Αν υπάρχει ένα γλυκό που με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια, αυτό είναι το μωσαϊκό, γνωστό και ως σαλάμι ή κορμός σοκολάτας. Είναι ένα από τα πρώτα γλυκά που αποπειράθηκα να φτιάξω σαν παιδί, χωρίς γονική συναίνεση ή επίβλεψη. Εύκολο στην προετοιμασία, με λίγα υλικά και χωρίς μίξερ, έμοιαζε ιδανικό για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στη ζαχαροπλαστική. Εκείνη την εποχή οι αναλογίες των υλικών έμοιαζαν άνευ ή μικρής σημασίας. Άλλωστε τι μπορεί να πάει στραβά, αν ανακατέψεις μπισκότα, βούτυρο και σοκολάτα; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, απολύτως τίποτα!
Το ρετρό αυτό γλυκό ψυγείου γνώρισε μέρες δόξας, αγαπήθηκε και αγαπιέται ακόμα, γιατί δεν θέλει ψήσιμο, απαιτεί μόνο λιώσιμο και ανάμειξη των υλικών, αρέσει πολύ στα παιδιά, γίνεται εύκολα και γρήγορα και πετυχαίνει πάντα. Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της αγαπημένη συνταγή, στην οποία πολλές φορές επεμβαίνει δημιουργικά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά. Συχνά αρωματίζεται με λικέρ, εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, άλλοτε περιέχει αυγά κι άλλοτε όχι. Το μυστικό της νοστιμιάς του, όμως, κρύβεται στην καλή ποιότητα των λίγων βασικών υλικών.
Χρειάστηκε να γίνω κι εγώ μαμά για να το θυμηθώ και να το φτιάξω με τη σειρά μου για τα δικά μου παιδιά που ζητούσαν επίμονα “το γλυκό με τα σπασμένα μπισκότα που φτιάχνει η γιαγιά”. Δοκιμάζοντας κατά καιρούς διάφορες από τις αναρίθμητες παραλλαγές του, έπεσα κάποια στιγμή πάνω στη συγκεκριμένη συνταγή. Ένα μωσαϊκό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, φτιαγμένο, όχι με ένα, αλλά με δύο είδη σοκολάτας, λευκή και μαύρη, που του δίνουν ένα γευστικό τουίστ και μια κομψότερη εμφάνιση. Η συνταγή αυτή καθαυτή ουσιαστικά δεν αλλάζει, απλώς η προετοιμασία είναι λίγο πιο μπελαλίδικη.
Ο συνδυασμός των βουτυράτων μπισκότων με την πλούσια γλυκιά γεύση της λευκής σοκολάτας που κοντράρει απολαυστικά με τη λεπτή χαρακτηριστική πικράδα της μαύρης σοκολάτας, δίνει μια άλλη γευστική διάσταση στο κλασικό μωσαϊκό. Πληθωρική νοστιμιά και γλύκα που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Οι ευχάριστες εναλλαγές στη γεύση και την υφή (τραγανά μπισκότα, σφιχτή κρέμα μαύρης σοκολάτας εξωτερικά, μαλακή γέμιση λευκής σοκολάτας στο εσωτερικό), το άρωμα του βουτύρου, η γεύση των μπισκότων που σου φέρνει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις, όλα μαζί έρχονται και δένουν και το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό που αξίζει τον λίγο εξτρά κόπο και τα περισσότερα λερωμένα σκεύη.
- 120g λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 75g Βιτάμ με βούτυρο (πλάκα, όχι soft), κομμένο
σε κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου - ¼ κούπας ζάχαρη άχνη (30g)
- ⅓ κούπας κρέμα γάλακτος (80ml)
- 120g μπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμένα
σε μικρά κομμάτια
- 200g κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 150g Βιτάμ με βούτυρο (πλάκα, όχι soft), κομμένο
σε κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου - ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
- 2 κ.σ. κακάο (15g)
- 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (30ml)
- 200g μπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμέν
σε μικρά κομμάτια
- 50g λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος (15ml)
- ½ κ.γλ. κακάο (για το πασπάλισμα
- Ξεκινάμε με τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολ, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε για 1 λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο και μικρότερο χρόνο, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. (Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, τη σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην πέσουν σταγόνες νερού στη σοκολάτα.) Αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη, λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ για μισή ώρα στην κατάψυξη, μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, ώστε να πλάθεται.
