή νεκταρίνια αυτή τη φορά! Μέχρι να ’ρθει εκείνη η ώρα, όμως, εσείς προτείνω να χρησιμοποιήσετε φρέσκα, γλυκά και αρωματικά μήλα, όπως της ποικιλίας Φούτζι (Fuji).
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μήλα με ροδάκινα ή νεκταρίνια, ανάλογα με την εποχή.
• Μπορείτε, ακόμη, να αντικαταστήσετε τη φυτική κρέμα με κανονική κρέμα γάλακτος αλλά θα χρειαστεί να προσθέσετε μερικές κουταλιές ζάχαρη άχνη στο χτύπημα.
• Για τη γέμιση, θα χρειαστείτε άνθος αραβοσίτου (όχι στιγμής) το οποίο θα παρασκευάσετε, χρησιμοποιώντας αντί για γάλα που αναγράφουν οι οδηγίες, το νερό που βράσαν τα μήλα και επιπλέον μισή κούπα κρύο νερό (συνολικά όση ακριβώς ποσότητα υγρών αναγράφει η συσκευασία, διαφέρει από μάρκα σε μάρκα). Δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη.
- 2 αυγά (χωρισμένα), σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (200g)
- 1 κούπα + 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (140g)
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ (28g)
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κούπας σπορέλαιο (60ml)
- ⅔ κούπας γάλα (160ml)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1 κιλό μήλα (ή ροδάκινα), καθαρισμένα και
- κομμένα σε φέτες
- 2½ κούπες νερό (600ml)
- ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
- ½ κ.γλ. κανέλα
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια, όχι στιγμής (43g)
- ½ κούπα νερό (120ml)
- 1 συσκευασία φυτική κρέμα γάλακτος, παγωμένη (500ml)
- λίγη κανέλα, για πασπάλισμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στην δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με έλασμα, με διάμετρο 28cm, και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας να πέσει όσο περισσεύει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ, μέχρι να αφρίσουν. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας κουταλιά-κουταλιά ¼ κούπας ζάχαρη, μέχρι η μαρέγκα να γυαλίσει και να κάνει "κορυφές" που να στέκονται.
- Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη (3/4 κούπας), το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, ⅓ κούπας γάλα και τη βανίλια και χτυπάμε, με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, για 1 λεπτό (το μείγμα θα είναι σφιχτό). Ρίχνουμε τους κρόκους και το υπόλοιπο γάλα και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα. Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα «διπλώνουμε» με απαλές, κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου. Αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 8 ή 12 φέτες το καθένα, ανάλογα με το μέγεθος. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα, το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, περίπου 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα μήλα από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι και τα απλώνουμε πάνω στην ψημένη βάση, τοποθετώντας τα σε ομόκεντρους κύκλους.
- Ετοιμάζουμε το άνθος αραβοσίτου, χρησιμοποιώντας αντί για γάλα που αναγράφουν οι οδηγίες, το νερό που βράσαμε τα μήλα και επιπλεόν μισή κούπα κρύο νερό (συνολικά όση ακριβώς ποσότητα υγρών αναγράφει η συσκευασία). Διαλύουμε, δηλαδή, το άνθος αραβοσίτου σε μισή κούπα κρύο νερό και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το νερό που βράσαμε τα μήλα, μετρώντας όσο χρειαζόμαστε (εγώ χρειάστηκα 2¼ κούπας, δηλαδή 540ml, αφού σύμφωνα με τις οδηγίες έπρεπε να προσθέσω συνολικά, μαζί με το κρύο νερό, 660ml). Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, αφήνουμε να πάρει μια βράση και να πήξει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν θέλουμε, περισσότερη ζάχαρη. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το απλώνουμε πάνω στα μήλα. Βάζουμε την τούρτα για μισή ώρα στο ψυγείο.
- Χτυπάμε στο μίξερ την φυτική κρέμα γάλακτος, σε δυνατή ταχύτητα, έως ότου πήξει και αφρατέψει. Απλώνουμε, με μια σπάτουλα ή με κορνέ, τη σαντιγί πάνω στη γέμιση με τα μήλα και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα (το πιο πιθανόν είναι να μας περισσέψει σαντιγί). Βάζουμε την τούρτα ξανά στο ψυγείο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες. Για να ξεφορμάρουμε, περνάμε ένα μαχαίρι περιμετρικά στη φόρμα και την ανοίγουμε προσεκτικά. Αν θέλουμε, με το υπόλοιπο της σαντιγί στολίζουμε τα πλαινά της τούρτας.
