Το σπιτικό φυστικοβούτυρο φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, έχει ασύγκριτο άρωμα, πλούσια γεύση, μηδέν συντηρητικά και στοιχίζει λιγότερο. Επιπλέον μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα γούστα μας. Γλυκό ή άγλυκο, ελαφρώς αλμυρό ή ανάλατο, κρεμώδες ή με τραγανά κομματάκια φυστικιών. Για να το φτιάξουμε επιλέγουμε άριστης ποιότητας, εύγευστα αράπικα φυστίκια ή αλλιώς αραχίδες, ψημένα (αλατισμένα ή μη). Προσέχουμε γιατί η κακή συντήρηση των ξηρών καρπών (υγρασία, ζέστη) αλλοιώνει την υφή και τη γεύση τους. Αν επιλέξουμε ωμά φυστίκια, τότε πρέπει να τα ψήσουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Αν και το φυστικοβούτυρο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλές στην Ελλάδα, αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Είναι θρεπτικό, σχεδόν συναγωνίζεται το ταχίνι τόσο σε διατροφική αξία όσο και σε θερμιδική, χαρίζει ενέργεια και δύναμη και είναι ιδανική τροφή για παιδιά και αθλητές. Τρώγεται σαν άλειμμα στο ψωμί, σκέτο, με μαρμελάδα ή μέλι, σαν γέμιση σε σάντουιτς, τοστ ή κρέπες, σε συνδυασμό με φρούτα ή σοκολάτα. Ακόμη, το συναντάμε σε πολλές γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές.
- 400g ψημένα και ξεφλουδισμένα αράπικα φυστίκια
- 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (30g) ή άλλο σπορέλαιο με ήπια γεύση
- 2 κ.σ. μέλι (36g)
- 1 πρέζα αλάτι
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή το multi. Στην τελευταία περίπτωση πολτοποιούμε τα υλικά σε δόσεις γιατί είναι δύσκολο να επεξεργαστεί ολόκληρη την ποσότητα και κινδυνεύουμε να κάψουμε το μοτέρ του. Το μείγμα στην αρχή είναι πολύ σφιχτό αλλά όσο συνεχίζουμε το ανακάτεμα, γίνεται λείο και κρεμώδες. Τα φυστίκια απελευθερώνουν τα έλαια που περιέχουν και το μείγμα αραιώνει γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον σπορέλαιο. Όταν το φυστικοβούτυρο έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή, το δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν θέλουμε, επιπλέον μέλι ή αλάτι. (Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.)
- Αδειάζουμε το φυστικοβούτυρο σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Κλειω λέει
Πειράζει αν το κάνω με ελαιόλαδο και αψητα φυστικια
Kouzinista λέει
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άψητα φυστίκια αλλά το ψήσιμο αναδεικνύει περισσότερο τη γεύση και το άρωμά τους, με αποτέλεσμα το φυστικοβούτυρο να γίνεται πιο γευστικό και αρωματικό. Επίσης, καλό είναι να προτιμήσεις ένα ήπιο γευστικά λάδι, ώστε να μην επηρεαστεί η γεύση του φυστικοβούτυρου.
Εύα λέει
Καλησπέρα! Λατρεύω το blog σας! Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές και όλες είχαν επιτυχία. Ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω και αυτή. Το μόνο που θέλω να ρωτήσω είναι αν χρησιμοποιούμε αλατισμενα φυστικια ή αναλατα; Αν βάλω αλατισμενα λογικά παραλειπω την μια πρεζα αλάτι έτσι;
Nana λέει
Εύα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Εγώ χρησιμοποιώ αλατισμένα σαν αυτά στις φωτογραφίες. Αλάτι μπορείς να προσθέσεις λιγότερο ή περισσότερο ή καθόλου ανάλογα με τη γεύση που σου αρέσει. Καλή επιτυχία!
Εύα λέει
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Τρέχω να αγοράσω φυστικια! Καλό απόγευμα!
S for Summer λέει
Ευχαριστούμε για την καλή ιδέα! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Γιατί θέλω να φτιάξω «παγωτό μπανάνας» με φυστικοβούτυρο! Αν τα καταφέρω, θα δείτε σύντομα την συνταγή στο blog μου! Ήθελα να ρωτήσω, όμως, πόσο διάστημα διατηρείται στο ψυγείο;
Nana λέει
Διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 μήνα. Nα έχεις, όμως, υπόψιν σου ότι το φυστικοβούτυρο στο ψυγείο σφίγγει αρκετά. Για να το προσθέσεις στο παγωτό είναι προτιμότερο να έρθει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή επιτυχία!
S for Summer λέει
Σ’ ευχαριστώ για την συμβουλή και την απάντηση! Θα δοκιμάσω να τα αναρτήσω και εγώ, οπότε ίσως δεις τα αποτελέσματα!