Η dulce de leche ή αλλιώς καραμέλα ή μαρμελάδα γάλακτος είναι μια υπέροχη κρέμα καραμέλας με βελούδινη υφή, κεχριμπαρένιο χρώμα και ακαταμάχητη γεύση. Φτιάχνεται βράζοντας αργά και βασανιστικά ζαχαρούχο γάλα μέχρι να καραμελώσει. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αλλά το βράσιμο της σφραγισμένης κονσέρβας μέσα σε κατσαρόλα με νερό, θεωρώ ότι είναι η πιο απλή. Η dulce de leche μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνίρισμα, γέμιση ή βάση για άλλα γλυκά, όπως παγωτά, κρέπες, κέικ, τούρτες, μπισκότα ή ακόμη και μέσα σε ροφήματα, όπως καφέ ή σοκολάτα.
Εγώ τη χρησιμοποίησα μέσα σε σοκολατένια μπράουνις και το αποτέλεσμα ήταν άκρως απολαυστικό. Το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα εμπλουτίζει τη γεύση τη σοκολάτας με γλυκές νότες καραμέλας. Η καραμέλα, κρυμμένη μέσα στην υγρή σοκολατένια ζύμη των μπράουνις, σου αποκαλύπτεται ξαφνικά και λιώνει απολαυστικά στο στόμα, αναδεικνύοντας την υπέροχη γεύση της. Ένας μοναδικός συνδυασμός σοκολάτας και καραμέλας που μπορεί να βάλει σε πειρασμό ακόμη και τους πιο εγκρατείς.
Υ.Γ. Ακόμη κι αν λόγω χρόνου παραλείψετε τη dulce de leche, η συγκεκριμένη συνταγή για μπράουνις είναι καταπληκτική αρκεί να προσθέσετε επιπλέον ¼ κούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (50g), δηλαδή συνολικά 300g. Άλλωστε η συνταγή στην οποία βασίστηκα (the baked brownie) δε χρησιμοποιεί καραμέλα.
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
- 1 κ.γλ. αλάτι (5g)
- 2 κ.σ. κακάο, άγλυκο (12g)
- 300g σοκολάτα κουβερτούρα (60-72% κακάο), τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κούπα βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια (225g)
- 1¼ κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (250g)
- ½ κούπα καστανή ζάχαρη (105g)
- 5 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 βανιλίνη
- Ετοιμάζουμε τη dulce de leche. Αφαιρούμε την ετικέτα από το ζαχαρούχο και τo τοποθετούμε ξαπλωτά σε μια μικρή κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με όσο νερό χρειάζεται προκειμένου η κονσέρβα να είναι βυθισμένη ολόκληρη μέσα στο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το ζαχαρούχο για τρεις ώρες. Φροντίζουμε καθ' όλη τη διάρκεια του βρασμού να συμπληρώνουμε με βραστό νερό όποτε χρειάζεται, ώστε η κονσέρβα να καλύπτεται συνεχώς με νερό, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να «σκάσει». Μετά από τρεις ώρες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κονσέρβα μέσα στο βραστό νερό, μέχρι να κρυώσει. Δεν προσπαθούμε να την ανοίξουμε όσο είναι ακόμη ζεστή ούτε να την κρυώσουμε απότομα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ή ένα ανοιχτόχρωμο μεταλλικό ταψάκι με διαστάσεις 23x33cm περίπου και στρώνουμε τον πάτο του με λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά και τη λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, το κακάο και τη βανίλια.
- Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε το βούτυρο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα και το τοποθετούμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και η σοκολάτα. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και χωρίς να απομακρύνουμε το μπολ από το νερό που βράζει, προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Απομακρύνουμε το μπολ από την κατσαρόλα και περιμένουμε, μέχρι το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουμε τρία αυγά στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε με το σύρμα (όχι το μίξερ) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε και τα άλλα δύο αυγά και ανακατεύουμε ξανά. Αποφεύγουμε το πολύ ανακάτεμα γιατί τότε η υφή των μπράουνις θα θυμίζει περισσότερο κέικ.
- Πασπαλίζουμε με το μείγμα των στεγνών υλικών το σοκολατένιο μείγμα και με μια σπάτουλα σιλικόνης «διπλώνουμε» με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί το μισό μείγμα και ρίχνουμε διάσπαρτες κουταλιές καραμέλας γάλακτος, περίπου τη μισή ποσότητα. Βυθίζοντας ελαφρά ένα πιρούνι στην καραμέλα δημιουργούμε «νερά» καραμέλας μέσα στο σοκολατένιο μείγμα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη καραμέλα γάλακτος.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντας ενδιάμεσα (στα 15 λεπτά) το ταψί 180 μοίρες. Αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο πρέπει να βγαίνει ελαφρώς υγρή. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Αν θέλουμε, το ζεσταίνουμε ελαφρά στα μικροκύματα πριν το σερβίρουμε.
Βασισμένη στη συνταγή: Baking Society
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Maroulina λέει
Φαίνεται θεσπέσιο. Μια επισήμανση μόνο: Κατά την διαδικασία της dulche de leche. με το ζέσταμα της κονσέρβας (του ζαχαρούχου) τόσην ώρα στο ζεστό νερό. έχει σαν αποτέλεσμα να περνάνε όλες οι καρκινογόνες ουσίες του μετάλλου μέσα στο γάλα. Γι’ αυτό καλό είναι να μην εφαρμόσουμε αυτή την μέθοδο,και να φτιάξουμε μια απλή καραμέλα γάλακτος,με κρέμα,ζάχαρη και βούτυρο.
Nana λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φτιάξεις dulce de leche αδειάζοντας το ζαχαρούχο γάλα σε άλλο σκεύος. Aν και η παρουσία της χημικής ένωσης BPA (διφαινόλη-Α) στην εσωτερική προστατευτική επίστρωση των κονσερβών, για την οποία εκφράζεις ανησυχίες, φαίνεται να επηρεάζει το περιεχόμενο της κονσέρβας ακόμη και χωρίς αυτή να ζεσταθεί. Μάλλον η καλύτερη συμβουλή θα ήταν να αποφεύγουμε οποιοδήποτε προϊόν σε κονσέρβα. Επιφυλάσσομαι, λοιπόν, να ανεβάσω σύντομα εναλλακτική συνταγή για dulce de leche μόνο με φρέσκο γάλα και ζάχαρη. Υπάρχει και η συνταγή για γλάσο καραμέλας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αρκεί να αφήσεις την καραμέλα να πήξει λίγο περισσότερο. Είναι το ίδιο νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα!