Τα cookies αποτελούν το ιδανικό γλυκό ταίρι για ένα ποτήρι φρέσκο γάλα ή μια κούπα αχνιστό καφέ ή τσάι. Χαριτωμένες μπουκίτσες γλυκιάς ζύμης που φλερτάρουν αδιακρίτως με κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και αρωματικά συνδυάζονται ταιριαστά μεταξύ τους σε αμέτρητες παραλλαγές και ποικίλες αναλογίες για να δημιουργήσουν cookies άλλοτε αφράτα και μαλακά κι άλλοτε τραγανά και μαστιχωτά.
Cookies που μπορεί να διαφέρουν σε υφή, γεύση, μέγεθος, σχήμα ή χρώμα αλλά έχουν ένα κοινό γνώρισμα: είναι δύσκολο να τους αντισταθείς και να φας μόνο ένα! Παραφράζοντας μια κινέζικη παροιμία που διάβασα τυχαία στο διαδίκτυο: «Κανένας άνθρωπος δεν έχει μεγαλύτερη θέληση από αυτόν που μπορεί να φάει μόνο ένα μπισκότο».
Στη συγκεκριμένη συνταγή το ταχίνι αντικαθιστά ένα μέρος του βουτύρου προσφέροντας περισσότερα «καλά λιπαρά» και μια αρωματική σουσαμένια νότα στα cookies που τους ταιριάζει. Η θρεπτική αξία του ταχινιού συνδυάζεται μ’ αυτήν των νιφάδων βρώμης και την απολαυστική σοκολάτα σε μια δυναμωτική τριλογία που χαρίζει ενέργεια και τόνωση. Έτσι η γλυκιά ατασθαλία μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό ενεργειακό σνακ για μικρούς και μεγάλους!
- 1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
- 1 κούπα νιφάδες βρώμης, αλεσμένες σε πούδρα (90g)
- 2 κ.γλ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (115g)
- ¼ κούπας ταχίνι (60g)
- ½ κούπα καστανή ζάχαρη (110g)
- ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη
- 1 αυγό
- 1 συσκευασία κουβερτούρα σε σταγόνες (100g)
- 50g κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη σόδα και το αλάτι. Αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο multi τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν πούδρα και τις αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το ταχίνι και τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν, 3 με 5 λεπτά, καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να υγρανθούν και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
- Παίρνουμε με το χέρι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (περίπου 30g) και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φροντίζοντας να έχουν 5cm απόσταση μεταξύ τους. (Δεν χρειάζεται να πλάσουμε λείες μπαλίτσες ζύμης. Όταν τα κομμάτια της ζύμης έχουν ανώμαλη και τραχιά επιφάνεια, τα cookies αποκτούν πιο ελκυστική εμφάνιση όταν ψηθούν αλλά και πάλι γούστα είναι αυτά. Διαλέξτε και πράξτε αναλόγως. Ιδού και τα πειστήρια...)
- Ψήνουμε κάθε λαμαρίνα χωριστά για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη πολύ μαλακά). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούμε τα cookies σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Νικη λέει
Καλησπέραααα…εκανα 2 φορες τη συνταγη αλλά καπως μου πικριζουν στο τελος και δεν μπορω να καταλαβω το γιατί. Το μόνο που αλλαξα ηταν οτι αντι για ταχίνι εβαλα φουντουκοβουτυρο. Τι μπορω να κανω λαθος και δε βγαινουν γλυκα;;;
Kouzinista λέει
Νίκη, πιθανόν να σε ενοχλεί η μαγειρική σόδα. Δεν γνωρίζω αν διαθέτεις δοσομετρικά κουταλάκια, αν όχι δοκίμασε να προσθέσεις μικρότερη ποσότητα την επόμενη φορά που θα τα φτιάξεις.
Πολύμνια λέει
Γεια σας! Η συνταγή σας είναι υπέροχη. Τα μπισκότα βγήκαν τραγανά απέξω και μαλακά από μέσα, τέλεια για τον καφέ ή το γάλα. Θα ήθελα όμως να τα κάνω πιο υγιεινά ώστε να τα τρώμε συχνότερα. Υπάρχει περίπτωση να αντικατασταθεί το βούτυρο με ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο (Π.χ. ηλιέλαιο- όχι όμως μαργαρίνη) και αν ναι, σε τι ποσότητα;
Σας ευχαριστώ!
Kouzinista λέει
Πολύμνια, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Χαίρομαι που σας άρεσαν! Για cookies με ελαιόλαδο μπορείς να ρίξεις μια ματιά σ’ αυτήν τη συνταγή: http://kouzinista.gr/2014/12/04/olive-oil-chocolate-chip-cookies/. Καλή επιτυχία!
Ευαγγελία λέει
Καλησπέρα φαίνονται τελεια, λατρεύω το ταχίνι αλλά πάντα κάτι μου πάει στραβά όταν στις συνταγες αναφέρεται ο χαρακτηρισμός «κούπα» Πόσα γρ. Είναι η κούπα που αναφέρεται λοιπόν στην συνταγή? Ευχαριστώ πολύ..
