• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Γλυκό ψωμί μπανάνας

23.05.2013

Το υπέρτατο μπανανόψωμο / Ultimate banana breadΑυτό το γλυκό ψωμί έχει μια ιδιοτροπία. Αγαπάει τις πολύ ώριμες μπανάνες που έχουν γεμίσει καφέ φακίδες και στίγματα κι έχουν χάσει το ζωντανό κίτρινο χρώμα τους. Μην αφήσετε να σας παραπλανήσει η καφέ φλούδα τους και η άσχημη όψη τους. Όσο περισσότερο ωριμάζουν, τόσο γλυκίζουν και γεμίζουν χυμούς κι αρώματα. Η γεύση τους γίνεται πιο έντονη και είναι ιδανικές για να φτιάξετε αυτό το πεντανόστιμο ψωμί μπανάνας (banana bread).

Σε αντίθεση με τις περισσότερες συνταγές που χρησιμοποιούν δύο ή τρεις μπανάνες, η συγκεκριμένη απαιτεί πέντε μεγάλες μπανάνες, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα κιλό. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό, φρουτένιο ψωμί με έντονη γεύση και άρωμα μπανάνας σε κάθε μπουκιά και υπέροχη τριφτή ζύμη. Η συνταγή ανήκει στην κατηγορία των quick breads. Διαφέρει από ένα κλασσικό κέικ γιατί δεν χρειάζεται μίξερ ούτε πολύ ανακάτεμα, αρκεί να ενσωματωθούν τα στεγνά με τα υγρά υλικά.

Το υπέρτατο μπανανόψωμο / Ultimate banana bread

Γλυκό ψωμί μπανάνας
 
Save Print
Προετοιμασία
30 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
60 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 30 λεπτά
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 10-12
Υλικά
  • 1¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (220g)
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 5 μεγάλες πολύ ώριμες μπανάνες (περίπου 1kg)
  • ½ κούπα βούτυρο (115g), λιωμένο
  • 2 μεγάλα αυγά
  • ¾ κούπας καστανή ζάχαρη (160g)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • ½ κούπα καρύδια, καβουρδισμένα* και χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • 4 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με 2 κουταλάκια κρυσταλλική ζάχαρη.
  2. Κοσκινίζουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Τοποθετούμε τις μπανάνες σ' ένα μπολ κατάλληλο για το φούρνο μικροκυμάτων, καλύπτουμε με μεμβράνη και κάνουμε μερικές οπές με τη μύτη του μαχαιριού για να φεύγει ο ατμός. Ψήνουμε σε δυνατή ένταση για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπανάνες και να βγάλουν τα υγρά τους. Βάζουμε ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα πάνω από ένα μπολ, αδειάζουμε τις μπανάνες και τις αφήνουμε για 15' να στραγγίσουν τα υγρά τους ανακατεύοντας τες κατά διαστήματα.
  4. Αδειάζουμε το στραγγισμένο υγρό σ΄ένα κατσαρολάκι (πρέπει να είναι ½ με ¾ της κούπας) και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, έως ότου εξατμιστεί και μείνει ¼ της κούπας. Κατόπιν, το προσθέτουμε στις μπανάνες και τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
  5. Στο παραπάνω μείγμα, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα στα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά, μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά μας. Αποφεύγουμε το έντονο ανακάτεμα γιατί κάνει τη ζύμη κολλώδη. Αν χρησιμοποιήσουμε καρύδια, τα διπλώνουμε κι αυτά προσεκτικά μέσα στη ζύμη.
  6. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη.
  7. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου για 55 με 70 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος της φόρμας). Στα 55' ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα, βυθίζοντας την στο κέντρο, αν βγαίνει καθαρή. Αν όχι, ψήνουμε άλλα 5-10' και ελέγχουμε ξανά.
  8. Περιμένουμε 15' να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. Το διατηρούμε τυλιγμένο σε μεμβράνη για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Το απολαμβάνουμε χλιαρό, φρυγανισμένο ή ζεσταμένο στα μικροκύματα, με μια ιδέα φρέσκο βούτυρο.
Σημειώσεις
Για να καβουρδίσουμε τα καρύδια τα απλώνουμε σ' ένα ταψάκι και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8 με 10 λεπτά. Το καβούρδισμα, αν και μπορούμε να το παραλείψουμε, αναδεικνύει τη γλυκιά και βουτυρένια γεύση των καρυδιών.
3.5.3208

Πηγή συνταγής: America Test Kitchen’s Ultimate Banana bread

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

4 Σχόλια / Filed In: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Tagged: Καρύδια, Καστανή ζάχαρη, Μπανάνες, Φρούτα

Δοκιμάστε επίσης:

Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα / Dreamy chocolate fudge bundt cake
Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας με γιαούρτι

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake
Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Μαγικό σουφλέ λεμονιού με δύο στρώσεις / Lemon soufflé pudding cake
Μαγικά σουφλέ λεμονιού

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Anastasia Th λέει

    26.01.2014 at 20:10

    τρελαίνομαι για μπανανόψωμο!! να αλείφεις πραλίνα πάνω και να γεύεσαι τον παράδεισο!! θα δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί μου αρέσει που βάζεις αρκετή μπανάνα και σίγουρα θα έχει πιο έντονη γεύση!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      26.01.2014 at 20:49

      Το συγκεκριμένο μπανανόψωμο έχει πλούσια γεύση και έντονο άρωμα μπανάνας. Πιστεύω ότι αξίζεις να το δοκιμάσεις!

      Απάντηση
  2. Άντια λέει

    21.06.2013 at 13:46

    Νανά, το έφτιαξα και τρελαθήκαμε! Το σέρβιρα με λίγο μέλι πάνω από κάθε φετούλα και φυσικά εξαφανίστηκε. Τι μυρωδιά, τι γλύκα, τι απόλαυση!!!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      21.06.2013 at 15:28

      Άντια μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε 🙂

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.