Με το που σκάει μύτη το φθινόπωρο, οι συνταγές με κολοκύθα κατακλύζουν το διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Google υπάρχουν περίπου 2.800.000 συνταγές, όχι απαραίτητα διαφορετικές, για τρουφάκια με πουρέ κολοκύθας! Περιττό να σας πω ότι οι συνταγές για κέικ / ψωμί κολοκύθας είναι 4 με 5 φορές περισσότερες! Φυσικά δεν λείπουν και οι αλμυρές συνταγές, από σούπες μέχρι ζυμαρικά! Σε μια φιλότιμη προσπάθεια να κατανοήσω την λατρεία των Αμερικανών για το συγκεκριμένο λαχανικό, αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ κάποιες συνταγές, μια και το ρεπερτόριο μου περιοριζόταν στις πίτες (όπως αυτήν) και τα γλυκά κουταλιού.
Η ιδέα κλωθογύριζε καιρό στο μυαλό μου και κάποια στιγμή αγόρασα μια κολοκύθα από τη λαϊκή. Για να είμαι ειλικρινής την αγόρασα περισσότερο για το όμορφο σχήμα της και την τοποθέτησα στη φρουτιέρα, όπου περίμενε φρόνιμα να αποφασίσω για την τύχη της. Πέρασε ένας ολόκληρος μήνας −ευτυχώς οι κολοκύθες αντέχουν πολύ− και όλοι με ρωτούσαν αν σκοπεύω να την αξιοποιήσω ή να τη βαλσαμώσω. Μαγικό ραβδί δεν είχα για να τη μεταμορφώσω σε άμαξα ή σε κάτι πιο εντυπωσιακό, οπότε περιορίστηκα στο να τη μεταμορφώσω σε πουρέ και να τη βάλω στην κατάψυξη, μέχρι να αποφασίσω για τις περαιτέρω κινήσεις μου.
Μπορεί στην Αμερική ο πουρές κολοκύθας σε κονσέρβα να είναι κάτι κοινότυπο που μπορείς να αγοράσεις από οποιοδήποτε μπακάλικο ή σούπερ μάρκετ αλλά στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν ξυπνήσεις μια ωραία πρωία και σου τρώγεται, παραδείγματος χάριν, κολοκυθόσουπα (λέμε τώρα), θα πρέπει να έχεις προνοήσει και να έχεις φτιάξει τον δικό σου πουρέ γιατί δεν μπορείς να βρεις κολοκύθα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αν και μπορούν να συντηρηθούν σε περιβάλλον σκοτεινό, δροσερό και χωρίς υγρασία για όλο το χειμώνα, διατηρούνται για πολλούς περισσότερους μήνες στην κατάψυξη. Επιπλέον, οι φρέσκες κολοκύθες είναι πολύ φτηνές και το να φτιάξεις πουρέ κολοκύθας είναι εξαιρετικά απλό (δείτε τις οδηγίες παρακάτω στις «Χρήσιμες συμβουλές»).
Το ένα φέρνει το άλλο και όταν λίγες μέρες αργότερα επισκέφτηκα το ΙΚΕΑ και αγόρασα τραγανά μπισκοτάκια πιπερόριζας (Pepparkaka Ginger thins) σε ένα πανέμορφο μεταλλικό κουτί, μου ήρθε η ιδέα να τα συνδυάσω και να φτιάξω τρουφάκια. Αυτά τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπισκότα από τη Σουηδία, αρωματισμένα με τζίντζερ, κανέλα και γαρίφαλο, ταιριάζουν καταπληκτικά με την ήπια γλυκιά γεύση της κολοκύθας και την αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο.
Διάλεξα μία από τις πάμπολλες συνταγές, την ακολούθησα για πρώτη φορά κατά γράμμα και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Τα τρουφάκια είναι απίστευτα αρωματικά, έχουν βελούδινη αφράτη υφή, λιώνουν στο στόμα απολαυστικά και σε πλημμυρίζουν αρώματα μπαχαρικών. Ζεστή κανέλα, πιπεράτο τζίντζερ, πικάντικο γαρίφαλο, σαγηνευτικό μοσχοκάρυδο και μια ιδέα μπαχάρι. Μπαχαρικά που είναι φτιαγμένα για να αγαπιούνται, μυρωδιές που σου θυμίζουν Χριστούγεννα και τη μαμά σου να φτιάχνει μελομακάρονα. Αρπάξτε τις τελευταίες κολοκύθες και φτιάξτε τα για τις γιορτές, για να κεράσετε, για να τα δωρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα μέσα σε κομψά κουτάκια ή κρατήστε τα μόνο για τον εαυτό σας και θα εκπλαγείτε ευχάριστα!
