Η σουηδική λέξη «kladdkaka» είναι πολύ πιθανόν να μην σας λέει τίποτα. Αν, όμως, σας το προσφέρουν, μην αρνηθείτε να το δοκιμάσετε. Η γεύση του σίγουρα θα μιλήσει στη γλώσσα σας και, πιστέψτε με, έχει να πει πολλά! Το σουηδικό κέικ σοκολάτας, το επονομαζόμενο ως «kladdkaka», θα έλεγα πως είναι η σουηδική εκδοχή των μπράουνις. Αναφέρεται ως κέικ, αλλά η υφή του δε θυμίζει σε τίποτα κέικ. Δεν είναι αέρινο, φουσκωτό και αφράτο. Άλλωστε, το λέει και το όνομα του που προέρχεται από τις λέξεις «kladdig», που σημαίνει κολλώδης (=sticky/gooey στα αγγλικά), και «kaka», που σημαίνει κέικ.
Το kladdkaka έχει πυκνή υφή και, όταν ψηθεί σωστά, είναι μαλακό και υγρό στο κέντρο του και σχεδόν ημίρρευστο όσο είναι ζεστό. Όσο κρυώνει σφίγγει περισσότερο κι όταν το τρως κολλάει ελαφρά στα δόντια και μετά λιώνει αργά και απολαυστικά στο στόμα. Σε κάθε μπουκιά η βαθιά σοκολατένια του γεύση πλημμυρίζει τον ουρανίσκο και η γλύκα της σοκολάτας σε καθηλώνει. Ένα μικρό κομμάτι είναι αρκετό για να σε χορτάσει. Σας προειδοποιώ, όμως, είναι αδύνατο να το φας με τα χέρια χωρίς να κινδυνεύεις να λερωθείς ή να σου διαλυθεί.
Η βασική συνταγή περιέχει αρκετό βούτυρο ή μαργαρίνη, αυγά, ζάχαρη, λίγο ή καθόλου αλεύρι, κακάο ή σοκολάτα ή συνδυασμό και των δύο. Οι αναλογίες των υλικών καθώς και ο τρόπος παρασκευής διαφέρουν ανάλογα με τη συνταγή. Και, φυσικά, δεν λείπουν και οι παραλλαγές, όπως με ξηρούς καρπούς, oreo ή nutella (!). Τα υλικά χτυπιούνται συνήθως στο χέρι, μ’ ένα απλό σύρμα (αλλιώς αυγοδάρτη), ώστε να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερο αέρας στο μείγμα. Επιπλέον, δεν προστίθενται διογκωτικά, όπως μπέικιν πάουντερ ή σόδα, με αποτέλεσμα το κέικ να φουσκώνει ελάχιστα έως καθόλου, αποκτώντας έτσι τη χαρακτηριστική πυκνή υφή.
Σε αντίθεση με τα μπράουνις, το kladdkaka ψήνεται σε στρογγυλό σκεύος και ο χρόνος ψησίματος είναι το κλειδί της επιτυχίας του. Πρέπει να ψηθεί τόσο, ώστε αν το κόψουμε μόλις βγει από το φούρνο, πράγμα που σας συμβουλεύω να αποφύγετε, να ξεχυθεί ρευστή σοκολάτα από το εσωτερικό του, θυμίζοντας λάβα-κέικ. Αν ψηθεί λίγο περισσότερο, στεγνώνει, θυμίζοντας απλά κέικ, αλλά και πάλι είναι νοστιμότατο αλλά στεγνό. Συμπέρασμα: ξεχνάμε τις οδοντογλυφίδες, ξεχνάμε το ρολόι (όχι εντελώς!) και αφήνουμε το κέικ να μας καθοδηγήσει. Μόλις ψηθεί εξωτερικά και σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια, είναι έτοιμο. Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσει να ψήνετε καθώς κρυώνει και θα σταθεροποιηθεί.
Του ταιριάζει πολύ ένα ελαφρύ πασπάλισμα άχνης ζάχαρης ή, για τους αμετανόητους σοκολατομανείς, ένα πυκνό γλάσο σοκολάτας. Τρώγεται χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη και κρύο από το ψυγείο. Προσωπικά, δεν μπορώ να αποφασίσω πως το προτιμώ, γι’ αυτό το αφήνω στο χέρι σας να επιλέξετε.
• Ο βαθμός ψησίματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υφή του κέικ. Αν το παραψήσουμε, θα στεγνώσει γι’ αυτό έχουμε το νου μας στο κέικ κι όχι στο ρολόι!
- 150g βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο και χλιαρό
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (200g)
- 100g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- 2 αυγά, μεγάλα
- 4 κ.σ. κακάο, άγλυκο (30g)
- 1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 9½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (75g)
- 100g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.γλ. γλυκόζη
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε την σχάρα στην δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με έλασμα ή ένα στρογγυλό ταψάκι, με διάμετρο 20-22cm, και πασπαλίζουμε με κακάο, τινάζοντας να πέσει όσο περισσεύει.
