• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με καρύδια & μπαχαρικά

18.12.2015

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με μπαχαρικά & καρύδια / Christmas spiced walnut magic cake

Κάθε Χριστούγεννα ξυπνάει το παιδί που κρύβω μέσα μου. Θέλω να τα αφήσω για λίγο όλα στην άκρη, καθημερινότητα, γκρίνια, προβλήματα, χρέη, και να νιώσω τη μαγεία και τη χαρά της γιορτής. Θέλω να στείλω γράμμα στον Άγιο Βασίλη, να φτιάξω χιονάνθρωπο και «αγγελάκια» στο χιόνι −αλήθεια, πόσο καιρό έχω να δω χιόνι;−, να δω χριστουγεννιάτικες ταινίες, να κάνω βόλτα και να χαζέψω τις στολισμένες βιτρίνες, να κάνω λίστες με δώρα, να ψήσω κάθε λογής μπισκότα και γλυκά και να μοσχομυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα, με άλλα λόγια κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι.

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με μπαχαρικά & καρύδια / Christmas spiced walnut magic cake

Να προσθέσω και λίγο πικάντικο τζίντζερ, και μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο και μπαχάρι και μια μικρή δόση μαγείας και να φτιάξω το πιο γιορτινό, το πιο αρωματικό, το πιο μαγικό χριστουγεννιάτικο κέικ! Ένα κέικ που όσο ψήνεται κάνει το σπίτι να μυρίζει ονειρεμένα και μικρούς και μεγάλους να αναρωτιούνται «μαμά τι ετοιμάζεις πάλι;». Ένα ασυνήθιστο κέικ «επιδόρπιο» που είναι ικανό να εντυπωσιάσει και να παραπλανήσει όποιον το δοκιμάσει, κάνοντάς τον να σκεφτεί πως χρειάστηκες ώρες στην κουζίνα για να το φτιάξεις.

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με μπαχαρικά & καρύδια / Christmas spiced walnut magic cake

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Το «μαγικό κέικ» ή αλλιώς «tarta magica» δε χρειάζεται κόπο, ξόρκι ή μαγικό φίλτρο, μόνο αυγά, ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο, γάλα και μυρωδικά. Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο στα συστατικά του, αλλά η μαγεία συμβαίνει στο ψήσιμο. Ετοιμάζεις μόνο ένα μείγμα, όπως θα έκανες σε ένα κλασικό κέικ, το βάζεις στο φούρνο κι αυτό, καθώς ψήνεται, διαχωρίζεται και δημιουργεί τρεις στρώσεις με διαφορετική υφή και γεύση. Αφράτο κέικ στην επιφάνεια, λαχταριστή, βελούδινη κρέμα στη μέση και μια πιο συμπαγή στρώση σαν cheesecake στη βάση, που μου είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια. 

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με μπαχαρικά & καρύδια / Christmas spiced walnut magic cake

Μέρες που είναι δε θα σας κουράσω με το πως και το γιατί, αρκεστείτε στο να ακολουθήσετε τη συνταγή και να απολαύσετε το αποτέλεσμα! Έχοντας ήδη δοκιμάσει δύο διαφορετικές εκδοχές του «μαγικού κέικ», αυτήν με το λεμόνι, που τυχαίνει να είναι η αγαπημένη μου, κι αυτήν με τη σοκολάτα, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι πετυχαίνει κάθε φορά. Στη σημερινή συνταγή το μαγικό κέικ αρωματίζεται με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά και πορτοκάλι, εμπλουτίζεται με τραγανά καρύδια και ντύνεται με ένα «περιτύλιγμα» άχνης κι ένα μεγάλο γιορτινό φιόγκο. Αφήστε το άρωμα και τη γεύση του να σας παρασύρει στο κλίμα της γιορτής και ποιος ξέρει, αν είστε φρόνιμοι, ίσως σας φέρει ο Άγιος Βασίλης αυτό που επιθυμείτε!

