Το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής το «κληρονόμησα» από τη μαμά μου. Ένα βιβλίο γραμμένο από τη Χρύσα Παραδείση, κιτρινισμένο, πολυκαιρισμένο, με το εξώφυλλο να έχει ξεκολλήσει, εμφανώς φθαρμένο από τόσα ξεφυλλίσματα και λεκιασμένο από την πολύ χρήση, με τσαλακωμένες σελίδες και διάσπαρτες χειρόγραφες σημειώσεις. Παλιομοδίτικο, με ελάχιστες μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, γραμμένο σε πολυτονικό, αποπνέει για μένα μια μοναδική γοητεία, μου ξυπνά μνήμες από όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και καθόμουν δίπλα στη μαμά μου και την έβλεπα να μαγειρεύει. Με οδηγό της αυτό το βιβλίο έμαθε να μαγειρεύει, όπως και τόσες άλλες νοικοκυρές σε μια εποχή χωρίς internet και εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση.
Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησα να μαγειρεύω κι εγώ. Κάποιες από τις συνταγές του τις θεωρώ αξεπέραστες και συνεχίζω να τις φτιάχνω ακόμη και σήμερα, όπως τη συνταγή για κλασικό κέικ βανίλιας ή μαρμπρέ που δεν την αλλάζω με τίποτα. Αν και έχει γραφτεί πριν 40 και βάλε χρόνια, περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ποικιλία συνταγών, από φασολάδα μέχρι σουηδικά ρολά κανέλας (!). Περιλαμβάνει ακόμη και μια μικρή ενότητα στο τέλος του βιβλίου με συνταγές για μίξερ/κουζινομηχανή, η οποία μάλιστα ξεκινάει με ένα επεξηγηματικό κείμενο σχετικά με το τι είναι και σε τι χρησιμεύει το μίξερ. Χαρακτηριστικά αναφέρει «Χάρις στο μίξερ και μία δωδεκάχρονη μικρούλα μπορεί να κάνει θαύματα»!
Αδιαμφισβήτητα, το όνομα της Χρύσας Παραδείση υπήρξε συνώνυμο του κλασικού οδηγού μαγειρικής. Υπήρξε η Ελληνίδα Τζούλια Τσάιλντ που με τις συνταγές της, πάντα απλές και κατανοητές, μύησε στα μυστικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής μια μεγάλη γκάμα γυναικών για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Φανταστείτε, λοιπόν τη χαρά μου και την έκπληξή μου όταν έφτασε στα χέρια μου η ανανεωμένη έκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου μαγειρικής που φυσικά σε τίποτα δε θυμίζει το δικό μου βιβλίο-κειμήλιο. Πρόκειται για ένα πλήρη οδηγό μαγειρικής με 92 πολύχρωμες σελίδες με 747 συνταγές, εικονογραφημένες με 211 έγχρωμες φωτογραφίες και 110 σκίτσα και εμπλουτισμένες με μικρές συμβουλές, που απευθύνεται σε όλους, τόσο στον έμπειρο μάγειρα ή μαγείρισσα όσο και σε εκείνους που τώρα αρχίζει να τους απασχολεί το θέμα της μαγειρικής.
Το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της μητέρας της ελληνικής κουζίνας, Χρύσας Παραδείση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος και είναι υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, στην κατηγορία Ευ Ζην. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να έχει μια θέση στη γαστρονομική σας βιβλιοθήκη και είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τώρα έχετε την ευκαιρία να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση. Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό, αρκεί να χρησιμοποιήσετε έναν ή περισσότερους από τους διαθέσιμους τρόπους (με κάθε επιπλέον τρόπο συμμετοχής, αυξάνετε τις πιθανότητές σας!) μέσα από την φόρμα του διαγωνισμού στο παρακάτω link:
Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι και την Πέμπτη 7 Απριλίου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του rafflecopter.com και ο νικητής θα ειδοποιηθεί με email για την παραλαβή του δώρου του. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα ανακοινωθούν τη Παρασκευή 8 Απριλίου στην παρούσα σελίδα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν πραγματοποιήσει έστω μία από τις απαιτούμενες παρακάτω ενέργειες:
1. Αφήστε ένα σχόλιο σε αυτήν την ανάρτηση, απαντώντας στην ερώτηση: Πόσες συνταγές περιλαμβάνει το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική»; α)110 β)211 γ)392 δ)747, και στη συνέχεια πατήστε «I COMMENTED» στη φόρμα του διαγωνισμού.
