Το αν είσαι οπαδός της nutella, της merenda ή αναποφάσιστος δεν με αφορά. Νομίζω, όμως, ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι άκρως απολαυστικό να την τρως με το κουτάλι απευθείας από το βαζάκι. Την αγαπάμε από μικρά παιδιά και πάνω σε μια ταπεινή φέτα ψωμί (ή στην καλύτερη τσουρέκι!) γίνεται το αγαπημένο old time classic γλυκό όλων, όταν δεν υπάρχει άλλο γλυκό στο σπίτι. Υπάρχουν, όμως, και καλύτεροι τρόποι να αξιοποιήσεις ένα βαζάκι πραλίνας φουντουκιού, δεν νομίζετε; Πάω στοίχημα ότι στο μυαλό σας ήδη απαριθμείτε μερικούς.
Λοιπόν, συμπληρώστε στη λίστα σας έναν ακόμη. Αφράτα, φουσκωτά pancakes που μόλις δαγκώσεις τη χρυσοψημένη ζύμη τους, πλημμυρίζει το στόμα σου από τη ζεστή, ρευστή γέμιση πραλίνας φουντουκιού που κρύβουν μέσα τους και σε κατακλύζει η ακαταμάχητη φουντουκένια γεύση! Κόλαση! Η ρήση «το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς» δικαιολογεί μια τέτοια γλυκιά αμαρτία στο πρωινό μας και μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τυχόν ενοχές. Κάτι τέτοια σκέφτομαι και παρηγοριέμαι ενώ η πραλίνα φουντουκιού έχει πασαλείψει χέρια και μούτρα.
Pancakes δοκίμασα για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια περίπου και ξετρελάθηκα. Τότε κατάλαβα τι έχανα τόσα χρόνια και προσπάθησα να αναπληρώσω όλο αυτό το χαμένο χρόνο δοκιμάζοντας τη μία συνταγή μετά την άλλη (pancakes με κεφίρ, pancakes με γιαούρτι κλασικά ή σοκολατένια, φουσκωτά ή λεπτά και πάει λέγοντας). Για μένα το δίλημμα pancakes ή κρέπες για πρωινό είναι αντίστοιχο του nutella ή merenda και κάθε φορά δυσκολεύομαι να αποφασίσω. Γι’ αυτό συνήθως θέτω το ερώτημα σε οικογενειακή ψηφοφορία και η πλειοψηφία κερδίζει. Δίκαια πράγματα.
Μέχρι που μπήκαν στη ζωή μας αυτά τα πληθωρικά pancakes. Από εκείνη τη στιγμή η ζυγαριά άρχισε να γέρνει δικαιολογημένα σε βάρος των κρεπών. Για να τα φτιάξουμε δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και λίγη πρακτική εξάσκηση. Θυμάστε εκείνο το κολπάκι που σας έδειξα στα γρήγορα γλυκά κρουασανάκια; Το ίδιο κάνουμε για να γεμίσουμε εύκολα τα pancakes με πραλίνα φουντουκιού, δηλαδή τη βάζουμε πρώτα στην κατάψυξη για να παγώσει και να σταθεροποιηθεί (θα δείτε τι εννοώ παρακάτω). Τώρα ξέρετε τι πρωινό – έκπληξη θα ετοιμάσετε για τους αγαπημένους σας το Σαββατοκύριακο που θα έχετε χρόνο και διάθεση. Και ένα είναι σίγουρο… θα σας λατρέψουν!
• Τα pancakes για να γίνουν αφράτα, δεν θέλουν παίδεμα. Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.
• Μπορούμε να ετοιμάσουμε τους παγωμένους δίσκους πραλίνας για τη γέμιση από το προηγούμενο βράδυ ή και νωρίτερα. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να φτιάξουμε pancakes.
- 10−12 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού με κακάο (200−240g)
- (nutella, merenda ή ό,τι άλλη μάρκα προτιμάτε)
- 1¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (220g)
- 2 κ.σ. ζάχαρη (15g)
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 1 μεγάλο αυγό, χωρισμένο
- 1¼ κούπας γάλα (300ml)
- 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο & χλιαρό (30ml)
- + 1 κ.γλ. βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι (ή ένα πλαστικό δίσκο) που να χωράει στην κατάψυξη. Βάζουμε 1½ κουταλιά της σούπας πραλίνα φουντουκιού και την απλώνουμε με το πίσω μέρος του κουταλιού, ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος με διάμετρο 6cm και πάχος 4−5mm, Ομοίως φτιάχνουμε άλλους 6 δίσκους. Τοποθετούμε το ταψάκι στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου (πρέπει να παγώσουν καλά) ή μέχρι να το χρειαστούμε.
- Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ προσθέτουμε τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι) και αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Σε ένα μικρότερο μπολ προσθέτουμε τον κρόκο (όχι το ασπράδι!) και το γάλα και χτυπάμε με το σύρμα να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να μην υπάρχει αδιάλυτο αλεύρι. Ρίχνουμε το ασπράδι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, πριν την χρησιμοποιήσουμε. Η ζύμη θα πρέπει να είναι παχύρρευστη, σχεδόν σαν ζύμη του κέικ.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας ή ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο.
- Βγάζουμε 3 παγωμένους δίσκους πραλίνας φουντουκιού από την κατάψυξη, ξεκολλώντας τους προσεκτικά από το χαρτί (δεν τους βγάζουμε όλους για να μη λιώσουν).
- Ρίχνουμε ¼ κούπας από τη ζύμη στο τηγάνι. Η ζύμη πρέπει να έχει τέτοια πυκνότητα, ώστε να απλώσει μόνη της και να σχηματίσει ένα κύκλο 7−8cm περίπου. Τοποθετούμε, χωρίς καθυστέρηση, ένα δίσκο πραλίνας φουντουκιού στο κέντρο της ζύμης. Αμέσως ρίχνουμε λίγο λιγότερο από ¼ κούπας ζύμη και σκεπάζουμε το δίσκο της πραλίνας, απλώνοντας τη ζύμη με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Δεν καθυστερούμε γιατί αν η πραλίνα αρχίσει να λιώνει, είναι σχεδόν αδύνατον να απλώσεις τη ζύμη. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για 2−3 λεπτά ή μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στις άκρες και να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε ακόμη δύο pancakes. Βουτυρώνουμε ξανά το τηγάνι και βγάζουμε τους υπόλοιπους δίσκους πραλίνας φουντουκιού από την κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Διατηρούμε τα pancakes ζεστά και τα σερβίρουμε με κομμένες φέτες μπανάνας ή φράουλας.
Συνταγή ελαφρά προσαρμοσμένη από: RecipeTin Eats
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Tante Kiki λέει
Την καλημέρα μου Νανά! Καταπληκτικά τα pancakes και πολύ έξυπνη και πρωτότυπη η τεχνική σου!!! Εξαιρετική συνταγή και υπέροχες φωτό!!!!
Καλό ΣΚ!
aris λέει
Δεν έχω δει κάτι πιο λαχταριστό !! Η συνταγή σου είναι πρωτότυπη και η φωτογραφίες σου θα σπάσουν την οθόνη 🙂
Άλλο ένα εξαιρετικό post με πολύ υψηλή ποιότητα στην παρουσίαση!!
Συγχαρητήρια Νανά !!
Χρύσα λέει
Να ξέρεις ότι από την ημέρα που έκανες την ανάρτηση, μπαίνω, βγαίνω, ξαναμπαίνω, ξαναβγαίνω, και προσπαθώ να μην μένω για πολυ, γιατί θα υποκυψω….
Δεν ξέρω για ποσα πρωινα θα καταφέρνω να υποκυπτω ακόμα…
Κο-λα-ση!
Cook Taste Live λέει
εντάξει το έθεσες ολόσωστα στον τίτλο… κο-λα-σμέ-να!!
η ιδέα είναι απλά καταπληκτική!
ότι πρέπει για Κυριακάτικο brunch!
dolmadaki λέει
ωωωωωω !!! εγω εκανα τηγανιτες κ αλοιφα με μερεντα κ εκανα σαντουιτς αλλα αυτο ειναι υπερτατο κολπο!!!!!
Αγγελική λέει
Από την μέρα που τα είδα, έχω πάθει την πλάκα μου…σκέφτομαι τους παγωμένους δίσκους nutella και υποφέρω! Μπράβο για την συνταγή, για τις φωτογραφίες και για το πιο κολασμένα υπέροχα νόστιμο πρωινό που μας προτείνεις!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φιλιά!!
theonewithallthetastes λέει
Ωχ Νανά με κατέστρεψες!
Πρέπει να έχεις καταλάβει ότι ανήκω σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που τρώνε τη nutella με το κουταλάκι (και το δάχτυλο) και που πιστεύουν ότι κάθε ώρα είναι ώρα για nutella.
Οι τηγανίτες πάλι είναι το αγαπημένο μου πρωινό, οπότε πάει η εικόνα των δικών σου με στιγμάτισε για πάντα!
Φιλιά
The Healthy Cook λέει
καλημέρα!! ότι πρέπει για το πρωινό του Σαββατοκύριακου! για να έχουμε χρόνο να τα φάμε όλα, όχι για άλλο λόγο!! 🙂
απίθανα!!