Το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής το «κληρονόμησα» από τη μαμά μου. Ένα βιβλίο γραμμένο από τη Χρύσα Παραδείση, κιτρινισμένο, πολυκαιρισμένο, με το εξώφυλλο να έχει ξεκολλήσει, εμφανώς φθαρμένο από τόσα ξεφυλλίσματα και λεκιασμένο από την πολύ χρήση, με τσαλακωμένες σελίδες και διάσπαρτες χειρόγραφες σημειώσεις. Παλιομοδίτικο, με ελάχιστες μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, γραμμένο σε πολυτονικό, αποπνέει για μένα μια μοναδική γοητεία, μου ξυπνά μνήμες από όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και καθόμουν δίπλα στη μαμά μου και την έβλεπα να μαγειρεύει. Με οδηγό της αυτό το βιβλίο έμαθε να μαγειρεύει, όπως και τόσες άλλες νοικοκυρές σε μια εποχή χωρίς internet και εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση.
Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησα να μαγειρεύω κι εγώ. Κάποιες από τις συνταγές του τις θεωρώ αξεπέραστες και συνεχίζω να τις φτιάχνω ακόμη και σήμερα, όπως τη συνταγή για κλασικό κέικ βανίλιας ή μαρμπρέ που δεν την αλλάζω με τίποτα. Αν και έχει γραφτεί πριν 40 και βάλε χρόνια, περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ποικιλία συνταγών, από φασολάδα μέχρι σουηδικά ρολά κανέλας (!). Περιλαμβάνει ακόμη και μια μικρή ενότητα στο τέλος του βιβλίου με συνταγές για μίξερ/κουζινομηχανή, η οποία μάλιστα ξεκινάει με ένα επεξηγηματικό κείμενο σχετικά με το τι είναι και σε τι χρησιμεύει το μίξερ. Χαρακτηριστικά αναφέρει «Χάρις στο μίξερ και μία δωδεκάχρονη μικρούλα μπορεί να κάνει θαύματα»!
Αδιαμφισβήτητα, το όνομα της Χρύσας Παραδείση υπήρξε συνώνυμο του κλασικού οδηγού μαγειρικής. Υπήρξε η Ελληνίδα Τζούλια Τσάιλντ που με τις συνταγές της, πάντα απλές και κατανοητές, μύησε στα μυστικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής μια μεγάλη γκάμα γυναικών για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Φανταστείτε, λοιπόν τη χαρά μου και την έκπληξή μου όταν έφτασε στα χέρια μου η ανανεωμένη έκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου μαγειρικής που φυσικά σε τίποτα δε θυμίζει το δικό μου βιβλίο-κειμήλιο. Πρόκειται για ένα πλήρη οδηγό μαγειρικής με 92 πολύχρωμες σελίδες με 747 συνταγές, εικονογραφημένες με 211 έγχρωμες φωτογραφίες και 110 σκίτσα και εμπλουτισμένες με μικρές συμβουλές, που απευθύνεται σε όλους, τόσο στον έμπειρο μάγειρα ή μαγείρισσα όσο και σε εκείνους που τώρα αρχίζει να τους απασχολεί το θέμα της μαγειρικής.
Το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της μητέρας της ελληνικής κουζίνας, Χρύσας Παραδείση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος και είναι υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, στην κατηγορία Ευ Ζην. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να έχει μια θέση στη γαστρονομική σας βιβλιοθήκη και είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τώρα έχετε την ευκαιρία να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση. Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό, αρκεί να χρησιμοποιήσετε έναν ή περισσότερους από τους διαθέσιμους τρόπους (με κάθε επιπλέον τρόπο συμμετοχής, αυξάνετε τις πιθανότητές σας!) μέσα από την φόρμα του διαγωνισμού στο παρακάτω link:
Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι και την Πέμπτη 7 Απριλίου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του rafflecopter.com και ο νικητής θα ειδοποιηθεί με email για την παραλαβή του δώρου του. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα ανακοινωθούν τη Παρασκευή 8 Απριλίου στην παρούσα σελίδα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν πραγματοποιήσει έστω μία από τις απαιτούμενες παρακάτω ενέργειες:
1. Αφήστε ένα σχόλιο σε αυτήν την ανάρτηση, απαντώντας στην ερώτηση: Πόσες συνταγές περιλαμβάνει το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική»; α)110 β)211 γ)392 δ)747, και στη συνέχεια πατήστε «I COMMENTED» στη φόρμα του διαγωνισμού.
