• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft

05.06.2015

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft για επάλειψη / How to make your own spreadable butterΣήμερα δε θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή αλλά μια μικρή «ανακάλυψη». Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθα αντιμέτωπη με ένα φαινομενικά ασήμαντο πρόβλημα. Είχα ξεχάσει να πάρω βούτυρο soft για το πρωινό των παιδιών. Αν και το σούπερ μάρκετ είναι δύο βήματα από το σπίτι μου, στο ράφι του ψυγείου υπήρχε ήδη αγελαδινό βούτυρο σε πλάκα. Όντας ανήσυχο πνεύμα, αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μόνη μου βούτυρο soft κατάλληλο για επάλειψη. Την απορία μου μοιράστηκα με το Google. Στον αχανή κόσμο του διαδικτύου κάθε πρόβλημα μοιάζει να έχει τη λύση του και στη συγκεκριμένη περίπτωση η λύση αποδείχτηκε εξαιρετικά απλή.

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft για επάλειψη / How to make your own spreadable butter

Ανακάλυψα ότι το να φτιάξεις μόνος σου βούτυρο soft είναι όχι μόνο εφικτό αλλά κι εύκολο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναμείξεις το βούτυρο με σπορέλαιο ή ελαιόλαδο. Θα μου πείτε τώρα γιατί να κάνεις τον κόπο να φτιάξεις κάτι που μπορείς να αγοράσεις έτοιμο; Εκτός από το αίσθημα ικανοποίησης ότι το έφτιαξες με τα χεράκια σου που σε κάνει να νιώθεις δημιουργικός κι ευρηματικός και τα παιδιά σου να λένε ότι η μαμά −και το Google!− έχει λύσεις για όλα, υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχήν είναι στο χέρι σου να επιλέξεις το βούτυρο και το λάδι της προτίμησής σου. Τα συστατικά αυτά θα καθορίσουν τη γεύση και το άρωμα που θα έχει. Αν και το ελαιόλαδο υπερτερεί διατροφικά, οφείλω να σας πω ότι έχει την ιδιότητα να καπελώνει τη γεύση και το άρωμα του φρέσκου βουτύρου. Η επιλογή, όμως, είναι θέμα καθαρά προσωπικό.

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft για επάλειψη / How to make your own spreadable butter

Επιπλέον, μπορείς να καθορίσεις ο ίδιος την υφή που επιθυμείς να έχει. Όσο περισσότερο λάδι προσθέσεις, τόσο πιο μαλακό θα είναι αφού παγώσει στο ψυγείο. Η αναλογία 125 γραμμάρια βούτυρο με 1/4 της κούπας λάδι, θα μας δώσει βούτυρο που αλείφεται σχετικά εύκολα, με υφή ανάλογη με αυτήν που έχουν τα περισσότερα βούτυρα soft του εμπορίου. Αν αυξήσεις την ποσότητα του λαδιού σε 1/3 της κούπας, η υφή του θα θυμίζει μαλακή μαργαρίνη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέχρι και 1/2 κούπα λάδι αλλά θεωρώ το 1/3 της κούπας ιδανική ποσότητα. Μπορείς, ακόμη, να προσθέσεις αλάτι κατά βούληση αλλά και να αυτοσχεδιάσεις προσθέτοντας φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, σκόρδο αλλά και βανίλια ή κανέλα και να δημιουργήσεις τη δική σου γευστική εκδοχή.

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft για επάλειψη / How to make your own spreadable butter

Το σπιτικό βούτυρο soft έχει κρεμώδη υφή, υπέροχη γεύση, αλείφεται με ευκολία με το που θα το βγάλεις από το ψυγείο, περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη από το καθαρό βούτυρο και καθόλου συντηρητικά ή πρόσθετα. Έχεις τη σιγουριά ότι γνωρίζεις τι ακριβώς περιέχει γιατί το έχεις φτιάξει μόνος σου. Με υφή, γεύση, σύσταση αλλά και τιμή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας και διαδικασία παρασκευής που μοιάζει παιχνιδάκι, μπορείτε να σκεφτείτε έναν λόγο να μην το δοκιμάσετε;

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft για επάλειψη / How to make your own spreadable butter

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft
 
Save Print
Προετοιμασία
5 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
5 λεπτά
 