- Αφού παγώσει, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζουμε το μείγμα κατά μήκος στο κέντρο της λαδόκολλας και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, με μήκος 30cm και διάμετρο περίπου 4,5cm. Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας σαν καραμέλα και βάζουμε το ρολό στην κατάψυξη, μέχρι να σκληρύνει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε με το μείγμα της μαύρης σοκολάτας. Με τον ίδιο τρόπο, όπως παραπάνω, λιώνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και χτυπάμε καλά με το σύρμα ή το μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη, γιατί θα σκληρύνει πολύ), μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, περίπου 20 λεπτά.
- Μετά που θα σφίξει, τοποθετούμε το μείγμα ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας. Με τη βοήθεια του πλάστη, πιέζοντας και ρολάροντας, του δίνουμε ορθογώνιο σχήμα, με διαστάσεις 20x30cm. (Δεν το βάζουμε ξανά στο ψυγείο, για να μπορεί να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει). Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, ξετυλίγουμε και τοποθετούμε στο κέντρο το παγωμένο ρολό της λευκής σοκολάτας. Σηκώνοντας τα δυο άκρα μαζί με τη λαδόκολλα, τα φέρνουμε πάνω από τη λευκή γέμιση και πιέζουμε να ενωθούν, κλείνοντας στο κέντρο τη γέμιση, ώστε να σχηματιστεί ένα μεγαλύτερο ρολό. Τυλίγουμε τον κορμό με λαδόκολλα και ρολάρουμε με μικρές κινήσεις μπρος πίσω για να πάρει καλύτερο σχήμα και να σφίξει. Τον βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει καλά, ιδανικά όλο το βράδυ.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξετυλίγουμε τον κορμό και τον μεταφέρουμε σε πιατέλα. Kόβουμε τις άκρες για να τον ισιώσουμε. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με κακάο. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Τρώγεται ακόμη καλύτερα όταν δεν είναι πολύ παγωμένος.
Προσαρμογή συνταγής: Mamina jela
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Despina Despinaki λέει
Πολύ νόστιμη συνταγή!!!
Χρύσα λέει
Δεν μας γλύκανες απλά…. μας κόλασες Νανά με αυτό το υπέροχο γλυκό!
Αγγελική λέει
Ένα μωσαϊκό… έργο τέχνης!! Μπράβο, δείχνει υπέροχο!!
dolmadaki λέει
καταπληκτικο!!!!! το απογειωσες!!!! πιστευω δεν ειναι τοσο δυσκολο οσο φαινεται!!!
Beauty Follower λέει
Εχεις βάλει 3 απίθανα γλυκά στην σειρά… θελεις να με καταστρέψεις χα χα!
Καλό βράδυ 🙂
theonewithallthetastes λέει
Αγαπημένο και αξεπέραστο γλυκό Νανά!
Η εκδοχή σου είναι φοβερά εντυπωσιακή, είναι υπέροχη αυτή η εναλλαγή υφών και γεύσεων!
Σε φιλώ
Penelope λέει
Μιλάμε για πραγματική ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ Νανά.
Αξίζει σίγουρα τον όποιο επιπλέον κόπο στην διαδικασία, απλώς για να ακούσεις τα επιφωνήματα θαυμασμού από μικρούς και μεγάλους.
Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο.
niki nikoula λέει
Πάρα πολύ εντυπωσιακό!Καλή επιτυχία 🙂
aris λέει
Τόσο αγαπημένο γλυκό το μωσαϊκό και τόσο πρωτότυπη η έκδοση που μας παρουσιάζεις!
Για άλλη μία φορά θα σου πω πως οι φωτογραφίες σου Νανά μου κόβουν την ανάσα!! 🙂