Ένα πρωτότυπο, χειροποίητο δώρο, που είναι φτιαγμένο με μεράκι και προσωπική φροντίδα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσουμε την αγάπη μας και τις ευχές μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δείχνει ότι νοιαζόμαστε και αφιερώσαμε κόπο και χρόνο για να ετοιμάσουμε κάτι όμορφο και ξεχωριστό. Φανταστείτε την έκπληξη κάποιου που ανοίγει διστακτικά την χάρτινη αυγοθήκη που μόλις του χαρίσαμε για να ανακαλύψει μέσα της τα λαχταριστά, σοκολατένια τρουφάκια που φτιάξαμε με τα χεράκια μας. Σίγουρα θα ξαφνιαστεί τόσο από την ασυνήθιστη συσκευασία του δώρου όσο και από το απρόσμενο περιεχόμενό της.
Μια καθαρή χάρτινη αυγοθήκη (με 6 ή 10 υποδοχές), χαρτί περιτυλίγματος ή ύφασμα, κόλλα, κορδέλα, πολύ φαντασία, κέφι, και γιορτινή διάθεση, είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε αυτήν την πρωτότυπη συσκευασία. Ακόμη πιο εύκολα, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε τα τρουφάκια που θα τη γεμίσουν. Τρουφάκια με πλούσια γέμιση σοκολάτας, πραλίνας φουντουκιού και γκοφρέτας, τυλιγμένα σε μια τραγανή επικάλυψη από κορν φλέικς ή φουντούκια. Συνδυάζοντας αγαπημένες γεύσεις σ’ ένα λιλιπούτειο γλυκάκι σε μέγεθος μπουκιάς, δημιουργούμε απολαυστικά τρουφάκια που μπορούμε να προσφέρουμε ή να δωρίσουμε σε κάθε γιορτινή περίσταση.
Το μείγμα για τις τρουφάκια δεν θα μας παιδέψει ιδιαίτερα. Παγώνει γρήγορα, πλάθεται εύκολα κι αργεί να λιώσει. Αν δεν θέλουμε να πασαλειφτούμε, φοράμε γάντια μιας χρήσης για να μη κολλάει το μείγμα στα χέρια μας. Η επικάλυψη θα καμουφλάρει τυχόν ατέλειες και τα τρουφάκια μας θα έχουν αψεγάδιαστο σχήμα σαν αυτά που «φιγουράρουν» στις ακριβές βιτρίνες κομψών ζαχαροπλαστείων. Η ποσότητα είναι αρκετή για 60 τρουφάκια πάνω-κάτω, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσουμε και με την προϋπόθεση ότι θα δείξουμε αυτοσυγκράτηση όση ώρα τα φτιάχνουμε.
- 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 2 κ.σ. βούτυρο (30g)
- 1 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετικά)
- 400g κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 συσκευασία Merenda με καραμελωμένα φουντούκια (230g)
- ή αντίστοιχη ποσότητα απλής πραλίνας φουντουκιού
- 4 σοκοφρέτες με φουντούκια, τεμαχισμένες σε μικρά κομμάτια (152g)
- θρυμματισμένα κορν φλέικς* ή
- αλεσμένα φουντούκια, για την επικάλυψη
- Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και τη γλυκόζη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η γλυκόζη. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες μικρές φουσκάλες περιμετρικά στα τοιχώματα της κατσαρόλας (δεν αφήνουμε να βράσει!!!), απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε 2 λεπτά για να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα, προσθέτουμε τη Merenda και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
- Κόβουμε τις σοκοφρέτες με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα της σοκολάτας, ανακατεύοντας για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σ΄ ένα μικρό ταψάκι καλυμμένο με μεμβράνη, αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει και να σφίξει καλά, περίπου 2 ώρες. Θρυμματίζουμε στο multi τα κορν φλέικς ή αλέθουμε τα φουντούκια, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη. Πλάθουμε το παγωμένο μείγμα σε μπαλίτσες και τις κυλάμε στα θρυμματισμένα κορν φλέικς ή στα φουντούκια, μέχρι να καλυφθούν καλά και παντού. Διατηρούμε τα τρουφάκια σκεπασμένα στο ψυγείο. Πριν τα προσφέρουμε, τα αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
nansu λέει
Καλησπέρα καλή χρονιά!
Θέλω να ρωτήσω πόσο καιρό διατηρούνται στο ψυγείο και πώς;;
Ευχαριστω!!
Kouzinista λέει
Καλή χρονιά!!!
Τα τρουφάκια διατηρούνται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για μία εβδομάδα.
littledeco λέει
έξυπνη η συσκευασία, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται αφού θα τα φάω ΟΛΑ !!! Τα τρουφάκια δεν παίζονται !!!!!!!!!!!!!!!
Nana λέει
Αν έδειχνες, όμως, λίγη αυτοσυγκράτηση και αποφασίζες να δωρίσεις μερικά, θα ήταν μια καλή ιδέα!
spoon-stories λέει
Δεν λέμε όχι σε ένα καλό τρουφάκι!!Ειδικά όταν είναι πραλίνα!!Καλή Χρονιά 🙂
Lia Papadopoulou λέει
Νανά, έγραψες πάλι!!! τι ωραία «αυγουλάκια» είναι αυτά?!!! Πολύ ωραία ιδέα!!! Φιλάκια πολλά!!! Καλημέρα!!!Καλό ΣΚ!!!