Υπάρχουν αναρίθμητες συνταγές για cookies και πιστέψτε με, είμαι διατεθειμένη να δοκιμάσω όσες περισσότερες μπορώ. Γιατί να το κρύψω άλλωστε; Έχω μεγάλη αδυναμία σε cookies, μπισκότα, κουλουράκια κι όλα τα συναφή. Αν για κάποιο αδιανόητο λόγο ήμουν αναγκασμένη να μην τρώω τίποτα από τα παραπάνω, θα συνέχιζα πεισματικά να τα φτιάχνω μόνο και μόνο για να απολαμβάνω τη μυρωδιά που αναδύεται καθώς ψήνονται. Και για να βλέπω το χαμόγελο να σχηματίζεται αυθόρμητα στο πρόσωπο των παιδιών μου όταν συνειδητοποιούν τι ετοιμάζω. Και για να ακούω τα μακρόσυρτα «μμμμμ» καθώς τα καταβροχθίζουν καυτά ακόμα, μόλις βγουν από το φούρνο.
Αυτή είναι μια συνταγή για cookies που έχω φτιάξει επανειλημμένα από τη στιγμή που την ανακάλυψα. Αναρωτιέστε τι ξεχωριστό έχει; Πρόκειται για μια συνταγή που δεν περιέχει βούτυρο αλλά ελαιόλαδο! Την πρώτη φορά τα έφτιαξα κάπως διστακτικά είναι η αλήθεια. Cookies με ελαιόλαδο; απόρησα. Η περιέργεια μου, όμως, υπερίσχυσε και αποφάσισα να τα δοκιμάσω. Τελικά, όχι μόνο δεν υστερούν σε υφή, γεύση ή εμφάνιση (όπως φοβόμουν) αλλά επιπλέον είναι πιο υγιεινά, εύκολο να φτιαχτούν και απαιτούν υλικά που συνήθως έχουμε στην κουζίνα μας.
Έτσι, μπορώ να τα φτιάξω ανά πάσα στιγμή γιατί μπορεί να μην έχω πάντα βούτυρο στο ψυγείο αλλά έχω πάντα ελαιόλαδο στο ντουλάπι. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να προνοήσω να βγάλω το βούτυρο έγκαιρα από το ψυγείο για να μαλακώσει, δεν χρειάζεται να το χτυπήσω για να αφρατέψει, δεν χρειάζεται στη συνέχεια να βάλω τη ζύμη στο ψυγείο για να σφίξει… Όλα αυτά τα «δεν» κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, δεν νομίζετε; Αρκούν λίγα λεπτά για να ετοιμάσεις τη ζύμη και να απολαύσεις σπιτικά, μυρωδάτα, φρεσκοψημένα cookies.
Απ’ την άλλη, υπάρχει και το διατροφικό δίλημμα: «βούτυρο ή ελαιόλαδο;». Εδώ η απάντηση είναι προφανής. Ελαιόλαδο. Για τον απλούστατο λόγο ότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ το βούτυρο περιέχει σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα και τρανς λιπαρά που λειτουργούν επιβαρυντικά. Ιδού, λοιπόν, ένας ακόμη λόγος για να τα δοκιμάσετε. Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι λατρεύω το φρέσκο βούτυρο με το πλούσιο άρωμα και τη γαλατένια φρεσκάδα στη γεύση. Έτερον, εκάτερον!
- 2⅓ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (≈300g)
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ¼ κούπας ελαιόλαδο, με απαλή γεύση (55g)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g)
- ¾ κούπας καστανή ζάχαρη (165g)
- 2 αυγά
- 1−2 κ.σ. γάλα (μόνο αν χρειαστεί)
- 200g σοκολάτα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- ή σε σταγόνες (κουβερτούρα ή γάλακτος)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Σε διαφορετικό μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα δύο είδη ζάχαρης και τη βανίλια, μέχρι το μείγμα να θυμίζει υγρή άμμο, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να υγρανθεί και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. (Αν τυχόν η ζύμη μας είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα.) Τέλος, προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε με ένα κουτάλι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (30−35g) ή πλάθουμε μπαλάκια, βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο νερό, για να μην κολλάνε. Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα, αφήνοντας περίπου 5cm απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν αρκετά στο ψήσιμο.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα γύρω-γύρω στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη πολύ μαλακά). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη.