2. Εγγραφείτε στο newsletter του Kouzinista.
3. Επισκεφθείτε τη σελίδα του Kouzinista στο Facebook κι αν επιθυμείτε κάντε like, ώστε να ενημερώνεστε για όλες τις νέες συνταγές/αναρτήσεις.
Τα προσωπικά σας στοιχεία θα τηρηθούν εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επικοινωνία μαζί σας σχετικά με τον παρόντα διαγωνισμό. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό, επικοινωνήστε με το kouzinista@gmail.com.
Δεν μπορούσα, όμως, να σας αφήσω χωρίς συνταγή. Διάλεξα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας μια νηστίσιμη συνταγή της Χρύσας Παραδείση για ταχινόπιτα. Την πείραξα μόνο λιγουλάκι (πείτε το διαστροφή του food blogger). Αντικατέστησα το απλό ταχίνι με ταχίνι με κακάο και πρόσθεσα επιπλέον σταγόνες σοκολάτας, γιατί ως γνωστόν όλα είναι καλύτερα με σοκολάτα. Με τη σουσαμένια νοστιμιά που χαρίζει το ταχίνι, εύθρυπτο και μετρημένα γλυκό, είναι ένα ιδιαίτερο κέικ σε γεύση και σε υφή που θα γλυκάνει τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Τα καρύδια και οι σταγόνες σοκολάτας σπάνε τη μονοτονία και ταιριάζουν απίθανα με τις σταφίδες. Περιχύστε το με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού για να το απογειώσετε γευστικά ή αρκεστείτε σε ένα απλό πασπάλισμα ζάχαρης άχνης. Να θυμάστε μόνο ότι η ταχινόπιτα γίνεται ακόμη καλύτερη αν μείνει μία ή δυο μέρες.
• Αν το ταχίνι στο βάζο έχει βγάλει λάδι στην επιφάνεια, το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
• Το κέικ είναι σχετικά άγλυκο και μπορείτε, αν θέλετε, να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
- 1 κούπα ταχίνι, απλό ή με κακάο (240g)
- ½ κούπα νερό, χλιαρό (120m)
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού (120m)
- 1 κούπα+2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (225g)
- 2¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (345g)
- 5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (20g)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα (60g)
- 100g σταγόνες κουβερτούρας
- 75g ξανθή σταφίδα
- 60g μαύρη σταφίδα
- 60g κόντιτα (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη ή γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού, για το γαρνίρισμα
- ¼ κούπας ταχίνι με κακάο (60g)
- λίγο χλιαρό νερό
- 2¾ κούπας ζάχαρη άχνη (340g)
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x35 εκατοστά (προτείνω να χρησιμοποιήστε λίγο μικρότερο). Το αλευρώνουμε, το αναποδογυρίζουμε και το χτυπάμε, για να πέσει το περίσσιο αλεύρι.
- Χτυπάμε το ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταγόνες σοκολάτας, τις σταφίδες και, αν θέλουμε, τα κόντιτα και την κανέλα.
- Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα από ταχίνι, ενώ το ανακατεύουμε ελαφρά.
- Βάζουμε το μείγμα της ταχινόπιτας στο ταψί (το μείγμα είναι πολύ παχύρευστο και χρειάζεται να το απλώσουμε με μια λαδωμένη σπάτουλα) και το ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει (στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμο στα 30 λεπτά).
- Αφήνουμε την ταχινόπιτα να κρυώσει στο ταψί. Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη από πάνω ή γαρνίρουμε με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού.
- Αραιώνουμε το ταχίνι με κακάο με λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Γαρνίρουμε αμέσως.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο γλάσο. Γαρνίρουμε αμέσως.
