Να σας συστήσω το ντάφιν (duffin)! Ένα 2–σε–1 υβριδικό γλυκό που προκύπτει, όπως εύκολα υποψιάζεστε, από τη διασταύρωση του ντόνατ και του μάφιν. Με άλλα λόγια, «παντρεύεις» δύο αγαπημένα γλυκά και δημιουργείς ένα καινούργιο που συνδυάζει στοιχεία και των δύο, θυμίζοντας λίγο το ένα και λίγο το άλλο. Μισός κόπος, διπλή απόλαυση! Αναλογιστείτε για μια στιγμή μόνο τι σημαίνει αυτό! Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Μπορείς να συνδυάσεις το μπακλαβά με τα μπράουνις ή το μιλφέιγ με το τιραμισού και πάει λέγοντας! Όμως, όπως κάθε πείραμα, η απόπειρα να συνδυάσεις δύο γλυκά σε ένα μπορεί να έχει απρόσμενα αποτελέσματα, άλλοτε πετυχημένα κι άλλοτε όχι και τόσο, αλλά ακόμη κι έτσι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις.
Το ντάφιν, ως «παιδί» του ντόνατ και του μάφιν έχει κάποια χαρακτηριστικά των «γονιών» του αλλά και κάποια που το κάνουν διαφορετικό. Είναι φουσκωτό και στρουμπουλό. Δεν έχει τρύπα στο κέντρο αλλά το σχήμα του μάφιν. Δεν τηγανίζεται αλλά ψήνεται στο φούρνο. Δεν χρειάζεται ζύμωμα, χτύπημα στο μίξερ, κόψιμο με κουπ πατ ή ειδική φόρμα για ντόνατ. Έχει αφράτη υφή που δεν θυμίζει, όμως, κέικ. Η ψίχα του είναι πιο συμπαγής, πιο ψωμένια λόγω της μαγιάς αλλά και πιο νόστιμη. Βλέπετε η μαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που όχι μόνο βοηθά τη ζύμη να φουσκώσει αλλά συγχρόνως της χαρίζει γεύση και άρωμα ως αποτέλεσμα της ζύμωσης. Εσύ ανακατεύεις όλα τα υλικά και η μαγιά κάνει τα μαγικά της.
Φυσικά, κάθε ντάφιν που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται ένα γλάσο ή μια γενναιόδωρη στρώση ζάχαρης και κανέλας ή μια ζουμερή γέμιση μαρμελάδας. Δεν χρειάζεται να αποφασίσετε τι προτιμάτε περισσότερο γιατί, σας προειδοποιώ, είναι σχεδόν αδύνατον να φας μόνο ένα. Είναι αφράτα, πιο ελαφριά από τα κλασικά ντόνατ, πιο απολαυστικά από ένα απλό μάφιν και πιο νόστιμα απ’ όσο φαντάζεστε. Απολογούμαι, λοιπόν, προκαταβολικά αν υποσχεθήκατε να μπείτε σε δίαιτα μετά την πασχαλινή κραιπάλη. Ίσως από Δευτέρα, να περάσει και η Πρωτομαγιά που θα μας βάλει πάλι σε πειρασμό ακατάσχετης κρεατοφαγίας.
Εγώ τα έφτιαξα τρεις φορές μέσα σε δέκα μέρες κι αυτό μάλλον κάτι σημαίνει. Ένα λεπτό, μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Την πρώτη φορά τα έφτιαξα για να τα δοκιμάσω. Τη δεύτερη τα έφτιαξα με σκοπό να τα φωτογραφίσω αλλά τελικά τεμπέλιασα. Την επόμενη μέρα ήταν πολύ αργά, είχαν ήδη εξαφανιστεί. Αναπόφευκτα ακολούθησε και τρίτη φορά και πιθανολογώ ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα. Ευτυχώς, η συνταγή είναι πολύ απλή και τα υλικά λίγο πολύ υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Η συγκεκριμένη ζύμη, αν και περιέχει μαγιά, δεν απαιτεί ζύμωμα ή ιδιαίτερη μεταχείριση, εκτός από μισή ώρα ξεκούραση. Αν οι ζύμες με μαγιά σας τρομάζουν, αυτή σας δίνω το λόγο μου ότι δε θα σας δυσκολέψει καθόλου.
Είναι τέλεια για πρωινό αλλά δεν σου απαγορεύει κανείς, εκτός ίσως από τη συνείδηση σου, να τα απολαύσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σαν σνακ ή γλυκό. Είναι τόσο παιχνιδιάρικα που θα ξετρελάνουν τα πιτσιρίκια σε ένα παιδικό πάρτυ. Γλάσο, τρούφα ή ξηροί καρποί, ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη, πραλίνα φουντουκιού, σοκολάτα ή μαρμελάδα είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μπορείτε να συνδυάσετε για να δημιουργήσετε τα δικά σας λαχταριστά ντάφινς. Τώρα που τα γνωρίσατε, απομένει να τα δοκιμάσετε. Άντε, λοιπόν, τι περιμένετε;
• Για να έρθουν τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
• Όταν προσθέτουμε τη μαγιά στο νερό, βεβαιωνόμαστε ότι είναι χλιαρό(≤45ºC). Εάν είναι καυτό, θα καταστρέψει τη μαγιά.
