Προς μεγάλη μου έκπληξη συνειδητοποίησα πως έχουν περάσει 4 ολόκληροι μήνες από την τελευταία μου ανάρτηση για cookies. Και να πεις ότι δεν μου αρέσουν. Κάθε άλλο. Δεν περνάει βδομάδα χωρίς να φτιάξω κάτι, έτσι για να συνοδεύω τον καφέ μου ή για να κάνω έκπληξη στα παιδιά. Κάποιοι λένε καφές χωρίς τσιγάρο δε γίνεται, λοιπόν, εγώ πιστεύω κάτι ανάλογο για τα μπισκότα. Βέβαια, αν σε ένα παράλληλο απάνθρωπο σύμπαν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω ανάμεσα σ’ ένα κομμάτι αφράτο κέικ κι ένα τραγανό μπισκότο ή ένα μαστιχωτό cookie με κομματάκια σοκολάτας, θα διάλεγα, με βαρδιά καρδιά ομολογουμένως, το πρώτο.
Ευτυχώς για μένα δεν χρειάζεται να πάρω μια τέτοια αδιανόητη απόφαση και μπορώ να απολαμβάνω και τα δύο. Σπεύδω, όμως, να επανορθώσω και να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για μπισκότα βουτύρου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ξέρω τι σκέφτεστε. Πφφφ… Τι το ενδιαφέρον έχουν τα μπισκότα βουτύρου; Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, αυτά τα μπισκότα δεν είναι τόσο βαρετά όσο, ίσως, νομίζετε. Είναι ξεχωριστά μέσα στην απλότητα τους και αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία.
Είναι ανάλαφρα τραγανά, τριφτά, ισορροπημένα γλυκά, απολαυστικά βουτυρένια και πεντανόστιμα. Με αυτή τη μοναδική νοστιμιά που προκύπτει όταν συνδυάσεις αγελαδινό βούτυρο, ζάχαρη και φρέσκο τυρί κρέμα. Α, ναι! Περιέχουν και φρέσκο τυρί κρέμα. Δεν σας είπα ότι είναι ξεχωριστά; Είναι το μυστικό συστατικό που τους χαρίζει υπέροχη υφή. Η ζύμη τους είναι εύπλαστη σαν πλαστελίνη και δουλεύεται εύκολα. Τα μπισκότα διατηρούν το σχήμα τους στο ψήσιμο, φουσκώνοντας ελάχιστα, τόσο όσο χρειάζεται για να μην είναι σκληρά.
Είναι υπέροχα σκέτα αλλά μπορείτε, επίσης, να τα γλασάρετε, να τα βουτήξετε στη σοκολάτα ή να τα γεμίσετε με μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή καραμέλα γάλακτος (!). Αυτά τα μπισκότα ήταν και η ιδανική διακαιολογία για να χρησιμοποιήσω το δωράκι που έλαβα από την Silikomart, ένα σετ για μπισκότα. Βλέπετε το γουστόζικο, δαντελωτό σχήμα με τις χαριτωμένες τρυπούλες που θυμίζει τα αγαπημένο μπισκότο των παιδικών μας χρόνων και πρωταγωνιστή των μαμαδίστικων μωσαϊκών; Γίνεται εύκολα, με μία μόνο κίνηση, χρησιμοποιώντας ένα κουπ-πατ. Ποιος να το φανταζόταν ότι ήταν τόσο απλό;
Και να και κάτι που δεν ήξερα. Στη χαρακτηριστική κοπή των πτι-μπερ, τα 4 «αυτάκια» στις γωνίες συμβολίζουν τις 4 εποχές του χρόνου ενώ τα συνολικά 48 «κυματάκια/δοντάκια» μαζί με τα «αυτάκια» παρέπεμπουν στις 52 εβδομάδες του χρόνου! Εκτός, όμως, από το κουπ-πατ, το σετ περιλαμβάνει και μία φόρμα σιλικόνης για να δημιουργήσεις χαριτωμένα, πασχαλινά σχέδια από σοκολάτα που μπορείς να κολλήσεις πάνω στα μπισκότα. Δεν χρειάζεται δεξιοτεχνία, απλά γεμίζεις τις κοιλότητες της φόρμας με λιωμένη σοκολάτα, αφήνεις να σταθεροποιηθεί και ξεφορμάρεις. Τόσο απλά! Αλήθεια, δεν είναι χαριτωμένα και τόσο παιχνιδιάρικα;
• Για να λιώσουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα, βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και το σπορέλαιο σε ένα μπολ κατάλληλο για το φούρνο μικροκυμάτων και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη. Ζεσταίνουμε για ένα λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου μας και ανακατεύουμε τη σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα (3-4 λεπτά ανάλογα με την ισχύ του φούρνου).