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με μπαχαρικά & καρύδια / Christmas spiced walnut magic cake

Αν θέλετε να διακοσμήσετε κι εσείς το κέικ σας και να το κάνετε πιο γιορτινό, μπορείτε να εκτυπώσετε το πατρόν για το φιόγκο που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αφού το εκτυπώσετε στο 100%, καλύτερα σε χοντρό χαρτί, κόψτε το σχέδιο πάνω στις διακεκομμένες γραμμές, χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή κοπίδι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το πατρόν πάνω στο κρύο κέικ και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κοσκινίζοντας την με ένα ψιλό σουρωτήρι. Αφαιρέστε προσεκτικά το πατρόν και είστε έτοιμοι!

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με μπαχαρικά & καρύδια / Christmas spiced walnut magic cake

fiberbanner• Όταν αναμειγνύουμε το βασικό μείγμα με τη μαρέγκα, προκύπτει ένα αραιό και ανομοιογενές μείγμα με αδιάλυτους κόμπους μαρέγκας που μοιάζει σαν «κομμένο». Αυτό είναι φυσιολογικό.
• Όταν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, η υγρή μεσαία στρώση της κρέμας τρεμοπαίζει σα ζελέ κάτω από την ψημένη κρούστα. Η κρέμα θα πήξει και θα σταθεροποιηθεί περισσότερο καθώς κρυώνει το κέικ.
• Χρειάζεται να περιμένουμε τρεις ώρες για να κρυώσει το κέικ πριν το κόψουμε. Αν βιαζόμαστε, περιμένουμε να γίνει χλιαρό και το βάζουμε στο ψυγείο.

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με καρύδια & μπαχαρικά
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
70 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 30 λεπτά
 
(+αναμονή: 3 ώρες)
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 10-12 κομμάτια
Υλικά
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • ⅛ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ⅛ κ.γλ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • ⅛ κ.γλ. μπαχάρι, τριμμένο
  • ⅛ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα καρύδια, ψιλοαλεσμένα (60g) + ½ κούπα καρύδια,
    χοντροκομμένα για το πασπάλισμα της φόρμας (60g)
  • ½ πλάκα βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένη & χλιαρή (125g)
  • ½ λίτρο γάλα, χλιαρό (500ml)
  • 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.γλ. λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ¼ κ.γλ. κρεμόριο
  • ½ κούπας σκούρη καστανή ζάχαρη, υγρή (110g)
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη (65g)
  • 1 κ.σ. νερό
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία τετράγωνη φόρμα, με διαστάσεις 20x20cm, ή στρογγυλή, με διάμετρο 20−22cm. (Αν χρησιμοποιήσουμε κουμπωτή φόρμα, τη ντύνουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές.) Πασπαλίζουμε τον πάτο της φόρμας με ½ κούπα χοντροαλεσμένα καρύδια (φωτο1).
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, την κανέλα, το κακάο, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το αλάτι. Προσθέτουμε ½ κούπα ψιλοαλεσμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
  3. Σ’ ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ομοίως, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό. Αφήνουμε στην άκρη.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το το μίξερ χειρός, στη χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια μαζί με το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού ή το κρεμόριο), έως ότου σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται (φωτο2).
  5. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί τα δύο είδη ζάχαρης και το νερό (φωτο3), μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν (φωτο4). Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι/μπαχαρικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί (φωτο5). Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός ή σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί (φωτο6).

  6. Προσθέτουμε ⅓ της μαρέγκας στο παραπάνω μείγμα. Με τη σπάτουλα «διπλώνουμε» με απαλές, κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα (θα συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάλυτοι κόμποι μαρέγκας). Συνεχίζουμε κάνοντας το αντίστροφο, προσθέτουμε δηλαδή ⅓ του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά και συνεχίζουμε προσθέτοντας ⅓ κάθε φορά του υγρού μείγματος στη μαρέγκα, μέχρι να τελειώσει. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι εντελώς λείο αλλά θα έχει μικρούς κόμπους και θα μοιάζει σαν να έχει «κόψει» (φωτο7).

