• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Ντόνατ+Μάφιν=Ντάφιν!

24.04.2015

Ντόνατ-μάφινς ή ντάφινς με γλάσο πραλίνας φουντουκιού / Nutella glazed doughnut muffinsΝα σας συστήσω το ντάφιν (duffin)! Ένα 2–σε–1 υβριδικό γλυκό που προκύπτει, όπως εύκολα υποψιάζεστε, από τη διασταύρωση του ντόνατ και του μάφιν. Με άλλα λόγια, «παντρεύεις» δύο αγαπημένα γλυκά και δημιουργείς ένα καινούργιο που συνδυάζει στοιχεία και των δύο, θυμίζοντας λίγο το ένα και λίγο το άλλο. Μισός κόπος, διπλή απόλαυση! Αναλογιστείτε για μια στιγμή μόνο τι σημαίνει αυτό! Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Μπορείς να συνδυάσεις το μπακλαβά με τα μπράουνις ή το μιλφέιγ με το τιραμισού και πάει λέγοντας! Όμως, όπως κάθε πείραμα, η απόπειρα να συνδυάσεις δύο γλυκά σε ένα μπορεί να έχει απρόσμενα αποτελέσματα, άλλοτε πετυχημένα κι άλλοτε όχι και τόσο, αλλά ακόμη κι έτσι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις.

Ντόνατ-μάφινς ή ντάφινς με γλάσο πραλίνας φουντουκιού / Nutella glazed doughnut muffins

Το ντάφιν, ως «παιδί» του ντόνατ και του μάφιν έχει κάποια χαρακτηριστικά των «γονιών» του αλλά και κάποια που το κάνουν διαφορετικό. Είναι φουσκωτό και στρουμπουλό. Δεν έχει τρύπα στο κέντρο αλλά το σχήμα του μάφιν. Δεν τηγανίζεται αλλά ψήνεται στο φούρνο. Δεν χρειάζεται ζύμωμα, χτύπημα στο μίξερ, κόψιμο με κουπ πατ ή ειδική φόρμα για ντόνατ. Έχει αφράτη υφή που δεν θυμίζει, όμως, κέικ. Η ψίχα του είναι πιο συμπαγής, πιο ψωμένια λόγω της μαγιάς αλλά και πιο νόστιμη. Βλέπετε η μαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που όχι μόνο βοηθά τη ζύμη να φουσκώσει αλλά συγχρόνως της χαρίζει γεύση και άρωμα ως αποτέλεσμα της ζύμωσης. Εσύ ανακατεύεις όλα τα υλικά και η μαγιά κάνει τα μαγικά της.

Ντόνατ-μάφινς ή ντάφινς με γλάσο πραλίνας φουντουκιού / Nutella glazed doughnut muffins

Φυσικά, κάθε ντάφιν που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται ένα γλάσο ή μια γενναιόδωρη στρώση ζάχαρης και κανέλας ή μια ζουμερή γέμιση μαρμελάδας. Δεν χρειάζεται να αποφασίσετε τι προτιμάτε περισσότερο γιατί, σας προειδοποιώ, είναι σχεδόν αδύνατον να φας μόνο ένα. Είναι αφράτα, πιο ελαφριά από τα κλασικά ντόνατ, πιο απολαυστικά από ένα απλό μάφιν και πιο νόστιμα απ’ όσο φαντάζεστε. Απολογούμαι, λοιπόν, προκαταβολικά αν υποσχεθήκατε να μπείτε σε δίαιτα μετά την πασχαλινή κραιπάλη. Ίσως από Δευτέρα, να περάσει και η Πρωτομαγιά που θα μας βάλει πάλι σε πειρασμό ακατάσχετης κρεατοφαγίας.

