Στην αιώνια μάχη του καλού με το κακό υπάρχει σχεδόν πάντα ένας μόνο νικητής. Τουλάχιστον στις ταινίες και τα βιβλία. Γιατί στο φαγητό, το «καλό» με το «κακό» καταφέρνουν να συμμαχούν και να συνεργάζονται αρμονικά και τα αποτελέσματα αυτής της γευστικής συμμαχίας είναι πεντανόστιμα! Τι εννοώ; Πάρτε για παράδειγμα αυτές τις μπάρες. Φανταστείτε το γιαούρτι και τα ροδάκινα στο ρόλο του καλού. Το βούτυρο και την καραμέλα στο ρόλο του κακού. Στην προκειμένη περίπτωση τα «καλά» και τα «κακά» υλικά αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια με μοναδικό στόχο τη γευστική ισορροπία και νοστιμιά.
Το βούτυρο κάνει τη ζύμη τραγανή, τριφτή κι εύγευστη. Το υπόξινο γιαούρτι αντισταθμίζει τη βουτυράτη γλύκα του μπισκότου−βάσης και της τραγανής επικάλυψης−κραμπλ, κάνοντας τις μπάρες πιο ανάλαφρες και δροσερές. Το ροδάκινο, γλυκό κι αρωματικό, χαρίζει μια φρουτώδη διάσταση στο σύνολο και μια υποψία οξύτητας. Η γαλακτερή καραμέλα γάλακτος συμπληρώνει γευστικά τις μπάρες, λειτουργώντας σαν συνδετικό υλικό των επιμέρους στοιχείων ενώ δίνει μια επιπλέον γευστική ένταση. Για χάρη αυτής της πλούσιας καραμέλας αξίζει να απαρνηθείς μέχρι και τη σοκολάτα!
Καθώς δαγκώνεις την εύθρυπτη ζύμη, αρχικά σε τυλίγει το άρωμα του φρέσκου βουτύρου μαζί με διακριτικές νότες κανέλας ενώ το τραγανό κραμπλ σκορπάει στο στόμα. Ταυτόχρονα γεύεσαι την ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού, σε συνδυασμό με τα ζουμερά κομματάκια ροδάκινου και αμέσως ακολουθεί η συμπυκνωμένη γεύση του καραμελωμένου γάλακτος. Κλείνεις τα μάτια και τις γεύεσαι με ικανοποίηση, απολαμβάνεις τη διαφορετικότητα των υφών και των γεύσεων. Σε αυτήν τη μάχη καλού και κακού, νικητής είναι μόνο η απόλαυση!
Η συνταγή είναι πολύ απλή, με εξαίρεση την χρονοβόρα παρασκευή της dulce de leche. Θα χρειαστούμε περίπου 1/2 κούπα dulce de leche για να περιχύσουμε τις μπάρες λίγο πριν τις σερβίρουμε (υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι για να αξιοποιήσουμε όση περισσέψει). Δεν θα την χρησιμοποιήσουμε ως έχει αλλά πρώτα θα την ζεστάνουμε και θα την αραιώσουμε με λίγο γάλα για να φτιάξουμε μια πιο ρευστή σάλτσα καραμέλας. Σας έχω ήδη μιλήσει εδώ πώς μπορούμε να φτιάξουμε dulce de leche βράζοντας μια σφραγισμένη κονσέρβα ζαχαρούχο αλλά κι εδώ πώς μπορούμε να τη φτιάξουμε χρησιμοποιώντας γάλα και ζάχαρη αντί για ζαχαρούχο.
Αυτή τη φορά θα σας περιγράψω μία ακόμη μέθοδο παρασκευής, παρόμοια με την πρώτη, με τη μόνη διαφορά ότι βράζουμε το ζαχαρούχο μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι. Αν δεν έχετε αποπειραθεί ποτέ να φτιάξετε dulce de leche, δείτε τη συνταγή σαν μια αφορμή για να το τολμήσετε. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ασφαλής, εύκολη και μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε το χρώμα και την υφή της καραμέλας. Μπορείτε να τη δείτε στο τέλος της συνταγής.
- ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)
- ⅓ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (67g)
- ⅓ κούπας λεπτές νιφάδες βρώμης (quick oats) (30g)
- ½ κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- ¼ κούπας αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου,
κομμένο σε κύβους (55g)
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
- ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
- ½ κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ κούπα αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου,
κομμένο σε κύβους (115g)
- 2−3 ροδάκινα (ή νεκταρίνια ή μήλα), ξεφλουδισμένα
- και κομμένα σε κύβους (καθαρό βάρος 300g)
- 1 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (14g)
- 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (8g)
- ½ κ.γλ. κανέλα
- 400g στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
- ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
- 1 αυγό
- ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (30g)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ½ κούπα καραμέλα γάλακτος (dulce de leche)
- λίγο γάλα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Σε μια τετράγωνη φόρμα για μπράουνις, με διαστάσεις 20x20cm, τοποθετούμε σταυρωτά δύο κομμάτια λαδόκολλας, αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν περιμετρικά για να μας διευκολύνουν στο ξεφορμάρισμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λαδόκολλα.
- Για την τραγανή επικάλυψη: Σε ένα μπολ (ή στον επεξεργαστή τροφίμων/multi) ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις νιφάδες βρώμης, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντας το προκειμένου να κατανεμηθεί το βούτυρο ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα (ή εφόσον χρησιμοποιήσουμε τον επεξεργαστή τροφίμων/multi, ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα). Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
- Για τη βάση: Σε ένα μπολ (ή στον επεξεργαστή τροφίμων/multi) ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντάς το προκειμένου να κατανεμηθεί το βούτυρο ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και να σχηματιστεί ένα ψιχουλιατό μείγμα (ή εφόσον χρησιμοποιήσουμε τον επεξεργαστή τροφίμων/multi, ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, μέχρι σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν υγρή άμμο και να μην υπάρχει στεγνό αλεύρι).
- Αδειάζουμε το μείγμα της βάσης μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα, πιέζοντας με ένα κουτάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε τα κυβάκια ροδάκινου και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. αλεύρι και ½ κ.γλ. κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε διαφορετικό μπολ (ή στον επεξεργαστή τροφίμων/multi) αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλεύρι και τη βανίλια, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στην ψημένη βάση, σκορπάμε στην επιφάνεια τα κομματάκια ροδάκινου (δεν τα πιέζουμε!) και πασπαλίζουμε με το μείγμα της επικάλυψης, τρίβοντας το με τα δάχτυλα μας.
- Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Μεταφέρουμε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ξεφορμάρουμε σε μια επιφάνεια κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 9 μεγάλες ή 16 μικρότερες μπάρες. Σερβίρουμε με ζεστή καραμέλα γάλακτος που έχουμε αραιώσει με λίγο γάλα.
- Ανοίγουμε την κονσέρβα του ζαχαρούχου και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα γυάλινο βαζάκι (επιλέγουμε ένα βαζάκι με βιδωτό μεταλλικό καπάκι και κατάλληλος μέγεθος, ώστε να χωράει με άνεση το ζαχαρούχο γάλα). Σκεπάζουμε με το καπάκι, χωρίς να το βιδώσουμε. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, φροντίζοντας όταν βυθίσουμε το βαζάκι στην κατσαρόλα η στάθμη του νερού να είναι πάνω από τη στάθμη του ζαχαρούχου. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το ζαχαρούχο για 3 ώρες περίπου ή μέχρι η καραμέλα να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Μετά το πέρας της πρώτης ώρας, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το ζαχαρούχο ανά μισή ώρα (εγώ την ανακάτεψα μόνο στο τέλος με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθεί). Δεν ξεχνάμε καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού να προσθέτουμε βραστό νερό στην κατσαρόλα, έτσι ώστε η στάθμη του νερού να παραμένει σταθερή. Μετά το τέλος του βρασμού, βγάζουμε το βαζάκι προσεκτικά από την κατσαρόλα και αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει.
