Σοκολατένια cookies με ξηρούς καρπούς και καραμέλες γάλακτος. Μια ματιά αρκεί για να σε πείσει ότι πρέπει να τα δοκιμάσεις. Να τρέξεις στη κουζίνα με τη συνταγή ανά χείρας, να βγάλεις υλικά και σύνεργα και να μη σηκώσεις κεφάλι παρά μόνο όταν τα λαχταριστά αντικείμενα του πόθου σου είναι έτοιμα για να τα απολαύσεις. Μια μπουκιά αρκεί για να τα λατρέψεις. Η σοκολατένια ζύμη τους σκορπάει στο στόμα, οι χοντροκομμένοι ξηροί καρποί τα κάνουν ακαταμάχητα τραγανά και η μαστιχωτή καραμέλα σου φέρνει στο μυαλό αγαπημένες γεύσεις των παιδικών σου χρόνων. Tότε που οι τυλιγμένες στο χρυσόχαρτο «αγελαδίτσες» έμοιαζαν στα μάτια σου με μικρό θησαυρό.
Μοιάζουν με μικρές φωλιές γεμισμένες με καραμέλα που πλημμυρίζει στο στόμα σου μόλις τα δαγκώσεις. Η καραμέλα δεν σκληραίνει και διατηρείται μαλακή και μαστιχωτή. Τα cookies παραμένουν το ίδιο νόστιμα μέρες μετά, όσο και την πρώτη μέρα που θα τα φτιάξεις. Το πικρό κακάο, η γαλακτερή καραμέλα και οι ξηροί καρποί αποτελούν έναν ανεπανάληπτο γευστικό συνδυασμό που δεν έχει ανάγκη από πολλές συστάσεις. Τα υλικά αλληλοσυμπληρώνονται σε γεύση και υφή και δημιουργούν, χωρίς υπερβολή, τα πιο νόστιμα cookies που έχω δοκιμάσει!
Τα cookies κέρδισαν επάξια μια θέση στη λίστα μου με τις πιο αγαπημένες συνταγές. Η συνταγή δεν είναι δύσκολη, ούτε χρονοβόρα. Πλάθεις τη ζύμη σε ολοστρόγγυλες μπαλίτσες, τις βουτάς στο ασπράδι και στους ξηρούς καρπούς, κάνεις μια λακκουβίτσα στο κέντρο τους και τα ψήνεις. Όταν βγουν από το φούρνο, θα έχουν απλώσει και η λακκουβίτσα θα έχει φουσκώσει γι΄ αυτό μην απογοητευτείτε. Όσο η ζύμη είναι ακόμη μαλακή και ζεστή, πιέζουμε για δεύτερη φορά τις λακκουβίτσες για να πάρουν το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος. Η τελευταία πινελιά είναι να τα γεμίσουμε με τη ζεστή καραμέλα. Μετά, αν μπορούμε, κάνουμε υπομονή για να κρυώσουν και να τα απολαύσουμε!
- 1 κούπα + 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (140g)
- ⅓ κούπας κάκαο (30g)
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (115g)
- ⅔ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (130g)
- 1 μεγάλο αυγό, χωρισμένο + 1 ασπράδι
- 2 κ.σ. γάλα (30g)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1 κούπα φουντούκια ή καρύδια, χοντροαλεσμένα (120g)
- 14 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες)
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (45g)
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Σε άλλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την πατάμε να πλατύνει και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
- Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν. Αλέθουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς σε χοντρά κομμάτια και τους βάζουμε σε ένα ρηχό μπολ.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Παίρνουμε με το χέρι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (περίπου 20g) και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Βουτάμε τις μπαλίτσες μία-μία στο ασπράδι και τις κυλάμε στους ξηρούς καρπούς, μέχρι να καλυφθούν καλά και παντού. Τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φροντίζοντας να έχουν τουλάχιστον 5cm απόσταση μεταξύ τους. Με τον δείκτη μας ή με ένα κουταλάκι μεζούρα της ½ κ.γλ. σχηματίζουμε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας μια μικρή λακκουβίτσα πιέζοντας ελαφρά.
- Ψήνουμε κάθε λαμαρίνα χωριστά για 12 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και πιέζουμε προσεκτικά για δεύτερη φορά τις λακκουβίτσες γιατί στο μεταξύ τα cookies θα έχουν φουσκώσει και απλώσει αρκετά. Τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τις καραμέλες στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά) στη μέτρια ισχύ για 1 λεπτό. Βγάζουμε το μπολ από το φούρνο, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου (30, 20, 10 δευτερολέπτων), ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσουν εντελώς οι καραμέλες και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Γεμίζουμε τις λακκουβίτσες των cookies με τη ζεστή καραμέλα (γιατί όσο κρυώνει πήζει). Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα πριν τα μεταφέρουμε.
Βασισμένη στη συνταγή “Chocolate Turtle Cookies” από το America’s Test kitchen Holiday Cookies 2010 Special Issue
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Beauty follower λέει
Πολυ ομορφα και σιγουρα νοστιμα!
Καλή χρονια 🙂
spoon-stories λέει
Πάρα πού ωραία ιδέα!Πεντανόστιμα και εντυπωσιακά στο κέρασμα τους!Δεν θα σταμάταγα μόνο σε ένα 😛