Mόλις δοκίμασα τη σημερινή συνταγή ήθελα να χοροπηδήξω και να χτυπήσω παλαμάκια από τον ενθουσιασμό μου. Πράγμα εντελώς παράλογο αν το καλοσκεφτείς για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Κατ’ αρχήν ήμουν κακοδιάθετη. Αναγκάστηκα να σύρω τον εαυτό μου με το ζόρι σχεδόν στην κουζίνα για να φτιάξω κάτι για το blog. Για να είμαι ειλικρινής όλα ξεκίνησαν από τη μέρα που αποφάσισα να αρχίσω δίαιτα. Δίαιτα και food blog είναι δύο έννοιες που δύσκολα συμβιβάζονται. Για κάθε συνταγή που ανεβάζω στο blog χρειάζεται μερικές φορές να δοκιμάσω άλλες τρεις, μέχρι να καταλήξω. Δοκίμασε λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο (να μην πάνε και χαμένα), ξαναδοκίμασε (γιατί είμαι και αναποφάσιστη), οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια στο να δεις τη ζυγαριά να παίρνει την… ανιούσα.
Από τη στιγμή που πήρα, λοιπόν, τη γενναία απόφαση, έχασα κάθε όρεξη για μαγείρεμα και γαστρονομικούς πειραματισμούς. Ποιος ο λόγος να φτιάξεις κάτι, αν δεν μπορείς να το απολαύσεις ο ίδιος; Σας προκαλώ να μου πείτε έναν! Μετά, όμως, από μια εβδομάδα αποχής από το blog και με τον διαγωνισμό για το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση να εκκρεμεί, συνειδητοποίησα πως σήμανε η ώρα να λερώσω και πάλι τα χέρια μου με ζάχαρες και αλεύρια. Όπως προείπα, μπήκα στην κουζίνα με βαριά καρδιά αλλά πολύ γρήγορα ξεχάστηκα και άρχισα να το απολαμβάνω, όπως συμβαίνει πάντα όταν μαγειρεύω και πολύ περισσότερο όταν φτιάχνω γλυκά.
Τα συγκεκριμένα σουφλέ με εντυπωσίασαν από την πρώτη στιγμή με την εμφάνιση τους. Μια ζύμη που διαχωρίζεται ως δια μαγείας στο ψήσιμο σε δύο στρώσεις διαφορετικής υφής είναι κάτι που σου εξάπτει, θέλοντας και μη, την περιέργεια. Επιπλέον, η συνταγή δεν περιέχει λιπαρά, άρα δε θα κινδύνευα από μερικές κουταλιές. Από τη στιγμή που θα την έκανα την «κουτσουκέλα», ήλπιζα τουλάχιστον να άξιζε τον κόπο. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο της γευστικής δοκιμής και στο «ήθελα να χοροπηδήξω και να χτυπήσω παλαμάκια από τον ενθουσιασμό μου». Όταν αναποδογύρισα το φορμάκι, είδα να ξεπροβάλλει ένα τέλεια σχηματισμένο και χαριτωμένο, μικρό κέικ με μια στρώση βελούδινης κρέμας στο χρώμα του λεμονιού που θύμιζε με την πρώτη ματιά (αλλά και γευστικά όπως διαπίστωσα) lemon curd!
Αν και δύσκολα ενθουσιάζομαι με γλυκά που δεν περιέχουν σοκολάτα, κρίνοντας από την εμφάνιση τους και μόνο, ανυπομονούσα να τα δοκιμάσω. Στην πρώτη κουταλιά, η γεύση και το άρωμα του λεμονιού πλημμύρισε τους γευστικούς μου κάλυκες. Υπέροχα αφράτο, ζουμερό και κρεμώδες μαζί! Το αέρινο σουφλέ σε συνδυασμό με την απαλή λεμονάτη κρέμα συνθέτουν ένα εντυπωσιακά γευστικό, ελαφρύ και κομψό επιδόρπιο. Με το άρωμα τους, το θελκτικό λαμπερό τους χρώμα, την ανάλαφρη στο στόμα υφή τους, τη ντελικάτη όλο φρεσκάδα γεύση τους με τις ζωηρές όξινες νότες, μπορούν να αποτελέσουν τον καλύτερο επίλογο ενός πλούσιου γεύματος, κλέβοντας τις εντυπώσεις!
