Ε Π Ε Σ Τ Ρ Ε Ψ Α ! Έλειψα καιρό αλλά τώρα γύρισα για να μείνω. Έκανα μια έκτακτη εμφάνιση κάπου στα μέσα Ιουλίου και μετά… δεν ντρέπομαι να το πω, τεμπέλιασα. Κάπου-κάπου το κάνω κι αυτό. Είχα ανάγκη να «αποτοξινωθώ» απ’ όλα όσα κάνω τον υπόλοιπο χρόνο. Να χαλαρώσω και να αφήσω το μυαλό μου να ταξιδέψει αλλού. Γιατί απ’ την άλλη, το σώμα μου δεν ταξίδεψε πουθενά (ας όψεται η κρίση!) αλλά προσπαθώ να μην παραπονιέμαι, τουλάχιστον όχι φωναχτά. Τώρα, όμως, το πήρα απόφαση. “Τα κεφάλια μέσα” και “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του” (της κουζίνας στην δική μου περίπτωση).
Το δύσκολο είναι ότι ενώ το σώμα μου είναι παρόν, το μυαλό μου αρνείται να πειθαρχήσει. Σε ένα κόσμο χωρίς ρολόγια να μετράνε τις ώρες και ημερολόγια να σου υπενθυμίζουν τη μέρα ή το μήνα, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Το ημερολόγιο, όμως, γράφει Σεπτέμβριος κι ας μοιάζει ακόμη καλοκαίρι. Είναι και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο που σε αναγκάζει να συνειδητοποιήσεις το αναπόφευκτο. Διακοπές τέλος! Τώρα γιατί βιάζονται όλοι να σου ευχηθούν καλό χειμώνα προσπερνώντας μια ολόκληρη εποχή, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Εγώ πάντως θα καλωσορίσω με βαριά καρδιά το φθινόπωρο και θα υποσχεθώ να τα λέμε πιο συχνά από δω και πέρα.
Επιστροφή, λοιπόν, με μια γλυκιά συνταγή. Από αυτές που λατρεύω εγώ και μισεί η ζυγαριά μου. Σπάνια συμφωνούμε οι δυο μας και σχεδόν πάντα περνάει το δικό μου. Άλλωστε υποσχέθηκα στον εαυτό μου να δοκιμάσω μόνο ένα κομματάκι, άντε δύο. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, η δοκιμή επιβάλλεται. Πώς αλλιώς θα ξέρω αν η συνταγή είναι καλή; Πώς αλλιώς θα είμαι σε θέση να σας την περιγράψω; Και για να μη κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, περιέχει σοκολάτα και για μένα αυτή η δικαιολογία είναι υπεραρκετή. Άσε που υπάρχει άπλετος χρόνος μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για να συμφιλιωθώ με τη ζυγαριά μου.
Μερικές φορές η εμφάνιση ενός φαγητού ή γλυκού δεν ανταποκρίνεται στη γεύση του ή το αντίστροφο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι τόσο νόστιμα όσο φαίνονται. Αν κι έχω δοκιμάσει κατά καιρούς πολλές διαφορετικές συνταγές για μπράουνις, όπως τα ολιγοθερμιδικά μπράουνις, τα μπράουνις με nutella ή με καραμέλα γάλακτος, τα κλασικά με κακάο αλλά και τη σουηδική εκδοχή τους, την επονομαζόμενη ως «kladdkaka», καθώς και αρκετές ακόμα, από απογοητευτικές μέχρι αδιάφορες, πάντα μπαίνω σε πειρασμό να δοκιμάσω μία ακόμη. Γιατί για μένα η αναζήτηση του τέλειου μπράουνι, μπισκότου, κέικ και ούτω καθεξής, δεν τελειώνει ποτέ.
Τα συγκεκριμένα μπράουνις είναι διαφορετικά… λιγότερο γλυκά, πιο περίπλοκα γευστικά, πιο εκλεπτυσμένα. Η σοκολάτα σε συνδυασμό με την επικάλυψη τζιζκέικ δίνει στα μπράουνις μια άλλη διάσταση απόλαυσης. Η υπόξινη χροιά του κρεμώδους τυριού εξισορροπεί τη γλύκα τους κι εντείνει τη γεύση της σοκολάτας. Η υφή τους είναι πυκνή, υγρή και συνάμα μαλακή ενώ η επικάλυψη είναι ανάλαφρη και κρεμώδης και τους χαρίζει μια ευχάριστη οξύτητα που δημιουργεί έναν ιδιαίτερο και αναπάντεχο γευστικό συνδυασμό με τη σοκολάτα. Έναν συνδυασμό που ή θα τον λατρέψεις ή θα τον μισήσεις. Όπως το χειμώνα που είτε τον λατρεύεις είτε τον σιχαίνεσαι. Στο επανιδείν!
- 200g τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά (τύπου
philadelphia), σε θερμοκρασία δωματίου - ⅓ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (66g)
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1 αυγό, μεγάλο
- 55g σοκολάτα γάλακτος, τεμαχισμένη
- 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο (45g)
- 2 κ.σ. σπορέλαιο (30g)
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
- ½ κούπα+1½ κ.σ. κακάο, άγλυκο (50g)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα γάλα φρέσκο (120 ml)
- 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι
- 1 κούπα σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (220g)
- ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
- 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- Τοποθετούμε τη σχάρα στην προτελευταία θέση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις.
