Κάθε φορά που άνοιγα το ψυγείο, αντίκριζα ένα μισοτελειωμένο βάζο λιαστές ντομάτες που είχα φτιάξει το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν οι τελευταίες που είχαν απομείνει και έψαχνα τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να τις αξιοποιήσω. Κάποιες φορές αγοράζω έτοιμες, χύμα ή σε βαζάκι, οι οποίες έχουν το όνομα αλλά σπάνια τη χάρη. Επιπλέον, η τιμή τους δεν είναι καθόλου ελκυστική, όπως και το σκούρο καφέ−κεραμιδί τους χρώμα. Οι αμιγώς λιαστές ντομάτες, που αποξηραίνονται φυσικά στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, έχουν ζωντανό βαθυκόκκινο χρώμα, γλυκιά συμπυκνωμένη γεύση ώριμης ντομάτας και είναι τόσο νόστιμες που τρώγονται και σκέτες. Είναι φανταστικός μεζές για ούζο ή τσίπουρο.
Με τη γλύκα και τη νοστιμιά τους μπορούν να μεταμορφώσουν μια απλή μακαρονάδα, να δώσουν άλλη γευστική διάσταση σε ένα καθημερινό φαγητό ή μια σάλτσα, να «ζωντανέψουν» ένα βαρετό πιάτο. Υπήρχαν τόσοι πολλοί τρόποι να τις χρησιμοποιήσω και τόσες λίγες ντομάτες στο βάζο που ήταν αδύνατον να αποφασίσω. Μάλλον έπρεπε να συμβιβαστώ με το αναπόφευκτο της κατάστασης. Όλα τα ωραία πράγματα αργά ή γρήγορα τελειώνουν. Δυστυχώς, το καλοκαίρι φαντάζει απελπιστικά μακριά ακόμα. Γιατί για να φτιάξεις αληθινά λιαστές ντομάτες χρειάζεσαι την κάψα του αυγουστιάτικου ήλιου, χρειάζεσαι ώριμες, γλυκές, κατακόκκινες αυγουστιάτικες ντομάτες. Ακόμη, χρειάζεται κόπος, χρόνος, φροντίδα και υπομονή… μέχρι να έρθει ο Αύγουστος.
Πρέπει να τις πλύνεις, να τις κόψεις, να τις αλατίσεις, να τις απλώσεις σε μια λαμαρίνα στον ήλιο, να φροντίσεις να τις προστατεύσεις από τα έντομα, να θυμάσαι να τις μαζεύεις με τη δύση του ήλιου για να μην τραβήξουν υγρασία και να τις ξαναβγάζεις στον ήλιο το επόμενο πρωί. Κι όταν επιτέλους μετά από αρκετές μέρες έχουν στεγνώσει, συνειδητοποιείς ότι μια λαμαρίνα λιαστές ντομάτες είναι αρκετές για να γεμίσουν ένα μικρό βάζο, πράγμα αναμενόμενο θα πείτε, αν αναλογιστείς ότι αποτελούνται από νερό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν έχεις αρκετό χώρο ή διαθέσιμα ταψιά και θέλεις να εφοδιαστείς με αρκετά βαζάκια για την υπόλοιπη χρονιά, πρέπει να κοπιάσεις πολύ αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά σε αποζημιώνει.
Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα βρεις τις κατάλληλες ντομάτες, εγώ προτιμώ τα μακρόστενα πομοντόρια που είναι σφιχτά και σαρκώδη, και φυσικά να το επιτρέπει ο καιρός. Γιατί τα καλοκαίρια έχουν γίνει άστατα και δε λείπουν οι ξαφνικές νεροποντές, οι συννεφιές και τα ψιλόβροχα. Ο καιρός κάνει τα δικά του τερτίπια και δε νοιάζεται για τις ντοματούλες σου που κινδυνεύουν να μουχλιάσουν. Αυτοί είναι και οι λόγοι που θεωρώ κάθε βαζάκι σχεδόν πολύτιμο. Τελικά, διάλεξα να τις συνδυάσω με ζουμερό κοτόπουλο, μεσογειακά μυρωδικά, σκόρδο, πικάντικη γραβιέρα και μια λευκή κρεμώδη σάλτσα. Νομίζω πως έκανα καλά.
Οι γεύσεις και τα αρώματα συνδυάζονται αρμονικά σε ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο με τη γλυκύτητα της λιαστής ντομάτας, την πιπεράτη επίγευση της ώριμης γραβιέρας και τη γευστική ένταση του σκόρδου. Η πλούσια σάλτσα είναι ιδανική για να αγκαλιάσει ζυμαρικά ή να συνοδεύσει ένα ρύζι ενώ καθιστά επιβεβλημένες τις ψωμοβουτιές.
