• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Tacos με ψάρι σε κρούστα μπαχαρικών

08.05.2015

Πικάντικα & αρωματικά tacos με φιλέτο ψαριού / Blackened fish tacosΡωτάω τι να μαγειρέψω αύριο, περιμένοντας κάποια απάντηση αλλά τίποτα. Σιγή ιχθύος. Δεν το βάζω κάτω κι επαναλαμβάνω την ερώτηση πιο δυνατά αυτή τη φορά. «Δεν ξέρω», «ό,τι θέλεις» κι ένα γενικό κι αόριστο «κρέας» μου απαντάνε τελικά για να τους αφήσω ήσυχους. Αν και είμαι υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών, όταν το οικογενειακό «εκλογικό σώμα» ψηφίζει λευκό, είμαι υποχρεωμένη να αποφασίσω ερήμην τους για να μην μείνουμε στο τέλος νηστικοί. Έτσι, αποδέχτηκα τη μοίρα μου, το σκέφτηκα τόσο ώστε να προλάβω να ψωνίσω πριν κλείσει το σούπερ μάρκετ κι αποφάσισα να μαγειρέψω ψάρι.

Πικάντικα & αρωματικά tacos με φιλέτο ψαριού / Blackened fish tacos

«Ψααάρι;» αναφώνησε ο μικρός μου γιος που σημαίνει, με άλλα λόγια, «συμφορά που με βρήκε!». Αντιπαθεί τα ψάρια από μωρό ακόμα, τότε που για να φάει το καμουφλαρισμένο σε άχαρο πουρέ ψάρι χρειαζόταν να επιστρατεύσουμε όλα τα παιχνίδια και τα παιδικά σουξέ της εποχής μαζί. Μεγαλώνοντας έμαθε να τα τρώει, ποτέ αδιαμαρτύρητα, αλλά όχι να τα αγαπάει. Εγώ πάντως είχα τη συνείδηση μου καθαρή. Του είχα δώσει την ευκαιρία να διαλέξει. Ας πρόσεχε!

Πικάντικα & αρωματικά tacos με φιλέτο ψαριού / Blackened fish tacos

Είπα ψάρι, χωρίς να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Το συνηθίζω αυτό για να γλιτώσω τη γκρίνια και τις πολλές ερωτήσεις. Στο μυαλό μου, όμως, είχα μεξικάνικα tacos με τραγανή λαχανοσαλάτα, φιλέτο ψαριού σε αρωματική κρούστα μπαχαρικών, πικάντικη salsa και δροσερή σως με γιαούρτι. Αν κι έχω μαγειρέψει επανειλημμένα tacos με κιμά, enchiladas με κοτόπουλο ή με μοσχάρι αλλά και fajitas και ξέρω ότι τρελαίνονται για nachos και guacamole, είχα τις αμφιβολίες μου για τα tacos ψαριού αλλά αποφάσισα να το ρισκάρω.

Πικάντικα & αρωματικά tacos με φιλέτο ψαριού / Blackened fish tacos

Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμεναν και ξαφνιάστηκαν διπλά. Μία όταν συνειδητοποίησαν τι είχα μαγειρέψει και μία όταν τα δοκίμασαν. Ο μικρός μου γιος δήλωσε ότι αν πρέπει να φάει οπωσδήποτε ψάρι, προτιμάει να το φάει έτσι κι αυτό για μένα ήταν μεγάλο κομπλιμέντο. Το ψάρι ήταν γευστικό, αρωματικό και τρυφερό. Η κρούστα μπαχαρικών είχε μεταμορφώσει το αδιάφορο σε γεύση φιλέτο. Η δροσιά της λαχανοσαλάτας και η οξύτητα της σως γλύκαιναν την πικάντικη ένταση των μπαχαρικών και της salsa. Ήταν απολαυστικά, διαφορετικά και πολύ πολύ νόστιμα! Ήθελα να χτυπήσω παλαμάκια από τον ενθουσιασμό μου.