- ½ κούπα γάλα, χλιαρό (120ml)
- 1 κ.γλ. ξηρή μαγιά (3g)
- 1½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
- ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ⅔ κούπας+1 κ.γλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (140g)
- 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο ή μαργαρίνη, παγωμένο και
- κομμένο σε κυβάκια (45g)
- ¼ κούπας αγελαδινό γιαούρτι, πλήρες (60g)
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
- 1½−2 κ.σ. γάλα (25−30g)
- 2½ κ.σ. nutella (50g)
χρωματιστή τρούφα, για διακόσμηση
- Zεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό (να αντέχει το δάχτυλο μας) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη. Περιμένουμε 10 λεπτά να αφρίσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντάς το προκειμένου να κατανεμηθεί το βούτυρο ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και ομογενοποιούμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών υλικών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, ίσα–ίσα μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα για να μην γίνουν σφιχτά τα ντάφινς. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, ή έως και 1 ώρα.
- Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
- Bουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για μάφιν με 12 υποδοχές και τις γεμίζουμε προσεκτικά με το μείγμα μέχρι τη μέση. Ψήνουμε για 13 με 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, αυτή πρέπει να βγαίνει καθαρή). Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μερικά λεπτά πριν τα ξεφορμάρουμε. Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, τη nutella και το γάλα, χτυπώντας με το σύρμα μέχρι να πετύχουμε ένα λείο, παχύρρευστο γλάσο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα για να γίνει πιο ρευστό. Βουτάμε την κορυφή των ντάφινς στο γλάσο και τα πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε. Τα διατηρούμε σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 2 με 3 ημέρες.
• Για να γεμίσουμε τα ντάφινς με μαρμελάδα, τα τρυπάμε στην κορυφή, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με μυτερή μύτη και πιέζουμε σταθερά, μέχρι να βγει μαρμελάδα από την τρύπα.
Βασισμένη στη συνταγή: Scientifically Sweet
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Γλυκούλα λέει
Το γλασο πως το κανουμε?Σε μπεν μαρι?
Nana λέει
Όχι, σε ένα μπολάκι, χωρίς ζέσταμα.
Beauty Follower λέει
Μμμμ ωραια ιδεα 😉
Εμφανισιακα μου αρεσει το πολύχρωμο… θα καταβρόχθιζα ομως πρώτο το απλό με την ζάχαρη!!!
Irene E. λέει
Πολύ βολική και νόστιμη ιδέα τα νταφινάκια που θα αρέσουν σε μεγάλους και παιδάκια!!! Και όχι μόνο για παιδικά πάρτυ αλλά και σε ένα ωραίο Κυριακάτικο πρωινό!
Καλή σου ημέρα.
Cook Taste Live λέει
Σε μια σου φράση θα σταθώ: «Μισός κόπος, διπλή απόλαυση»!
Εγκρίνω κάθε είδους πειραματισμούς και υβρίδια. Όλο τα ίδια και τα ίδια θα κάνουμε? 🙂
Τα νταφινάκια φαίνονται απίθανα!
Στρουμπουλά και αφράτα, η καλύτερη συνοδεία για τον καφέ!
Penelope λέει
Είναι βέβαιο, έτσι όπως τα βλέπω, πως μια φορά να τα φτιάξεις…θα χρειαστείς σίγουρα 3-4 ακόμη για να τα «καταλάβεις» και να τα «ευχαριστηθείς»!!
theonewithallthetastes.com λέει
Πράγματι φοβερή ιδέα για το παιδικό πάρτι!
Ανάλαφρα, παιχνιδιάρικα και γευστικά τα ντάφιν θα κλέψουν καρδιές!
Φιλιά
cookika λέει
Μπαίνουν άμεσα στην must do list! Αγαπημένα γλυκά και τα δυο και ακόμη πιο λαχταριστά αφού αποφεύγεις το τηγάνισμα!
Οι φωτογραφίες σου μου έφτιαξαν την διάθεση με τα χρώματά τους!
Καλό σαββατοκύριακο!
Spitikoulia λέει
Πολύ ωραίο γλυκάκι! Οι φωτογραφίες σού μεταδίδουν χαρά και παιχνιδιάρικη διάθεση! Όπως άλλωστε είναι και η συνταγή, αφού συνδυάζει 2 γνωστά γλυκά.