2. Εγγραφείτε στο newsletter του Kouzinista.
3. Επισκεφθείτε τη σελίδα του Kouzinista στο Facebook κι αν επιθυμείτε κάντε like, ώστε να ενημερώνεστε για όλες τις νέες συνταγές/αναρτήσεις.
Τα προσωπικά σας στοιχεία θα τηρηθούν εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επικοινωνία μαζί σας σχετικά με τον παρόντα διαγωνισμό. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό, επικοινωνήστε με το kouzinista@gmail.com.
Δεν μπορούσα, όμως, να σας αφήσω χωρίς συνταγή. Διάλεξα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας μια νηστίσιμη συνταγή της Χρύσας Παραδείση για ταχινόπιτα. Την πείραξα μόνο λιγουλάκι (πείτε το διαστροφή του food blogger). Αντικατέστησα το απλό ταχίνι με ταχίνι με κακάο και πρόσθεσα επιπλέον σταγόνες σοκολάτας, γιατί ως γνωστόν όλα είναι καλύτερα με σοκολάτα. Με τη σουσαμένια νοστιμιά που χαρίζει το ταχίνι, εύθρυπτο και μετρημένα γλυκό, είναι ένα ιδιαίτερο κέικ σε γεύση και σε υφή που θα γλυκάνει τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Τα καρύδια και οι σταγόνες σοκολάτας σπάνε τη μονοτονία και ταιριάζουν απίθανα με τις σταφίδες. Περιχύστε το με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού για να το απογειώσετε γευστικά ή αρκεστείτε σε ένα απλό πασπάλισμα ζάχαρης άχνης. Να θυμάστε μόνο ότι η ταχινόπιτα γίνεται ακόμη καλύτερη αν μείνει μία ή δυο μέρες.
• Αν το ταχίνι στο βάζο έχει βγάλει λάδι στην επιφάνεια, το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
• Το κέικ είναι σχετικά άγλυκο και μπορείτε, αν θέλετε, να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
- 1 κούπα ταχίνι, απλό ή με κακάο (240g)
- ½ κούπα νερό, χλιαρό (120m)
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού (120m)
- 1 κούπα+2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (225g)
- 2¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (345g)
- 5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (20g)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα (60g)
- 100g σταγόνες κουβερτούρας
- 75g ξανθή σταφίδα
- 60g μαύρη σταφίδα
- 60g κόντιτα (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη ή γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού, για το γαρνίρισμα
- ¼ κούπας ταχίνι με κακάο (60g)
- λίγο χλιαρό νερό
- 2¾ κούπας ζάχαρη άχνη (340g)
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x35 εκατοστά (προτείνω να χρησιμοποιήστε λίγο μικρότερο). Το αλευρώνουμε, το αναποδογυρίζουμε και το χτυπάμε, για να πέσει το περίσσιο αλεύρι.
- Χτυπάμε το ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταγόνες σοκολάτας, τις σταφίδες και, αν θέλουμε, τα κόντιτα και την κανέλα.
- Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα από ταχίνι, ενώ το ανακατεύουμε ελαφρά.
- Βάζουμε το μείγμα της ταχινόπιτας στο ταψί (το μείγμα είναι πολύ παχύρευστο και χρειάζεται να το απλώσουμε με μια λαδωμένη σπάτουλα) και το ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει (στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμο στα 30 λεπτά).
- Αφήνουμε την ταχινόπιτα να κρυώσει στο ταψί. Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη από πάνω ή γαρνίρουμε με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού.
- Αραιώνουμε το ταχίνι με κακάο με λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Γαρνίρουμε αμέσως.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο γλάσο. Γαρνίρουμε αμέσως.
Βασισμένη στη συνταγή από το βιβλίο της: Χρύσας Παραδείση
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
ΝΤΙΝΑ ΠΕΤΣΑΒΑ λέει
747 συνταγες
ΜΑΡΘΑ ΤΟΚΑΤΛΙΔΟΥ λέει
747!!υπέροχες συνταγές
Ευη λέει
Τοσες πολλες συνταγες εχει?? Φανταστικο. 747!! Ευχαριστουμε πολυ για το υπεροχο δωρο!