Kouzinista λέει
Eυαγγελία, ο όρος κούπα αναφέρεται στη δοσομετρική κούπα που έχει χωρητικότητα 240ml. Επειδή, όμως, κάθε υλικό έχει διαφορετικό βάρος, δίνω και τη μετατροπή τους σε γραμμάρια. Αν δεν διαθέτεις δοσομετρική κούπα ή ζυγαριά ακριβείας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, όπως λες, γιατί η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια και λεπτομέρεια. Καλή επιτυχία!
Αγάπη Τσικνιά λέει
Απο το site σας δεν ειχα κανει καμια συνταγη. Την παραπανω ομως την εμπιστευτηκα αμεσως, λογω της ακριβειας των ποσοτητων των υλικων. Την εκτελεσα κατα γραμμα πλην της ζαχαρης που μειωσα βαζοντας 85 γρ καστανη και 90 γρ ασπρη. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Τα εψησα σε φουρνο στους 170 βαθμους 15 λεπτα. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και για τα καλά σου λόγια!!!
nansu λέει
Καλησπέρα, ευχαριστώ για την απάντησή σας.
Τα έφτιαξα και είναι υπέροχα, μπράβο για τη συνταγή.
Απλά κάτι τελευταίο να ρωτήσω, στο δωδεκάλεπτο που τα βγάζουμε πρέπει να είναι πολύ μαλακά και ίσα – ίσα να έχουν πάρει ένα ελαφρύ χρώμα από κάτω;
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για τα κάλα σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσαν!
Όταν τα βγάλεις από το φούρνο πρέπει να είναι πολύ μαλακά στο κέντρο κι ελαφρώς πιο ψημένα περιμετρικά. Καλό είναι να ελέγξεις αν είναι έτοιμα 2 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο που σου δίνει η συνταγή. Τα αφήνεις λίγα λεπτά στο ταψί να σταθεροποιηθούν και κατόπιν τα μεταφέρεις με μια σπάτουλα σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Αν σου αρέσουν πιο τραγανά, μπορείς να τα ψήσεις λίγο παραπάνω.
nansu λέει
Καλημέρα, θέλουν ψήσιμο σε αέρα ή αντιστάσεις;
Ευχαριστώ.
Kouzinista λέει
Ψήνουμε τα cookies σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Καλή σου επιτυχία!
Ορεστης λέει
Εγω τα ψηνω στον αέρα δυο ταψιά ταυτόχρονα στους 190 και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Kouzinista λέει
Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός αλλά κατά γενικό κανόνα, όταν ψήνουμε στον αέρα καλό είναι να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου μας κατά 20°C ή να ελαττώνουμε το χρόνο ψησίματος γιατί η συνεχής ροή ζεστού αέρα έχει σαν αποτέλεσμα το πιο γρήγορο ψήσιμο.
Νάνσυ λέει
Καλημέρα ευχαριστώ για την απάντηση.
Θα επιστρέψω με θετικά σχόλια σίγουρα όταν τα φτιάξω.
nansu λέει
Μπορώ να βάλω μόνο κουβερτούρα γάλακτος και σε τι αναλογία;;
Kouzinista λέει
Μπορείς να αντικαταστήσεις τις σταγόνες κουβερτούρας με τεμαχισμένη σοκολάτα γάλακτος. Η επιλογή και η ποσότητα της σοκολάτας είναι περισσότερο θέμα γούστου. Καλή επιτυχία!
paco λέει
σε ευχαριστώ πολύ!
paco λέει
για πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν τώρα που είναι καλοκαίρι?
Nana λέει
Τα cookies μπορούν να διατηρηθούν για 3-5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο, μεταλλικό ή γυάλινο, σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Τα ψημένα cookies μπορούν να διατηρηθούν και στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ανθούλα λέει
Επιτέλους βρήκα μια τέλεια συνταγή για φανταστικά cookies σαν της φωτογραφίας!! Τα εκανα λιγο παραλλαγή γιατι δεν έχω ταχίνι και προτιμώ ελαιόλαδο για τα παιδιά. Μπράβο και πάλι μπράβο!
Nana λέει
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Σου προτείνω να δοκιμάσεις και τη συνταγή «Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα» (http://wp.me/p3cvZP-17X) που δεν περιέχει καθόλου βούτυρο, παρά μόνο ελαιόλαδο.
Olives and Olive λέει
Καλησπέρα, kouzinista!!! καλώς σε βρήκα!!! πολύ ωραία φωτογραφία…και τα cookies σου, φαίνονται τέλεια!!!
Nana Leontidou λέει
Kαλώς ήρθες, ελπίζω να τα λέμε!!!
Ερμιόνη λέει
Καλημέρα Νανά!
Τα cookies είναι μακράν η αγαπημένη μου κατηγορία συνταγών! Τα λατρεύω και θέλω να δοκιμάζω κάθε παραλλαγή τους.
Το ταχίνι και η βρόμη είναι αγαπημένα υλικά. Όσο για τη σοκολάτα, έχεις βάλει και 2 είδη οπότε φαντάζομαι απλά τη γεύση τους!
Φιλιά!