Η γεύση και η μυρωδιά των φαγητών έχουν τη δύναμη να κουβαλούν αναμνήσεις ή να γεννούν καινούργιες που μας συντροφεύουν για πάντα. Μία μόνο μπουκιά ενός αγαπημένου φαγητού αρκεί για να ξυπνήσει μνήμες και να ξαναφέρει στο νου μας εικόνες, συναισθήματα και πρόσωπα από το παρελθόν που ζωντανεύουν μέσα από τη γεύση. Πάρτε για παράδειγμα τα κεφτεδάκια των παιδικών μας χρόνων. Σαν αυτά που στριμωγμένα γέμιζαν τα τάπερ στις σχολικές εκδρομές μας… Σαν αυτά που στοιβαγμένα σχημάτιζαν ένα μικρό βουνό στα παιδικά μας πάρτυ… Σαν αυτά που λαίμαργα αρπάζαμε από το τηγάνι τα καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού…
Και φυσικά κάθε νοικοκυρά είχε τα μυστικά της. Αγαπημένα τα κεφτεδάκια της μαμάς, αξέχαστα τα κεφτεδάκια της γιαγιάς. Τα πρώτα έχω την τύχη να τα απολαμβάνω ακόμα στις οικογενειακές μας μαζώξεις. Τα δεύτερα τα αναπολώ με συγκίνηση και παρ’ όλο που μαθήτευσα κοντά της, δεν μπορώ να αναπαράγω την ανεπιτήδευτη νοστιμιά τους. Ελπίζω μια μέρα και τα δικά μου παιδιά να θυμούνται με νοσταλγία, αν όχι τα συγκεκριμένα κεφτεδάκια (τα οποία σημειωτέον λατρεύουν), κάποια από τα «περίεργα» που η μαμά blogger κατά καιρούς τους μαγειρεύει.
Αυτά τα κεφτεδάκια ξεφεύγουν από τα κλασικά μαμαδίστικα. Είναι πικάντικα, σπιρτόζικα κι αρωματικά και συνδυάζονται με μια λαχταριστή γλυκόξινη σάλτσα. Δύο είδη κιμά ζυμώνονται με τζίντζερ, σκόρδο και φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κεφτεδάκια ψήνονται στο φούρνο ενώ η σάλτσα σιγοβράζει στην κατσαρόλα. Η σάλτσα σόγιας παντρεύεται με καστανή ζάχαρη, μέλι και λίγο ξύδι σε μια πηχτή σάλτσα με χρώμα καραμέλας που ακροβατεί μεταξύ γλυκού και ξινού. Κεφτεδάκια και σάλτσα σμίγουν και σερβίρονται ως ορεκτικό, ιδανικό για τσιμπολόγημα σε πάρτυ ή μπουφέ, ή ως κυρίως πιάτο συνοδεία αρωματικού ρυζιού (basmati ή jasmine).
- 750g κιμά μοσχαρίσιο
- 250g κιμά χοιρινό
- ½ κούπα ψίχουλα ψωμιού, από περίπου δύο φέτες μπαγιάτικο ψωμί (40g)
- 2 κρόκους αυγών, ελαφρά χτυπημένους
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, περασμένες από την πρέσα
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.γλ. σάλτσα σόγιας (soya sauce)
- ½ κ.γλ. άσπρο πιπέρι
- αλάτι
- 1¼ κούπας νερό
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- ¼ κούπας σάλτσα σόγιας (soya sauce)
- ¼ κούπας σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (55g)
- ½ κ.γλ. σκόνη τζίντζερ
- ¼ κ.γλ. σκόνη σκόρδου
- ¼ κ.γλ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. μέλι
- 1-2 κ.σ. λευκό ξύδι
- αλάτι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- σουσάμι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (το ψωμί, τους κρόκους, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το τζίντζερ, τη σόγια, το άσπρο πιπέρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και να προκύψει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά στρόγγυλα κεφτεδάκια (περίπου 3,5 με 4cm) και τα τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη λαμαρίνα. Βγαίνουν περίπου 40 κομμάτια. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20-25 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ¼ κούπας νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το υπόλοιπο νερό (1 κούπα) μαζί με τη σόγια, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, το σκόρδο, το πιπέρι καγιέν, το μέλι και το ξύδι. Ανακατεύουμε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να καλύπτει το πίσω μέρος του κουταλιού, περίπου 2 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, αλάτι.
- Περιχύνουμε τα ζεστά κεφτεδάκια με τη σάλτσα, γαρνίρουμε με φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και σουσάμι και σερβίρουμε. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με ρύζι basmati ή jasmine.
• Διορθώνουμε την οξύτητα ή τη γλυκύτητα της σάλτσας, αυξομειώνοντας αντίστοιχα την ποσότητα του ξυδιού ή της καστανής ζάχαρης.
Προσαρμογή συνταγής: Damn Delicious
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
mookies λέει
Λατρεύω τη γλυκόξινη σάλτσα, αλλά τη φτιάχνω συνήθως με κοτόπουλο ή χοιρινό, με κεφτεδάκια δεν την έχω δοκιμάσει. Τα δικά σου φαίνονται υπέροχα με το ρύζι και τα κρεμμυδάκια. (έχω τα ίδια κινέζικα μπολάκια)
Cook Taste Live λέει
Η γλυκόξινη σάλτσα είναι αγαπημένη μου! Αλλά για κάποιο λόγο πάντα την έπαιρνα έτοιμη. Μάλλον ήρθε η ώρα να φτιάξω σπιτική γλυκόξινη. 🙂
Ευχαριστούμε για την συνταγή!
dolmadaki λέει
τελειααααααααααα για γιαμ!!!
Ερμιόνη λέει
Δείχνουν πραγματικά υπέροχα Νανά μου!
Είναι συνταγή που θέλω πολύ να φτιάξω, αλλά με αγχώνουν οι μικρές κυρίες και το κατά πόσο θα είναι δεκτικές σε ακόμα ένα περίεργο πιάτο της μαμάς!
Ο συνδυασμός γλυκού και ξινού είναι φανταστικός, πολύ του γούστου μου.
Φιλιά!
littledeco λέει
Μου αρεσει η γλυκόξυνη !!! Ειναι λιγο ταλαιπώρια και δεν τξν κανω συχνά, η αληθεια μου δεν την ειχα ονειρευτει με κεφτεδες … αλλα τωρα που το λες, ονειρο !!!
Nana λέει
Η συγκεκριμένη είναι έτοιμη μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, καμία ταλαιπωρία!