Είναι φορές που το μόνο που θέλω είναι να χωθώ στην κουζίνα, να ξεχαστώ μέσα σε οικίες και παρήγορες μυρωδιές, να ανακατέψω, να πασαλείψω, να παίξω με τα κουζινικά μου… Στο βασίλειο της μικρής μου κουζίνας, επιλέγω να αφήνω όλα τα προβλήματα απ’ έξω και να χαλαρώνω κάνοντας αυτό που απολαμβάνω περισσότερο, να μαγειρεύω. Στην αρχή κακοδιάθετα και λίγο βαριεστημένα ανοιγοκλείνω τα ντουλάπια, ψαχουλεύω το ψυγείο αναζητώντας το υλικό που θα μου δώσει την αφορμή να ξεκινήσω. Όπως ένα βαζάκι λιαστές ντομάτες στην πόρτα του ψυγείου. Αυτές που στέγνωνα υπομονετικά ατελείωτες ώρες το καλοκαίρι και μετά τις στρίμωξα μέσα σε μικρά βαζάκια θέλοντας να διατηρήσω λίγη από την καλοκαιρινή τους γλύκα, γεύση και μυρωδιά.
Ανοίγω το βαζάκι και το άρωμα τους μου γαργαλάει τη μύτη. Μου φέρνει στο νου μια συνταγή για παξιμαδάκια που ήθελα να δοκιμάσω εδώ και καιρό. Μια αλμυρή εκδοχή των Ιταλικών biscotti που στην ουσία σημαίνει διπλοψημένος, διπλοφουρνιστός (bis=δύο φορές, cotti=μαγειρεμένος, ψημένος). Πρόκειται για τραγανά παξιμαδάκια με μπισκοτένια ζύμη που μπορείς να την εμπλουτίσεις με τα υλικά της επιλογής σου. Όπως, καλή ώρα, λιαστές ντομάτες, παρμεζάνα, φρέσκια ματζουράνα, μαυροπίπερο και σκόρδο. Η βασική συνταγή σου αφήνει τα περιθώρια να παίξεις συνδυάζοντας διαφορετικά τυριά (κατά προτίμηση σκληρά, πικάντικα τυριά), μυρωδικά (φρέσκα ή αποξηραμένα), καρυκεύματα και ξηρούς καρπούς και να βάλεις την προσωπική σου πινελιά.
Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Τα υλικά ενώνονται με ένα απλό ανακάτεμα σε μια ζύμη. Η ζύμη πλάθεται σε δύο μπαστουνάκια και ψήνεται για πρώτη φορά. Τα μπαστουνάκια κόβονται φετούλες και ψήνονται μια δεύτερη. Το δεύτερο ψήσιμο απομακρύνει την υγρασία και κάνει τα biscotti ακαταμάχητα τραγανά παραμένοντας, όμως, τριφτά χάρη στο σιμιγδάλι που περιέχουν. Έτσι διατηρούνται για αρκετό καιρό παγιδεύοντας όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των υλικών μέσα στη ζύμη τους. Είναι απίστευτα μυρωδάτα, ελαφριά και πεντανόστιμα. Θα συνοδεύουν υπέροχα μία σαλάτα ή μία σούπα, αλλά και το κρασί ή το ούζο μας ενώ τρώγονται ευχάριστα και σαν σνακ κάθε στιγμή της ημέρας.
- 2 κούπες αλεύρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
- ¾ κούπας σιμιγδάλι, ψιλό (130g)
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 1½ κ.γλ. μαύρο πιπέρι, χοντροαλεσμένο
- ½ κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη
- 50g λιαστές ντομάτες στο λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- ¼ κούπας παρμεζάνα, τριμμένη (25g)
- 3-4 κλωναράκια φρέσκια ματζουράνα ή ρίγανη, τα φύλλα
- 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- ⅓ κούπας κεφίρ ή ξινόγαλο ή αραιωμένο γιαούρτι* (80ml)
- 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες (30ml)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (στον αέρα) και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, αφού προηγουμένως τις έχουμε στραγγίσει (κρατάμε 2 κ.σ. από το λάδι τους) και ψιλοκόψει, την τριμμένη παρμεζάνα και τα φυλλαράκια της ματζουράνας και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Σε διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με το κεφίρ (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήσουμε) και το λάδι.
- Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μαλακή, υγρή ζύμη. Ζυμώνουμε ελάχιστα χωρίς να την παιδέψουμε. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο κεφίρ ακόμη. Αντίθετα, αν κολλάει πολύ στα χέρια, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και με αλευρωμένα χέρια πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστουνάκι με μήκος περίπου 30cm και πάχος 5cm, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται. Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια παράλληλα στη λαμαρίνα, φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους και τα πατάμε με την παλάμη μας για να πλατύνουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C (στον αέρα). Με το μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε κάθε μπαστουνάκι λοξά σε φέτες με πάχος 1cm περίπου. Αραδιάζουμε τις φέτες στη λαμαρίνα σε μία στρώση και τις ψήνουμε για 12-15 λεπτά από κάθε πλευρά.** Θέλουμε να στεγνώσουν, όχι να ξεροψηθούν. Μεταφέρουμε τα παξιμαδάκια σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς. Αν θέλουμε, πριν τα σερβίρουμε, τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
** Μπορούμε να προσαρμόσουμε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με το πόσο τραγανά μας αρέσουν.
Προσαρμογή συνταγής: The soul of health
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Γιώτα λέει
Φανταστικό! Θα δοκιμαστεί άμεσα!
Ερμιόνη λέει
Το ξέρω το συναίσθημα που περιγράφεις στον πρόλογο Νανά.
Η μαγειρική είναι αγχολυτικό και έμπνευση μαζί!
Τα biscotti σου εξαιρετικά! Πολύ μου αρέσει η αλμυρή εκδοχή τους και νομίζω ότι θα τρώγονται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας.
Φιλιά!