Βασισμένη στη συνταγή από το βιβλίο της: Χρύσας Παραδείση
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Στέλιος Οο Δραμινός λέει
747
Maria Voggolis λέει
Το βιβλιο περιεχει 747 συνταγες.
Μαρία λέει
Ευχαριστούμε για την μια από τις 747 συνταγές…
Αθηνά λέει
δ)747
Ελενη Σ. λέει
747 συνταγες!
THAMY λέει
747 συνταγές
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙΣΑΡΕΑ λέει
ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΩΡΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
aris λέει
Μπράβο Νανά! Όμορφο δώρο, όμορφο post και ένας πετυχημένος διαγωνισμός !!! 🙂
(747)
anastasia λέει
747
ΜΑΡΙΑ λέει
747
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΡΗΝΗ λέει
747 ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Βάνα λέει
747
VikiS λέει
747. Και είναι όλες υπέροχες!
ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ λέει
747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΝΕΝΑ ΚΟΥΒΕΛΟΓΛΟΥ λέει
747 συνταγες
Nansy Theofilopoulou λέει
747 συνταγές!
theonewithallthetastes λέει
Πω πω Νανά, πραγματικά δίνεις άλλη διάσταση στην έννοια του νηστίσιμου!
Το κέικ σου δείχνει υπέροχο και μπορώ να φανταστώ πόσο πλούσιο θα είναι και σε γεύση!
Κόντιτα και κανέλα είναι απαραίτητα για μένα και επειδή ενίοτε μ’ αρέσει η υπερβολή θα ήθελα και τα 2 γλάσα 🙂
Από το διαγωνισμό θα ήθελα να με εξαιρέσεις 🙂
Σε φιλώ
kateflor90 λέει
Περιέχει 747 συνταγές!
Μιχαηλ Λιάσκας λέει
747.. Ευχαριστούμε
vivia - Pla Ali λέει
747 υπέροχες συνταγές !!!
ΣΙΜΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ (Simel Dimitriadi) λέει
δ)747
EIPHNH ΠΑΠΑ λέει
747 συνταγες
Φιλία Κουντούρη λέει
ευχαριστούμε για τις 747 συνταγές!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ λέει
747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΒΑΝΕΣΣΑ λέει
747!!!
Μαρία λέει
747 υπέροχες συνταγές
Λαμπρινή Παρασκευά λέει
747
ΑΡΤΕΜΙΑ ΔΡΟΣΟΥ λέει
747
Μαρία λέει
747 συνταγές!!!
Aris G+ λέει
747 συνταγές
Vicky Magdini λέει
747 fisika
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΚΗ λέει
747 συνταγές! Εύχομαι κι ελπίζω να σταθώ τυχερή και ν’ αποκτήσω αυτό το καταπληκτικό δώρο σας… Καλή επιτυχία!
Κωνσταντίνα Δαμάλα λέει
747 συνταγές. Πραγματικά εξαιρετικό δώρο… Καλή τύχη!
Anna λέει
747 συνταγές
Maria Naka λέει
747 συνταγές!
Maria Andreou λέει
747
ΕΦΗ λέει
ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!
ioanna λέει
747
Ευάγγελος Στελιουδάκης λέει
747 συνταγές
Vasiliki λέει
747 συνταγες
Κωνσταντίνος Κομπογιάννης λέει
747
Μαρία Ζ. λέει
747 συνταγές
Θεοδώρα Δ. λέει
747 συνταγές!
Voula Karasavvidou λέει
747
ΣΟΦΙΑ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ λέει
747 συνταγες….
andrianalifelikes λέει
747 συνταγές! Με όσα πλεονεκτήματα και αν έχει η τεχνολογία, ποτέ δεν θα χαθεί η αξία ενός βιβλίου! Εγώ ακόμη αγοράζω βιβλία μαγειρικής!
αλεξανδρος τσαγγαρας λέει
747 συνταγες
Dimitris Sapouridis λέει
δ) 747
ελενη ζαχαρια λέει
747 συνταγες
Αναστασία Καμπράνη λέει
747