Πικάντικα & αρωματικά tacos με φιλέτο ψαριού / Blackened fish tacos

Η γενναία ποσότητα των μπαχαρικών, η γλύκα της ντομάτας, η ήπια κάψα του jalapeño, η σπιρτάδα του σκόρδου, η φρεσκάδα του lime και του μαϊντανού −οφείλω να ομολογήσω ότι σιχαίνομαι τον κόλιανδρο− συνθέτουν ένα πιάτο με γεύσεις τολμηρές και ζωηρές που αναστατώνουν τον ουρανίσκο. Ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσεις, ακόμη κι αν αντιπαθείς τα ψάρια. Το ψάρι είναι εκεί παρόν, απλά δεν πρωταγωνιστεί. Τα υλικά μπαίνουν σε στρώσεις μέσα στα tacos, παίζοντας καθένα το ρόλο του. Όλα μαζί συνθέτουν μια τέλεια μπουκιά. Ζουμερή, τραγανή και πικάντικη. Μήπως ήρθε η ώρα να δείτε τα ψάρια με άλλο μάτι;

Πικάντικα & αρωματικά tacos με φιλέτο ψαριού / Blackened fish tacos

Tacos με ψάρι σε κρούστα μπαχαρικών
 
Save Print
Προετοιμασία
30 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
25 λεπτά
Συνολικός χρόνος
55 λεπτά
 
Κατηγορία: Έθνικ κουζίνα
Ποσότητα/μερίδες: 4-6
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ (slaw)
  • ½ κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό lime
  • ½ κ.σ. ζάχαρη (5g)
  • ¼ κ.γλ. σκόρδο, σκόνη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κούπες λάχανο, ψιλοκομμένο (200g)
  • 1 μεσαία πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • ½ μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΗ SALSA FRESCA
  • 2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
  • 1 κ.σ. χυμό lime
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό (200g)
  • ¼ κούπας μαγιονέζα (60g)
  • 2 κ.σ. χυμό lime
  • ½ κ.γλ. αλάτι (2g)
  • ¼ κ.γλ. ζάχαρη (1g)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
  • ξύσμα από ½ lime
ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ
  • 850g φιλέτο ψαριού (γλώσσας, τιλάπιας,
  • πέρκας, παγκάσιους ή μπακαλιάρου)
  • 1 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά (7g)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (10g)
  • 2 κ.γλ. θυμάρι (3g)
  • 1½ κ.γλ. σκόρδο, σκόνη (4g)
  • 1½ κ.γλ. πιπέρι (3g)
  • 1 κ.γλ. ρίγανη (2g)
  • 1 κ.γλ. αλάτι (5g)
  • ¾ κ.γλ. κύμινο (2g)
  • ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν (1g)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
8 μικρές τορτίγιας από αλεύρι καλαμποκιού ή σίτου, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ (slaw)
  1. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ (το ελαιόλαδο, το χυμό lime, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το αλάτι). Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά (το λάχανο, την πιπεριά Φλωρίνης, το κρεμμύδι και την πιπερίτσα), τον μαϊντανό (ή τον κόλιανδρο) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη. Λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε τα λαχανικά με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
ΓΙΑ ΤΗ SALSA FRESCA
  1. Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια. Κόβουμε την πιπερίτσα στα τέσσερα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα νεύρα και την ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό (ή τον κόλιανδρο). Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, το χυμό lime, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να νοστιμίσει.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σως και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, επιπλέον αλάτι ή χυμό lime.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ
  1. Σε ένα βαζάκι βάζουμε την πάπρικα, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το σκόρδο, το πιπέρι, τη ρίγανη, το αλάτι, το κύμινο και το πιπέρι καγιέν. Κλείνουμε το καπάκι και ανακατεύουμε.
  2. Στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα πασπαλίζουμε γενναιόδωρα και στις δύο πλευρές με το μείγμα μπαχαρικών που φτιάξαμε, πατώντας καλά με το χέρι μας ώστε να κολλήσει και να πάει παντού.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το μισό λάδι και προσθέτουμε όσα φιλέτα χωράνε άνετα στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2−5 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος τους), γυρίζοντας τα μόνο μία φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα, να καραμελώσει η κρούστα και να χωρίζει εύκολα η σάρκα τους με ένα πιρούνι. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα, προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φιλέτα.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, τις τορτίγιας, ψήνοντας τες 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά ή περισσότερο αν θέλουμε να γίνουν τραγανές.
  5. Συναρμολογούμε τα tacos, προσθέτοντας σε κάθε τορτίγια λίγη λαχανοσαλάτα, ένα κομμάτι φιλέτο ψαριού, μία γεμάτη κουταλιά salsa και μια κουταλιά σως γιαουρτιού. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες lime και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι φιλέτο ψαριού προτιμάτε (όπως γλώσσα, τιλάπια, πέρκα, παγκάσιους ή μπακαλιάρο).
• Η ποσότητα του μείγματος μπαχαρικών, μπορεί να μοιάζει υπερβολική αλλά −πιστέψτε με− δεν είναι.
3.5.3208