(+αναμονή: 2 ώρες)
Κατηγορία: Φτιάχνω μόνος μου
Ποσότητα/μερίδες: περίπου 200g
Υλικά
  • ½ πλάκα βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία
    δωματίου, κομμένο σε κύβους (125g)
  • ¼−⅓ κούπας ελαιόλαδο, με ήπια γεύση
    ή σπορέλαιο (60−80ml)
  • αλάτι, κατά βούληση (⅛−½ κ.γλ.)
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε μισή ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο στο multi ή με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το λάδι της προτίμησής μας και αλάτι κατά βούληση και χτυπάμε για 1−2 λεπτά, φροντίζοντας να καθαρίζουμε ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο και γυαλιστερό (θα είναι αρκετά υγρό, αλλά μην ανησυχείτε, θα σταθεροποιηθεί στο ψυγείο).
  3. Μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα δοχείο με καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 1−2 ώρες να παγώσει, πριν το χρησιμοποιήσουμε. Φυλάσσεται σκεπασμένο στο ψυγείο και δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σημειώσεις
• Η ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσουμε θα καθορίσει πόσο μαλακό θα είναι το βούτυρο μας αφού παγώσει. Όσο περισσότερο προσθέσουμε, τόσο πιο μαλακό θα είναι.
• Πριν ξεκινήσουμε, αφήνουμε το βούτυρο μισή ώρα εκτός ψυγείου. Δεν το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για να μαλακώσει πιο γρήγορα γιατί αυτό θα επηρεάσει τη σύσταση του.
• Για να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, απλά αυξάνουμε ανάλογα τη δοσολογία των υλικών.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: Food Hacks – WonderHowTo

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

9 Σχόλια / Filed In: Μαρμελάδες & Κρέμες, Φτιάχνω μόνος μου!
Tagged: Βούτυρο

Δοκιμάστε επίσης:

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού / Homemade nutella
Παγωμένο smoothie με σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Αυθεντική dulce de leche χωρίς ζαχαρούχο!

Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι / Blood orange & vanilla marmalade
Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι

Μαλακό & αφράτο σπιτικό ψωμί του τοστ / Eggless milk bread (tangzhong method)
Σπιτικό ψωμί του τοστ μαλακό σαν… πούπουλο!

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Δανάη λέει

    23.12.2016 at 19:12

    Κοίτα να δεις τώρα! Φοβερή ιδέα! Τη βαζω άμεσα σε εφαρμογή!

    Απάντηση
  2. tanja@the green mixer λέει

    18.06.2015 at 17:23

    Τρώμε πολύ σπάνια βούτυρο σοφτ, αλλά τον τελευταίο μήνα ήθελα λίγο να βάλω στο ψωμί για την μικρή μου, και βρέθηκα να κοιτάζομαι με την σκληρή πλάκα βουτύρου και να αναρωτιέμαι αν αξίζει να πάρω ή όχι.. τώρα ξέρω τι θα κάνω. Ευχαριστούμε!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      18.06.2015 at 22:51

      Χαίρομαι που βοήθησα!

      Απάντηση
  3. Beauty Follower λέει

    08.06.2015 at 22:09

    Τι ωραια (και εύκολη) ιδέα!
    Αληθεια μπορεις να προσθεσεις και άλλα υλικά για να πάρει γευση το spread αυτο?!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    Απάντηση
    • Nana λέει

      08.06.2015 at 22:46

      Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις προσθέτοντας φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, σκόρδο αλλά και βανίλια ή κανέλα και να δημιουργήσεις τη δική σου γευστική εκδοχή.

      Απάντηση
  4. theonewithallthetastes λέει

    06.06.2015 at 01:34

    Δεν είσαι μόνο ανήσυχο πνεύμα Νανά μου, είσαι πραγματικά μοναδική!
    Η ιδέα σου είναι τόσο εύκολη και τόσο ιδιαίτερη παράλληλα. Μου αρέσει που μπορούμε να επηρεάσουμε τη γεύση και την υφή του τελικού αποτελέσματος ανάλογα με τις πρώτες ύλες που θα επιλέξουμε!
    Φιλιά πολλά!

    Απάντηση
  5. Cook Taste Live λέει

    05.06.2015 at 18:54

    καλά ομολογώ δεν το χα σκεφτεί ποτέ!
    είδες τι μαθαίνει κανείς σε ώρα ανάγκης! για όλα υπάρχει ένα DIY λοιπόν.
    Ευχαριστούμε που μας ενημέρωσες 🙂

    Απάντηση
  6. Magda λέει

    05.06.2015 at 15:01

    Τί φοβερή ιδέα!! Τέλειο!

    Απάντηση
  7. Αγγελική λέει

    05.06.2015 at 11:28

    Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχει DIY μαλακό βούτυρο και με ενθουσίασε η ιδέα! Πράγματι πρόκειται για ανακάλυψη!
    Τουλάχιστον έτσι ξέρεις κάπως καλύτερα τι βάζεις στο πιάτο σου.
    Καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο!!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.