Σήμερα δε θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή αλλά μια μικρή «ανακάλυψη». Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθα αντιμέτωπη με ένα φαινομενικά ασήμαντο πρόβλημα. Είχα ξεχάσει να πάρω βούτυρο soft για το πρωινό των παιδιών. Αν και το σούπερ μάρκετ είναι δύο βήματα από το σπίτι μου, στο ράφι του ψυγείου υπήρχε ήδη αγελαδινό βούτυρο σε πλάκα. Όντας ανήσυχο πνεύμα, αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μόνη μου βούτυρο soft κατάλληλο για επάλειψη. Την απορία μου μοιράστηκα με το Google. Στον αχανή κόσμο του διαδικτύου κάθε πρόβλημα μοιάζει να έχει τη λύση του και στη συγκεκριμένη περίπτωση η λύση αποδείχτηκε εξαιρετικά απλή.
Ανακάλυψα ότι το να φτιάξεις μόνος σου βούτυρο soft είναι όχι μόνο εφικτό αλλά κι εύκολο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναμείξεις το βούτυρο με σπορέλαιο ή ελαιόλαδο. Θα μου πείτε τώρα γιατί να κάνεις τον κόπο να φτιάξεις κάτι που μπορείς να αγοράσεις έτοιμο; Εκτός από το αίσθημα ικανοποίησης ότι το έφτιαξες με τα χεράκια σου που σε κάνει να νιώθεις δημιουργικός κι ευρηματικός και τα παιδιά σου να λένε ότι η μαμά −και το Google!− έχει λύσεις για όλα, υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχήν είναι στο χέρι σου να επιλέξεις το βούτυρο και το λάδι της προτίμησής σου. Τα συστατικά αυτά θα καθορίσουν τη γεύση και το άρωμα που θα έχει. Αν και το ελαιόλαδο υπερτερεί διατροφικά, οφείλω να σας πω ότι έχει την ιδιότητα να καπελώνει τη γεύση και το άρωμα του φρέσκου βουτύρου. Η επιλογή, όμως, είναι θέμα καθαρά προσωπικό.
Επιπλέον, μπορείς να καθορίσεις ο ίδιος την υφή που επιθυμείς να έχει. Όσο περισσότερο λάδι προσθέσεις, τόσο πιο μαλακό θα είναι αφού παγώσει στο ψυγείο. Η αναλογία 125 γραμμάρια βούτυρο με 1/4 της κούπας λάδι, θα μας δώσει βούτυρο που αλείφεται σχετικά εύκολα, με υφή ανάλογη με αυτήν που έχουν τα περισσότερα βούτυρα soft του εμπορίου. Αν αυξήσεις την ποσότητα του λαδιού σε 1/3 της κούπας, η υφή του θα θυμίζει μαλακή μαργαρίνη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέχρι και 1/2 κούπα λάδι αλλά θεωρώ το 1/3 της κούπας ιδανική ποσότητα. Μπορείς, ακόμη, να προσθέσεις αλάτι κατά βούληση αλλά και να αυτοσχεδιάσεις προσθέτοντας φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, σκόρδο αλλά και βανίλια ή κανέλα και να δημιουργήσεις τη δική σου γευστική εκδοχή.
Το σπιτικό βούτυρο soft έχει κρεμώδη υφή, υπέροχη γεύση, αλείφεται με ευκολία με το που θα το βγάλεις από το ψυγείο, περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη από το καθαρό βούτυρο και καθόλου συντηρητικά ή πρόσθετα. Έχεις τη σιγουριά ότι γνωρίζεις τι ακριβώς περιέχει γιατί το έχεις φτιάξει μόνος σου. Με υφή, γεύση, σύσταση αλλά και τιμή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας και διαδικασία παρασκευής που μοιάζει παιχνιδάκι, μπορείτε να σκεφτείτε έναν λόγο να μην το δοκιμάσετε;
- ½ πλάκα βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία
δωματίου, κομμένο σε κύβους (125g) - ¼−⅓ κούπας ελαιόλαδο, με ήπια γεύση
ή σπορέλαιο (60−80ml) - αλάτι, κατά βούληση (⅛−½ κ.γλ.)
- Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε μισή ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει.
- Χτυπάμε το βούτυρο στο multi ή με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το λάδι της προτίμησής μας και αλάτι κατά βούληση και χτυπάμε για 1−2 λεπτά, φροντίζοντας να καθαρίζουμε ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο και γυαλιστερό (θα είναι αρκετά υγρό, αλλά μην ανησυχείτε, θα σταθεροποιηθεί στο ψυγείο).
- Μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα δοχείο με καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 1−2 ώρες να παγώσει, πριν το χρησιμοποιήσουμε. Φυλάσσεται σκεπασμένο στο ψυγείο και δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
• Πριν ξεκινήσουμε, αφήνουμε το βούτυρο μισή ώρα εκτός ψυγείου. Δεν το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για να μαλακώσει πιο γρήγορα γιατί αυτό θα επηρεάσει τη σύσταση του.
• Για να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, απλά αυξάνουμε ανάλογα τη δοσολογία των υλικών.
Βασισμένη στη συνταγή: Food Hacks – WonderHowTo
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Δανάη λέει
Κοίτα να δεις τώρα! Φοβερή ιδέα! Τη βαζω άμεσα σε εφαρμογή!
tanja@the green mixer λέει
Τρώμε πολύ σπάνια βούτυρο σοφτ, αλλά τον τελευταίο μήνα ήθελα λίγο να βάλω στο ψωμί για την μικρή μου, και βρέθηκα να κοιτάζομαι με την σκληρή πλάκα βουτύρου και να αναρωτιέμαι αν αξίζει να πάρω ή όχι.. τώρα ξέρω τι θα κάνω. Ευχαριστούμε!
Nana λέει
Χαίρομαι που βοήθησα!
Beauty Follower λέει
Τι ωραια (και εύκολη) ιδέα!
Αληθεια μπορεις να προσθεσεις και άλλα υλικά για να πάρει γευση το spread αυτο?!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Nana λέει
Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις προσθέτοντας φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, σκόρδο αλλά και βανίλια ή κανέλα και να δημιουργήσεις τη δική σου γευστική εκδοχή.
theonewithallthetastes λέει
Δεν είσαι μόνο ανήσυχο πνεύμα Νανά μου, είσαι πραγματικά μοναδική!
Η ιδέα σου είναι τόσο εύκολη και τόσο ιδιαίτερη παράλληλα. Μου αρέσει που μπορούμε να επηρεάσουμε τη γεύση και την υφή του τελικού αποτελέσματος ανάλογα με τις πρώτες ύλες που θα επιλέξουμε!
Φιλιά πολλά!
Cook Taste Live λέει
καλά ομολογώ δεν το χα σκεφτεί ποτέ!
είδες τι μαθαίνει κανείς σε ώρα ανάγκης! για όλα υπάρχει ένα DIY λοιπόν.
Ευχαριστούμε που μας ενημέρωσες 🙂
Magda λέει
Τί φοβερή ιδέα!! Τέλειο!
Αγγελική λέει
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχει DIY μαλακό βούτυρο και με ενθουσίασε η ιδέα! Πράγματι πρόκειται για ανακάλυψη!
Τουλάχιστον έτσι ξέρεις κάπως καλύτερα τι βάζεις στο πιάτο σου.
Καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο!!