- 4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στη μέση
(επιλέξτε το βάρος τους ανάλογα με το μέγεθος
της μερίδας που σας ταιριάζει≈1200g) - 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κούπα λιαστές ντομάτες στο λάδι, στραγγισμένες
και κομμένες σε λωρίδες (στραγγισμένο βάρος≈100g) - 2−3 σκελίδες σκόρδο, στην πρέσα
- ¼ κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 1½ κ.σ. αλεύρι
- 1½ κούπα γάλα (360ml)
- ½ κούπα ζωμό κοτόπουλο
- ½ κούπα πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη (50g)
- ½ κ.γλ. ρίγανη
- ½ κ.γλ. θυμάρι
- ¼ κούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Θα χρειαστούμε μια φαρδιά κατσαρόλα, κεραμική ή αντικολλητική, που να μπαίνει στο φούρνο. Αν δεν έχουμε, θα λερώσουμε, αναγκαστικά, δύο σκεύη, ένα αντικολλητικό τηγάνι για το σοτάρισμα και ένα πυρίμαχο σκεύος για το φούρνο.
- Πλένουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, σε μία στρώση, με το δέρμα προς τα κάτω. Τα σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν καλά, 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αποσύρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να καραμελώνει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύοντας γρήγορα, το καβουρδίζουμε ελαφρά, 1 με 2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, το ζωμό, την τριμμένη γραβιέρα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το μαϊντανό, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να πήξει ελαφρά (θέλουμε να αποκτήσει την πυκνότητα κρέμας γάλακτος). Αν είναι πολύ πυκνή, την αραιώνουμε με λίγο γάλα. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το γούστο μας.
- Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μία στρώση μέσα στη σάλτσα, με το δέρμα προς τα πάνω. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 με 35 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να μαλακώσει. Αν δούμε ότι η σάλτσα έχει πήξει πολύ, την αραιώνουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε, ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια.
- Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με φρέσκο μαϊντανό. Η νόστιμη κρεμώδης σάλτσα ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά, ιδιαίτερα ταλιατέλες, ή ρύζι ως συνοδευτικό πιάτο.
Προσαρμογή συνταγής: Cooking Planit
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Magda λέει
Αχ τί ωραία συνταγή! Μ’ αρέσει πολύ το κοτόπουλο, ίσως το μοναδικό κρέας που τρώω τακτικά, και οι λιαστές ντομάτες είναι τόσο γευστικές. Δεν τις έχω φτιάξει ποτέ μόνη μου αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω κάποια στιγμή.
Nana λέει
Υπάρχει πάντα η λύση του να φτιάξεις λιαστές ντομάτες στο φούρνο αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο, είναι, όμως, αρκετά ικανοποιητικό.
mookies λέει
Υπέροχο το κοτόπουλο όπως φαίνεται στις φώτο, ζουμερό, ροδοκόκκινο και άκρως λιμπιστικό!! Μου αρέσει που το βάζεις στο φούρνο μετά και μένει ξεροψημένο το κοτόπουλο, η δε σάλτσα τέλεια με τα μπαχαρικά και τις λιαστές ντομάτες, να την ρίξεις επάνω από το μπασμάτι και να απολαύσεις.
Nana λέει
Valia — Συμφωνώ μαζί σου!
Αγγελική — Ναι, δεν το μετάνιωσα. Έγινε πεντανόστιμο!
The Healthy Cook — Ευχαριστώ!
Ερμιόνη — Ευχαριστώ πολύ!
Beauty Follower — Χαίρομαι που σου άρεσε!
Χρύσα — Δυστυχώς, αργεί ο Αύγουστος ακόμα!
Όλγα — Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Για τις λιαστές ντομάτες θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή μέχρι τον Αύγουστο!
Όλγα λέει
Nανά ότι και να πω λίγο θα είναι.Καλά η συνταγή πρέπει να είναι πολύ καλή και το κοτόπουλο με το γάλα και το κάθε συστατικό μαζί θα απογειώθηκε φαντάζομαι.Αυτό όμως που με μάγεψε στην κυριολεξία είναι οι φωτογραφίες σου..Για άλλη μια φορά θερμά συγχαρητήρια!Δεν βάζεις και την συνταγή για τις λιαστές που κάνεις?..:)
Χρύσα λέει
Η περιγραφή της διαδικασίας της ετοιμασίας της λιαστής ντομάτας με ταξίδεψε…
Μου αρέσει τόσο πολύ η γεύση της! Και αυτό το φαγάκι σίγουρα την αναδεικνύει υπέροχα!
Beauty Follower λέει
Σαν ζωγραφια ειναι το φαγητό σου σημερα!
Καλή εβδομαδα 🙂
Ερμιόνη λέει
Ο συνδυασμός υλικών Νανά μου είναι υπέροχος!
Φαγάκι της θαλπωρής πραγματικά, εξαιρετικά πλούσιο σε γεύση και κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους!
Φιλιά!
The Healthy Cook λέει
πω,πω, φαίνεται τόσο νόστιμο!!
γεμάτο χρώματα και αρώματα!!
Αγγελική λέει
Υπέροχη συνταγή! Νομίζω ότι πολύ σωστά αξιοποίησες τις λιαστές σου ντομάτες!!
Καλημέρα!!
valia λέει
Φαινεται πολύ γευστικό. Μου άρεσε ιδαίτερα το ζουμάκι/σάλτσα που κολυμπάει το φαγητό, τα στεγνα φαγητά δεν με ενθουσιάζουν και πολύ….