• Μπορείτε, ακόμη, να αντικαταστήσετε τη φυτική κρέμα με κανονική κρέμα γάλακτος αλλά θα χρειαστεί να προσθέσετε μερικές κουταλιές ζάχαρη άχνη στο χτύπημα.
Προσαρμογή συνταγής για το κέικ από το: Food 52
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Marion λέει
Χρόνια πολλά! Αυτή η φοβερή τούρτα ήταν το γλυκό μας στο πασχαλινό τραπέζι και πρέπει να πω ότι κέρδισε τις εντυπώσεις. Ελαφριά, όσο έπρεπε γλυκιά, δροσερή και εντυπωσιακή! Το μόνο που άλλαξα για να ικανοποιήσω τα γούστα της οικογένειας ήταν ότι έκανα την κρέμα αποκλειστικά με γάλα και τα μηλαράκια τα στέγνωσα τελείως από τα υγρά τους μέχρι να καραμελώσουν.
Σε ευχαριστούμε πολύ Νανά!
Nana λέει
Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη! Σε ευχαριστώ πολύ που εμπιστεύτηκες τη συνταγή μου για το πασχαλινό τραπέζι αλλά και για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω να την ευχαριστηθήκατε οικογενειακώς!
Beauty Follower λέει
Τι ομορφη που ειναι… πόσα λαχταριστα επιπεδα εχει η άτιμη… σλουρπ!
Nana λέει
Ευχαριστώ, Beauty Follower!
mookies λέει
Καλησπέρα Νανά, μετά από πολύ καιρό. Ευτυχώς έβαλες «follow by email» και θα σε επισκέπτομαι μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια και όχι κάθε φορά που έχω αναλαμπές στην ομολογουμένως αναξιόπιστη μνήμη μου!
Δελεαστικό και πρωτότυπο το γλυκό σου. Έχω δει μια παρόμοια συνταγή σε αρκετά πολωνικά blog και μου κέντρισε την περιέργεια, αλλά δίσταζα να τη δοκιμάσω. Πολύ χαίρομαι που όπως λες αποδεικνύετε μια ευχάριστη γευστική έκπληξη! Με έπεισες να την δοκιμάσω, είναι πολύ ιδιαίτερη και μου αρέσουν οι εκπλήξεις.
Nana λέει
Μίνα, χαίρομαι που με θυμήθηκες, έστω και λίγο αργοπορημένα!
dolmadaki λέει
ωωωω τελειο!!! ειδικα στη 2η φωτο η κομματαρα μοιαζει με τον τιτανικο ετοιμη να συγκρουστει με το πιρουνι πριν καταληξει να το φάω!!! υπεροχο γλυκο!! μπήκε στα προσεχώς !!
Nana λέει
Σ’ ευχαριστώ πολύ Αναστασία, χαίρομαι που σου άρεσε!
Ερμιόνη λέει
Οι φωτογραφίες στις οποίες το γλυκό φαίνεται σε τομή αναδεικνύουν όλο του το μεγαλείο νομίζω!
Μια μεγάλη κουταλιά που να έχει όλες τις στρώσεις θα είναι αρκετή για να ζωγραφίσει ένα τεράστιο χαμόγελο στο στόμα μου.
Και το καλοκαίρι με ροδάκινα θα είναι φανταστική!
Φιλιά
Nana λέει
Σ’ ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη!
ΓΕΩΡΓΙΑ λέει
Τι ωραιες φωτογραφιες…..Ειλικρινα δεν εχω λογια….Οι δε συνταγες ολες μια και μια, για να παιρνουμε εμπνευση……
Nana λέει
Καλώς ήρθες, Γεωργία και σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Να ‘σαι καλά!
Cook Taste Live λέει
Νανά μπράβο! έχω να πώ πως είναι το πιο πρωτότυπο γλυκό που έχω δει τον τελευταίο καιρό και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!
Πολύ εντυπωσιακή η τούρτα σου. Αφρός κανονικός η σαντιγύ on top!
Nana λέει
Σ’ ευχαριστώ, Εύη! Αν σου αρέσουν τα γλυκά με φρούτα, πρέπει να τη δοκιμάσεις.
Maria @ Box of Stolen Socks λέει
yum! με κολάζεις βραδιάτικα! Αλλά ναι συμφωνώ μαζί σου το καθημερινό φαγητό καμιά φορά καταντά τόσο ανιαρό που μόνο ένα γλυκό σαν και αυτό μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη!
Nana λέει
Μαρία, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου! Είναι αλήθεια πως τα γλυκά κάνουν τη ζωή μας λίγο καλύτερη, πιο χαρούμενη και πολύ πιο νόστιμη!