• Πώς μπορούμε να φτιάξουμε πουρέ κολοκύθας: Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι της κολοκύθας και την κόβουμε προσεκτικά στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες από την εσωτερική κοιλότητα της κολοκύθας και την αλείφουμε γύρω γύρω με λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε στους 160ºC για 1−1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με το μαχαίρι. Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη μαλακή σάρκα από τη φλούδα. Πιέζουμε καλά μέσα στη χούφτα μας τη σάρκα της κολοκύθας για να στραγγίσουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε (ή αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι στρωμένο με γάζα ή τουλπάνι για μερικές ώρες). Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο multi, μέχρι να γίνει λείος πουρές. Χωρίζουμε τον πουρέ σε σακουλάκια και τον διατηρούμε στην κατάψυξη.
• Δείτε αυτό το πολύ βοηθητικό βιντεάκι από τη Dorothy του Crazy for Crust για το πώς να βουτήξετε τα τρουφάκια στη σοκολάτα.
- ¼ κούπας τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου (55g)
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (15g)
- ⅓ κούπας πουρέ κολοκύθας (72g)
- 100g λευκή σοκολάτα, τεμαχισμένη & λιωμένη
- ½ κ.γλ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη
- ⅛ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ⅛ κ.γλ. γαρίφαλο, τριμμένο
- ⅛ κ.γλ. μπαχάρι, τριμμένο
- ⅛ κ.γλ. αλάτι
- 1¾ κούπας μπισκότα πιπερόριζας "Ikea Pepparkaka"
ή μπισκότα κανέλας, τριμμένα (175g)
- 250−300g λευκή σοκολάτα, τεμαχισμένη
- 2 μπισκότα, τριμμένα (προαιρετικά για τη διακόσμηση)
- Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ (ή στο multi ή στο γουδί), μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα "φτερό" (ή το μίξερ χειρός), το τυρί κρέμα και την άχνη μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τη λιωμένη λευκή σοκολάτα, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον (ή μέχρι 24 ώρες), μέχρι να σφίξει τόσο που να πλάθεται.
- Στρώνουμε μία λαμαρίνα (ή ένα δίσκο) με λαδόκολλα. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μπαλίτσες (υπολογίζουμε περίπου 1 κ.σ. μείγματος ανά μπαλίτσα) και τις τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα. Τις βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον (ή μέχρι 24 ώρες).
- Σε ένα βαθύ και στενό μπολ, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε την τεμαχισμένη λευκή σοκολάτα. Ζεσταίνουμε για 1 λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο και μικρότερο χρόνο, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. (Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, τη σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην πέσουν σταγόνες νερού στη σοκολάτα.) Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει.
- Βγάζουμε τις μπαλίτσες από το ψυγείο. Ρίχνουμε μία μπαλίτσα στη λιωμένη σοκολάτα και με ένα κουτάλι την περιχύνουμε με σοκολάτα. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, βγάζουμε τη μπαλίτσα από το μπολ και αφήνουμε να τρέξει το πλεόνασμα της σοκολάτας. Ακουμπάμε την τρούφα σε μια καθαρή λαδόκολλα και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με τριμμένο μπισκότο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να βουτήξουμε όλες τις μπαλίτσες στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η σοκολάτα και να σταθεροποιηθεί.
Βασισμένη στη συνταγή: Sally’s Baking Addiction
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Χρύσα λέει
Τόσο όμορφα αυτά τα τρουφάκια! Αλλά και σίγουρα τόσο λαχταριστά με τα αρώματα και τα υλικά τους! Άψογη παρουσίαση, όπως πάντα, άλλωστε!
theonewithallthetastes λέει
Καταρχήν τα τρουφάκια σου είναι πανέμορφα!
Μας πώς τα έκανες τόσο στρογγυλά βρε Νανά;
Κατά δεύτερο λόγο, ο συνδυασμός των ζεστών αρωμάτων από τα μπαχαρικά και της ζεστής σοκολάτας με ξεσηκώνει και μου δημιουργεί έντονα την αίσθηση του φθινοπώρου.
Υπέροχα πραγματικά σε όλα τους!
Σε φιλώ, καλό βράδυ!
Beauty Follower λέει
Πανεμορφα σοκολατάκια… αγαπημένα μπισκότα 😉
http://beautyfollower.blogspot.gr/
dolmadaki λέει
μου τρεχουν τα σαλια!!!! εξαιρετικες φωτογραφιες και υπεροχη συνταγη!!!
TheoDORA's Kitchen Diaries λέει
Πόσο όμορφα τα σοκολατάκια, το στήσιμο, οι φωτογραφίες! Μπράβο!
Αγγελική λέει
Μα πως να αντισταθείς στην κολοκύθα, είναι από τα πιο «πολυμορφικά» λαχανικά!
Το τρουφάκια σου είναι ένα όνειρο! Οι φωτογραφίες σου μου βγάζουν μια χριστουγεννιάτικη διάθεση και μπορώ να με φανταστώ δίπλα στο τζάκι, να ακούω μουσική και να έχω στην αγκαλιά μου ένα βάζο γεμάτο τρούφες…
Μπράβο Νανά, σε φιλώ!!