Προσαρμογή συνταγής: Chicago Sun-Times
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Ηλιάνα λέει
Τελεια ??
Μπορουμε ν βαλουμε μονο 1 απο τις δύο ζαχαρη? (Γιατι ως συνηθως μονο κρυσταλλικη κ αχνη εχουμε σπιτι. )
Αν ναι με ποια αναλογια? Ευχαριστώ πολύ ??
Kouzinista λέει
Ηλιάνα, μπορείς να αντικαταστήσεις την καστανή ζάχαρη με 150g κρυσταλλικής. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι διαφορετικό τόσο σε υφή όσο και σε γεύση. Η καστανή ζάχαρη δίνει υγρασία στη ζύμη, κάνοντας τα cookies πιο μαλακά και μαστιχωτά ενώ συγχρόνως τους χαρίζει μια υπέροχη επίγευση καραμέλας!
Χριστινα λέει
Κι εμένα μου έγιναν της πρώτης φουρνιάς πολύ φουσκωτά, αλλά τα επόμενα τα έκανα πιο πλακουτσωτά (συγκεκριμένα, κάτω από μισό εκατοστό το ύψος τους) και βγήκαν ok. Ευχαριστουμε για τη συνταγή!
Χριστινα
Ελενη λέει
Εάν δεν βάλω γάλα αμα χρειάζεται μπορώ να βάλω κάτι άλλο? Ο μικρός μου είναι αλλεργικός στο γάλα.
Kouzinista λέει
Ελένη, μόνο στην περίπτωση που η ζύμη σου φανεί πολύ στεγνή και σε δυσκολεύει στο πλάσιμο, μπορείς να προσθέσεις 1-2 κ.σ. φυτικό γάλα ή χυμό πορτοκαλιού. Καλή επιτυχία!
Εφη λέει
Eμένα μου βγήκαν οπως στην φωτογραφια,επισης εβαλα 1/2 κουπα λιγοτερη ζαχαρη και μονο μαυρη.Βγήκαν υπέροχα!Ξεχναω την συνταγη με το βούτυρο.Υπέροχα!
Kouzinista λέει
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!!!
Χριστινα λέει
Τα εφτιαξα μολις. Πολυ καλη συνταγη,γευστικοτατα,ευκολη εκτελεση και εμφανισιμα. Και εχω την εντυπωση οτι ειναι απο αυτες τις συνταγες που δυσκολα αποτυγχανουν. Thanks! 🙂
κατερινα λέει
Τα cookies ελαιολάδου μου βγήκαν πιο χοντρά όχι πλακόστρωτα όπως στη φωτογραφία κ αδιάφορα στη γεύση, δεν ξέρω αν κάτι έκανα λαθος?
Nana λέει
Μήπως χρησιμοποίησες μόνο λευκή ζάχαρη; Κάτι τέτοιο επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την υφή τους. Eπίσης, αν πρόσθεσες περισσότερο αλεύρι στη ζύμη ή αντικατέστησες τη μαγειρική σόδα με μπέικιν πάουντερ, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τα cookies να γίνουν πιο φουσκωτά και ψωμένια. Λυπάμαι, πάντως, που δεν σου άρεσαν.
mookies λέει
Και εγώ έχω αδυναμία στα μπισκότα και τα δικά σου με το ελαιόλαδο και την ευκολία στην εκτέλεση, μπαίνουν σίγουρα στη λίστα «να φτιάξω».
Cook Taste Live λέει
Ελαιόλαδο εε? Το φοβάμαι λίγο στα γλυκά, αλλά από την άλλη έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην γευστική σου κρίση. Πάντως από εμφάνιση είναι το τέλειο cookie. Έχουν το ιδανικό σχήμα, φαίνονται μαλακά μέσα-τραγανά απ’ έξω και σίγουρα με προκαλούν να τα δοκιμάσω!
Nana λέει
Έυη, αν και διαφέρουν γευστικά από τα cookies με βούτυρο, δεν παύουν να είναι πολύ νόστιμα κι επιπλέον πιο υγιεινά. Αν τα δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις.
dolmadaki λέει
τελεια!! και πανευκολα!