Επιπλέον, απαιτούν ελάχιστα υλικά που συνήθως υπάρχουν στην κουζίνα μας και είναι απλό να τα φτιάξεις ακόμη και στην περίπτωση που έχεις ξαφνικούς επισκέπτες. Εύκολα στην εκτέλεση και τόσο εντυπωσιακά στην εμφάνιση! Αν αγαπάτε το λεμόνι, θα σας ενθουσιάσουν. Και μην αφήσετε σε καμιά περίπτωση το χτύπημα των αυγών σε μαρέγκα και το ψήσιμο σε μπεν μαρί να σας αποτρέψουν. Μια φορά αν τα φτιάξετε, θα διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι και στοιχηματίζω ότι δεν θα το μετανιώσετε. Αν περιμένετε καλεσμένους, μπορείτε να τα ετοιμάσετε αρκετά νωρίτερα και να τα ξεφορμάρετε την τελευταία στιγμή. Είναι το ίδιο νόστιμα χλιαρά, σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη και κρύα από το ψυγείο. Εκτός από λεμόνι, μπορείτε να πειραματιστείτε με λάιμ ή πορτοκάλι.
Και για τον επίλογο άφησα το διαγωνισμό που έτρεχε τις τελευταίες δεκαπέντε περίπου μέρες στο blog, στον οποίο είχατε την ευκαιρία να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση, από τις εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος. Ο διαγωνισμός έληξε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και οι συμμετοχές ήταν 433! Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μεγάλη συμμετοχή σας που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε μέσω του rafflecopter.com, νικητής αναδείχθηκε: o Χ. Τάμπας (συμμετοχή Νο124). Συγχαρητήρια, Χρήστο! Θα επικοινωνήσω σύντομα μαζί σου για τις λεπτομέρειες παραλαβής του δώρου σου! Σου εύχομαι καλά μαγειρέματα!
• Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια όσο είναι κρύα και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή.
• Το μπολ που θα χτυπήσουμε τα ασπράδια πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και χωρίς ίχνος λιπαρής ουσίας.
• Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τα ασπράδια ξεκινώντας με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και αυξάνοντας την σταδιακά στη μεσαία, γιατί έτσι η μαρέγκα γίνεται πιο σταθερή και δεν χάνει εύκολα τον όγκο της.
- 1 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη, για το βουτύρωμα (15ml)
- ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g)
- 2 μεγάλα αυγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
- ⅔ κούπας γάλα ή ξινόγαλα (160ml)
- 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (30ml)
- 1 κ.σ. ξύσμα από ακέρωτα λεμόνια
- ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (35g)
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- φρούτα του δάσους (φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα, …)
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
- Χτυπάμε τη ζάχαρη στο multi με διακοπτόμενα πατήματα του κουμπιού, μέχρι να γίνει ψιλή σαν άμμος.
- Βουτυρώνουμε καλά 4 πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ (ή περισσότερα ανάλογα με το μέγεθος τους) και τα βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη για να παγώσει το βούτυρο. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα τους με 2 κ.σ. από την αλεσμένη ζάχαρη, τινάζοντας να πέσει η περίσσια. Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ένα ταψάκι, στο οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως μία βαμβακερή πετσέτα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους, το γάλα (ή το ξινόγαλα), το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε έντονα με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρίσει το μείγμα. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια, ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και ανεβάζοντας σταδιακά στη μεσαία, μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές (όταν ανασηκώνουμε το μίξερ, οι κορυφές της μαρέγκας να στέκονται μυτερές). Δεν τα χτυπάμε υπερβολικά, γιατί η μαρέγκα θα γίνει κοκκώδης.
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σταδιακά, σε 4-5 δόσεις, στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές, κυκλικές κινήσεις, με φορά από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χάσει τον αέρα της. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι εντελώς λείο και θα έχει μικρούς κόμπους.
- Μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς στα φορμάκια, γεμίζοντας μέχρι τα ¾. Ρίχνουμε προσεκτικά ζεστό νερό στο ταψί γύρω από τα φορμάκια, φροντίζοντας η στάθμη του να φτάσει μέχρι το ½ του ύψους τους.