Ντόνατ-μάφινς ή ντάφινς με γλάσο πραλίνας φουντουκιού / Nutella glazed doughnut muffins

Εγώ τα έφτιαξα τρεις φορές μέσα σε δέκα μέρες κι αυτό μάλλον κάτι σημαίνει. Ένα λεπτό, μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Την πρώτη φορά τα έφτιαξα για να τα δοκιμάσω. Τη δεύτερη τα έφτιαξα με σκοπό να τα φωτογραφίσω αλλά τελικά τεμπέλιασα. Την επόμενη μέρα ήταν πολύ αργά, είχαν ήδη εξαφανιστεί. Αναπόφευκτα ακολούθησε και τρίτη φορά και πιθανολογώ ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα. Ευτυχώς, η συνταγή είναι πολύ απλή και τα υλικά λίγο πολύ υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Η συγκεκριμένη ζύμη, αν και περιέχει μαγιά, δεν απαιτεί ζύμωμα ή ιδιαίτερη μεταχείριση, εκτός από μισή ώρα ξεκούραση. Αν οι ζύμες με μαγιά σας τρομάζουν, αυτή σας δίνω το λόγο μου ότι δε θα σας δυσκολέψει καθόλου.

Ντόνατ-μάφινς ή ντάφινς με γλάσο πραλίνας φουντουκιού / Nutella glazed doughnut muffins

Είναι τέλεια για πρωινό αλλά δεν σου απαγορεύει κανείς, εκτός ίσως από τη συνείδηση σου, να τα απολαύσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σαν σνακ ή γλυκό. Είναι τόσο παιχνιδιάρικα που θα ξετρελάνουν τα πιτσιρίκια σε ένα παιδικό πάρτυ. Γλάσο, τρούφα ή ξηροί καρποί, ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη, πραλίνα φουντουκιού, σοκολάτα ή μαρμελάδα είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μπορείτε να συνδυάσετε για να δημιουργήσετε τα δικά σας λαχταριστά ντάφινς. Τώρα που τα γνωρίσατε, απομένει να τα δοκιμάσετε. Άντε, λοιπόν, τι περιμένετε;

Ντόνατ-μάφινς ή ντάφινς με γλάσο πραλίνας φουντουκιού / Nutella glazed doughnut muffins

fiberbanner• Για να έρθουν τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
• Όταν προσθέτουμε τη μαγιά στο νερό, βεβαιωνόμαστε ότι είναι χλιαρό(≤45ºC). Εάν είναι καυτό, θα καταστρέψει τη μαγιά.

Ντόνατ+Μάφιν=Ντάφιν!
 
Save Print
Προετοιμασία
15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
15 λεπτά
Συνολικός χρόνος
30 λεπτά
 
(+αναμονή: 30 λεπτά με 1 ώρα)
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 12 ντάφινς
Υλικά
  • ½ κούπα γάλα, χλιαρό (120ml)
  • 1 κ.γλ. ξηρή μαγιά (3g)
  • 1½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ⅔ κούπας+1 κ.γλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (140g)
  • 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο ή μαργαρίνη, παγωμένο και
  • κομμένο σε κυβάκια (45g)
  • ¼ κούπας αγελαδινό γιαούρτι, πλήρες (60g)
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΜΕ NUTELLA
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
  • 1½−2 κ.σ. γάλα (25−30g)
  • 2½ κ.σ. nutella (50g)

    χρωματιστή τρούφα, για διακόσμηση
Εκτέλεση
  1. Zεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό (να αντέχει το δάχτυλο μας) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη. Περιμένουμε 10 λεπτά να αφρίσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντάς το προκειμένου να κατανεμηθεί το βούτυρο ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και ομογενοποιούμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών υλικών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, ίσα–ίσα μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα για να μην γίνουν σφιχτά τα ντάφινς. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, ή έως και 1 ώρα.
  4. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
  5. Bουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για μάφιν με 12 υποδοχές και τις γεμίζουμε προσεκτικά με το μείγμα μέχρι τη μέση. Ψήνουμε για 13 με 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, αυτή πρέπει να βγαίνει καθαρή). Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μερικά λεπτά πριν τα ξεφορμάρουμε. Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, τη nutella και το γάλα, χτυπώντας με το σύρμα μέχρι να πετύχουμε ένα λείο, παχύρρευστο γλάσο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα για να γίνει πιο ρευστό. Βουτάμε την κορυφή των ντάφινς στο γλάσο και τα πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε. Τα διατηρούμε σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 2 με 3 ημέρες.
Σημειώσεις
• Για να κολλήσει η ζάχαρη στα ντάφινς, τα αλείφουμε πρώτα με λίγο λιωμένο βούτυρο.
• Για να γεμίσουμε τα ντάφινς με μαρμελάδα, τα τρυπάμε στην κορυφή, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με μυτερή μύτη και πιέζουμε σταθερά, μέχρι να βγει μαρμελάδα από την τρύπα.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: Scientifically Sweet