  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για 1 ώρα περίπου. Ανάλογα με το φούρνο, μπορεί να χρειαστεί από 60 έως 70 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια του έχει ροδίσει και στο κέντρο του τρεμοπαίζει ελαφρά σαν ζελέ κάτω από την κρούστα, όταν κουνάμε απαλά το ταψί (φωτο8).
  8. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τρεις ώρες να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, πριν το κόψουμε. Αν βιαζόμαστε, αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το βάζουμε στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. Το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο. Τρώγεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε κρύο από το ψυγείο.
Σημειώσεις
• Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό. Αν είναι πολύ ζεστό, θα ψήσει τους κρόκους. Αν είναι κρύο, θα σκληρύνει το βούτυρο.
• Προκειμένου να ψηθεί σωστά το κέικ και να είναι εμφανείς και οι τρεις στρώσεις, δε χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη φόρμα από το προτεινόμενο μέγεθος. Αν χρησιμοποιήσουμε κουμπωτή φόρμα με έλασμα, τη ντύνουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές εξαιτίας της υγρής ζύμης.
3.5.3208

Προσαρμογή συνταγής: Pasteles de Colores

Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με μπαχαρικά & καρύδια / Christmas spiced walnut magic cake

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

8 Σχόλια / Filed In: Επιδόρπια, Κέικ, Cupcakes & Muffins
Tagged: Κακάο, Κανέλα, Καρύδια, Τζίντζερ, Χριστούγεννα

Δοκιμάστε επίσης:

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake
Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Μαγικό σουφλέ λεμονιού με δύο στρώσεις / Lemon soufflé pudding cake
Μαγικά σουφλέ λεμονιού

Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη
Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας με αβοκάντο & πορτοκάλι / Vegan chocolate-orange avocado cake
Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Katherine λέει

    02.01.2016 at 17:15

    Looks amazing! Bravo sou!

    Απάντηση
  2. dolmadaki λέει

    23.12.2015 at 13:31

    αυτο το κεικ το ειχα δει στο γιουτουμπ στη λευκη εκδοχη κ μονο μαγικο δεν ηταντο αποτελεσμα!!!! χαχαχαχα
    το δικο σου ομολογω πιο εντυπωσιακο πιο μυρωδατο κ πιο σοκολατενιο φαινεται και θα το επιχειρισω σιγουρα γτ σε εμπιστευομαι μιας κ εχω κανει αρκετες συνταγες σου!!!

    Απάντηση
  3. theonewithallthetastes λέει

    22.12.2015 at 22:17

    Νανά μου, νομίζω έχεις βαλθεί να γίνεις ο μάγος των μαγικών κέικ!
    Και οι τρεις εκδοχές που μας έχεις παρουσιάσει είναι υπέροχες και μας προκαλείς να τις δοκιμάσουμε όλες!
    Οι φωτογραφίες σου είναι εξαιρετικές, τόσο ζωντανές και με τόσο όμορφα χρώματα!
    Εύχομαι ολόψυχα καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε εσένα και την οικογένεια σου!
    Πολλά φιλιά!

    Απάντηση
  4. andrianalifelikes λέει

    19.12.2015 at 18:00

    Φαίνεται πραγματικά μαγικό!! Από την αρχή μου φάνηκε ως η ιδανική, εναλλακτική βασιλόπιτα.

    Απάντηση
  5. Beauty Follower λέει

    18.12.2015 at 22:20

    Wow τι ωραιο… με βαζεις σε πειρασμο να το φτιάξω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    Απάντηση
  6. aris λέει

    18.12.2015 at 11:07

    Εξαιρετικό, εξαιρετικό Νανά! Η αισθητική σου είναι υπέροχη και το αποτέλεσμα αψεγάδιαστο!
    Κάποια στιγμή πρέπει να κάνεις ένα post πάνω στο food photography!

    Απάντηση
  7. Δέσποινα λέει

    18.12.2015 at 10:47

    Καταπληκτική ιδέα! Υπέροχη, γιορτινή εμφάνιση! Θέλω να το φτιάξω, αλλά δεν έχω καταλάβει πώς προκύπτει η δεύτερη στρώση με την κρέμα.

    Απάντηση
    • Nana λέει

      18.12.2015 at 10:57

      Η ζύμη διαχωρίζεται μόνη της στο ψήσιμο και προκύπτουν οι τρεις διαφορετικές στρώσεις.

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.