Nikalai Aran λέει
747 συνταγες 🙂
Olga Sidi λέει
ευχαριστούμε Νανά..747 συνταγές…
Olga Sidi λέει
Νανά ευχαριστούμε πολύ.747 οι συνταγές ..
Evgenia Valentza λέει
δ) 747 συνταγές. Ευχαριστούμε για το όμορφο αυτό δώρο.
ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ (F/B: Evi Swan) λέει
747 συνταγές Ευχαριστούμε για το υπέροχο δώρο
Ελένη Πολιτάκη λέει
δ) 747
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΔΑ λέει
φοβερες συνταγες ! Ευχαριστουμε για το ομορφο δωρο!!
Μαργαρίτα λέει
747 συνταγές!!!
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΤΣΕΒΡΕΜΙΔΟΥ λέει
747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ελένη λέει
747 !!!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΠΡΑΝΟΥ λέει
σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον υπέροχο διαγωνισμό.747 συνταγές
Teo Tokis (@TeoTokis) λέει
747 συνταγες!!!!! !!
ΔΈΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΠΟΎΖΑ λέει
747
Maria Sent λέει
Οι συνταγές είναι 747!!! Αυτό το βιβλίο θα αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για εμάς τους φοιττές να μάθουμε καινουργιες συνταγές πέραν των συνηθισμένων!!! Σας ευχαριστούμε!!! ^_^ ^_^ ^_^
Τριανταφυλλος λέει
ΕΧΕΙ 747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΧΡΥΣΑ ΛΑΓΙΟΥ λέει
747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ !
ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ <3
Βαλαντης Ποτηρης λέει
Δ) 747 ωραιοι!!!
ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ λέει
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΧΕΙ 747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Sotiria Papadamaki λέει
δ)747 Και η μαμά μου με την Χρύσα Παραδείση ξεκίνησε κι εγώ από εκείνο το βιβλίο πήρα τα πρώτα μου μαθήματα!
Efi λέει
περιλαμβανει 747 συνταγες!!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΟΓΙΑΤΖΑΚΗ λέει
δ)747 υπέροχες συνταγές!
Anta Argyriou λέει
δ)747 υπέροχες συνταγές!
ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ λέει
747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Eleni Georgoulopoulou λέει
747 συνταγές ευχαριστούμε.
Πάμελα λέει
Έχει 747 συνταγές και είμαι έτοιμη να τις υλοποιήσω όλες!! 🙂
Μάρθα Δ Βλαχογιάννη λέει
747 συνταγές
Anna Pertesi λέει
super
Despoina Saridou λέει
747 συνταγες
Despoina Saridou λέει
747συνταγες
Έφη Μυρθιανού λέει
747 συνταγες
anna λέει
747 suntages good luck!
Nina Kampouri λέει
Το βιβλίο περιλαμβάνει 747 υπέροχες συνταγές.
Βίκυ Τερζίδου λέει
747 συνταγές. Ευχαριστούμε πολύ!!!
Menia Kapa λέει
747 συνταγες
Γιώτα Κοντάρη λέει
747 συνταγές… Καλή επιτυχία σε όλους μας… <3
Γιώργος Ταραμπούκας λέει
747
Olympia Tsimplostefanaki λέει
747
Ολυμπία λέει
δ, 747, ευχαριστουμεεε
αλεξανδρα ποπορη λέει
747 σας ευχαριστουμε για την δυνατοτητα που μας δινεται να το κερδισουμε και να φτιαχνουμε απολαυστικες συνταγες!!!
χρυσα διαμαντιδου λέει
καταπληκτικο βιβλιο για μια ζωη!
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΓΙΟΥ λέει
747
elsa λέει
μαε είναι τόσες πολλές!!!747!!
Βούλα λέει
747 συνταγες
MARIA KIRIAKOU λέει
747 Καλή μας επιτυχία!
Κωνσταντίνα Οικονομίδη λέει
747 συνταγές! Κι η μαμά μου ακόμη μαγειρεύει με το παλιό βιβλίο της Χρύσας Παραδείση!
Βενετία Ανδρεάκου λέει
ΧΡΥΣΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ
ΝΕΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Το βιβλίο των συνταγών μου από το 95 που παντρεύτηκα μέχρι σήμερα. Πραγματικός θησαυρός! Κειμίλιο!!! Θα ήθελα να δω και την πιο μοντέρνα εκδοχή του με τις 747
υπέροχες συνταγές του!
eleni λέει
β)211