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

9 Σχόλια / Filed In: Ζύμες με μαγιά, Κέικ, Cupcakes & Muffins, Χωρίς μίξερ
Tagged: Γιαούρτι, Γλάσο, Μαγιά, Πραλίνα φουντουκιού

Δοκιμάστε επίσης:

Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα / Dreamy chocolate fudge bundt cake
Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας με γιαούρτι

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake
Κέικ λεμονιού με γιαούρτι και κραμπλ

Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση & σταγόνες σοκολάτας σε δύο γεύσεις / Chocolate filled chocolate chip banana muffins
Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση σε 2 γεύσεις

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Γλυκούλα λέει

    26.02.2016 at 15:12

    Το γλασο πως το κανουμε?Σε μπεν μαρι?

    Απάντηση
    • Nana λέει

      26.02.2016 at 16:02

      Όχι, σε ένα μπολάκι, χωρίς ζέσταμα.

      Απάντηση
  2. Beauty Follower λέει

    01.05.2015 at 21:44

    Μμμμ ωραια ιδεα 😉
    Εμφανισιακα μου αρεσει το πολύχρωμο… θα καταβρόχθιζα ομως πρώτο το απλό με την ζάχαρη!!!

    Απάντηση
  3. Irene E. λέει

    29.04.2015 at 09:09

    Πολύ βολική και νόστιμη ιδέα τα νταφινάκια που θα αρέσουν σε μεγάλους και παιδάκια!!! Και όχι μόνο για παιδικά πάρτυ αλλά και σε ένα ωραίο Κυριακάτικο πρωινό!
    Καλή σου ημέρα.

    Απάντηση
  4. Cook Taste Live λέει

    28.04.2015 at 01:39

    Σε μια σου φράση θα σταθώ: «Μισός κόπος, διπλή απόλαυση»!
    Εγκρίνω κάθε είδους πειραματισμούς και υβρίδια. Όλο τα ίδια και τα ίδια θα κάνουμε? 🙂
    Τα νταφινάκια φαίνονται απίθανα!
    Στρουμπουλά και αφράτα, η καλύτερη συνοδεία για τον καφέ!

    Απάντηση
  5. Penelope λέει

    27.04.2015 at 20:13

    Είναι βέβαιο, έτσι όπως τα βλέπω, πως μια φορά να τα φτιάξεις…θα χρειαστείς σίγουρα 3-4 ακόμη για να τα «καταλάβεις» και να τα «ευχαριστηθείς»!!

    Απάντηση
  6. theonewithallthetastes.com λέει

    25.04.2015 at 00:03

    Πράγματι φοβερή ιδέα για το παιδικό πάρτι!
    Ανάλαφρα, παιχνιδιάρικα και γευστικά τα ντάφιν θα κλέψουν καρδιές!
    Φιλιά

    Απάντηση
  7. cookika λέει

    24.04.2015 at 13:52

    Μπαίνουν άμεσα στην must do list! Αγαπημένα γλυκά και τα δυο και ακόμη πιο λαχταριστά αφού αποφεύγεις το τηγάνισμα!
    Οι φωτογραφίες σου μου έφτιαξαν την διάθεση με τα χρώματά τους!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    Απάντηση
  8. Spitikoulia λέει

    24.04.2015 at 12:41

    Πολύ ωραίο γλυκάκι! Οι φωτογραφίες σού μεταδίδουν χαρά και παιχνιδιάρικη διάθεση! Όπως άλλωστε είναι και η συνταγή, αφού συνδυάζει 2 γνωστά γλυκά.

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο Beauty Follower Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.