- Τη διατηρούμε στο ψυγείο. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, τη ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν θέλουμε, την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο γάλα.
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με νεκταρίνια ή και μήλα, ανάλογα με την εποχή. Διαλέξτε φρούτα με σφιχτή σάρκα αλλά όχι άγουρα.
• Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορείτε να παραλείψετε την καραμέλα.
Προσαμογή συνταγής: Collecting Memories
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Eleanna λέει
Λυπήσου με! Και μόνο που τα βλέπω θέλω να δαγκώσω την οθόνη! Καραμέλα και ροδάκινα, τέλειος συνδυασμός. Καλή ιδέα το γιαούρτι για να κόβει την πολλή γλύκα 🙂
Αγγελική λέει
Την πέτυχες την ισορροπία καλού-κακού. Και τα ροδάκινα αρχίζουν να είναι στα καλύτερά τους τώρα και απογειώνουν τη νοστιμιά!
Καλημέρα Νανά!
theonewithallthetastes λέει
Απόλαυσα το κείμενο σου εξίσου με τη συνταγή.
Ακόμα ένα καλό που έχει η μαγειρική λοιπόν… κάνει το κακό να φαίνεται λιγότερο κακό, όταν συνδυάζεται αρμονικά με κάτι καλό.
Πραγματικά εμπνευσμένες οι μπάρες σου… όλα τα υλικά τα λατρεύω, οπότε μπορώ να φανταστώ το συνδυασμό τους!
Σε φιλώ!
Χρύσα λέει
Αυτή η μάχη του καλού και του κακού που γίνεται σε αυτό το πιάτο είναι τουλάχιστον συναρπαστική! Γιαούρτι και ροδάκινα είναι ούτως ή άλλως αγαπημένες γεύσεις, με αυτό το συνδυασμό όμως, μας κολάζεις κανονικά Νανά!
Cook Taste Live λέει
Αχ αυτή η καραμέλα γάλακτος, είτε τη συνοδεύσεις με κάτι άλλο είτε την φάς με το κουταλάκι είναι απλά ονειρεμένη. Δεν την ήξερα αυτή την εναλλακτική με το γυάλινο βάζο, θα την έχω στα υπόψιν να την δοκιμάσω.
Πολύ ωραία ιδέα το γιαούρτι στις συγκεκριμένες μπάρες. Θα τις δροσίζει απίστευτα και είναι ότι πρέπει τώρα που ξεκίνησαν οι ζέστες!
aris λέει
Πιο λαχταριστές φωτογραφίες δεν έχω δει !!!
Και τι ωραία επιλογή να χρησιμοποιήσεις τα αρωματικά ροδάκινα !!
Maria λέει
Πόσο συμφωνώ μαζί σου Νανά στο φαγητό το καλό και το κακό μπορούν να ενωθούν και να φτιάξουν κάτι τέλειο! Και φυσικά το dulce de leche απογειώνει τα πάντα! Πολύ μου άρεσε αυτη η συνταγή!!
Natasa S λέει
Ομολογώ οτι ενθουσιάστηκα, η συνταγή αποθηκεύτηκε και θα εκτελεστεί σύντομα!
Nana λέει
Χαίρομαι πολύ όταν κάποιο σχόλιο γίνεται αφορμή να ανακαλύψω ένα καινούργιο blog!
Natasa S λέει
Εγώ τα βάζω με τον εαυτό μου που δεν είχα ανακαλύψει το blog σου! Εξαιρετικές συνταγές, ωραίες ιδέες, υπέροχες φωτογραφίες! Μπράβο! Συνέχισε έτσι!
Nana λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!