- Σβήνουμε την πάνω αντίσταση του φούρνου και μεταφέρουμε προσεκτικά το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε τα σουφλέ μόνο με την κάτω αντίσταση για 20 λεπτά. Στην συνέχεια, ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
- Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και αφαιρούμε τα φορμάκια από το ταψί (όσο κρυώνουν τα σουφλέ θα χάσουν τον όγκο τους αλλά δεν μας πειράζει). Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε κάθε σουφλέ σε ένα πιάτο, γαρνίρουμε με φρούτα του δάσους και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Είναι το ίδιο νόστιμα χλιαρά, σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη και κρύα από το ψυγείο.
Βασισμένη στη συνταγή: Food Network
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
αννα λέει
καλησπερα, μολις τα εβγαλα και δοκιμαζοντας, μου ηρθε εντονη η μυρωδια του αβγου, τι εκανα λαθος?
Kouzinista λέει
Τα σουφλέ όσο είναι ακόμη ζεστά είναι φυσιολογικό να μυρίζουν ελαφρώς αυγό. Αν σου μυρίζουν έντονα και μετά που θα κρυώσουν, ίσως έχουν παραψηθεί. Επίσης, κάποια αυγά έχουν πιο έντονη γεύση και μυρωδιά.
Mrt λέει
Καλησπέρα! Φαίνεται εξαιρετική, λατρεύω το λεμόνι και ανυπομωνώ να την δοκιμάσω.
Έχω μία απορία σχετικά με την βαμβακερή πετσέτα στο ταψί, ποιά είναι η χρήση της; την αφαιρούμε πριν το ψήσιμο;
Και μία δεύτερη, ο φούρνος μου δεν έχει ρύθμιση ψησίματος μόνο κάτω ή μόνο πάνω, μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό για να το πετύχω; (π.χ. αλουμινόχαρτο;)
Kouzinista λέει
Η πετσέτα βοηθάει να παραμένουν τα φορμάκια στη θέση τους κατά το ψήσιμο. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη, αν θέλεις, μπορείς να την παραλείψεις.
Μπορείς να τα ψήσεις για το σύνολο του χρόνου (ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα στην επιφάνεια) χωρίς να αλλάξεις τη λειτουργία του φούρνου, δηλαδή στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Καλή επιτυχία!
ΛΩΡΑ λέει
Το ψήσιμο μπορεί να γίνει σε φορμάκια σιλικόνης? Θα χρειαστεί νερό στο ταψι?
Kouzinista λέει
Λώρα, χρησιμοποιούμε φορμάκια με ψηλά, κάθετα τοιχώματα γιατί βοηθούν τα σουφλέ να φουσκώσουν σωστά. Επίσης, το νερό συμβάλλει στο να διατηρήσει τη θερμοκρασία σταθερή και ομοιόμορφη και τα προστατεύει από το να παραψηθούν. Δυστυχώς, δεν μπορώ να σου υποσχεθώ ότι αν χρησιμοποιήσεις φορμάκια σιλικόνης το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό.
Beauty Follower λέει
Α χα χα πολύ ωραιο το με το ενα με το δυο ….
Καλό Σαββατοκύριακο!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ λέει
Απιθανες φωτογραφιες που σου ανοιγουν την ορεξη…..
Αγγελική | CooKika λέει
Μια αντίστοιχη συνταγή φτιάχνω κι εγώ και πραγματικά την λες μαγική! Είναι εύκολα και τόσο μα τόσο νόστιμα! Καλά έκανες και μπήκες στην κουζίνα σου λοιπόν!! Σε φιλώ!
andriana λέει
Ουάου! Και για εμάς που μάλλον προτιμούμε τα πιο λευκά – φρουτένια γλυκά, το σουφλέ λεμονιού φαίνεται πραγματικά μαγεία! Αν έχεις και τον συνοδοιπόρο που λατρεύει το λεμόνι… τότε καταλαβαίνεις! Μπήκαν στη λίστα και στο pinterest 😉
aris λέει
Συγχαρητήρια για όλα Νανά! Είσαι η απόδειξη πως η πραγματικά ποιοτική δουλειά έχει αποτέλεσμα! Πανέμορφα όλα και στο σημερινό σου post !!!
Ευχές για ένα υπέροχο σ/κ!
Eugenia λέει
Υπέροχο Νανά, πραγματικά κλέβει τις εντυπώσεις!