- Σε μια τετράγωνη φόρμα για μπράουνις, με διαστάσεις 20x20cm, τοποθετούμε σταυρωτά δύο κομμάτια λαδόκολλας, αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν περιμετρικά για να μας διευκολύνουν στο ξεφορμάρισμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λαδόκολλα.
- Για την επικάλυψη τζιζκέικ: Σε ένα μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα με το μίξερ χειρός στη μεσαία ταχύτητα για να αφρατέψει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε για 1−2 λεπτά ακόμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αυγό και ομογενοποιούμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Για τα μπράουνις: Σε ένα μικρό μπολ, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων (γυάλινο ή πλαστικό), βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα, το βούτυρο και το σπορέλαιο. Ζεσταίνουμε 1 λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. (Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, το μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή ένταση, ώστε να διατηρείται ζεστό το νερό, χωρίς να βράζει. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.)
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε μία κούπα ανακατεύουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού (ή το ξύδι). Αφήνουμε 5−10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να κόψει το γάλα (θα δούμε να επιπλέουν μικρά άσπρα κομματάκια).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη ζάχαρης. Προσθέτουμε το γάλα, τα ασπράδια και τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί ένα λείο, γυαλιστερό και πυκνό μείγμα. Σταδιακά ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Κρατάμε ⅓ της κούπας από το μείγμα των μπράουνις στην άκρη και αδειάζουμε το υπόλοιπο στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει. Απλώνουμε το μείγμα της επικάλυψης ομοιόμορφα πάνω στη βάση και ρίχνουμε στην επιφάνεια κουταλιές από το μείγμα των μπράουνις που έχουμε κρατήσει. Με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με την λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις τα δύο μείγματα, ώστε να σχηματιστούν “νερά”.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35−40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν οι άκρες και το μείγμα στο κέντρο μόλις να σταθεροποιηθεί. Δεν ψήνουμε περισσότερο. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, τοποθετώντας την πάνω σε μία σχάρα. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ξεφορμάρουμε τα μπράουνις και τα μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια κοπής. Κόβουμε σε 16 τετράγωνα κομμάτια.
Βασισμένη στη συνταγής: Food Network UK
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Ζωή λέει
Δεν φαίνεται μόνο ωραίο, είναι και πεντανόστιμο. Το έφτιαξα χθές και η κόρη μου (16 ετών) ξετρελάθηκε!
Kouzinista λέει
Χαίρομαι που το απολαύσατε μαμά και κόρη!
roroshell λέει
These look delicious, it is a very interesting brownie mix as I am not used to seeing so much milk in the batter. They look very moist though, maybe that’s what the milk brings?
The Healthy Cook λέει
πολλές συνταγές μισεί η ζυγαριά μας, αλλά εμείς πρέπει να δοκιμάζουμε! 😉
υπέροχο και λαχταριστό γλυκό Νανά! θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή!
καλό σ/κ!
ΥΓ. αυτή τη συσκευασία του γάλακτος έχω πολλάααα χρόνια να τη δω!! τέλεια!
aris λέει
Τα blog σου είναι τόσο προσεγμένο και όμορφο !!!!
Το γλυκάκι φαίνεται λαχταριστό και οι φωτογραφίες υπέροχες !!!
Nana λέει
Ευχαριστώ πολύ, Άρη!
Beauty Follower λέει
Ουάου… πόσο τελεια και λαχταριστα!
Καλή σου εβδομάδα 🙂
Χρύσα λέει
Αυτή είναι επιστροφή! Μας τρέλανες Νανά, αυτά τα brownies μπορεί και να τα δω στον ύπνο μου απόψε!
Nana λέει
Όνειρα γλυκά, Χρύσα!!!
Cook Taste Live λέει
και πολύ καλά έκανες και επέστρεψες με ΦΟΒΕΡΗ συνταγή!
ώστε αυτό είναι το κόλπο για να γίνονται ομοιόμορφα τα ‘νερά’ από πάνω.
Εμ πάλευα εγώ τόσο καιρό και έψαχνα γιατί δεν μου γίνεται όμορφο το marble!
ξελιγωτικές οι photos δεν το συζητώ 🙂
Nana λέει
Ευχαριστώ πολύ, Εύη!
Pantespani λέει
Τέλεια φαίνονται! Θα τα δοκιμάσουμε 🙂
Nana λέει
Ανυπομονώ να μάθω εντυπώσεις!
Αγγελική λέει
Καλώς ήλθες Νανά μου και πάλι! Προσωπικά, μου είχαν λείψει οι πανέμορφες φωτογραφίες σου και οι συνταγές σου.
Αρκετές φορές αποφεύγω να φτιάχνω τέτοιου τύπου γλυκά γιατί ξέρω πόσο εθιστικά είναι και ποτέ δε μπορείς να σταματήσεις στο ένα κομμάτι (ούτε στα δυο μη σου πω…).
Τα υπόξινα γλυκά τα κυνηγάω και το συγκεκριμένο δεν θα μου την γλυτώσει κάποια στιγμή!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Nana λέει
Kαλημέρα, Αγγελική! Χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Καλή εβδομάδα εύχομαι και σε σένα!
dolmadaki λέει
τελεια!!!