- 1 κούπα βούτυρο γάλακτος, μαλακό σε θερμοκρασία
- δωματίου, κομμένο σε κύβους (230g)
- 50g φρέσκο τυρί κρέμα
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (200g)
- 1 αυγό, μεγάλο
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (5g)
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 400g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- 2 κ.γλ. σπορέλαιο (προαιρετικά)
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, περίπου 4 με 5 λεπτά, καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και το ξύσμα, αν χρησιμοποιήσουμε, και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο με πάχος 2 με 3 χιλιοστά, τοποθετώντας τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για να μη κολλάει. Τοποθετούμε τα φύλλα της ζύμης μαζί με τις λαδόκολλες στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον, για να σφίξει το βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα. Μεταφέρουμε τα φύλλα της ζύμης στον πάγκο εργασίας και κόβουμε τα μπισκότα χρησιμοποιώντας κουπ-πατ. Τοποθετούμε τα μπισκότα προσεκτικά στις λαμαρίνες.
- Ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα οι άκρες τους. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, πριν ξεκινήσουμε τη διακόσμηση.
- Σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό, όχι βραστό, νερό) λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Βουτάμε τα μπισκότα από τη μία πλευρά στη λιωμένη κουβερτούρα, αφήνοντας να τρέξει όση περισσεύει και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα, μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Αν η σοκολάτα αρχίσει να πήζει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μεταφέρουμε το μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα πάνω από το ζεστό νερό, ώστε να λιώσει ξανά.
- Ρίχνουμε τη σοκολάτα στο εσωτερικό των κοιλοτήτων της φόρμας από σιλικόνη. Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Βάζουμε λίγη από τη λιωμένη σοκολάτα στην κάτω πλευρά του μπισκότου και κολλάμε επάνω μια πλάκα σοκολάτας, ασκώντας ελαφρά πίεση.
• Η ζύμη χρειάζεται να ξεκουραστεί στο ψυγείο για να παγώσει το βούτυρο, ώστε να μπορέσουμε να κόψουμε τα μπισκότα σε σχήματα αλλά και για να διατηρήσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο.
• Αποθηκεύουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν τραγανά.
Βασισμένη στη συνταγή: the kitchn
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Magda λέει
Πω πω έφτιαξες από τα αγαπημένα μου μπισκότα Νανά! Δεν πίστευα ότι είναι δυνατόν να φτιαχτούν στο σπίτι με τίποτα, να όμως που γίνεται. Τέλεια φαίνονται! Καλό Πάσχα να έχεις! Σε φιλώ!
Nana λέει
Μάγδα, δυστυχώς, με το συγκεκριμένο κουπ-πατ πετυχαίνεις μόνο το σχήμα. Για να πλησιάσεις τη γεύση των αγαπημένων πτι-μπερ, μάλλον χρειάζεται να πειραματιστείς πολύ.
Καλό Πάσχα και σε σένα!
the other food interpreter λέει
Πολύ όμορφα και λαχταριστά! Σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις!
Nana λέει
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Tante Kiki λέει
Υπέροχο μπισκότο και πράγματι ταιριάζει απίστευτα με καφέ ή τσάι!!!! Αλλά και η παρουσίασή τους με τις φωτογραφίες αυτές είναι υπέροχη!!! Και η εκδοχή με τη σοκολάτα από τις καταπληκτικές στάμπες της Silikomart είναι υπέροχη!!
mookies λέει
Τέλεια τα μπισκότα σου με τη σοκολάτα, ιδανικά για να συνοδεύσουν ένα φλιτζάνι καφέ!
Φιλιά
Beauty Follower λέει
Τι ωραιο μπισκοτο-Jenga!
Αααα και με το σοκολατένιο διακοσμητικό θα πρέπει να ειναι μουρλια 😉
cookika λέει
Συμφωνώ απόλυτα στο «καφές και μπισκότο»…και σήμερα έφυγα βιαστικά και δεν πήρα τίποτα μαζί μου και πίνω τον καφέ με βαριά καρδιά…
Τι δεν θα έδινα να είχα κανά δυο από τα μπισκοτάκια σου!
Αυτό με τις πτυχές του γνωστού μπισκότου είναι πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, ευχαριστούμε!
Οι φωτογραφίες δε, υπέροχες!
Καλημέρα!
Χρύσα λέει
Και τι ωραία πληροφορία για τα κομματάκια των μπισκότων!
Καλά, και ποιος δεν αγαπάει τα μπισκότα βουτύρου…!
Και ειδικά όταν είναι και στολισμένα με σοκολάτα!
Despoina Kosta λέει
Όπως πάντα τέλεια παρουσίαση! Πού τα βρίσκουμε αυτά τα silikomart;
Nana λέει
Ευχαριστώ πολύ, Δέσποινα. Τα προϊόντα της silikomart μπορείς να τα βρεις στο εταιρικό e-shop (cookie choc country: http://bit.ly/1btaCBD). Κάποιοι κωδικοί, όμως, κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.
theonewithallthetastes λέει
Ωωω!
Δείχνουν φοβερά!
Τα μπισκότα βουτύρου είναι από τα πλέον αγαπημένα σε γεύση και υφή!
Τα δικά σου είναι πανέμορφα Νανά μου!
Και με τη σοκολάτα από πάνω απλά ιδανικά!
Σε φιλώ