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με το σύρμα για να μη «πιάσει» η ζάχαρη στον πάτο. Ζεσταίνουμε, μέχρι να λιώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης, χωρίς να αφήσουμε να κοχλάσει (όσο να αντέχει το δάχτυλο τη θερμοκρασία, περίπου 40-50°C). Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το κακάο, τον καφέ, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, ενσωµατώνουµε το μείγμα βουτύρου-σοκολάτας στο μείγμα των αυγών. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο. Στο διάστημα αυτό το κέικ θα πρέπει να έχει ψηθεί εξωτερικά και να έχει αποκτήσει κρούστα στην επιφάνεια, ενώ στο εσωτερικό του θα είναι μαλακό και σχεδόν ημίρρευστο (το καταλαβαίνουμε με την αφή). Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, πριν το κόψουμε ή το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το βάζουμε στο ψυγείο. Το σερβίρουμε χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή το καλύπτουμε με γλάσο σοκολάτας και πασπαλίζουμε με κακάο. Συνοδεύεται εξαιρετικά με άγλυκη σαντιγί κι ένα φλιτζάνι αρωματικού καφέ.
- Σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό, όχι βραστό, νερό) λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Απλώνουμε το γλάσο, όσο είναι ζεστό, πάνω στο κέικ.
Προσαρμογή συνταγής για το κέικ από: Recept.nu & για το γλάσο από: all recipes
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Beauty Follower λέει
Μου αρεσει που ειναι χαμηλό σε υψος… δεν ξερω γιατι μου κάνει πολύ νοστιμο 😉
Nana λέει
Mόνο μια δοκιμή μπορεί να σε πείσει!
Caramel λέει
Πραγματικά υπέροχο φαίνεται!!! Και η περιγραφή σε αναγκάζει να το φτιάξεις!!? Μία απορία…Στο γλάσο μπορώ να αντικαταστήσω με κάτι άλλο την γλυκόζη;
Nana λέει
Καλώς ήρθες, στην κουζίνα μου και σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Όσο για τη γλυκόζη, μπορείς απλά να την παραλείψεις. Τη χρησιμοποιώ γιατί προσθέτει γυαλάδα στο γλάσο. Σου εύχομαι καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε.
Caramel λέει
Το έφτιαξα χθες! Υπέροχο…με πλούσια γεύση σοκολάτας και διακριτική μυρωδιά του καφέ..σκέτη απόλαυση και επικίνδυνα εθιστικό!!! Λόγω περιορισμένου χρόνου δεν έφτιαξα τελικά το γλάσο αλλά δεν φάνηκε να του λείπει κάτι! Το προτιμήσαμε χλιαρό, με παγωτό βανίλιας και πολύ σιρόπι σοκολάτας!!! Θα το δοκιμάσω και με το γλάσο..(πολύ σύντομα μάλλον!)
Nana λέει
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Εκτιμώ ιδιαίτερα το σχόλιο σου, μια και δοκίμασες τη συνταγή μου. Σ’ ευχαριστώ για άλλη μια φορά!
Ερμιόνη λέει
Αυτή η πιο στιβαρή υφή σε συνδυασμό με την πλούσια γεύση με ισοπέδωσαν βρε Νανά!
Και η φωτογράφιση απίστευτη, πραγματικά αναδεικνύουν το υπέροχο γλυκάκι που έφτιαξες!
Φιλιά
Nana λέει
Να ‘σαι καλά, Ερμιόνη μου! Σ’ ευχαριστώ πολύ!
Cook Taste Live λέει
Τι καταπληκτική και ατμοσφαιρική φωτογράφιση είναι αυτή.
Ισάξια νομίζω της σοκο-λασμένης δημιουργίας σου.
Brownie κομμένο σε διαστάσεις κανονικού cake!?
ooh βρήκαμε τον παράδεισό μας οι σοκολατομανείς!
Nana λέει
Σ’ ευχαριστώ πολύ, Εύη!
tanja@the green mixer λέει
το είδα και το λιμπίστικα, με το σκούρο λαχταριστό σοκολατένιο χρώμα, και όταν είδα και τις λέξεις gooey και τις συνοδευτικές φωτογραφίες προσπάθησα να φανταστώ τι γεύση θα έχει
Nana λέει
Εγώ, ως σοκολατομανής, την ερωτεύτηκα!
jasmincookbook λέει
I love kladdkaka, and your photos of this wonderful dessert are fabulous!
Nana λέει
Hello and welcome! I really appreciate your kind comment and your visit to my blog.
dolmadaki λέει
δεν εχω λογια!! καταρχην δεν ξερω αν θελω να το αφησω να τρεξει η ρευστη σοκολατα σα λαβα η να το ψησω κανονικα να γινει κατι αναμεσα σε κεικ κ μπραουνι!!! σιγουρα παντως θα το εξαφανισω!!! και τι ευκολη συνταγη!!! στα προσεχως κ αυτη!
Nana λέει
Αναστασία, άραγε πόσο μεγάλη είναι αυτή η λίστα σου με τα προσεχώς; Γιατί η δικιά μου είναι ατελείωτη και κάθε μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Φιλιά!