Προσαρμογή συνταγής: gluten free blondie &  little spice jar

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

4 Σχόλια / Filed In: Έθνικ κουζίνα, Ψάρια & Θαλασσινά
Tagged: Γιαούρτι, Λαχανικά, Λάχανο, Μαγιονέζα, Ντομάτα, Ψάρι

Δοκιμάστε επίσης:

Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο και λαχανικά / Asian chicken linguine
Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο

Αυγά μάτια με πολύχρωμες πιπεριές και ντομάτα / Shakshuka
Αυγά μάτια με πολύχρωμες πιπεριές

Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα / Sweet & sour meatballs
Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα

Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού με ταχίνι / Falafel with yogurt-tahini sauce
Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Penelope λέει

    12.05.2015 at 20:24

    Μου άρεσε η ιδέα Νανά.
    Νομίζω πως έτσι θα καταφέρω και τον πιο μικρό της παρέας να φάει ψαράκι, ειδικά να μιλάμε για φιλέτο χωρίς κόκκαλα.
    Την κρατώ για χρήση το συντομότερο.
    Καλό βράδυ να έχεις.

    Απάντηση
  2. theonewithallthetastes λέει

    11.05.2015 at 17:29

    Νανά μου εσύ το καθήκον σου το έκανες! Ρώτησες!
    Και εφόσον δεν πήρες σαφή απάντηση έπραξες κατά βούληση. Και πολύ έκανες και εννοείται ότι με τον ίδιο τρόπο αντιδρώ κι εγώ!
    Έφτιαξες βέβαια πιάτο υπερπαραγωγή και υπερπλούσιο σε γεύση.
    Νομίζω ότι εάν κάποιος που δεν πολυσυμπαθεί τα ψάρια, δεν τα δει με άλλο μάτι μετά από ένα τέτοιο πιάτο, δεν πρόκειται να τα συμπαθήσει ποτέ 🙂
    Και συμφωνώ με τον μικρό κύριο… κι εγώ έτσι θα προτιμούσα το ψάρι μου, πάντα!
    Φιλιά πολλά!

    Απάντηση
  3. Χρύσα λέει

    08.05.2015 at 22:29

    Εγώ πάλι έχω σταματήσει από καιρό να ρωτάω, γιατί πάντα το μετανιώνω… Οι απαντήσεις που παίρνω είναι είτε τόσο αόριστες, όπως περιγράφεις, είτε εξωπραγματικές!
    Πίστεψέ με, δε με τρομαζουν καθόλου τα πολλα μπαχαρικά, ίσα ίσα! Φαίνεται τέλειο! Όταν θα το κανω βέβαια θα βάλω κολιανδρο που μου αρέσει πολύ!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      12.05.2015 at 22:39

      Μερικές φορές φτάνω σε τέτοιο αδιέξοδο που ρωτάω ελπίζοντας σε μία απάντηση που θα με βγάλει από τη δύσκολη θέση.

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.